Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
gajosik

Coronavirus 2019-nCoV

Recommended Posts

Nie lubię siać paniki, lecz będąc dzisiaj w poznańskim szpitalu byłem świadkiem odmowy przyjęcia dzieci na oddział i tu cytuję:

Ze względu na "niezdiagnozowane przypadki grypy" na oddziale.

Co jeszcze zauważyłem, to że w wielu miejscach rozmieszczono "podajniki" ze środkami do dezynfekcji rąk i stosowne informacje pod postacią plakatów.

A dlaczego zakażenie koronawirusem pod postacią katarku nie miałoby być wygrzewane pod kołderką w domu? W stałym kontakcie z Sanepidem/oddziałem zakaźnym. Po co takich chorych izolować w szpitalu? Co szpital ma do zaoferowania takim pacjentom? Jak się stan pogorszy wtedy przyjąć do szpitala.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Tak samo przypadek tej kobiety ze szpitala w Krotoszynie, która żaliła się, że jej oddziały zakaźne nie chciały przyjąć. A czym różni się izolacja i leczenie w oddziale wewnętrznym od zakaźnego w przypadku tego mikroba. Niczym. Oddział zakaźny nie ma cudownych leków bo takich jeszcze nie wymyślono na tą chorobę. Technika pobierania wymazów jak przy grypie, a próbki i tak trzeba wysłać do Warszawy. Nie jestem zwolennikiem rządu ale osobiście nie wierzę, że ukrywają przypadki zakażeń bo po co? Jak będzie dodatni test to poinformują. Już od kilku dni Minister Zdrowia podaje, że nas to nie ominie. Może niech już tak się stanie bo niektórych to oczekiwanie w nerwicę wpędzi...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

"Drodzy rodacy,

zanim wykupicie mi cały makaron - a ja bardzo lubię makaron - żeby uchronić się przed końcem świata, weźcie pod uwagę że w Polsce:
- rocznie na raka umiera ponad 100 tys. osób, czyli ponad 270 dziennie,
- choroby układu krążenia wysyłają do piachu ponad 170 tys osób na rok - niemal 485 dziennie,
- samobójstwo popełnia każdego dnia ok. 15 osób - ponad 5 tys rocznie,
- w wypadkach drogowych ginie co roku ok. 3 tys. ludzi.

Czy z tego powodu badacie się częściej na serduszko, wpieprzacie mniej toksycznej paszy, palicie mniej papierosów albo śmieci w piecu, wykazujecie troskę o zdrowie psychiczne swoje i ludzi w waszym otoczeniu albo chociaż może nie jeździcie jak popierdoleni? Dużo podróżuję samochodem i jakoś tego ostatniego nie zauważyłem.

Stuknela mi niedawno 40. Bylem u kardiologa, zrobilem wszystkie testy. Papierosy, alkohol i inne juz dawno poszly w odstawke. Niedawno wyeliminowalem 80% miesa z mojej diety. Zaczalem stosowac zimne prysznice. Cwicze joge. Od bolu plecow sie zaczelo a nie musze mowic nikomu ze taki bol wyklucza calodniowe spacery i radosc lowienia. Rowerem i autem jezdze coraz uprzejmiej...tak wiec jak najbardziej niektorzy moga powiedziec TAK :)

Ps Zdrowie psychiczne to juz odrebna historia  :lol:

Czytam tu i tam o tym wirusie i tak przed chwilą w radio zet podali ,że rodacy czyszczą sklepowe półki .. A ja  się zastanawiam co w tej chwili byłoby gorsze czy załapanie tego wirusa czy też kleszcza o którym było sporo napisane w naszym forum.

"Niemiecki Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof przypomina, jakie zapasy powinno się mieć w domu na 10 dni. Urząd podaje przy tym orientacyjne ilości na jedną osobę:

– 20 l wody
– 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu.
– 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów
– 4 kg suchych roślin strączkowych i warzyw w puszkach lub słoikach
– 2,6 kg mleka i produktów mlecznych
– 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, ewentualnie jajek w proszku (świeże jajka mają trwałość kilka dni, proszek kilka lat)
– 0,4 kg tłuszczu i olejów.

Dobrze jest zgromadzić także produkty spożywcze, które nie muszą być podgrzewane ani gotowane: cukier, miód, czekolada, mąka, rosół w proszku, sucharki, słone paluszki – w ilościach odpowiadających upodobaniom."

