Tomek O 1,717 Report post Posted March 10, 2020 Czy są może dostępne statystyki z Izraela , Emiratów Arabskich , Indii , Pakistanu i Afryki ( z wyłączeniem RPA ) ? Tu masz chyba wszystko. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Share this post Link to post Share on other sites
hasior 937 Report post Posted March 10, 2020 Pytanie jakie spustoszenie zostawia wirus. Jest sporo info z Chin o bardzo dużych zwłóknieniach w płucach, zaobserwowanych w czasie sekcji zwłok tych którym się nie udało przeżyć .za wcześnie na wnioski, ale jest sporo takich przypadków ,na tyle sporo ,iż ktoś o tym wspomina... Share this post Link to post Share on other sites
M a r a s 953 Report post Posted March 10, 2020 A tu szukają ochotników https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-w-europie-naukowcy-szukaja-ochotnikow-ktorzy-dadza-sie-zakazic-koronawirusem-4331609 Share this post Link to post Share on other sites
biturbo 483 Report post Posted March 10, 2020 Dziś czytałem. Druga osoba wyleczona z wirusa hiv. Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted March 10, 2020 (edited) Tu masz chyba wszystko. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Izrael 25/0/0 Indie + Pakistan łącznie 72 zachorowania To dla mnie wielka niewiadoma. Patrząc na populację, aż się nie chce wierzyć. W sumie to mnie to mnie nie obchodzi.. Bardzo mocno śledzę Włochy, Hiszpanię, Francję i Niemcy. W mojej pracy już pierwsze os na przymusowym home office. Jest też w Wawie przypadek całego biurowca, ponad 1000ludzi. Edited March 10, 2020 by korol Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 10, 2020 Turcja i spółka nie mogą po prostu zmyślać, jak inni ,? Przynajmniej byliby w tej tabeli Share this post Link to post Share on other sites
korol 7,083 Report post Posted March 10, 2020 Turcja skupiona na szturmowaniu greckiej granicy. Nie ma czasu na jakieś tam testy. Mało zachorowań na Tajwanie i w Tajlandii. Share this post Link to post Share on other sites
SUONE 73 Report post Posted March 10, 2020 (edited) Izrael 25/0/0 Indie + Pakistan łącznie 72 zachorowania To dla mnie wielka niewiadoma. Patrząc na populację, aż się nie chce wierzyć. W sumie to mnie to mnie nie obchodzi.. Bardzo mocno śledzę Włochy, Hiszpanię, Francję i Niemcy. W mojej pracy już pierwsze os na przymusowym home office. Jest też w Wawie przypadek całego biurowca, ponad 1000ludzi, Patrząc na ogół , od dawna zwracam uwagę na indie . To aż dziwne że tam jest tak spokojnie choć na plus mają to że raczej bardzo bogaci ( jak na tamte realia ) podróżują . Bo jak by wirus dotarł do "ludu " to była by masakra . Zero służby zdrowia , zero higieny , ludzie leja /srają 2 metry od miejsca snu czy handlu , Wspólne śniadania tysięcy ludzi a miliony myją w jednej wodzie ,tysiące ludzi mają kontakt na bazarach itd . Mój brat spędził tam trochę czasu i to w realnych miejscach nie dla turystów i był w szoku . Edited March 10, 2020 by SUONE Share this post Link to post Share on other sites
hasior 937 Report post Posted March 10, 2020 (edited) I jeszcze jedno śmiertelność jest mega duża w stosunku do grypy o której wspominano wiele razy , z lutego w pl to 0,003% gdzie. chorych było ponad 800 tyś,, we Włoszech na coronawirusa ponad 6% na kilka tys zachorowań... tak wiec... Edited March 10, 2020 by hasior Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 10, 2020 Turcja skupiona na szturmowaniu greckiej granicy. Nie ma czasu na jakieś tam testy. Mało zachorowań na Tajwanie i w Tajlandii. 20 w Rosji i 30kilka w Wietnamie :o Im bardziej kontrolowane media, tym mniej wirusa w tabelce Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted March 10, 2020 https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-angela-merkel-60-70-proc-mieszkancow-niemiec-zostanie-zakazo,nId,4373770 Wychodzi, że przy naszej liczbie ludności pacjentów będzie 5,32 mln z czego przy 5% śmiertelności może nie przeżyć 266 tyś. jeżeli dobrze policzyłem. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 10, 2020 Izrael 25/0/0 Izrael , w leczeniu innej współczesnej "zarazy" już zadziwił świat .Ciekawe jak sobie poradzą z Corona. https://www.fronda.pl/a/czy-wiesz-ze-zydzi-nie-choruja-na-raka,69081.html Share this post Link to post Share on other sites
SUONE 73 Report post Posted March 10, 2020 (edited) 20 w Rosji i 30kilka w Wietnamie :o Im bardziej kontrolowane media, tym mniej wirusa w tabelce Patrząc na statystyki , i liczbę chorych najbardziej "dostają" kraje z dużą liczbą odwiedzin /kontaktów zagranicznych w danej grupie "zamożności" . Wczasy / wycieczki / biznes . Plus zachowania społeczne Edited March 10, 2020 by SUONE Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 10, 2020 Patrząc na statystyki , i liczbę chorych najbardziej "dostają" kraje z dużą liczbą odwiedzin /kontaktów zagranicznych w danej grupie "zamożności" . Wczasy / wycieczki / biznes . Plus zachowania społeczne Oczywiście, ruchy ludzi sprzyjają wszelkiej wymianie. A tym przypadku wirusa. Tylko ta teoria średnio pasuje do Iranu. ? Share this post Link to post Share on other sites
