Robert Crocker 1,571 Report post Posted August 2, 2019 Sytuacja jak pewnie kilka innych ... Głęboko wierzyłem zawsze, że to jedyne forum prawdziwie koleżeńskie. Nigdy nie bałem się kupić tu wędki czy kołowrotka za 1000 zł. Poległem na oksach za 200 :) Jako, że sam sprzedałem tu wiele markowego sprzętu i tyle samo kupiłem bez ani jednej reklamacji (w obie strony) i zawsze w dobrych cenach, grubo poniżej sklepowych, miałem prawo w to wierzyć. Okulary przyszły uszkodzone. Trudno i tak bywa ... Szybka wiadomość prywatna i prośba o ustosunkowanie się. Przypuszczam, że sprzedający znał faktyczny stan okularów no ale to tylko moje domysły .... Sam zaproponowałem zwrot lub obniżenie ceny. Otwarty też byłem na inne propozycję. W odpowiedzi przeczytałem: " ...Po drugie okulary nie mieli żadnych luzów bo niebyli używane tylko parę razy przymierzone w domu.Po 3 skąd ja wiem czy ty nie podmieniłeś mi okularów bo handlujesz takimi.Ja handluje samochodami i ten tryk o zwrot 50% nie przejdzie zemną. :)" Przez chwilę, jako prawnik, pomyślałem, ze chyba komuś przyda się nauczka jednak po namyśle stwierdziłem, że szkoda zwyczajnie czasu i zachodu. Pewnie takie sytuacje będą się tu zdarzały zawsze. To raczej pewne. Mimo wszystko 1 raz jestem szczerze zawiedziony i trochę rozgoryczony. W szczególności tonem cytowanej wypowiedzi, który jednoznacznie to mi zarzuca nieuczciwość. Może warto wrócić do pomysłu, mimo że było już to wałkowane, wstępu na forum tylko po zaproszeniu przez innego użytkownika ... ? Jednocześnie przestrzegam przed jakimikolwiek transakcjami z Litwinem z Sochaczewa ... Share this post Link to post Share on other sites
szczupak1 388 Report post Posted August 2, 2019 (edited) Co za Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.................................... Brak słów. Niestety pochodzę z Augustowa i z Litwinami interesy zawsze się tak kończyły. Edited August 2, 2019 by szczupak1 Share this post Link to post Share on other sites
Robert Crocker 1,571 Report post Posted August 2, 2019 Imię i nazwisko jednoznacznie wskazuje na pochodzenie chociaż ono nie ma tu pewnie znaczenia. Nie chciałem podawać nicka ... Miejcie to po prostu z tyłu głowy. Share this post Link to post Share on other sites
sslonio 335 Report post Posted August 2, 2019 A nie dało by się stworzyć jakiegoś systemu komentarzy dla użytkownika? Coś na zasadzie allegro lub tak jak jest na knives.pl? Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 2, 2019 (…) Nie chciałem podawać nicka ... (…) A szkoda, przydałaby się "czarna lista"! Co na to "władze" Forum? Share this post Link to post Share on other sites
cinn 520 Report post Posted August 2, 2019 Nic. Pisałem kiedyś do szefa wszystkich szefów żeby założyć taki wątek ale było bez odbioru. W regulaminie jest napisane że forum nie ponosi odpowiedzialności za transakcje. Share this post Link to post Share on other sites
ŁYSY0312 108 Report post Posted August 2, 2019 Czarna lista, hmmmmm……. A kto będzie sprawdzał, po czyjej stronie jest racja? Co innego, gdy nie dostajemy towaru, a przelaliśmy pieniążki, a co innego temat taki jak powyżej, i jego wariacje. Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 2, 2019 (edited) Forum nie ponosi odpowiedzialności i nikt tego nie wymaga, ale przydałyby się ostrzeżenia przed takimi "śmieciami". Ujawnienie nicku takiej czarnej owcy, w żaden sposób nie naruszałoby RODO, bo nicki są podawane do wiadomości publicznej. Swego czasu, gdy byłem o kilka lat szczuplejszy, bawiłem się w AirSoft i udzielałem się na forum zrzeszającym pasjonatów strzelania do siebie na wzajem. Też była giełda i była "czarna lista", która bardzo dobrze funkcjonowała. Edited August 2, 2019 by Alexspin Share this post Link to post Share on other sites
cinn 520 Report post Posted August 2, 2019 Tak, na innych forach są czarne listy. Problem w tym że nick można zmienić, założyć nowe konto, itp. Share this post Link to post Share on other sites
