biturbo 483 Report post Posted March 12, 2020 U mnie to ludzi którzy wrócili z zagranicy albo są podejrzani wrzucili na kwarantannę domową i policja pilnuje żeby z domu nie wychodzili. A chinole zabierają swoich z europy. Najpierw nawieźli a teraz uciekają. Share this post Link to post Share on other sites
Marcyś 1,002 Report post Posted March 12, 2020 Kolegi córka z mężem wrócili 3 dni temu z Tajlandi. Przylecieli na lotnisko w Wawie i bez żadnej kontroli sobie pojechali... Share this post Link to post Share on other sites
Sayonara 1,882 Report post Posted March 12, 2020 Nie poszedłem dziś do roboty. W Meinersen gdzie pracuje, kilkadziesiąt osób objęto kwarantanną. Z powodu turysty który wrócił z Włoch. Musiał pojechać bo miał zaplanowane i zapłacone. No i wrócił. W sobotę w ramach prac społecznych mojego klubu mieliśmy kończyć renaturalizację potoku – dawno temu wyprostowanego – dziś w ramach programu powrotu łososia w góry Harzu przywracanego do pierwotnej postaci. Odwołane. Szkoda, bo robota bardzo „twórcza” i satysfakcjonująca. Nie boję się samego wirusa. Ani nie jestem stary ani słaby… poradzę sobie. O rodziców w Polsce się boję… I takich sytuacji jak powyższe… Bo Covid będzie miał skutki pośrednie. Długofalowe. Dotkną każdego z nas. Obserwuję ten wątek od początku i… i czasem dostaję szału. Rozpierdalają mnie ludzie, co to kreują się tu na jedynych którzy maja zdrowo pod sufitem i „nie panikują”. Co to od nich nic nie zależy – ha ha ha – więc wszystko maja w dupie. Żyć trzeba – i na coś umrzeć – więc pierdolić zasady. 80% zakażeń w nowych miejscach w Niemczech spowodowali turyści. We Francji, Szwajcarii, Danii, Belgii podobnie. Włosi, Hiszpanie też kozaczyli – żyć trzeba – pierdolić zasady. Teraz srają pod siebie. Nie panikuję. Też będę żył nadal. Ale mam świadomość, że nastał czas Obywatelskiej Odpowiedzialności – gdziekolwiek byśmy nie mieszkali. Wirusa nie roznoszą muchy. Robią to ludzie. W ogromnej większości głupio i bezrozumnie. Bo… żyć trzeba i… pierdolić zasady. W każdym kodeksie karnym czy społecznym przewiduje się kary za szkody wyrządzone UMYŚLNIE i NIEUMYŚLNIE. Dziś powinna byś jeszcze jedna kara – za szkody wyrządzone BEZMYŚLNIE! Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted March 12, 2020 Nie poszedłem dziś do roboty. W Meinersen gdzie pracuje, kilkadziesiąt osób objęto kwarantanną. Z powodu turysty który wrócił z Włoch. Musiał pojechać bo miał zaplanowane i zapłacone. No i wrócił. W sobotę w ramach prac społecznych mojego klubu mieliśmy kończyć renaturalizację potoku – dawno temu wyprostowanego – dziś w ramach programu powrotu łososia w góry Harzu przywracanego do pierwotnej postaci. Odwołane. Szkoda, bo robota bardzo „twórcza” i satysfakcjonująca. Nie boję się samego wirusa. Ani nie jestem stary ani słaby… poradzę sobie. O rodziców w Polsce się boję… I takich sytuacji jak powyższe… Bo Covid będzie miał skutki pośrednie. Długofalowe. Dotkną każdego z nas. Obserwuję ten wątek od początku i… i czasem dostaję szału. Rozpierdalają mnie ludzie, co to kreują się tu na jedynych którzy maja zdrowo pod sufitem i „nie panikują”. Co to od nich nic nie zależy – ha ha ha – więc wszystko maja w dupie. Żyć trzeba – i na coś umrzeć – więc pierdolić zasady. 