Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
gajosik

Coronavirus 2019-nCoV

Recommended Posts

Żeby była jasność. Mi chodziło że to jest groźniejsze niż zwykła grypa . 

Nie podpisuję się pod żadną teorią spiskową że chcą nas zniewolić , totalnie kontrolować i co tam sobie ktoś uroił.

Ależ oczywiście masz rację :D Gdzież bym śmiał jakieś teorie z kosmosu wciskać Wam oświeconym ? Za kilka może kilkanaście lat, a może wcześniej za takie "nieprawdopodobne histeryje" może będzie lodówka ... ? Ale odrobinkę zastanawiające jest tylko kilka mniej widocznych wypowiedzi w tiwi ... Już to pisałem, ale się powtórzę bo na bank nie doczytałeś: w stacyji ze słoneczkiem prezidę stowarzyszenia banków "polskich" mówi, że aby pomóc Polakom w opanowaniu epidemii korony bardzo intensywnie pracują od ponad 5 tygodni (tak powiedział przed kamerą i podkreślam podkreślenie zwróćcie uwagę na datę ...) nad wprowadzeniem jak największej ilości obrotu bezgotówkowego czyli chcą pozbawić ludzi pieniądza czy to papierowego czy bilonowego.

Pojawia się zatem bardzo niewinne pytanie: skąd prezidę stowarzyszenia tych polskich banków wiedział 5 tygodni temu, że korona osiągnie takie rozmiary ? Jasnowidz ? Jakoś nie sądzę ;)

Edited by Sławek Nikt

Ależ oczywiście masz rację :D Gdzież bym śmiał jakieś teorie z kosmosu wciskać Wam oświeconym ? Za kilka może kilkanaście lat, a może wcześniej za takie "nieprawdopodobne histeryje" może będzie lodówka ... ? Ale odrobinkę zastanawiające jest tylko kilka mniej widocznych wypowiedzi w tiwi ... Już to pisałem, ale się powtórzę bo na bank nie doczytałeś: w stacyji ze słoneczkiem prezidę stowarzyszenia banków "polskich" mówi, że aby pomóc Polakom w opanowaniu epidemii korony bardzo intensywnie pracują od ponad 5 tygodni (tak powiedział przed kamerą i podkreślam podkreślenie zwróćcie uwagę na datę ...) nad wprowadzeniem jak największej ilości obrotu bezgotówkowego czyli chcą pozbawić ludzi pieniądza czy to papierowego czy bilonowego. Pojawia się zatem bardzo niewinne pytanie: skąd prezidę stowarzyszenia tych banków wiedział 5 tygodni temu, że korona osiągnie takie rozmiary ? Jasnowidz ? Jakoś nie sądzę ;)

To cos złego ?
Ograniczanie obrotu pieniądzem papierowym ?
Obserwuje to od około 1000 tygodni, nie od 5.

Ograniczanie gotówki to wycofywanie jej fizycznie z obiegu. Czy to dobrze to sam sobie na to pytanie odpowiedz. Teoretycznie cofamy się do czasów usług wymiennych.

Natomiast szczególną uwagę chciałem zwrócić na fenomen jasnowidzenia prezidę stowarzyszenia banków (prawie) polskich.

Skoro człowiek ma taki dar to po co tak ciężko "haruje" w tych bankach czy na jakimś tam stanowisku ? Lepiej niech powie kiedy, co, gdzie i jak z koroną, a nie wycofuje gotówkę z obrotu. Jak dla mnie to może sobie nawet przewidzieć "6" w totolotka kilka dni wcześniej ... No chyba, że fenomen jego jasnowidztwa sięga tygodni to niech sobie trzepnie "szósteczkę" za 4 czy 5 tygodni jak będzie kumulacja :lol:

Edited by Sławek Nikt

Zabrać gotówkę z rynku,krach finansowy i dać ludziom sznurki,ZUS odetchnie :-)

Ograniczanie gotówki to wycofywanie jej fizycznie z obiegu. Czy to dobrze to sam sobie na to pytanie odpowiedz. Teoretycznie cofamy się do czasów usług wymiennych.

Natomiast szczególną uwagę chciałem zwrócić na fenomen jasnowidzenia prezidę stowarzyszenia banków (prawie) polskich.

Skoro człowiek ma taki dar to po co tak ciężko "haruje" w tych bankach czy na jakimś tam stanowisku ? Lepiej niech powie kiedy, co, gdzie i jak z koroną, a nie wycofuje gotówkę z obrotu. Jak dla mnie to może sobie nawet przewidzieć "6" w totolotka kilka dni wcześniej ... No chyba, że fenomen jego jasnowidztwa sięga tygodni to niech sobie trzepnie "szósteczkę" za 4 czy 5 tygodni :lol:

Mocno nie moje sa te teorie.

Zarowno ta o cofaniu sie do "uslug wymiennych" - cokolwiek to znaczy, jak i ta o tych jakis tam tygodniach wyprzedzenia wobec rozwoju wirusa na terenie PL.