scOOtt 267 Report post Posted August 2, 2019 (edited) Niestety tego typu transakcje zawsze są obarczone ryzykiem trafienia na nieuczciwego kontrahenta. Ja osobiście brzydzę się takimi ludźmi. Karma wraca. Ze swojej strony staram się dokonywać transakcji z użytkownikami, którzy mają już trochę postów na koncie i reputacji na forum. Nie mniej jednak mam świadomość tego, że ktoś może i mnie w podobny sposób ocenić i nie chcieć zawrzeć transakcji przez wzgląd na ilość moich postów i to szanuję. Edited August 2, 2019 by scOOtt Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted August 2, 2019 Alex, a jeśli ja napiszę, że jesteś oszust, bo nie wysłałeś mi towaru, albo wysłałeś uszkodzony i nie chcesz ze mną gadać? Kto ma zweryfikować, czy piszę prawdę? Zanim wygrasz ze mną sprawę w sądzie, to tak Cię obsmaruję, że nikt nigdy nic od Ciebie nie kupi. Dlatego nie będzie "czarnych list". Administracja nie będzie angażowała się w żaden sposób w transakcje między użytkownikami i nie dopuści do sytuacji, w której ktokolwiek będzie mógł oskarżyć portal o dopuszczenie do publicznego pomówienia, czy oczernienia. Giełda jest dodatkiem do forum, a nie jego meritum. Share this post Link to post Share on other sites
dreadknight 1,213 Report post Posted August 2, 2019 Alex, a jeśli ja napiszę, że jesteś oszust, bo nie wysłałeś mi towaru, albo wysłałeś uszkodzony i nie chcesz ze mną gadać? Kto ma zweryfikować, czy piszę prawdę? Zanim wygrasz ze mną sprawę w sądzie, to tak Cię obsmaruję, że nikt nigdy nic od Ciebie nie kupi. Dlatego nie będzie "czarnych list". Administracja nie będzie angażowała się w żaden sposób w transakcje między użytkownikami i nie dopuści do sytuacji, w której ktokolwiek będzie mógł oskarżyć portal o dopuszczenie do publicznego pomówienia, czy oczernienia. Giełda jest dodatkiem do forum, a nie jego meritum. Moim skromnym zdaniem podejscie logiczne i rozsądne. Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 2, 2019 (edited) Bartku, OK, masz rację, pomówienia mogą się zdarzyć, ale czy nie powinniśmy się wzajemnie ostrzegać przed oszustami? Czy za pomówienia miałoby odpowiadać redakcja? NIE, ale takie sytuacje jaką opisał Robert, należy ujawniać i piętnować. No cóż jestem widocznie niedzisiejszy - starość nie radość... :( Edited August 2, 2019 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
Robert Crocker 1,571 Report post Posted August 2, 2019 PRZED CHWILĄ ZADZWONIŁ DO MNIE "KONTRAHENT" CHCE ROZWIĄZAĆ SPRAWĘ POLUBOWNIE ... Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 2, 2019 No proszę, widocznie przeczytał temat i podziałało... :P Share this post Link to post Share on other sites
dreadknight 1,213 Report post Posted August 2, 2019 Bartku, OK, masz rację, pomówienia mogą się zdarzyć, ale czy nie powinniśmy się wzajemnie ostrzegać przed oszustami? Czy za pomówienia miałoby odpowiadać redakcja? NIE, ale takie sytuacje jaką opisał Robert, należy ujawniać i piętnować. No cóż jestem widocznie niedzisiejszy - starość nie radość... :( Abstrahując od sytuacji kolegi Roberta. Jak ocenisz w takiej sytuacji która strona nie mija się z prawdą? Nikt a już na pewno nie administracja forum nie będzie prowadził dochodzeń. Share this post Link to post Share on other sites
Robert Crocker 1,571 Report post Posted August 2, 2019 PRZED CHWILĄ ZADZWONIŁ DO MNIE "KONTRAHENT" CHCE ROZWIĄZAĆ SPRAWĘ POLUBOWNIE ... WIDAĆ PRZYSZŁA REFLEKSJA TAKŻE PROSZĘ O USUNIĘCIE POSTA ... Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 2, 2019 (edited) #Dreadknight, wobec stanowiska administracji, dyskusja staje się akademicka. Nikt nie będzie oceniał, każdy musi rozważyć w ramach własnych poglądów, odczuć i sumienia. Na Allegro też wystawiane są opinie o sprzedających i kupujących i nikt nie piętnuje użytkowników, którzy na przykład mają 400 pozytywnych opinii i 4 negatywne... Poza tym spór mogą strony rozwiązać polubownie. Patrz wyżej. Czy myślisz, że "kontrahent" odezwałby się do Roberta, gdyby nie ten temat? Stawiam skrzynkę piwa, że nawet nie mrugnąłby okiem. Edited August 2, 2019 by Alexspin Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted August 2, 2019 Panowie, temat uznaję za zakończony. Share this post Link to post Share on other sites