80% zakażeń w nowych miejscach w Niemczech spowodowali turyści. We Francji, Szwajcarii, Danii, Belgii podobnie. Włosi, Hiszpanie też kozaczyli – żyć trzeba – pierdolić zasady. Teraz srają pod siebie. Nie panikuję. Też będę żył nadal. Ale mam świadomość, że nastał czas Obywatelskiej Odpowiedzialności – gdziekolwiek byśmy nie mieszkali. Wirusa nie roznoszą muchy. Robią to ludzie. W ogromnej większości głupio i bezrozumnie. Bo… żyć trzeba i… pierdolić zasady. W każdym kodeksie karnym czy społecznym przewiduje się kary za szkody wyrządzone UMYŚLNIE i NIEUMYŚLNIE. Dziś powinna byś jeszcze jedna kara – za szkody wyrządzone BEZMYŚLNIE! W obliczu naszego społeczeństwa to raczej modlitwa o deszcz na saharze :( Share this post Link to post Share on other sites
Nissenel 45 Report post Posted March 12, 2020 Śledzę intensywnie sprzedaż i wzrost cen z dnia na dzień mydła i płynu antybakteryjnego na allegro, ludzie, którzy zaopatrzyli się w porę, już mają kupę kasy a nadal sprzedają :) Znajomy w ciągu ostatnich dni sprzedał prawie 100 palet, każde opakowanie z coraz większym narzutem, obecnie jest to około 1000% :) Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 12, 2020 Zdaniem WHO w przypadku nowego koronawirusa SARS-CoV-2 można mówić już o pandemii. Choroba dotarła do ponad 100 krajów na świeci. Zakażonych zostało dotychczas co najmniej 118 tys. osób, a zmarło – ponad 4300. W Polsce zarażonych Covid-19 jest ponad 40 osób. Śledzimy najnowsze doniesienia z kraju i ze świat i relacjonujemy je dla Państwa. https://zdrowie.wprost.pl/koronawirus/10306061/na-zywo-koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-najnowsze-informacje-z-12-marca.html 118 tys zarażonych - jaki to jest procent całej populacji???? Procent z promila czy mniej? Podobnie ze zmarłymi - jeszcze mniej... Świat oszalał???? Sajonara "Obserwuję ten wątek od początku i… i czasem dostaję szału. Rozpierdalają mnie ludzie, co to kreują się tu na jedynych którzy maja zdrowo pod sufitem i „nie panikują”. Co to od nich nic nie zależy – ha ha ha – więc wszystko maja w dupie. Żyć trzeba – i na coś umrzeć – więc pierdolić zasady." woblery L.D "Przecież te wszystkie dane są zakłamane.Testy do nas dotarły za późno, nie wiedzieli jak wygląda procedura testów.Statystycznie w Polsce jest jak w Niemczech obecnie czyli ok 2000-3000tys zakażeń realnie.Część osób już przeszła to nie mając pojęcia że to koronawirus,część przechodzi bezobjawowo lub grypo-podobnie. Z tego są wychwytywane przypadki. Niestety teraz żaden kraj nie jest w stanie już opanować sytuacji a jedynie niwelować podobnie jak to było i jest w Chinach. " I z tym się zgadzam. Gdyby po rozpoznaniu 1 przypadku podjęto dzisiejsze działania - pewnie było by ok. Ale też nie wiadomo... A tak to już musztarda po obiedzie... Share this post Link to post Share on other sites
mario 2,173 Report post Posted March 12, 2020 Beda po godzinie 20 Tak jak wczorajsze wczoraj I codziennie kilka dni wcześniej. Share this post Link to post Share on other sites
fox mulder 88 Report post Posted March 12, 2020 Zdaniem WHO w przypadku nowego koronawirusa SARS-CoV-2 można mówić już o pandemii. Choroba dotarła do ponad 100 krajów na świeci. Zakażonych zostało dotychczas co najmniej 118 tys. osób, a zmarło – ponad 4300. W Polsce zarażonych Covid-19 jest ponad 40 osób. Śledzimy najnowsze doniesienia z kraju i ze świat i relacjonujemy je dla Państwa. https://zdrowie.wprost.pl/koronawirus/10306061/na-zywo-koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-najnowsze-informacje-z-12-marca.html 118 tys zarażonych - jaki to jest procent całej populacji???? Procent z promila czy mniej? Podobnie ze zmarłymi - jeszcze mniej... Świat oszalał???? Romek,tylko że większość ma świadomość,że może znaleźć się w tym procencie promila... Share this post Link to post Share on other sites
