biturbo 483 Report post Posted March 14, 2020 (edited) To nie jest tak jak Kolega pisze, w Polsce zdołano zdiagnozować 101 zarażonych ... Zarażonych jest duuuuużo więcej. Już kilka wysokorozwiniętych cywilizacji w dziejach ludzkości nagle wyginęło i do dzisiaj nie wiemy co się z nimi stało (choćby Majowie, Inkowie), pozostały tylko po nich budowle. Może taka jest kolej ewolucji? Ziemia się broni przed wyniszczeniem? Nie Ziemia. Z tym wirusem i innymi jego podobnemu sami eksperymentowali w Wuchan. Są na to info. Może specjalnie a może nie wydostał się z laboratorium. A że zarażonych jest więcej to wiadomo. Zawsze tak jest. Edited March 14, 2020 by biturbo Share this post Link to post Share on other sites
czarnawoda68 24 Report post Posted March 14, 2020 Majowie- Hiszpanie Inkowie- Hiszpanie jeszcze Azteków można dodać Share this post Link to post Share on other sites
Voldemort 1,016 Report post Posted March 14, 2020 Majowie- Hiszpanie Inkowie- Hiszpanie jeszcze Azteków można dodać to akurat fakt :-) może niezbyt trafnie dałem przykład. Share this post Link to post Share on other sites
czarnawoda68 24 Report post Posted March 14, 2020 Puma punku jest lepszym przykładem ;) .Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
Michal_ 30 Report post Posted March 14, 2020 Szanowni Koledzy, czytam te wszystkie wpisy i ogarnie mnie zdumienie.Sami wpadacie w spirale szaleństwa. Przecież za trzy góra cztery tygodnie ogłoszą wielkie zwycięstwo ludzkości nad tą potworną epidemią która oczywiście zostanie z nami jak grypa, różyczka,ospa albo świnka. To tak dla pokrzepienia serc ;) Powiedz to Włochom. A tak odsiebie zapytam, bo lekko słabo szukam: czy są jeszcze inne dokładne mapy dla państ ue jak ta włoska: https://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/b0c68bce2cce478eaac82fe38d4138b1 Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 14, 2020 (edited) Moze mi ktos pomoze bo z matematyki nie jestem najlepszy a spirytusu tez nigdy nie mialem okazji maic :) Mam 70% Isopropyl alcohol. Ile do tego moge dodac zelu z aloesu zeby roztwor nie byl nizszy niz 60%? Żeby dokonać takiego obliczenia musisz podać ilość tego roztworu który chcesz rozcieńczyć (70 %Isopropyl) ? Przyjmując wartość najprostszą czyli że chcesz rozcieńczyć 100g 70% roztworu do 60% . To musisz dodać dokładnie 16,6666666667 g . Ponieważ to nie apteka , upraszczając16,5g żelu . Edited March 14, 2020 by Pisarz.......ewski Piotr Share this post Link to post Share on other sites
fox mulder 88 Report post Posted March 14, 2020 Nie Ziemia. Z tym wirusem i innymi jego podobnemu sami eksperymentowali w Wuchan. Są na to info. Może specjalnie a może nie wydostał się z laboratorium. A że zarażonych jest więcej to wiadomo. Zawsze tak jest. Są dwie możliwości a jedna w dwóch wariantach: 1-wirus faktycznie pochodzenia naturalnego 2-wirus z laboratorium: a.celowe działanie - kontrolowany wyciek(czyli,że jest antidotum) b.niekontrolowany wyciek Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted March 14, 2020 Czy to ważne? Mam na myśli genezę powstania wirusa. Być może jest on tylko piachem w oczy światowemu społeczeństwu. Być może właśnie rozgrywa się jakaś gra, w której i tak będą ofiary a koronawirus to tylko ułamek. Dowiemy się niedługo, możemy pisać, zastanawiać się, analizować. Tak czy inaczej nie mamy wpływu na przyszłość, no może na bardzo bliską. Coś nadciąga czy tego chcemy czy nie. Wiara w Boga i życie wieczne pozwola złagodzić strach. Jest wiele proroctw i przepowiedni, być może któraś właśnie się spełnia. Ku pokrzepieniu serc wielu (jak nie wszyscy) przepowiadacze, mówią o tym, że Polska wyjdzie cało. Jutro idę na ryby, niech łeb odpocznie :). Zdrowia życzę. Share this post Link to post Share on other sites
