Opolanin 1 Report post Posted January 11, 2020 Witam, kupuje szklaka pod pstrąga do łowienia na woblery i mam do wyboru przelotki Fuji Kl i Alconite. Kijek jest do 21g. Na których z tych przelotek wędka będzie prezentowała lepsze właściwości? Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 (edited) .... mam do wyboru przelotki Fuji Kl i Alconite..... JAK dla mnie KL oznacza system ( wygląd/kształt ramek ) ; a ALCONITE, to rodzaj osadzonego pierścienia w nich ... nie bardzo rozumiem o co tu KAMAN ??? Chodzi tobie o dobranie/zastosowanie lepszych pierścieni , czy samego wyglądu przelotek , a wiec zastosowanego systemu (kształtu) przelotek ; czy jedno i drugie ??? ;) aby osiągnąć najlepsze parametry :)... Edited January 11, 2020 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 (edited) tak w dużym skrócie i bardzo prosto ..... ;) dobór przelotek jeśli chodzi o zastosowany rodzaj pierścieni : - hardloy - fazlite - alconite - sic - slim sic - torzite jesli chodzi o systemy (kształt przelotek): - V - Y - K (KW,KL,KB,KT) - KR itd.... 2 w 1 - to teraz można miksować kształt ramki z osadzonym pierścieniem ... ;) :) czyli twoje KL + ALCONITE = KLAG Edited January 11, 2020 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 tak w dużym skrócie i bardzo prosto ..... ;) - hardloy - fazlite - alconite - sic - slim sic - torzite Byłbyś w stanie rozszyfrować z jakiego konkretnie materiału jest dany pierścień? Dla mnie znany jest tylko SIC - węglik krzemu. A pozostałe? Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 ... niektóre można bez problemu rozpoznać po kolorze pierścienia i jego gładkości .... np. hardloy, fazlite, alconite ... najtrudniej całą rodzinkę SIC ... ... ale przy odrobinie wiedzy, można , to zrobić po jego charakterystycznej budowie (kształcie) ... sic, slim sic, torzite Share this post Link to post Share on other sites
Opolanin 1 Report post Posted January 11, 2020 Chodzi o to: http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/spinning/619-ego_fiber_glass_spinn_custom_orange.html Napisali, że do wyboru Fuji Alconite lub Fuji Kl. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 (edited) ... niektóre można bez problemu rozpoznać po kolorze pierścienia i jego gładkości .... np. hardloy, fazlite, alconite ... najtrudniej całą rodzinkę SIC ... ... ale przy odrobinie wiedzy, można , to zrobić po jego charakterystycznej budowie (kształcie) ... sic, slim sic, torzite ??? Aaa... znaczy też nie wiesz... - hardloy - fazlite - alconite - sic------------węglik krzemu - slim sic ------węglik krzemu - torzite Czy kto zna pozostałe materiały na przelotki(pierścienie przelotek) Edited January 11, 2020 by eRKa Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 NIE ROZUMIEM o co ci chodzi ???? Ja umiem odróżnić: hardloy, alconite ,fazlite, sic, torzite .... i nie mam z tym problemu ale widzę , że u ciebie on występuje chyba .... Proszę zaczytaj ze zrozumieniem , to jest powyżej napisane ... ;) :) Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted January 11, 2020 (edited) To z czego są zrobione pierścienie stanowi tajemnice handlową producenta. Najbardziej znanym jest FUJI. Stąd skład na ogół poza SiC(jak sam skrót wskazuje - węglik krzemu) nie jest ujawniany. Natomiast osoba obeznana w przelotkach bez trudu rozpozna co jest co. Edited January 11, 2020 by vako Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 (edited) Chodzi o to: http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/spinning/619-ego_fiber_glass_spinn_custom_orange.html Napisali, że do wyboru Fuji Alconite lub Fuji Kl. Ktoś kto tłumaczył ten katalog nie do końca chyba wiedział o co chodzi lub źle to zapisał ....by rozróżnić obie wersja zbrojenia pomieszał dwa różne podziały przelotek : system z rodzajem pierścienia zastosowanego. Po oglądnięciu zdjęć zamieszczonych w tym linku teraz już wiem .....co autor miał na myśli ;) W tych wędkach są zastosowane dwa rodzaje systemów przelotek: - Y z pierścieniem alconite - KL najprawdopodobniej też z pierścieniem alkcnite Edited January 11, 2020 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 (edited) ??? Aaa... znaczy też