Przeciez kazdy myslacy wiedzial, ze to wczesniej czy pozniej do Polski trafi.

Pozdrawiam serdecznie

Ograniczanie gotówki to wycofywanie jej fizycznie z obiegu. Czy to dobrze to sam sobie na to pytanie odpowiedz. Natomiast szczególną uwagę chciałem zwrócić na fenomen jasnowidzenia prezidę stowarzyszenia banków (prawie) polskich. Skoro człowiek ma taki dar to po co tak ciężko "haruje" w tych bankach czy na jakimś tam stanowisku ? Lepiej niech powie kiedy, co, gdzie i jak z koroną, a nie wycofuje gotówkę z obrotu. Jak dla mnie to może sobie nawet przewidzieć "6" w totolotka kilka dni wcześniej ... No chyba, że fenomen jego jasnowidztwa sięga tygodni to niech sobie trzepnie "szósteczkę" za 4 czy 5 tygodni :lol:

Na prawdę wierzysz we wszystko co mówią w TV ? Pamiętam że jak byłem mały i był tylko jeden kanał w TV ( w soboty i niedzielę były dwa) to z tego TV słyszałem że jesteśmy potęgą gospodarczą i kraina mlekiem i miodem płynącą. Tylko dlaczego wprowadzili kartki na żywność i inne dobra? 

Na prawdę wierzysz we wszystko co mówią w TV ? Pamiętam że jak byłem mały i był tylko jeden kanał w TV ( w soboty i niedzielę były dwa) to z tego TV słyszałem że jesteśmy potęgą gospodarczą i kraina mlekiem i miodem płynącą. Tylko dlaczego wprowadzili kartki na żywność i inne dobra? 

Odnieś się do pytania jakie zadałem, a nie zadajesz kolejne totalnie odbiegające od tematu. Ja podkreśliłem na co zwróciłem uwagę ? Nie snuję teorii. Zapytałem pytanie. Dasz radę się do tego odnieść ? Czy wrócisz do czasów dzieciństwa serwując mi opowieści o jednej stacji ? To naprawdę nic osobistego. Rozumiem, że według Ciebie prezidę kłamał. A to tiwi, w której się prezidę stowarzyszenia wypowiadał to stacja polsat.

Edited by Sławek Nikt

Polemika, kłótnie i tematy zastępcze, psują transparentność wątku. Proponuję skupić się tylko na merytorycznych aspektach problemu. Wszyscy śledzimy wydarzenia i filtrujemy sieć, mamy też własne doświadczenia. Zróbmy z tego użytek...

Odnieś się do pytania jakie zadałem, a nie zadajesz kolejne totalnie odbiegające od tematu. Ja podkreśliłem na co zwróciłem uwagę ? Nie snuję teorii. Zapytałem pytanie. Dasz radę się do tego odnieść ? Czy wrócisz do czasów dzieciństwa serwując mi opowieści o jednej stacji ? To naprawdę nic osobistego. Rozumiem, że według Ciebie prezidę kłamał.

Ale do czego się odnosić? On to powiedział 5 tygodni temu czy że od 5 tygodni nad tym pracują? Co miał powiedzieć w stacji ze słoneczkiem powiązanej z dobrą zmianą, że nic nie robią i sytuacja ich zaskoczyła? 

Ludzie nie mają jak wydostać się z Berlina do Polski aby zdążyć jeszcze przed kwarantanną. Płacą nawet po 2 tyś za miejsce. Cholera że nie wpadłem na to - mogłem dziś kilka kursów zrobić do granicy  :D  :D  :D

Ale do czego się odnosić? On to powiedział 5 tygodni temu czy że od 5 tygodni nad tym pracują? Co miał powiedzieć w stacji ze słoneczkiem powiązanej z dobrą zmianą, że nic nie robią i sytuacja ich zaskoczyła? 

Nie czytasz wątku niestety. Odnosisz się do pojedyńczych wpisów. Wywiad z tym człowiekiem był wczoraj i wczoraj wypowiedział te słowa, o których powyżej. A 5 tygodni temu to raczej nikt nie się spodziewał takiego Armagedonu.

Edited by Sławek Nikt

Dozwolone ale tylko wędkami w klasie nieparzystej i ze sznurem odpowiadającym klasie wędki :D

Zapomniałeś jeszcze dodać, że w parzyste dni miesięcy nieparzystch mających r w nazwie, a dla pozostałych w dni nieparzyste.

A ja od poniedziałku decyzją prezesa idę na pracę zdalną na dwa tygodnie. Podobnie jak kilka (tysięcy?) kolegów z firmy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Kończąc wątek gotówki. To prawda. Nasz minister, który nie bardzo mówi po polsku wielokrotnie to przyznawał.

U mnie mama przejechała dziś przez granice, 2 tygodnie kwarantanny w domu. Chora, mam nadzieje, że zwykła grypa.

