chlodnica 2,824 Report post Posted January 31, 2020 (edited) Z Wuhan już zostało ewakuowanych dużo potencjalnych nosicieli (co dla mnie jest błędem), którzy zaczną zarażać innych. Janku,tutaj się nie zgodzę z Tobą...Po pierwsze brak miejsc w szpitalach,po drugie,jeżeli ,, ich ,, wywożą samolotami do Europy i zostają poddani 2 tygodniowej kwarantannie (a tak podobno jest) to dlaczego nie? Gdyby np. ktoś z mojej rodziny tam ,, ugrzązł ,, to nie wiem czy dobrze by zrobił czekając tam na miejscu na przebieg dalszych wydarzeń... ;) A jednak...W końcu zmądrzeli...Lot zawiesił połączenia z Pekinem... Edited January 31, 2020 by chlodnica Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted January 31, 2020 Przeca spece głosili, że czas rozwoju tego twora to 2 - 3 tygodnie. W jaki celu zatem tylko 2 tygodniowa kwarantanna ? Share this post Link to post Share on other sites
chlodnica 2,824 Report post Posted January 31, 2020 Słąwku,2 tygodniowa kwarantanna to zasłyszana wiadomość... ;) A oto fragment teksu... ,,Okres wylęgania choroby, czyli czas od wniknięcia wirusów do organizmu a pierwszymi objawami, trwa 5-6 dni. Pierwsze objawy zakażenia koronawirusami są podobne do objawów grypy. Dopiero po kolejnych mniej więcej 4 dniach występują pełne symptomy choroby. ,, Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted January 31, 2020 @chlodnica A co jak po kwarantannie się zarazi w drodze na ltnisko/ w samolocie? No chyba, że kwarantanna w kraju docelowym ale to znowu może zarazić samolot. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
wujek 7,497 Report post Posted January 31, 2020 Janku,tutaj się nie zgodzę z Tobą...Po pierwsze brak miejsc w szpitalach,po drugie,jeżeli ,, ich ,, wywożą samolotami do Europy i zostają poddani 2 tygodniowej kwarantannie (a tak podobno jest) to dlaczego nie? Gdyby np. ktoś z mojej rodziny tam ,, ugrzązł ,, to nie wiem czy dobrze by zrobił czekając tam na miejscu na przebieg dalszych wydarzeń... ;) A jednak...W końcu zmądrzeli...Lot zawiesił połączenia z Pekinem... Koledzy już mnie ubiegli, ale właśnie kluczowy jest okres wylęgania kiedy choroba nie daje objawów, a już jest. Kwarantanna powinna być ale na miejscu. W tym momencie pozwalając ludziom wracać rozsiewamy go po całym świecie. Wiem że dołączają się emocje bo każdy chciałby wrócić i martwi się o rodzinę, ale nie jest to mądre. Share this post Link to post Share on other sites
gajosik 2,878 Report post Posted January 31, 2020 https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=bqXfnN76S-I&feature=emb_logo Budowa szpitala na żywo https://www.youtube.com/watch?v=OZvRqNNlKD0 Share this post Link to post Share on other sites
morrum 1,700 Report post Posted January 31, 2020 2 przypadki w Rosji, 2 we Włoszech. Pierwszy przypadek w Szwecji. W Bawarii jest 7 zarażony a we Francji 6. U nas 500 osób pod obserwacją, kilkanaście z podejrzeniem... Share this post Link to post Share on other sites
WojtekCIN 999 Report post Posted January 31, 2020 A tymczasem w Polsce zanotowano kilkaset tysięcy przypadków zachorowań na grypę. O tym, ile osób zmarło z powodu powikłań po zwykłej grypie (a to niewydolność oddechowa, a to krążeniowa spowodowana złym stanem zdrowia i innymi komplikacjami) nie pisze nikt. Tak samo jak to, że w każdych mediach jest info tylko o tych, którzy zmarli z powodu nCoV 2019. O tych których wyleczono, jest cisza kompletna. Natrafiłem na takie ciekawe coś : https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 Zgodnie z powyższymi danymi, mamy na 31.01.2020 r. g. 22:40 213 zgonów, 222 wyleczonych. Share this post Link to post Share on other sites
morrum 1,700 Report post Posted January 31, 2020 Ciężką grypę przechodzi moja żona - prawdopodobnie bakcyla przywiozła z Warszawy. Coś mi się obiło o uszy o pięciu zgonach z powodu grypy w ciągu miesiąca w naszym kraju. Stosunek osób, które wróciły do zdrowia po zarażeniu koronawirusem do osób zmarłych będzie teraz rósł wyraźnie. Może to trochę uspokoi panikantów. Z drugiej strony w mediach za dużo o tym nie będzie. Share this post Link to post Share on other sites
WojtekCIN 999 Report post Posted January 31, 2020 Michał, zdrowia dla żony. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
morrum 1,700 Report post Posted January 31, 2020 Najgorsze minęło. Teraz bardziej o młodego chodzi. Gorączkuje i nie chce jeść. Lekarka nie potrafiła postawić jednoznacznej diagnozy. Ma niby jakieś pleśniawki na dziąsełkach i nie wiadomo czy to przyczyna czy skutek problemów. Innych objawów w zasadzie nie ma. Niby już lepiej niż przedwczoraj gdy się zaczęło, ale dobrze nie jest. Teściowej zaczęło dziś gardło boleć. Tylko ja się trzymam. Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 31, 2020 Polecam najprostszą i darmową profilaktykę przeciwko wirusom. Ja akurat stosuję ze względu na ból kręgosłupa ale przy okazji zapomniałem o wirusach. Wiele osób lekceważy też uzupełnianie zima witaminy D a to błąd. [attachment=640834:IMG_20200126_125420_1CS.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
