Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted October 11, 2019 Oficjalnie siódmy, nieoficjalnie chyba piętnasty. Jak przy wszystkich literackich Noble przyznanych ostatnio, szwedzka akademia oprócz czysto merytorycznych wartości, ceni sobie bardzo i kładzie mocny nacisk na polityczna poprawność i lewicowo liberalne opisanie świata. Co nam z prawdziwą ulga pozwala odetchnąć, albowiem Rymkiewiczowi nagroda nie grozi.. :) Gratulacje dla Pani Tokarczuk ! Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted October 11, 2019 (edited) Chciałem sam napisać,patrzę- już jest.Sławek na posterunku przy porannej kawce :) . Niezależnie od sympatii lub jej braku dla Pani Tokarczuk,to jest jednak coś. Mam nadzieję że za chwilę nie będzie kłódki,bo "potencjał polityczny" jaki tkwi w tym wątku jest jak tykająca bomba zegarowa... ;) Edited October 11, 2019 by drag Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted October 11, 2019 (edited) Sławek nie mogłeś powstrzymać się od komentarza dotyczącego poglądów, nie interesuje mnie jakie masz. Prowokujesz z premedytacją wywołanie burzy, czy chcesz znowu odpocząć od pisania. Wątek zostawiam ale na brniecie w politykę zgody nie ma. Edited October 11, 2019 by Piotrek Milupa Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted October 11, 2019 Jak wiesz Piotrek szanuję zdanie każdego co nie znaczy, że z każdym się zgadzam jednakże akurat w tym przypadku pozwolę sobie się zgodzić z naszym naczelnym obertrollem jak sam siebie ostatnio zatytułował. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek P 7,770 Report post Posted October 11, 2019 Aaaa..ugryzę się w ...palec. Gratulacje dla Pani Aleksandry. (Mnie akurat takie poglądy pasują /;-) Share this post Link to post Share on other sites
Pescador de caña 484 Report post Posted October 11, 2019 [attachment=618369:1570734792_lep42e_500.jpg] "Wymyśliliśmy historię Polski jako kraju tolerancyjnego, otwartego, jako kraju, który nie splamił się niczym złym w stosunku do swoich mniejszości. Tymczasem robiliśmy straszne rzeczy jako kolonizatorzy, większość narodowa, która tłumiła mniejszość, jako właściciele niewolników czy mordercy Żydów". https://youtu.be/kkvdRr3Z31s Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted October 11, 2019 No właśnie Wojtek.Chyba załatwiłeś kłódkę. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted October 11, 2019 Widzę że nic sobie nie robicie z moich słów, napisałem ze zostawiam ale bez brnięcia w politykę. Kłódka trafia na temat. Share this post Link to post Share on other sites