ISAR 184 Report post Posted March 10, 2020 Pytanie jakie spustoszenie zostawia wirus. Jest sporo info z Chin o bardzo dużych zwłóknieniach w płucach, zaobserwowanych w czasie sekcji zwłok tych którym się nie udało przeżyć .za wcześnie na wnioski, ale jest sporo takich przypadków ,na tyle sporo ,iż ktoś o tym wspomina... z tego co dzisiaj czytalem w statystykach z chin, to czesta przyczyna smierci po zachorowaniu na Corona jest(poza plucami) np. ostra niewydolnosc nerek jak rowniez ostre zapalenie miesnia sercowego. Takze sepsa jest czesto wymieniana. Palacze sa w duzej grupie ryzyka. Share this post Link to post Share on other sites
SUONE 73 Report post Posted March 10, 2020 [quote name="Guzu" post="2724999" timestamp="1583872094"] Oczywiście, ruchy ludzi sprzyjają wszelkiej wymianie. A tym przypadku wirusa. Tylko ta teoria średnio pasuje do Iranu. ?[/quote] Tak też zwraca uwagę , nie lubię teorii spiskowych ale ktoś z iranu już się wypowiadał że uważa że to atak . Więc same władze są zdziwione . W zasadzie tam nikt nie przyjeżdża . To skąd tam wirus . Palacze sa w duzej grupie ryzyka. Kurde .... Share this post Link to post Share on other sites
ISAR 184 Report post Posted March 10, 2020 (edited) Palacze sa w duzej grupie ryzyka. Kurde .... nie ma co rzucac, za pozno ;) Edited March 10, 2020 by jacus Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 10, 2020 (edited) Palacze sa w duzej grupie ryzyka. Kurde .... Statystyki wskazują że wśród zmarłych w Wuhan ponad połowa cierpiała na inne choroby przed infekcja . 30% nadciśnienie 19% cukrzyca 8% choroby serca Oczywiście głównym czynnikiem zmniejszajacym szansę przezycia infekcji jest / był wiek Średni wiek zmarłych to 69 lat. Średni wiek, którzy przeżyli to 52 lata. Dodatkowo informacja, że śmierć nastąpiła średnio po 18.5 dniach od wystąpienia objawów. U zmarłych. Edited March 10, 2020 by Guzu Share this post Link to post Share on other sites
CZM 73 Report post Posted March 10, 2020 Oczywiście, ruchy ludzi sprzyjają wszelkiej wymianie. A tym przypadku wirusa. Tylko ta teoria średnio pasuje do Iranu. ? Przypadek Iranu od początku jest dla mnie zastanawiający. Nawet jakieś teorie spiskowe chodziły mi po głowie. A może niepotrzebnie. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51801968 In a separate development, 16 Iranians died from methanol poisoning in Khuzestan province after false rumours spread that drinking alcohol would help prevent people getting the Covid-19 virus, the official Irna news agency reported. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 10, 2020 Przypadek Iranu od początku jest dla mnie zastanawiający. Nawet jakieś teorie spiskowe chodziły mi po głowie. A może niepotrzebnie. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51801968 In a separate development, 16 Iranians died from methanol poisoning in Khuzestan province after false rumours spread that drinking alcohol would help prevent people getting the Covid-19 virus, the official Irna news agency reported. Zapałki plus dziecko = pozar Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted March 10, 2020 Zapomnieliście, że w Iranie rolę wszelkiej maści ekspertów i doradców(po Rosjanach) wcielili się Chińczycy. Do tego wymiana studencka i bratnia pomoc uciśnionym ludom. Share this post Link to post Share on other sites
SUONE 73 Report post Posted March 10, 2020 nie ma co rzucac, za pozno ;) Dokładnie po 25 latach dni nie mają znaczenia . Share this post Link to post Share on other sites
'mat 2,520 Report post Posted March 10, 2020 Zastanawia mnie czy osoby które przechodzą wirusa bardzo ciężko lub zaliczają zgon, kiedykolwiek przyjmowały szczepionki przeciwko grypie. Zastanawia mnie to ponieważ zauważyłem, że ludzie znani mi osobiście, którzy szczepili się w przeszłości, bardzo ciężko przechodzą zwykłą grypę, wręcz "zdychają" Share this post Link to post Share on other sites
~30 988 Report post Posted March 10, 2020 Może trochę rzeczowej wiedzy o temacie... https://youtu.be/1UDGIePu-nY https://youtu.be/PbNS60h1lxU Share this post Link to post Share on other sites
tofik 1,131 Report post Posted March 10, 2020 Zastanawia mnie czy osoby które przechodzą wirusa bardzo ciężko lub zaliczają zgon, kiedykolwiek przyjmowały szczepionki przeciwko grypie. Zastanawia mnie to ponieważ zauważyłem, że ludzie znani mi osobiście, którzy szczepili się w przeszłości, bardzo ciężko przechodzą zwykłą grypę, wręcz "zdychają" Dwa razy ,kiedy pracowałem w wielkim koncernie produkujacym samochody,przymuszono mnie/nas do tych szczepionek przeciw grypie....minęło,jak dobrze liczę 13lat,w życiu tak ciężko nie znosiłem przeziębień itp.jak w tamtych dwóch latach. Share this post Link to post Share on other sites