crizz100 469 Report post Posted March 12, 2020 Hiszpanka też nie objęła całej populacji odrazu, nie wiadomo co sie dzieje po zakazeniu tym wirusem czy jak teoretycznie wyzdrowiejesz to za jakis czas nie wysiądą Ci płuca np Share this post Link to post Share on other sites
Artech 4,923 Report post Posted March 12, 2020 @eRKa a ty widziałeś materiały z linków powyżej? Chciałbyś aby u nas doszło do tego samego? Te pierdolenie ile to procent ludzkości jest chore i ile umarło jest tak głupie jak przesyłanie internetowych łańcuszków. Share this post Link to post Share on other sites
Bander 565 Report post Posted March 12, 2020 Hiszpanka też nie objęła całej populacji odrazu, nie wiadomo co sie dzieje po zakazeniu tym wirusem czy jak teoretycznie wyzdrowiejesz to za jakis czas nie wysiądą Ci płuca np W przypadku ciężkich przebiegów występuje zwłóknienie płuc - to już wiadomo. To jest nieodwracalne dodam. Co jeszcze? Tego wciąż nie wiadomo... Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted March 12, 2020 Te statystyki podawane są na podstawie zbadanych osób z silnymi objawami. Podejrzewam, że jest to jedynie procent wszystkich zarażonych. Ilu z was przechodziło grypę bądź przeziębienie bez wizyty u lekarza? Gdyby każda osoba była badana, okazało by się że statystyki są na +. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 12, 2020 Romek,tylko że większość ma świadomość,że może znaleźć się w tym procencie promila... Większość z nas jeździ samochodami, chociaż wypadki to niemal codzienność. Ktoś z tego zrezygnuje, bo będzie miał świadomość, że wsiadł, ale wysiąść już nie wysiądzie? Pozdrawiam:) Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 12, 2020 Apeluję o utrzymanie nerwów na wodzy i powstrzymanie się od używania słów wulgarnych Share this post Link to post Share on other sites
Sayonara 1,882 Report post Posted March 12, 2020 Zdaniem WHO w przypadku nowego koronawirusa SARS-CoV-2 można mówić już o pandemii. Choroba dotarła do ponad 100 krajów na świeci. Zakażonych zostało dotychczas co najmniej 118 tys. osób, a zmarło – ponad 4300. W Polsce zarażonych Covid-19 jest ponad 40 osób. Śledzimy najnowsze doniesienia z kraju i ze świat i relacjonujemy je dla Państwa. https://zdrowie.wprost.pl/koronawirus/10306061/na-zywo-koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-najnowsze-informacje-z-12-marca.html 118 tys zarażonych - jaki to jest procent całej populacji???? Procent z promila czy mniej? Podobnie ze zmarłymi - jeszcze mniej... Świat oszalał???? Sajonara "Obserwuję ten wątek od początku i… i czasem dostaję szału. Rozpierdalają mnie ludzie, co to kreują się tu na jedynych którzy maja zdrowo pod sufitem i „nie panikują”. Co to od nich nic nie zależy – ha ha ha – więc wszystko maja w dupie. Żyć trzeba – i na coś umrzeć – więc pierdolić zasady." woblery L.D "Przecież te wszystkie dane są zakłamane.Testy do nas dotarły za późno, nie wiedzieli jak wygląda procedura testów.Statystycznie w Polsce jest jak w Niemczech obecnie czyli ok 2000-3000tys zakażeń realnie.Część osób już przeszła to nie mając pojęcia że to koronawirus,część przechodzi bezobjawowo lub grypo-podobnie. Z tego są wychwytywane przypadki. Niestety teraz żaden kraj nie jest w stanie już opanować sytuacji a