biturbo 483 Report post Posted March 14, 2020 Czy to ważne? Mam na myśli genezę powstania wirusa. Być może jest on tylko piachem w oczy światowemu społeczeństwu. Być może właśnie rozgrywa się jakaś gra, w której i tak będą ofiary a koronawirus to tylko ułamek. Dowiemy się niedługo, możemy pisać, zastanawiać się, analizować. Tak czy inaczej nie mamy wpływu na przyszłość, no może na bardzo bliską. Coś nadciąga czy tego chcemy czy nie. Wiara w Boga i życie wieczne pozwola złagodzić strach. Jest wiele proroctw i przepowiedni, być może któraś właśnie się spełnia. Ku pokrzepieniu serc wielu (jak nie wszyscy) przepowiadacze, mówią o tym, że Polska wyjdzie cało. Jutro idę na ryby, niech łeb odpocznie :). Zdrowia życzę. Właśnie ważne żeby to się nie powtórzyło. Zapobiegać lepiej jak leczyć. Gry nie ma jak dowódcy wojsk,politycy piłkarze i niezwykłych Nas to dopada. Share this post Link to post Share on other sites
czarnawoda68 24 Report post Posted March 15, 2020 (edited) To jest podsumowanie całego wątku, bingo Marcin. Edited March 15, 2020 by czarnawoda68 Share this post Link to post Share on other sites
gajosik 2,878 Report post Posted March 15, 2020 To smutne ale idą ciężkie czasy (nie wiem czy za miesiąc czy za dwa lata), jak zawsze śmiałem się ze złota jako inwestycji tak dziś zaczynam się zastanawiać nad zakupem jako zabezpieczenie tego co mam przed inflacją i innymi czynnikami. Share this post Link to post Share on other sites
czarnawoda68 24 Report post Posted March 15, 2020 Oczywiście może jeszcze nie jutro ale niebawem tylko złoto będzie się liczyć. Jak za okupacji,taki żarcik :) Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted March 15, 2020 Zostaw złoto w spokoju. Niech Rosjanie wykupują. Ich nikt nie napadnie a nas zaraz "sojusznicy" ograbią i zrujnują, jak za drugiej wojny tfu tfu. Lepiej być skromnym człowiekiem a nie nadzianym pajacem ;) Share this post Link to post Share on other sites
czarnawoda68 24 Report post Posted March 15, 2020 A kiedy przyjdzie także po mnie........zegarmistrz . Wybaczcie koledzy ale to mój ostatni wpis w tym wątku. :D Share this post Link to post Share on other sites
pietro 32 Report post Posted March 15, 2020 Jeśli wszystko miałoby p... lnąć, ale tak definitywnie to złoto na ciężarki się tylko nada, innej wartości miało nie będzie. ale to tylko w razie defintywnego kataklizmu, wtedy cenniejsza będzie dobra stal :) Share this post Link to post Share on other sites
Luckyguliver 555 Report post Posted March 15, 2020 Jak dodasz 150ml do litra to będziesz miał stężenie 60,87% w stosunku objętościowym. Żeby dokonać takiego obliczenia musisz podać ilość tego roztworu który chcesz rozcieńczyć (70 %Isopropyl) ? Przyjmując wartość najprostszą czyli że chcesz rozcieńczyć 100g 70% roztworu do 60% . To musisz dodać dokładnie 16,6666666667 g . Ponieważ to nie apteka , upraszczając16,5g żelu . Dzieki chlopaki! Wiedzialem, ze moge na was liczyc :) Mam 500ml Iso i 200ml zelu wiec chyba latwiej bedzie mi to zrobic w ml. Czyli dam ok 50ml zelu zeby nie rozcieczyc tego roztworu za bardzo bo virusy gina dopiero przy 60% Tak na marginesie ceny tego Isopropylu poszybowaly w gore. Jeszcze przed zaraza mozna bylo kupic 1L za mniej niz £10 a teraz trzeba juz zaplacic £50. https://www.ebay.co.uk/itm/IPA-99-9-1-LITRE-Lab-Pharma-Grade-Isopropyl-Alcohol-Isopropanol-99-1L-TampCap/263324879448?epid=27031978691&hash=item3d4f62ca58:g:nzEAAOSwh7tZp7C7 Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted