MARIUSZ 69 7,422 Report post Posted March 15, 2020 https://polskatimes.pl/dr-pawel-grzesiowski-wszyscy-ktorzy-spotkaja-sie-z-koronawirusem-lapia-go-wywiad/ar/c15-14853523?utm_source=facebook.com&utm_medium=polskatimes&utm_campaign=wywiad-koronawirus-ekspert Share this post Link to post Share on other sites
SUONE 73 Report post Posted March 15, 2020 Aż dziwię się że tak mało jest teorii spiskowych , no może dlatego że ludzie są za bardzo przejęci i nie w głowie im wymyślanie głupot . Ale .. książka lub film był by dobry . O między rządowej zmowie dotyczącej zmniejszenia populacji i za razem wyeliminowania najsłabszych i nieproduktywnych ** . Po pandemii , gospodarka by ruszyła w niebywały sposób bo zostały , chętne do pracy jednostki z ambicjami generujące popyt na nowe dobra .Spadek cen gruntów i wzrost dostępności zachęcał by do inwestycji . Bogate banki po przejęciu dóbr po dłużnikach dawały by kredyty na bardzo dobrych warunkach . Płace poszybowały by w górę . Jakość powietrza uległa by ogromnej poprawie po "wygaszeniu " tysięcy węglowych kopciuchów . Zakazano by fajek , zresztą palacze by praktycznie znikli . ITD : ... Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted March 15, 2020 Aż dziwię się że tak mało jest teorii spiskowych , no może dlatego że ludzie są za bardzo przejęci i nie w głowie im wymyślanie głupot . Ale .. książka lub film był by dobry . O między rządowej zmowie dotyczącej zmniejszenia populacji i za razem wyeliminowania najsłabszych i nieproduktywnych ** . Po pandemii , gospodarka by ruszyła w niebywały sposób bo zostały , chętne do pracy jednostki z ambicjami generujące popyt na nowe dobra .Spadek cen gruntów i wzrost dostępności zachęcał by do inwestycji . Bogate banki po przejęciu dóbr po dłużnikach dawały by kredyty na bardzo dobrych warunkach . Płace poszybowały by w górę . Jakość powietrza uległa by ogromnej poprawie po "wygaszeniu " tysięcy węglowych kopciuchów . Zakazano by fajek , zresztą palacze by praktycznie znikli . ITD : ... Same plusy, tylko nagrobków przybędzie. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 15, 2020 https://polskatimes.pl/dr-pawel-grzesiowski-wszyscy-ktorzy-spotkaja-sie-z-koronawirusem-lapia-go-wywiad/ar/c15-14853523?utm_source=facebook.com&utm_medium=polskatimes&utm_campaign=wywiad-koronawirus-ekspert Uwielbiam kiedy humanista mówi "to jest czysta matematyka". :D Znam przypadek kiedy kilkuset humanistów z tytułami magistrów , doktorów i profesorów próbowało przez godzinę obliczyć czy na spotkaniu jest kworum , czyli proste przeliczanie procentów % :( . Po godzinie burzliwej i bezowocnej debaty , w obliczeniach pomógł im dziadek ochroniarz. :D Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 15, 2020 https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polski-naukowiec-rozpracowal-enzym-kluczowy-w-walce-z-koronawirusem/rglhhyk Gratuluję i pozdrawiam bardzo serdecznie naszego Forumowicza ! Share this post Link to post Share on other sites
elmo 129 Report post Posted March 15, 2020 Czyli prawdopodobnie anglicy i niemcy zapchaja przepustowosc ich systemu zdrowia. A my walczymy o wydluzenie tego okresu Taki obrazek, oby nie proroczy w anglii... https://m.youtube.com/watch?v=grbSQ6O6kbs Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted March 15, 2020 https://www.wiesci24.pl/2020/03/14/szokujaca-relacja-senatora-tyszkiewicza-nie-moge-dluzej-milczec-ja-wiem-jak-dziala-kartonowe-panstwo/ Share this post Link to post Share on other sites
elmo 129 Report post Posted March 15, 2020 Chyba dlatego mamy izolacje, zeby to rozwlec w czasie. Zeby nie bylo 1000 pacjentow dziennie tylko 1000 na tydzień Share this post Link to post Share on other sites
strary 1,607 Report post Posted March 15, 2020 Przeczytałem, współczuję sobie, że tacy nieodpowiedzialni ludzie są senatorami. Ostatnie kilkanaście dni miałem bardzo intensywne. Mnóstwo spotkań i tysiące przejechanych i przelecianych kilometrów. No i następny mądry, zwykli ludzie znają procedury postępowania a tu prosze kwietuszek: Rano zgłosiłem telefonicznie swój stan Marszałkowi Grodzkiemu. Nakazał mi, abym natychmiast się udał do Szpitala Zakaźnego na ul. Wolskiej w celu przeprowadzenia testu na obecność koronawirusa. Dalej nie chce już mi się tego komentować, żenada i poziom rozumowania panienki z gimnazjum. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 15, 2020 Mi starczyło cierpliwości na 3 zdania. https://polskatimes.pl/dr-pawel-grzesiowski-wszyscy-ktorzy-spotkaja-sie-z-koronawirusem-lapia-go-wywiad/ar/c15-14853523?utm_source=facebook.com&utm_medium=polskatimes&utm_campaign=wywiad-koronawirus-ekspert Ten wywiad, kto nie przeczytał niech to zrobi. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted March 15, 2020 Tak obiektywnie rzecz biorąc to ani jedni ani drudzy krajowi nie przysłużyli się poza pojedyńczymi akcjami. Share this post Link to post Share on other sites