jedynie niwelować podobnie jak to było i jest w Chinach. " I z tym się zgadzam. Gdyby po rozpoznaniu 1 przypadku podjęto dzisiejsze działania - pewnie było by ok. Ale też nie wiadomo... A tak to już musztarda po obiedzie... Jak tu kiedyś pokazał Daniel - jest wiele innych przyczyn powodujących wielokrotnie większa ilość zgonów w skali świata. Głód, wypadki, rak aids.... Ale wypadek, chłop z rakiem czy głodne dziecko nie zapuka ci do drzwi! Tobie i decydentom tego świata. Covid może! Stąd - POŚREDNIE skutki pandemii będą miały wielokroć większy wpływ na życie zwyczajnych ludzi niż zgony przez nią wywołane. Łapiesz? Pewnie nie. Romek - nie chce mi się Tobą gadać. Od czasu Twoich rewelacji na temat ruskich szpiegów na jerkbaicie czuję fizyczny wstręt do dyskusji z Tobą.... Mam uczulenie na głupotę. Wybacz... Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 12, 2020 Jak tu kiedyś pokazał Daniel - jest wiele innych przyczyn powodujących wielokrotnie większa ilość zgonów w skali świata. Głód, wypadki, rak aids.... Ale wypadek, chłop z rakiem czy głodne dziecko nie zapuka ci do drzwi! Tobie i decydentom tego świata. Covid może! Stąd - POŚREDNIE skutki pandemii będą miały wielokroć większy wpływ na życie zwyczajnych ludzi niż zgony przez nią wywołane. Łapiesz? Pewnie nie. Romek - nie chce mi się Tobą gadać. Od czasu Twoich rewelacji na temat ruskich szpiegów na jerkbaicie czuję fizyczny wstręt do dyskusji z Tobą.... Mam uczulenie na głupotę. Wybacz... I wzajemnie. Jak zaczniesz zabijać ryby zgodnie z Niemieckim prawem miast je wypuszczać wtedy będziesz miał prawo pouczać innych...Tak to mi wygląda na obłudę... Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted March 12, 2020 Już oficjalnie zmarło 4718. Pewnie drugie tyle na intensywnej terapii. A ile nie zbadanych.... Sprawa jest poważna, nie ma co przykładać do miliardów całej populacji. Share this post Link to post Share on other sites
dreadknight 1,213 Report post Posted March 12, 2020 Apeluję o utrzymanie nerwów na wodzy i powstrzymanie się od używania słów wulgarnych Mam wielką prośbę (pewnie nie tylko ja jeden) żeby nie zamykać wątku w przypadku pojawiajacej się od czasu do czasu gównoburzy, a zamiast tego w miarę możliwości czyścić wątek i karać. Pojawia się tu wiele cennych informacji,linków często stanowiących kompilacje informacji co pozwala unikać przedzierania się przez gąszcz bełkotu różnych mediów. Share this post Link to post Share on other sites
Ide52 145 Report post Posted March 12, 2020 Tylko weźmy pod lupę taką Hiszpankę.Według danych zachorwało na nią około 500 milionów (!) ludzi.W powojennym świecie stanowiło to jakieś 1/3 populacji.Przekładając to na dzisiejszy stan ludności wynoszący ponad 7,5 miliarda osób musielibyśmy uzyskać około 2,5 miliarda zachorowań.Hiszpanka miała też wyższą śmiertelność,a w przeciwieństwie do Coronavirusa umierało zdecydowanie więcej ludzi młodych. Ludzkość to przetrwała,a po drodze była II Wojna Światowa,Wielki Głód w Chinach i jeszcze kilka epizodów,gdzie ginęły miliony.Oczywiście problem obecnie jest i nie ma co go bagatelizować.Myślę jednak,że sobie poradzimy.Unikanie zgromadzeń,higiena,zdrowy rozsądek i pownno być dobrze. Ciekawi mnie też jedna rzecz-gdyby nie obecna globalizacja to jakby wyglądało rozprzestrzenianie się wirusa.Być może skończyłoby się na samym Wuhan. Share this post Link to post Share on other sites