March 15, 2020 (edited) Właśnie ważne żeby to się nie powtórzyło. Zapobiegać lepiej jak leczyć. Gry nie ma jak dowódcy wojsk,politycy piłkarze i niezwykłych Nas to dopada. No tego akurat możesz być pewny jak podatków, że się powtórzy. Epidemie pojawiały się, pojawiają i będą pojawiały póki będzie życie na Ziemi. To naturalny mechanizm regulacji liczebności populacji i selekcji naturalnej. edyta: Czasem miałem wrażenie, że Chińczycy zabrali się za koronawirusa z takim zapałem, żeby przeprowadzić rozpoznanie w boju skuteczność procedur na okoliczność czegoś poważniejszego, a jak reszta świata dołączyła, żeby nie być gorszą. Jednak to co dzieje się we Włoszech trochę tę teorię podważa. Jeśli wszystko miałoby p... lnąć, ale tak definitywnie to złoto na ciężarki się tylko nada, innej wartości miało nie będzie. ale to tylko w razie defintywnego kataklizmu, wtedy cenniejsza będzie dobra stal :) A jeszcze cenniejsza wiedza i umiejętności, żeby z tą stalą coś zrobić. Edited March 15, 2020 by witeg Share this post Link to post Share on other sites
ASAPfishing 354 Report post Posted March 15, 2020 Jest to równoznaczne z brakiem kwarantanny. Kwarantanny to 14 dni w domu po powrocie. [attachment=650193:Screenshot_20200315-064227_Chrome.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
fonix 737 Report post Posted March 15, 2020 https://www.thetimes.co.uk/edition/news/isis-issues-coronavirus-travel-advice-terrorists-should-avoid-europe-5m89dvjjw Share this post Link to post Share on other sites
dekosz 613 Report post Posted March 15, 2020 Jestem wlasnie po rozmowie z lekarzem rodzinnym, który ma u siebie przypadek koronowirusa... Pacjent czekał 6 dni na kwarantannie domowej na jakąkolwiek obsługę. Nikt nie chciał po niego przyjechać i go obsłużyć, przebadać. Każdy się boi... Sanepid odsyłał od jednego do drugiego i nikt sie nie podejmował pomocy. Karetki nie są przygotowane na transport. Jest kilka w Polsce i ze względu na liczbę zgłoszeń czeka się na transport długo. Jest dramat brakuje wszystkiego. Nawet nie mają strojów. Dopiero zaczynają je szyc, a na jednego podejrzanego idzie 6szt na dobę na jedną osobę obsługująca, a są conajmniej 3 potrzebne...W piątek dopiero dostali płyny prawdopodobnie z orlenu, bo data produkcji to marzec, 5l na jednego lekarza rodzinnego z pielęgniarkami do podziału...Testy w Polsce są dwa. Jeden szybki, który wykrywa tylko nieliczne przypadki i drugi na wyniki którego czeka się 2dni i też jego pewność to około 70%. Chorych na chwilę obecną jest od cholery tylko nikt ich nie bada, bo się boją. Starsze osoby, umierają na "zapalenie płuc" w domu nie doczekując sie transportu. Jest dramat jednym słowem... Share this post Link to post Share on other sites
MARIUSZ 69 7,422 Report post Posted March 15, 2020 Jestem wlasnie po rozmowie z lekarzem rodzinnym, który ma u siebie przypadek koronowirusa... Pacjent czekał 6 dni na kwarantannie domowej na jakąkolwiek obsługę. Nikt nie chciał po niego przyjechać i go obsłużyć, przebadać. Każdy się boi... Sanepid odsyłał od jednego do drugiego i nikt sie nie podejmował pomocy. Karetki nie są przygotowane na transport. Jest kilka w Polsce i ze względu na liczbę zgłoszeń czeka się na transport długo. Jest dramat brakuje wszystkiego. Nawet nie mają strojów. Dopiero zaczynają je szyc, a na jednego podejrzanego idzie 6szt na dobę na jedną osobę obsługująca, a są conajmniej 3 potrzebne...W piątek dopiero dostali płyny prawdopodobnie z orlenu, bo data produkcji to marzec, 5l na jednego lekarza rodzinnego z pielęgniarkami do podziału...Testy w Polsce są dwa. Jeden