Jak Niemcom urząd przypomniał to i ruszyli na zakupy.
A suweren niech nie panikuje, jakoś to będzie. Edited by theslut

Panika w Niemczech zbiera swe żniwo.

https://twitter.com/ensonhaber/status/1234425708262416384

,,Niemiecki minister spraw wewnętrznych Horst Seehofer nie uścisnął ręki premiera Angeli Merkel z powodu koronawirusa."

PS. Tak na marginesie tej wiekopomnej dyskusji Ten wątek powinien być podpięty na stałe w tym dziale, by za kilka miesięcy co niektórzy mogli się przekonać kim byli.

Edited by vako

Wczoraj moja mama zwróciła uwagę na jedną rzecz, która jej się nie podoba w postępowaniu na okoliczność podejrzenia - są podawane instrukcje gdzie się zgłaszać, gdzie iść, gdzie szukać pomocy... , a instrukcja powinna być prosta masz wysoką gorączkę, uzasadnione podejrzenie coronawirusa, to siedzisz w domu i dzwonisz po pogotowie (w nadziei że nie będzie to opcja francuska). Uzasadniała, że człowiek z czterdziestoma stopniami gorączki słabo kontaktuje i włóczenie się placówkach medycznych będzie problematyczne. Dotarło do mnie, że oprócz tego jest to jedynie słuszne postępowanie z punktu widzenia epidemiologicznego - klient nie szlaja się po mieście, środkach komunikacji publicznej, taksówkach, przychodniach, poczekalniach sprzedając wirusa wszystkim dookoła.

Problematyczne byłyby niestety nieuzasadnione wezwania, bo pewnie zaraz znaleźliby się sprytni unikający kolejek do lekarza.

Wczoraj moja mama zwróciła uwagę na jedną rzecz, która jej się nie podoba w postępowaniu na okoliczność podejrzenia - są podawane instrukcje gdzie się zgłaszać, gdzie iść, gdzie szukać pomocy... , a instrukcja powinna być prosta masz wysoką gorączkę, uzasadnione podejrzenie coronawirusa, to siedzisz w domu i dzwonisz po pogotowie (w nadziei że nie będzie to opcja francuska). Uzasadniała, że człowiek z czterdziestoma stopniami gorączki słabo kontaktuje i włóczenie się placówkach medycznych będzie problematyczne. Dotarło do mnie, że oprócz tego jest to jedynie słuszne postępowanie z punktu widzenia epidemiologicznego - klient nie szlaja się po mieście, środkach komunikacji publicznej, taksówkach, przychodniach, poczekalniach sprzedając wirusa wszystkim dookoła.

Problematyczne byłyby niestety nieuzasadnione wezwania, bo pewnie zaraz znaleźliby się sprytni unikający kolejek do lekarza.

We Włoszech jest numer darmowy pod który się dzwoni i nigdzie nie trzeba chodzić.

W pracy dostaliśmy ulotki jak postępować aby się nie zarazić i jak postępować po stwierdzeniu że możemy być zarażeni. Korzystając z bankomatu wyskakuje informacja aby z związku z wirusem umyć ręce po używaniu tego typu urządzeń. Do banku wpuszczają ograniczoną ilość osób aby były tylko przy okienkach a reszta mogła stać oddalona od siebie. Takich przykładów jest wiele ale co z tego jak w weekendy centra handlowe są pełne, dla niektórych jest to forma spędzania wolnego czasu. Kto się zdecyduje aby zamknąć kościoły w których spotyka się najbardziej narażona na śmierć grupa osób ? 

Coronawirus stal sie czescia rzeczywistosci, ktora dosiega i z czasem dosiegnie kazdego z nas, bedzeimy na niego wszyscy chorowac tak jak chorujemy na grype i inne okresowo wzmagajace sie infekcje.

Jak pokazuja pierwsze statystyki umieralnosc w przypadku tego wirusa jest mniejsza niz w wielu innych chorobach nad ktorymi przechodzimy obojetnie kazdego dnia.

To ze przy kazdej tego typu sytuacji pojawija sie ludzie, ktorzy beda chcieli zarobic pieniadze na niej, to rzecz stara jak swiat,- tacy jestesmy czy sie to komus podoba czy nie...