dekosz 613 Report post Posted March 15, 2020 O jakiej obsłudze mówisz? Czy w ciągu tych 6 dni był chory? Miał jakieś objawy? Czy dopiero po 6 dniach od rozpoczęcia kwarantanny pojawiły się objawy i ktoś się nim zajął? Izolacja jest dla osób u których stwierdzono wirusa, np. po objawach, na 100% ;) Kwarantanna jest dla osób u których podejrzewa się ze mogę mieć lub być nosicielami... Ale na dzień skierowania do kwarantanny nie mieli zadnych objawów. Drobna różnica. Jak nic nie masz to 14 dni w spokoju, jak się coś pojawi to masz dzwonić "po obluge". Ogólnie to "sorry, taki mamy klimat" wielokadencyjnych zaniedbań w służbie zdrowia :) jak będziemy się stosować do zaleceń to i te 5L płynu powinno wystarczy i ubrań. Testy są nowe więc ich skuteczność tez pewnie jest ograniczona. Wirus się inkubune trochę i można wykonywać ten sam test co 12h i mieć przez pierwsze 4-5 wynik negatywny a potem pozytywny. Oczywiście, że był chory. Temperatura powyżej 39 i duszności. Przez 6 dni musiał radzić sobie sam. Nikt mu nie przyniósł jedzenia, leków, nie wyniósł śmieci. Został wyalienowany ze środowiska. Sąsiedzi pouciekali z bloku. Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted March 15, 2020 I bez coronavirusa w naszych szpitalach brakuje miejsc. Wszyscy wiemy jak wygląda stan służby zdrowia. I jest tak od lat. Obecna plaga to coś, na co nie można się przygotować. Można tylko walczyć, w ramach posiadanych zasobów. My ich nie mamy, stad taka polityka informacyjna i decyzje. Nasi ministrowie nie mają szczepionek, nie należą do tajnego spisku, każdy ma osoby bliskie z podwyższonym ryzykiem. Wszystkim teraz zależy. Fajnie by było na chwile chodź zapomnieć o polityce, bo wybory i tak zostaną przełożone. Zresztą ich wynik, chociażby ze względu na sytuacje kryzysową, ale nie tylko, jest przesądzony. Share this post Link to post Share on other sites
Pawgas 778 Report post Posted March 15, 2020 Jak się zastanawiam dlaczego wirus ma takie żniwa w Europie i chyba wychodzi bokiem wieloletnie leczenie byłe kaszlu antybiotykami. Od pokoleń karmią nas tym gównem. Po tygodniowej kuracji organizm potrzebuje miesięcy aby się odbudować. Ja ostatni raz brałem antybiotyki z 10 lat temu i każdą infekcje udaje się zwalczyć w domu w 4-5 dni. Dużo witaminy c, herbata z lipy z imbirem a przy zawalonym gardle płukanie go wodą utlenioną. Dodatkowo stale jem probiotyki jak Sanprobi czerwony lub Bactoflor które wspomagam kiszonkami. Ostatnio odkryłem kapustę kimchi. Zakisiłem i zjadłem już tego 5 kg. Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted March 15, 2020 Rozmawialem wczoraj ze swoja szwagierka, ktora jest pielegniarka z ponad 30 letnim stazem, zarowno Viola jak i jej kolezanki sa przerazone, nie zagrozeniem, tylko przygotowaniem do niego i zaopatrzeniem przed nim... Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted March 15, 2020 (edited) W czasie, gdy sam leżałem w szpitalu, początkiem lutego br. Wydawało się że podstaw (rękawiczki, maseczki) mam aż nadto. Pełne opakowania na wejściu na oddział i dale, przy dyżurce pielęgniarek. Mydło i środki do dezynfekcji w łazienkach i na korytarzu bez ograniczeń :( https://photos.app.goo.gl/RsAiBH5n19HvfjFi6 Edited March 15, 2020 by popper Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted March 15, 2020 (edited) Trochę późno, ale sam dopiero wczoraj na to trafiłem. Jednak na tym forum nie było. Poczta polska tak ma działać prawdopodobnie od poniedziałku. Tak powiedział mi listonosz. https://youtu.be/J3U2tfsxxik Edited March 15, 2020 by Sławek Nikt Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 15, 2020 Dobre Kolego. I taka dygresja... ktoś kiedyś w innym temacie wspomniał o niskiej kulturze technicznej Chińczyków... Share this post Link to post Share on other sites
