bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 28, 2020 Na prośbę autora poprawiłem tytuł wątku Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted January 28, 2020 Mi to pachnie maczaniem w tym rak innego mocarstwa. Rywalizacja z Chinami trwa. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted January 28, 2020 (edited) Nie wpadajmy w panikę. 1000 osób zarażonych i 20 zgonów. Reszta zdrowieje. Mocniejsza grypa i tyle. Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone. Edited January 28, 2020 by Sławek Nikt Share this post Link to post Share on other sites
biturbo 483 Report post Posted January 28, 2020 Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone. Pierwsza ekipa wyzdrowiała. Tego nie podali. W mediach podają ile chorych i ile zmarło. Nie wszystkie przypadki zgonów są potwierdzone że to ten wirus zabił. Sieją panikę a co niektórzy łykają jak młody pelikan cegłówkę. Tv kłamie. Share this post Link to post Share on other sites
gajosik 2,878 Report post Posted January 28, 2020 (edited) TV zawsze łyka. Zwiększa oglądalność. Nawet już są w sprzedaży koszulki z napisami "Przeżyłem Coronavirus 2020" Interes się kręci. Czy to jest poważne czy nie dowiemy się za 3 miesiące. Choć niektórzy już pewnie zdążą na tym dobrze zarobić wcześniej Edited January 28, 2020 by gajosik Share this post Link to post Share on other sites
jachu 804 Report post Posted January 28, 2020 Mi to pachnie maczaniem w tym rak innego mocarstwa. Rywalizacja z Chinami trwa. Ciekawe kto pierwszy wyprodukuje szczepionkę? No i zarobi gigantyczne pieniądze. Można sobie wyobrazić ile w samych Chinach. A może już taka jest i tylko czeka? Oczywiście to taka moja spekulacja. ;) Śledźmy sprawę, to może nam sporo powiedzieć. Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted January 28, 2020 Skoro ktoś wyprodukował to dziadostwo to już dawno ma szczepionkę. Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted January 28, 2020 https://youtu.be/8z4APFZRCQk Share this post Link to post Share on other sites
gajosik 2,878 Report post Posted January 28, 2020 (edited) Tutaj Polak relacjonujący wydarzenia z Chin mieszka 800 kilometrów od Wuhan. Bez zbędnej napinki, siania paniki. Chiny podchodzą do tematu bardzo poważnie i profesjonalnie, co cieszy. https://www.youtube.com/watch?v=dovkHOBLbLw Edited January 28, 2020 by gajosik Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted January 28, 2020 Strona Nature.com podawała w 2017 roku, że Krajowe Laboratorium Bezpieczeństwa Biologicznego w Wuhan rozpoczęło prace nad budową nowych laboratoriów zdolnych rozpracowywać i opracowywać najgroźniejsze wirusy/patogeny na świecie – opisuje serwis wgospodarce.pl. Laboratorium w Wuhan było pierwszym laboratorium w Chinach wyposażonym w sprzęt zapewniający najwyższy poziom ochrony biologicznej i miało ambicje w krótkim czasie jeszcze podnieść poziom swoich możliwości. W 2017 roku ten ruch miał być częścią planu budowy od pięciu do siedmiu laboratoriów bezpieczeństwa biologicznego poziomu 4 (BSL-4) w Azji do 2025 r. Sprawa wywołała dyskusję – niektórzy badacze spoza Chin obawiali się ucieczki patogenów i oskarżeń o tworzenie broni biologicznej. Wgospodarce.pl informuje, że laboratorium w Wuhan kosztowało 300 milionów juanów (44 miliony USD), a aby zniwelować obawy dotyczące bezpieczeństwa, zostało zbudowane znacznie powyżej równiny zalewowej i miało być w stanie wytrzymać trzęsienie ziemi o sile 7. Pierwszym projektem laboratorium miało być badanie patogenu BSL-3, który powoduje gorączkę krwotoczną Krymsko-Konga: śmiertelny wirus przenoszony przez kleszcze, który atakował zwierzęta gospodarskie na całym świecie, w tym w północno-zachodnich Chinach, i który może przenosić się na ludzi. Za DoRzeczy Share this post Link to post Share on other sites
HaDe 4,997 Report post Posted January 28, 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. [attachment=640254:spir.jpg] Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! Share this post Link to post Share on other sites