szybki, który wykrywa tylko nieliczne przypadki i drugi na wyniki którego czeka się 2dni i też jego pewność to około 70%. Chorych na chwilę obecną jest od cholery tylko nikt ich nie bada, bo się boją. Starsze osoby, umierają na "zapalenie płuc" w domu nie doczekując sie transportu. Jest dramat jednym słowem... Potwierdzam mam kolegę w pogotowiu i mówił to samo nic nie mają nawet masek, na początku zmiany dostają trzy igły i ma im to wystarczyć do jej końca, kwarantanna to jest ale w telewizji, kto jest świadomy powagi sytuacji i wraca z zagranicy sam się zgłasza na badanie ,ale większość tego nie robi ,bo są przekonani że nim nic nie dolega. Oczywiście w telewizji wygląda to modelowo i pięknie bo nie może być inaczej Share this post Link to post Share on other sites
ASAPfishing 354 Report post Posted March 15, 2020 Jestem wlasnie po rozmowie z lekarzem rodzinnym, który ma u siebie przypadek koronowirusa... Pacjent czekał 6 dni na kwarantannie domowej na jakąkolwiek obsługę. Nikt nie chciał po niego przyjechać i go obsłużyć, przebadać. Każdy się boi... Sanepid odsyłał od jednego do drugiego i nikt sie nie podejmował pomocy. Karetki nie są przygotowane na transport. Jest kilka w Polsce i ze względu na liczbę zgłoszeń czeka się na transport długo. Jest dramat brakuje wszystkiego. Nawet nie mają strojów. Dopiero zaczynają je szyc, a na jednego podejrzanego idzie 6szt na dobę na jedną osobę obsługująca, a są conajmniej 3 potrzebne...W piątek dopiero dostali płyny prawdopodobnie z orlenu, bo data produkcji to marzec, 5l na jednego lekarza rodzinnego z pielęgniarkami do podziału...Testy w Polsce są dwa. Jeden szybki, który wykrywa tylko nieliczne przypadki i drugi na wyniki którego czeka się 2dni i też jego pewność to około 70%. Chorych na chwilę obecną jest od cholery tylko nikt ich nie bada, bo się boją. Starsze osoby, umierają na "zapalenie płuc" w domu nie doczekując sie transportu. Jest dramat jednym słowem... O jakiej obsłudze mówisz? Czy w ciągu tych 6 dni był chory? Miał jakieś objawy? Czy dopiero po 6 dniach od rozpoczęcia kwarantanny pojawiły się objawy i ktoś się nim zajął? Izolacja jest dla osób u których stwierdzono wirusa, np. po objawach, na 100% ;) Kwarantanna jest dla osób u których podejrzewa się ze mogę mieć lub być nosicielami... Ale na dzień skierowania do kwarantanny nie mieli zadnych objawów. Drobna różnica. Jak nic nie masz to 14 dni w spokoju, jak się coś pojawi to masz dzwonić "po obluge". Ogólnie to "sorry, taki mamy klimat" wielokadencyjnych zaniedbań w służbie zdrowia :) jak będziemy się stosować do zaleceń to i te 5L płynu powinno wystarczy i ubrań. Testy są nowe więc ich skuteczność tez pewnie jest ograniczona. Wirus się inkubune trochę i można wykonywać ten sam test co 12h i mieć przez pierwsze 4-5 wynik negatywny a potem pozytywny. Share this post Link to post Share on other sites
WojtekCIN 999 Report post Posted March 15, 2020 to akurat fakt :-) może niezbyt trafnie dałem przykład. Czyli plaga to zemsta Montezumy, dlatego papier z robala zniknął, wszystko jasne! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
MARIUSZ 69 7,422 Report post Posted March 15, 2020 ... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 15, 2020 To smutne ale idą ciężkie czasy (nie wiem czy za miesiąc czy za dwa lata), jak zawsze śmiałem się ze złota jako inwestycji tak dziś zaczynam się zastanawiać nad zakupem jako zabezpieczenie tego co mam przed inflacją i innymi czynnikami. Stara zasada narodu który przetrwał wiele . 1/3 w dolary , 1/3 nieruchomości-grunty , 1/3 złoto. :) Share this post Link to post Share on other sites