tombrajder 319 Report post Posted March 15, 2020 Jak się zastanawiam dlaczego wirus ma takie żniwa w Europie i chyba wychodzi bokiem wieloletnie leczenie byłe kaszlu antybiotykami. Od pokoleń karmią nas tym gównem. Po tygodniowej kuracji organizm potrzebuje miesięcy aby się odbudować. Ja ostatni raz brałem antybiotyki z 10 lat temu i każdą infekcje udaje się zwalczyć w domu w 4-5 dni. Dużo witaminy c, herbata z lipy z imbirem a przy zawalonym gardle płukanie go wodą utlenioną. Dodatkowo stale jem probiotyki jak Sanprobi czerwony lub Bactoflor które wspomagam kiszonkami. Ostatnio odkryłem kapustę kimchi. Zakisiłem i zjadłem już tego 5 kg.Idąc Twoim tokiem rozumowania zrezygnujmy że zdobyczy współczesnej nauki, ze szczepionek, leków, operacji. Bo wszystko to składa się na to, że ludzie w Europie i innych wysoko rozwiniętych krajach dożywają sędziwego wieku ale często z różnymi chorobami. Dobór naturalny zadziała, będziemy mieć młodsze, zdrowsze, silniejsze społeczeństwo, które pięknie będzie opierać się zarazie... Antybiotyki na pewno są nadużywane ale bez nich ludzie umierali by na anginę, tak jak w średniowieczu. Poza tym uwielbiam wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie jednostkowych, własnych doświadczeń. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
MARIUSZ 69 7,422 Report post Posted March 15, 2020 https://kresy.pl/wydarzenia/wielka-brytania-rzad-planuje-zarazic-60-populacji-koronawirsuem-oznacza-to-ok-pol-miliona-ofiar-smiertelnych/ Share this post Link to post Share on other sites
Sławomir 4,364 Report post Posted March 15, 2020 Trochę późno, ale sam dopiero wczoraj na to trafiłem. Jednak na tym forum nie było. Poczta polska tak ma działać prawdopodobnie od poniedziałku. Tak powiedział mi listonosz. https://youtu.be/J3U2tfsxxik Świetna organizacja i zapobieganie rozprzestrzeniania się wirusa , no ale to Chiny a my jeteśmy w Polsce . Wyczytałem Że trzynaście człowieków w Polsce już jest wyleczonych z wirusa , pytanie , kiedy się zarazili jak wirus potrzebuje podobno do dwudziestu jeden dni aby się zozwinąć Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted March 15, 2020 Przestań p...ć o polityce. Ustawa jest z 2003 roku. Nie ma potrzeby jej zmian. Jest tylko modyfikowana pod występujące nowe zagrożenia. Jeszcze się taki nie urodził żeby wszystkim dogodził. Brakuje w szpitalach wszystkiego? To zacznijcie płacić takie składki jak na zachodzie i będziecie mieli Sheratony nie szpitale. Pomijam fakt ile towaru ginie ze szpitali i ląduje w domach pracowników. Wiem bo zaopatruje szpitale. Płyny w koncentratach , choć są mega wydajne, są beeee bo z 10 litrowej banki da się zaj...ć litr do domu a za litrowej koncentratu już nie. Zapytaj personel szpitali ile Octaniseptu mają w domach? Liczysz na kontrakt rządowy... Co do insynuacji - poniżej pasa... Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 15, 2020 "Brakuje w szpitalach wszystkiego? To zacznijcie płacić takie składki jak na zachodzie i będziecie mieli Sheratony nie szpitale." Ograniczyc obrot gotowka. Podniesc skladki na opieke zdrowotna. ... Nie wiem co bedzie dalej :o Jeszcze moze deklarowac wszystkie dochody, nie sciemniac kosztow i placic 19 % podatku ? :o Dokad swiat zmierza :o Share this post Link to post Share on other sites
Sławomir 4,364 Report post Posted March 15, 2020 "Brakuje w szpitalach wszystkiego? To zacznijcie płacić takie składki jak na zachodzie i będziecie mieli Sheratony nie szpitale." Ograniczyc obrot gotowka. Podniesc skladki na opieke zdrowotna. ... Nie wiem co bedzie dalej :o Jeszcze moze deklarowac wszystkie dochody, nie sciemniac kosztow i placic 19 % podatku ? :o Dokad swiat zmierza :o Do samozagłądy , gdzie by nie spojżeć to wszystkiemu winny jest człowiek Share this post Link to post Share on other sites
Greg978 47 Report post Posted March 15, 2020 Tombrajder pytasz dlaczego wirus zbiera takie zniwo. Odpowiedz jest prosta. W Chinach szybko zareagowali na sytuacje. Zamkneli region, miasta, zakazali zgromadzen. A w Europie nie i ludzie spokojnie kontaktowali sie z innymi jakby nigdy nic. W Niemczech dalej maja luz zadnych ograniczen, hiszpania i uk to samo. No to wirus szaleje. W Chinach szybko podjeli odpowiednie kroki i tyle. Bo maja jaja. U nas w EU nie maja i tyle w temacie. Dobrze ze panstwa moga jeszcze decydowac same. Pomyslcie dalej w Polsce wszystko toczyloby sie jakby nigdy nic tak jak w UK. Share this post Link to post Share on other sites