biturbo 483 Report post Posted January 28, 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpg Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! O paczki nie ma co się martwić bo wirus potrzebuje nosiciela. Uważaj żebyś nie rzygał bo po tym ciężko o kaszel :) Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted January 28, 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpg Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! W obliczu tego z czym spierają się Chińczycy, żarty nawet w dobrej wierze są nie na miejscu. Pzdr Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted January 29, 2020 A przede wszystkim należy rozcieńczyć do 70%, bo w tym stężeniu najlepiej dezynfekuje. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted January 29, 2020 Chyba już nie można mówić, że jest to wyłącznie Chiński problem. W Niemczech jeszcze w poniedziałek słyszałem o jednym zarażonym, dziś słyszę w radiu, że potwierdzili trzech kolejnych - kolegów z pracy chorego. Jest to o tyle niepokojące, że z kolegami z pracy ZWYKLE nie utrzymuje się takiej bliskości jak z żoną czy dziećmi. Z tego wynika, że łatwość zarażenia jest naprawdę duża. Share this post Link to post Share on other sites
HaDe 4,997 Report post Posted January 29, 2020 W obliczu tego z czym spierają się Chińczycy, żarty nawet w dobrej wierze są nie na miejscu. Pzdr Staram się najnormalniej w świecie nie zwariować: CO2, globalne ocieplenie, epidemie, etc., no nic tylko zamknąć się w domu. Widzę po swojej Mamie jak się nakręciła. Jak Jej powiedziałem, że spodziewam się przesyłki z Chin, to powiedziała, że jej przy odbiorze do ręki nie weźmie. Idąc dalej tym tropem - co muszą przeżywać pracownicy Poczty, obsługa terminali przeładunkowych, itd? Kto z osób piszących.czytających w tym wątku w przeciągu ostatnich 2 tyg. miał kontakt z listonoszem/kurierem? Ilu z nas tu piszących jest lekarzami, epidemiologami? Czy internetowa analiza problemu może zapobiec chorobie w Polsce? Raczej nie, ale za to skutecznie sieje panikę. Nie twierdzę, że to nie jest poważna sprawa, ale nie jestem zwolennikiem "samonakręcania". Wystarczy, że media skutecznie to robią. Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted January 29, 2020 Nie trzeba się nakręcać ani siać paniki, wystarczy sobie z tego nie żartować. Tylko tyle. Share this post Link to post Share on other sites
HaDe 4,997 Report post Posted January 29, 2020 Źle odczytałeś moje intencje. Jeżeli Kogoś uraziłem, to przepraszam i już się nie wtrącam! Share this post Link to post Share on other sites
M a r a s 953 Report post Posted January 29, 2020 Gdyby było ryzyko zarażenia się od przesyłek to myślę ,że już byłyby działania służb w tym zakresie.Bo jest tego setki tysięcy sztuk dziennie.Dziś na poczcie odebrałem jedną taką z czterech dość dużych pojemników. Wiemy też ,że większość nie jest wysyłana z Wuhan. Chyba ,że się mylę i zagrożenie istnieje ? Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted January 29, 2020 (edited) British Airways zawiesza połączenia lotnicze z ChRL. https://www.bbc.com/news/uk-51292590 A NIK sprawdzi czy jesteśmy gotowi na nCoV http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25644436,koronawirus-w-europie-prezes-nik-marian-banas-zarzadza-natychmiastowa.html#s=BoxOpLink Edited January 29, 2020 by Bułka Share this post Link to post Share on other sites
Blackstarpro 97 Report post Posted January 29, 2020 Nasza obrona https://wiadomosci.wp.pl/polak-przylecial-z-chin-mowi-o-procedurach-ktore-mialy-chronic-przed-koronawirusem-w-polsce-6472537721067137a Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek P 7,770 Report post Posted January 29, 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpg Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! Kiedyś to był 96 %... Świat schodzi na psy.. Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted January 29, 2020 (edited) Teraz odrobina czarnego humory w tym smutnym wątku :) Nowa flaga ChRL: [attachment=640407:NFC.jpg] Na co komu maseczka: [attachment=640408:Protection.jpg] Edited January 29, 2020 by Bułka Share this post Link to post Share on other sites
WojtekCIN 999 Report post Posted January 29, 2020 https://www.youtube.com/watch?v=mynHaZ92E7s Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted January 29, 2020 Ciekawe kto pierwszy wyprodukuje szczepionkę? No i zarobi gigantyczne pieniądze. Można sobie wyobrazić ile w samych Chinach. A może już taka jest i tylko czeka? Oczywiście to taka moja spekulacja. ;) Śledźmy sprawę, to może nam sporo powiedzieć. Nasz rodak :D Share this post Link to post Share on other sites