bob74 656 Report post Posted February 1, 2020 … niestety jest niższa skuteczność tego typu zabiegów obecnie, brak mrozu. Ja preferuję saunowanie i wygrzanie. Również na ,,zmęczone ciało" jak i na podsuszenie zatok w wysokiej temperaturze. W sumie, możesz zawitać do A. na morsowanie do Morsów Borki gościnnie...A higiena w takich sytuacjach to podstawa... Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted February 1, 2020 (edited) Ja akurat stosuję ze względu na ból kręgosłupa ale przy okazji zapomniałem o wirusach. Wiele osób lekceważy też uzupełnianie zima witaminy D a to błąd. IMG_20200126_125420_1CS.jpg Mały offtop: Na bóle kregosłupa są chyba lepsze metody. Prowadzę siedzący tryb pracy po 8-10 godzin przed komputerem i w wieku 30 lat miałem straszne problemy z kręgosłupem. Jak mnie brał atak to pół godziny chodziłem zgięty wpół. Teraz prawie 50 i zero problemów. Podstawa jak dla mnie laika to wzmocnić mięśnie pleców i trzymać odpowiednia wagę aby zbytnio nie obciążać kręgosłupa. Wioślarz , pompki, brzuszki, deska a ostatnio kółko gimnastyczne. To ostatnie to mega ćwiczenie, jak pół roku zacząłem to robić to 5 razy max, teraz dochodzę do 45 . Bezcenna była mina znajomego "karka" który nawet sztuki nie zrobił tylko poleciał na pysk a sporo większy i młodszy ode mnie. :D :ph34r: Edited February 1, 2020 by godski Share this post Link to post Share on other sites
rothen 698 Report post Posted February 1, 2020 (edited) Ale Andrzej mniemam że z racji wieku kiedyś jadłeś prawdziwe jajko ,warzywa,owoce czy też mięso :) Myślę że to też jest dowodem Twojej kondycji :) Mały offtop: Na bóle kregosłupa są chyba lepsze metody. Prowadzę siedzący tryb pracy po 8-10 godzin przed komputerem i w wieku 30 lat miałem straszne problemy z kręgosłupem. Jak mnie brał atak to pół godziny chodziłem zgięty wpół. Teraz prawie 50 i zero problemów. Podstawa jak dla mnie laika to wzmocnić mięśnie pleców i trzymać odpowiednia wagę aby zbytnio nie obciążać kręgosłupa. Wioślarz , pompki, brzuszki, deska a ostatnio kółko gimnastyczne. To ostatnie to mega ćwiczenie, jak pół roku zacząłem to robić to 5 razy max, teraz dochodzę do 45 . Bezcenna była mina znajomego "karka" który nawet sztuki nie zrobił tylko poleciał na pysk a sporo większy i młodszy ode mnie. :D :ph34r: Edited February 1, 2020 by rothen Share this post Link to post Share on other sites
wujek 7,497 Report post Posted February 1, 2020 Trzeba sobie zdać sprawę że tyle ludzi zmarło bo raz ze to Chiny a dwa zanim ludzie się zorientowali że to coś poważnego było za późno. Może się okazać że jak ludzie wezmą l4 i położą się do łóżka zamiast lyknac aspirynke i cheja do roboty to wyleczalność będzie jak zwykłej grypy. Mnie kiedyś tak grypa połamała że nie byłem w stanie wstac z łóżka. Share this post Link to post Share on other sites
Bootleg 300 Report post Posted February 1, 2020 https://m.youtube.com/watch?v=g8GFAstdOUs&feature=youtu.be Najbardziej merytorycznie jak do tej pory. Polecam obejrzeć. Share this post Link to post Share on other sites
Sławomir 4,364 Report post Posted February 2, 2020 Jak się wpie...la takie rzeczy to nic dziwnego że później wychodżą od nich takie choroby https://www.wiocha.pl/1610019,Dlaczego-w-chinach-jest-tyle-chorob Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted February 2, 2020 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Zaginęło 5 mln Chińczyków Share this post Link to post Share on other sites
biturbo 483 Report post Posted February 2, 2020 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Zaginęło 5 mln Chińczyków https://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,25654288,w-wuhanie-epicentrum-koronawirusa-nie-moga-sie-doliczyc-5.html Ale ściek. Ktoś to gówno jeszcze czyta? Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 2, 2020 (edited) Ale ściek. Ktoś to gówno jeszcze czyta? Tego nikt nie czyta no może poza pewnymi wyjątkami ... To jest finansowane bez względu na to czy ktoś to czyta czy nie w myśl zasady, że kłamstwo wielokrotnie powtarzane powoli staje się prawdą ... Edited February 2, 2020 by Sławek Nikt Share this post Link to post Share on other sites
Drac 1,102 Report post Posted February 2, 2020 Ad wyborcza :) https://youtu.be/gIMedcqEBc8 Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted February 2, 2020 nCoV to pikuś, prawdziwe emocje wywołuje Wyborcza. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted February 2, 2020 (edited) Tego nikt nie czyta no może poza pewnymi wyjątkami ... To jest finansowane bez względu na to czy ktoś to czyta czy nie w myśl zasady, że kłamstwo wielokrotnie powtarzane powoli staje się prawdą ... Podobnie jest z państwową TV obecnie a nawet gorzej bo opłacana jest przez wszystkich a nie z prywatnych pieniędzy (dotacja 2 mld ). Dla jasności - nie czytam Wyborczej. Edited February 2, 2020 by godski Share this post Link to post Share on other sites
gajosik 2,878 Report post Posted February 2, 2020 Dobra wiadomość https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/1451797,wiadomosc-o-znaczeniu-globalnym-w-szpitalu-w-rzymie-wyizolowano-koronawirus.html Share this post Link to post Share on other sites