fonix 737 Report post Posted March 12, 2020 (edited) Większość z nas jeździ samochodami, chociaż wypadki to niemal codzienność. Ktoś z tego zrezygnuje, bo będzie miał świadomość, że wsiadł, ale wysiąść już nie wysiądzie? Pozdrawiam:) Tylko jak tym samochodem przed Swoim zgonem przywalisz w inny, to efekt domina nie rozpierdzieli tysięcy innych pojazdów. Problem w tym, że kozacząc ryzykujesz zdrowiem moim, a nie pasażerów Swojego pojazdu i przygodnych uczestników ruchu drogowego. Edited March 12, 2020 by fonix Share this post Link to post Share on other sites
AdasCzeski 3,492 Report post Posted March 12, 2020 Dziś robiłem zakupy w Piotrze i Pawle. Wszystko jest normalnie. Niemniej myślę, że to z uwagi na fakt, że to sklep relatywnie drogi. Niestety napłynęły dziś do mnie z dwóch różnych źródeł, niesprawdzone oczywiście, jeszcze raz NIESPRAWDZONE, informacje, że w nocy z piątku na sobotę lub soboty na niedzielę w Wielkopolsce i w Mazowieckim zostaną wprowadzone ograniczenia w swobodnym poruszaniu się...tak, tak służby na rogatkach miast, zakazy itd. Share this post Link to post Share on other sites
M a r a s 953 Report post Posted March 12, 2020 Mam wielką prośbę (pewnie nie tylko ja jeden) żeby nie zamykać wątku w przypadku pojawiajacej się od czasu do czasu gównoburzy, a zamiast tego w miarę możliwości czyścić wątek i karać. Pojawia się tu wiele cennych informacji,linków często stanowiących kompilacje informacji co pozwala unikać przedzierania się przez gąszcz bełkotu różnych mediów. Jak najbardziej powinien zostać. A ja dodam a może poproszę aby każdy piszący choć na tą chwilę był moderatorem swojego wątku. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted March 12, 2020 Tylko jak tym samochodem przed Swoim zgonem przywalisz w inny, to efekt domina nie rozpierdzieli tysięcy innych pojazdów. Problem w tym, że kozacząc ryzykujesz zdrowiem moim, a nie pasażerów Swojego pojazdu i przygodnych uczestników ruchu drogowego. Problem w tym, że nie mam pewności, że to właśnie ktoś inny we mnie nie uderzy. Temat jest bardziej medialny niż rzeczywiste zagrożenie. Wysokoprężne silniki spalinowe - wytwarzają zanieczyszczenia od których ludzie umierają na choroby płuc. I nikt o tym słówkiem się nie zająknie. Nooo... czasem można gdzieś przeczytać. Wszyscy o tym wiedzą, ale samochody dalej jeżdżą, baaa... dalej są takie produkowane. W planach jest zamknięcie produkcji osobowych... a ciężarowe ??? Czy kto z Kolegów mający takową brykę - odda ją jutro na złom? Paradoksy naszej cywilizacji... Share this post Link to post Share on other sites
woblery L.E. 894 Report post Posted March 12, 2020 (edited) Dziś robiłem zakupy w Piotrze i Pawle. Wszystko jest normalnie. Niemniej myślę, że to z uwagi na fakt, że to sklep relatywnie drogi. Niestety napłynęły dziś do mnie z dwóch różnych źródeł, niesprawdzone oczywiście, jeszcze raz NIESPRAWDZONE, informacje, że w nocy z piątku na sobotę lub soboty na niedzielę w Wielkopolsce i w Mazowieckim zostaną wprowadzone ograniczenia w swobodnym poruszaniu się...tak, tak służby na rogatkach miast, zakazy itd. Piszesz o tym https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,stan-zagrozenia-epidemicznego---co-to-takiego-,artykul,26683367.html Edited March 12, 2020 by woblery L.E. Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted March 12, 2020 Chodzi o to, że duże miasto może zostać odizolowane. Tzn., zakaz wyjazdu. Na razie Premier zdementował. Share this post Link to post Share on other sites