Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
gajosik

Coronavirus 2019-nCoV

Recommended Posts

Odnosnie szpitali jednoimiennych w mojej miejcowosci PULAWACH  wojewoda postanowil zorganizowac taki szpital na cale wojewodztwo lubelskie .Dodam ze jest to jedyny szpital w ponad 48 tys miescie gdzie rowniez znajduje sie jeden z najwiekszych zakladow produkcyjnych w wojewodztwie  .Do tej pory nie ma potwierdzonego przypadku zakazonego wirusem .Wydaje mi sie to glupota bo co w przypadku wypadku awarii na zakladach azotowych o ktorych wczesniej byla mowa co w wypadku zawalu wylewu itp transport do Lublina  50 km .W Lublinie jest 5 czy 6 szpitali w ktorych juz sa chorzy na oddzialach tu nie widze zadnej logiki moze i jestem glupi albo zlosliwy ale ja tego nie rozumiem dlaczego podjeto taka decyzje.

Decyzję podjęto, bo wirus ma priorytet. Poza tym działa mechanizm strachu podwładnych przed przełożonymi i obawa o ewentualne konsekwencje w przypadku zaniedbań. Medialnie jeden zgon z powodu wirusa jest silniejszy, niż sto z powodu zawału. Smutna rzecz, ale tak ludzie reagują. Z drugiej strony wywołanie atmosfery strachu przed zarażeniem przynosi pożadane efekty, które często mylone są z mądrością i odpowiedzialnością. Bo to, że większość nie jest ani mądra, ani odpowiedzialna jest raczej oczywiste.

Odnosnie szpitali jednoimiennych w mojej miejcowosci PULAWACH  wojewoda postanowil zorganizowac taki szpital na cale wojewodztwo lubelskie .Dodam ze jest to jedyny szpital w ponad 48 tys miescie gdzie rowniez znajduje sie jeden z najwiekszych zakladow produkcyjnych w wojewodztwie  .Do tej pory nie ma potwierdzonego przypadku zakazonego wirusem .Wydaje mi sie to glupota bo co w przypadku wypadku awarii na zakladach azotowych o ktorych wczesniej byla mowa co w wypadku zawalu wylewu itp transport do Lublina  50 km .W Lublinie jest 5 czy 6 szpitali w ktorych juz sa chorzy na oddzialach tu nie widze zadnej logiki moze i jestem glupi albo zlosliwy ale ja tego nie rozumiem dlaczego podjeto taka decyzje.

U mnie w Łomży ta sama sytuacja. Jedyny szpital w ponad 60-tysięcznym mieście będzie przekształcony na zakaźny.

80 km dalej Białystok (300 tys mieszkańców) z kilkoma szpitalami i tam żaden nie będzie typowo pod koronawirusa.

Myślę że to dlatego, gdyby wirus wyciekł do miasta. Łatwiej zamknąć małe miasto niż duże  :(

Edited by bogunow

Wedug mnie, chyba najbardziej rzetelny materiał na jaki trafiłem. Warto obejrzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=zFvsYoKL5C8

Szkoda Kolego, że przeszedł bez echa.

Pokrótce:

Panikę budzi nazwa która jest nowa - koronawirus - nazwa - grypa z Wuchan  nikogo by nie niepokoiła zbytnio. Grypa jest codziennością.

Zatem - celowe działanie?

Wirus który zabija nosiciela wkrótce sam ginie. Logiczne.

Koronawirus jest bardzo łagodny.

80 % zarażonych przechodzi chorobę w sposób niemal niezauważalny. Przy braku, a na pewno skomplikowanej procedurze wykrywalności powyższa teza jest jak najbardziej prawdziwa.

Test - taki jak test ciążowy - dostępny w aptece i możliwy do samodzielnego wykonania dałby prawdziwy obraz skali zachorowań.

Śmiertelność - podawana w mediach - ok 2%. Bardzo zawyżona z powodu jak wyżej. W samych Chinach - w prowincji Wuchan - śmiertelność ok 3% - w  pozostałych prowincjach - ok 0,7 %

Wg autora rzeczywista śmiertelność wynosi mniej niż 0,1 %

To jak to by się przełożyło na Polskę?

Ok 40 tysięcy zmarłych z powodu wirusa gdyby wszyscy Polacy się zarazili. Całe średnie miasto powiatowe. Szok.  Szokiem byłoby gdyby wymarło jedno miasto.

Ale równomierne rozłożenie zgonów - w mojej gminie zmarło by 5 osób. 

Bywają dni, że tyle klepsydr wisiało chociaż o wirusie nikt nie słyszał.

Zachęcam do obejrzenia filmu -- naprawdę warto.

A dla teoretyków i miłośników papierologii mam pytanie. 

Córka która pracuje w szpitalu mieszka z nami. Wywalić pod most? Jak mi zarazę do domu przywlecze to kto będzie za to odpowiedzialny? Rząd skoszarowania służby zdrowia nie przewiduje...a powinien...

Pozdrawiam

Kulminacja pewnie za 2 tygodnie. Albo inaczej, za 2 tygodnie będzie u nas tak, jak we Francji dzisiaj.

Edited by korol

Tymczasem austriackie oraz nasze siły specjalne dotarły do granicy grecko-tureckiej. Pomogą w jej obronie.
Bułgaria już puściła wodę. Dzieje się...

Dostałem informację, że Tesco w Stargardzie (obok Szczecina) będzie zamknięte od poniedziałku - została wywieszona kartka na wejściu.

Teraz to dopiero ludzie rzucą się na robienie zapasów  :lol:

Korol, co masz na myśli? Rozwiń bardziej tę myśl ;)

Granica przebiega po rzece. Po spuszczeniu części wody z zapory stan wody się podniesie.
Co więcej. Widzimy jak działa UE. Mało zdolna do reakcji, wygrywa solidarność poszczególnych Państw.

A teraz chwila SF? Wyobraźmy sobie północe Włochy jako całą Europę oraz niekontrolowany napływ częściowo uzbrojonych "gości".

Edited by korol

Tu już nie ma co kupować. Półki świecą pustkami w całym Stargardzie... :lol:

[attachment=649972:received_191448578809197.jpeg]

Lidl wczoraj, dzisiaj tylko pieczywo było. 

Pisali o tym wcześniej - tydzień północno koreański w Lidlu.

Wprowadzą stan wyjątkowy...
To pewne. Edited by maximus

Wprowadzą stan wyjątkowy...
To pewne.

To chyba dobrze, czy nie ?

Myślę że dobrze.
Jakby Włochy,Hiszpania, Francja zrobiły to wcześniej to być może nie byłoby takiego syfu.

Myślę że dobrze.
Jakby Włochy,Hiszpania, Francja zrobiły to wcześniej to być może nie byłoby takiego syfu.

Podzielam opinię

Od poniedziałku "duże" sklepy bedą zamknięte.

Edited by Mik

Coś na potwierdzenie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Do poniedziałku przybędzie kilka stron w temacie u Twój post zniknie w oddali. Ale postaram się nie zapomnieć odpowiedzieć na tą nowinkę

Dostałem ,,cynk,, że od poniedziałku Polska zamyka wszystkie granice (inne kraje również) i utworzy 3 strefy...Czerwona to blokada,pomarańczowa i zielona to tylko uzasadnione przypadki mogą opuszczać...Ciekawe czy się sprawdzi...

Chyba będzie się działo...

Edited by chlodnica

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...