Zamiast ich pietnowac, wystarczy myslec i analizowac aktualna sytuacjie,- to na prawde wystarczy...

Edited by Rheinangler

Będzie częścią rzeczywistości i to smutnej. Zaraz kilka rządowych agencji stwierdzi, że wirus najszybciej rozprzestrzenia się na banknotach, wycofają żywy pieniądz, wprowadza tylko transakcje kartą, do tego kamery "termowizyjne" i Orwell może się schować.

Orwell-owska rzeczywistoc jest nasza specjalnoscia od lat. Natomiast jej odmiany i konstelacje jakos dziwnym (albo i nie) trafem zawsze zaskakuja suwerena. To dzieki tym zaskokom ma swoje wzloty, uwazane przez niego samego za heroizm, pozniej budzi sie z reka w nocniku niby madrzejszy, po czym znow zatacza "swoj krag" tak by prawda bylo stwierdzenie Kochanowskiego,- ze " i przed szkoda i po szkodzie glupi" moglo wiecznie bezmala obowiazywac....

Zeby nie bylo, ze to jakis polityczny manifest to chce napisac bardzo jasno, ze elementy tego myslenia widac bardzo mocno w informacjach medialnych, ktore niczym spekulanci sprzedajacy maski i srodki do dezynfekcji rak po odpowiednio zawyzonej cenie przescigaja sie w sensacjach na temat wirusa....

Media to dziś rynek jak każdy inny. Informacje towarem. Przykre bo często, zaspokaja się zapotrzebowanie na daną sensację i nie ma to nic wspólnego z rzetelnością. Jak na każdym rynku dostawca chce skusić klienta. A że miłośników taniochy jest wielu to podaż wysoka i produkt dostosowany odpowiednio do grupy nabywców coby chętnie po niego sięgali.

Ktoś się skapował że można kasę na tym zarobić  i delikatnie podsyca atmosferę .
Mieliśmy już ptasią czy świńską grypę i to u nas i jakoś większość ludzi tego nie zauważyła mimo że działo się za płotem  . Coro nawet do nas nie dotarł a emocje jak na meczu Polska - Niemcy  i naprawdę o krok od bzdurnej paniki  . 
Jak mi kopara opadła jak w dronce  zastałem wyczyszczone półki z kaszami   :o  .

Ironicznie, ale jakże w punkt. Co prawda dotyczy to kanadyjskiego podwórka, ale można to chyba na każdy kraj przełożyć: "Epidemia głupoty rozprzestrzenia się 10000 razy szybciej niż koronawirus" https://thebeaverton.com/2020/01/report-outbreak-of-idiocy-spreading-10000-times-faster-than-coronavirus/

Będzie częścią rzeczywistości i to smutnej. Zaraz kilka rządowych agencji stwierdzi, że wirus najszybciej rozprzestrzenia się na banknotach, wycofają żywy pieniądz, wprowadza tylko transakcje kartą, do tego kamery "termowizyjne" i Orwell może się schować.

https://uk.yahoo.com/finance/news/who-world-health-organisation-coronavirus-banknotes-warning-111019361.html   :lol:  :lol:  :lol:

Ja słyszałem że tak wybiorą mistrza Polski w piłce nożnej mężczyzn !

Oby tylko piłkarze wybranego w ten sposób mistrza Polski nie robili sobie krzywdy kopiąc się samemu w głowę, jak miało to miejsce w ostatniej kolejce Ekstraklasy  :rolleyes:

Szanowni Państwo,

Rybomania odbędzie się zgodnie z planem

Informujemy, że Rybomania zaplanowana od 6 do 8 marca 2020 roku po wypełnieniu zaleceń wojewody wielkopolskiego odbędzie się zgodnie z planem, a prace przygotowawcze do organizacji wydarzenia przebiegają planowo. Zgodnie z harmonogramem przebiega również sprzedaż biletów oraz rejestracja zwiedzających na targi. 

Grupa MTP pochodzi ze szczególną uwagą do sytuacji związanej z zachorowaniami na koronawirusa na świecie, a w szczególności w krajach europejskich. Od początku lutego 2020 roku utrzymujemy ponadstandardowe procedury sanitarne na wszystkich targach i wydarzeniach przez nas organizowanych, w tym również na targach Rybomania.

Pozdrawiam/Regards

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...