Nie czytasz wątku niestety. Odnosisz się do pojedyńczych wpisów. Wywiad z tym człowiekiem był wczoraj i wczoraj wypowiedział te słowa, o których powyżej. A 5 tygodni temu to raczej nikt nie się spodziewał takiego Armagedonu.

Czytam uważnie. Nadal nie rozumiem dlaczego słowa jakiego bankiera który powiedział w jakiejś TV że od 5 tygodni pracują nad czymś uważasz za pewnik? Bo pasują do Twojej teorii? Gdyby powiedział to właśnie 5 tygodni temu że pracują nad wycofywaniem gotówki aby ograniczyć roznoszenie wirusa to byłby namacalny dowód. A tak ta informacja jest mało wiarygodna. 

Koniec tematu spiskowego , jak dla mnie.

Odchodzenie od gotówki to nie temat spiskowy. Minister Finansów chce ją ograniczać i jawnie to głosi.

Ja to bym chciał się zapytać gdzie są teraz ci wszyscy którzy darli łacha ze mnie i tego wątku przez dłuższy czas?

W Lidlu.

Odchodzenie od gotówki to nie temat spiskowy. Minister Finansów chce ją ograniczać i jawnie to głosi.

@korol jak pisałem chyba parę stron wcześniej nie jestem przeciwny odchodzeniu od gotówki, jestem nawet za bo ograniczy szarą strefę , ja płacę uczciwie podatki i życzyłbym sobie aby płacili i inni, między innymi z tego utrzymywana jest służba zdrowia

Jedynie nie wierzę że od 5 tygodniu pracują nad tym w związku z zaistniałą sytuacją. 

Przez własną głupotę niektórzy narażają  siebie. Gorzej, że narażają też innych, zupełnie nie myśląc o konsekwencjach.

cytat z neta 

Finansowane z amerykańskich środków federalnych testy wykazały, że na powierzchni miedzianej koronawirus utrzymuje się przez cztery godziny, kartonowej przez dobę, a na plastikowej i stali nierdzewnej od dwóch do trzech dni. W powietrzu może unosić się do trzech godzin.

@korol jak pisałem chyba parę stron wcześniej nie jestem przeciwny odchodzeniu od gotówki, jestem nawet za bo ograniczy szarą strefę , ja płacę uczciwie podatki i życzyłbym sobie aby płacili i inni, między innymi z tego utrzymywana jest służba zdrowia

Jedynie nie wierzę że od 5 tygodniu pracują nad tym w związku z zaistniałą sytuacją. 

Racja, pisałeś.
Nad odejściem oczywiście pracują już dłużej niż 5 tygodni. Nie jest to związane z chorobą, aczkolwiek epidemia daje jeden argument więcej

Wracając do plagi. W Warszawie zanotowałem spore odstępy w kolejce w Rossmanie. Podobnie żona miło zaskoczona. Masa znajomych przeszła na home office. Na ulicach wyraźnie mniej ludzi. Nad ranem jak jechałem do firmy (ścisłe centrum) nie widziałem żadnych imprezowiczów. Zwykle byli.

Edited by korol

Jasne, że bardzo dobra decyzja z galeriami i restauracjami. Ale już chyba teraz można wspomnieć, że plotki o zamknięciu sklepów się nie potwierdziły. Chociaż sytuacja zmienia się z godziny na godzinę i zawsze wszystko może się zmienić. Nasz rząd wyciąga wnioski z innych przypadków poza jednym. Dalej nie mają jaj zamknąć kościołów

Mam nadzieje ze kazdy rozsadnie myslacy praktykujący katolik weźmie pod uwagę obecny stan i odpuści sobie msze ,Nawet moja mama zagorzala praktykujaca katoliczka powiedziala ze w tej sytuacji waznejsze jest zdrowie wlasne i bliskich .Ale na jeden z grup FB jedna mloda pani wrecz napadla na mnie ze mam taki a nie inny poglad na te sytuacje argumentujac to tym .ze sklepy tez sa otwarte ehhh .Juz jeden z NBA pajacowal teraz przeprasza kolegow ze mogl ich pozarazac https://sport.onet.pl/koszykowka/koronawirus-w-sporcie-felieton-dariusza-farona/le4pcfc

Sądzę, że w ramach walki z epidemią powinna być czasowo zniesiona penalizacja produkcji wszelkich płynów dezynfekujących własnym sumptem. Rodzimi bimbrownicy szybko by zażegnali kryzys. Na szczęście mam ze trzy flaszki denaturatu i trzy litry izopropanolu jakby były potrzebne ;)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

https://www.money.pl/gospodarka/plyn-do-dezynfekcji-rak-orlenu-za-95-zl-ponizej-sredniej-rynkowej-tlumaczy-rzeczniczka-firmy-6488861426333313a.html
Chcą zarobić na wirusie.

Nawet jeśli Orlen na tym zarobi, to wolę zapłacić 95zł za 5l ich produktu, niż kupić od internetowego janusza biznesu czy samemu robić z etanolu sklepowego...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...