nie wiesz... - hardloy - fazlite - alconite - sic------------węglik krzemu - slim sic ------węglik krzemu - torzite Czy kto zna pozostałe materiały na przelotki(pierścienie przelotek) ... to co napisałem o SIC i SIC SLIM nie tyczy się składu chemicznego z jakiego są zbudowane poszczególne pierścienie, tylko ze względu na ich zewnętrzny kształt /ukształtowanie pierścienia.... ;) :P Pierwsze zdanie w drugim poście chyba co niektórym powinno wystarczyć ..... tak w dużym skrócie i bardzo prosto ..... ;) i trzeci post ... ostatnie najtrudniej całą rodzinkę SIC ... ... ale przy odrobinie wiedzy można , to zrobić po jego charakterystycznej budowie (kształcie) ... sic, slim sic, torzite Edited January 11, 2020 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 Owoce. To jabłka, gruszki, banany... Ale jabłka też mogą być różnych odmian. Papierówka, antonówka... Sic to węglik krzemu, podobnie slim sic. Hardloy,,fazlite, alconite to tlenki glinu...to już znalazłem. Pozostało torzite... jaki to materiał? Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 11, 2020 Torizite to nie materiał tylko nazwa handlowa serii pierścieni. Skład chemiczny spieku nie ma znaczenia dla nikogo, poza grupą ludzi odpowiadającą za proces wytwarzania ceramiki. Wędkarza interesują dwa parametry: twardość a dokładniej ścieralność i gładkość. W dobie nowoczesnych spieków nie chodzi tak naprawdę o możliwość fizycznego uszkodzenia linki ze względu na tarcie o chropowate ringi a o temperaturę jak wytwarza się w skutek tegoż tarcia. Najlepsze przelotki tak szybko oddają ciepło, że powstająca w skutek tarcia temperatura nie jest w stanie osiągnąć wartości mogących zmienić właściwości fizyko-chemicznych linki. Jak powszechnie wiadomo, interesujące nas parametry posiada krzem. Płytki krzemu wykorzystuje się do budowy drgających z ogromną częstotliwością procesorów i kadłubów promów kosmicznych, które narażone są na ogromnie wysokie temperatury... Obecnie na potrzeby wędkarstwa jakie uprawiamy w naszym kraju bardziej, od innych parametrów, interesuje nas waga ringów. Myślę, że materiałoznawstwo jest tu potrzebne jak świni siodło a nasze ryby mają taki power, że wysnuwania przez nie linka nie sypnie się nawet na samej ramce bez wkładu ;) Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 (edited) A zwykłą ciekawość Mistrzu akceptujesz? Wybij wkłady z przelotek i łów ... hahahaha zobaczymy jak długo połowisz... Poprzednie pytania nie były tak całkiem bezcelowe. Jednym z najtwardszych i jednoczesnie powszechnie używanym materiałem jest azotek tytanu - TiN Używany powszechnie do pokrywania choćby narzędzi skrawających ("złote" wiertła) Otóż zastanawiam się, czy gdyby zrobić zwykłego druciaka ze stali dentystycznej i pokryć to azotkiem nie była by to konkurencyjna konstrukcja wobec przelotek z wkładkami ceramicznymi. Zwłaszcza dla przelotek o małej średnicy. I kolejne pytanie - występują w handlu i w konstrukcjach wędzisk takie właśnie przelotki - ze "złotymi" wkładkami. Podejrzewam, że to właśnie TiN. A pytanie brzmi: Czy użytkownik zaobserwował jakieś wytarcia tego "złotego" napylenia??? Edited January 11, 2020 by eRKa Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted January 11, 2020 (edited) Romek ;) :) załóż temat o przelotkach i rozbijaj g......o na atomy , a teraz nie mąć w głowie @opolaninowi , który pytał o całkiem co innego .... ......a te przelotki ze złotym pyłem to nie "GOLD CERMET" ;) Edited January 11, 2020 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted January 11, 2020 O doborze i samych przelotkach jest co czytać ... jerkbait.pl-spacing-rozmieszczenie-i-dobór-przelotek Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 11, 2020 Przecież wytłumaczyłem, że nie tylko o twardość tu chodzi, przeczytaj uważnie, spokojnie i do końca, może uda się zrozumieć, trzymam kciuki... Łowiłem kilka lat Shimano alivio z wytluczonymi wkładami i nic się nie stało...Uważaj żeby Nobla za ten TiN nie dostał... Dziękuję za tytuł ale mam własny, wypracowany i nie jest to mistrz. Myślę, że na siłę to nie uda Ci się sensu wycisnąć z tego pytania o skład chemiczny spieku :) Niemniej życzę powodzenia. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 Widzę Mistrzu, że drażliwy dziś jesteś bardzo:) "Torizite to nie materiał tylko nazwa handlowa serii pierścieni." Nie pytam o dokładny skład i technologię produkcji - to mi jest zupełnie zbędne. Pytałem tylko co to jest - nazwa techniczna spieku... nic więcej. Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 11, 2020 Pozostało torzite... jaki to materiał? Pytałeś o materiał, nie o nazwę, teraz kręcisz, jak Algida... Mariusz, wcześniej wyjaśnił co oznacza termin Torzite...Od początku pytałeś z czego są wypiekane ringi :) Abstrahując, cieszę się, że czegoś Ciebie nauczyliśmy, po to właśnie jest forum. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 "Sic to węglik krzemu, podobnie slim sic. Hardloy,,fazlite, alconite to tlenki glinu...to już znalazłem. Pozostało torzite... jaki to materiał?" Cały czas pytam o to samo... "nie jest ujawniany." - to niby wyjaśnienie??? Ja też się cieszę, że mam pomocnych kolegów:) " ...temperaturę jak wytwarza się w skutek tegoż tarcia...." I smutno mi, że koledzy tak bezkrytycznie łykają marketingowy bełkot, baaa... powtarzają go jak prawdę objawioną. To tylko info z katalogu, czy też może czymkolwiek potwierdzony fakt? Komuś żyłka, plecionka się stopiła na jakiejkolwiek przelotce? Nawet zwykłej porcelance? Bo przetrzeć żyłkę, nie mówiąc o plecionce to miałem przypadek... Jeśli przyjmiemy, że żyłka czy plecionka jest zwilżona wodą, to przelotka ma chłodzenie... A że jest zwilżona to najlepiej widać przy wyrzucie z multików... Powtarzam - Pozostało torzite... jaki to materiał?" Share this post Link to post Share on other sites
Guest trilung Report post Posted January 11, 2020 (edited) Przetarcie to od tarcia...tarcie przegrzanie,które powoduje termiczną deformację w efekcie nadtopienie i zerwanie po osłabieniu...wystarczy obejrzeć po szarpaniu oderwaną końcówkę żyłki,plecionki,linki. Topią się wszystkie...nawet pływające(nurt wepchnie pod wodę,no chyba że stojąca!?). Edited January 11, 2020 by trilung Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted January 11, 2020 Sorry - poddaję się... Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 11, 2020 Polecam obejrzeć na YT "Fuji Torzite demonstration part..." Kolejne części, wtedy na pewno nikt nie napisze bzdur typu "marketingowy bełkot" Link do części pierwszej: https://youtu.be/MUN6SBWjlL4 Share this post Link to post Share on other sites
dziurban 15 Report post Posted January 11, 2020 (edited) Nie jaki to materiał a to jest materiał. Torzite to jest nowy materiał i jest to nazwa własna. Tak jak diament. Wiesz że diament jest z węgla ale uzywasz nazwy diament a nie węgiel (mimo że to przetworzony węgiel). Torzite to materiał stworzony sztucznie, specjalnie na potrzeby przelotek wędkarskich. Stworzony z kryształów o strukturze WURTZITE (których skład i technologia obróbki jest tajemnicą firmy, a może to być co najmniej kilka związków krystalicznych o takiej strukturze). Nazwa Torzite powstała z połączenia 2 słów, TORUS i ZITE. Torus - w odniesieniu do kształtu pierścienia (architektura, matematyka) i Zite ( w odniesieniu do wystepującego w naturze minerału, twardego i błyszczącego) Materiał dla Fuji opracowała firma Kyocera. Wszystkie informacje dostępne sa w necie, trzeba pogrzebać. Edited January 11, 2020 by dziurban Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted January 11, 2020 (edited) Nie masz racji... Fuji Torzite to nazwa pierścienia zrobionego przy wykorzystaniu nowego minerału o nazwie...a nie materiał. TORZITE is the ultimate thin ring and has durability which metal rings can not achieve. Kyocera natomiast traktuje termin nieco inaczej... właśnie bardziej jako wyrób ceramiczny o właściwościach jak niżej. Zdecydowanie stawiając jako cechę właściwości powodujące rozpraszanie ciepła... TORZITE® led to larger inner diameters, smoother finishes, more forgiving cross-sectional profiles and unmatched heat dissipation - all of this in a ring that deep presses with more precision and durability than any previous ring. Edited January 11, 2020 by guciolucky Share this post Link to post Share on other sites