FISH 29 Report post Posted April 9, 2019 To macie gdzieś jeszcze w Polsce zakaz używania elektryków czy tylko nasze jeziorka zostały tak wyróżnione? J Białe to na wiosłach kawał wody. Jakieś 600 na 1800 m, opłynięcie będzie wyzwaniem :D Może po prostu nasze władze dbają o rekreację i ruch na świeżym powietrzu ;) Share this post Link to post Share on other sites
Paweł J 3,690 Report post Posted April 9, 2019 Przeje...e jednym słowem ,napisz do okręgu i spytaj co motywowało wprowadzenie takiego zakazu. Ciekawy jestem jak uzasadnią taki zakaz. Share this post Link to post Share on other sites
cristovo 2,503 Report post Posted April 10, 2019 To macie gdzieś jeszcze w Polsce zakaz używania elektryków czy tylko nasze jeziorka zostały tak wyróżnione? J Białe to na wiosłach kawał wody. Jakieś 600 na 1800 m, opłynięcie będzie wyzwaniem :D Może po prostu nasze władze dbają o rekreację i ruch na świeżym powietrzu ;) Był taki zakaz na parkowym odcinku Biebrzy - http://jerkbait.pl/topic/54409-biebrza/page-3 Share this post Link to post Share on other sites
JACOB01 61 Report post Posted April 10, 2019 (edited) Podejmijcie próbę wymiany Zarządu Koła który podjął takie głupie decyzje . Edited April 10, 2019 by JACOB01 Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted April 10, 2019 Wracając do meritum wątku, wysłałem maila do PZW Chełm z zapytaniem o ten wasz zakaz. Dziś z rana przyszła odpowiedź, załączam jako screen... Według mnie wątek do ubicia jako siejący zamęt... [attachment=581945:je_sys.png] Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek P 7,770 Report post Posted April 10, 2019 Zawsze jak pojawia się temat o jakimś zakazie to prócz kilku merytorycznych wpisów i rozważań dlaczego został wprowadzony i czy ma sens zaczyna się typowo polskie rozważanie jak go ominąć. Co mogą kontrolujący a na co nie pozwolimy PSR. Abstrahując od tego konkretnego przypadku (Marcin wykazał że to raczej niezrozumienie czytających) uważam, że częste kontrole NAWET nas, wybitnie uczciwych, wzorowych, kreujących nowy styl i zachowania nad wodą wędkarzy z jerka może tylko przyczynić się do eliminacji kłusoli mieniących się wędkarzami z kwitami w kieszeni. Wożącymi w bakistach poupychane sumy i sandacze w maju, noszone do bagażnika auta białe ryby ponad limit, podcinających z brzegu bolonkami itp itd. Chyba jak ktoś na środku zbiornika plynie łódką ze sprzętem wędkarskim to raczej płynie na lub z ryb? Tak trudno stanąć na chwilę, pokazać dokumenty, porozmawiać z PSR a może zgłosić jakieś incydenty czy uwagi? Szczególnie że nie ma się nic do ukrycia..Przekora i stawanie okoniem jak za komuny która dawno się skończyła w kalendarzu ale nie mentalnie. Obawy przed państwem policyjnym? A może milicyjnym? Zapatrzeni w "zachodnie kraje mlekiem i miodem tzn rybami płynące" nie potrafimy/nie chcemy ściągnąć niektórych wartościowych postaw ciągle mając w tyle głowy "Niemca który ciągle anrufen na policaj na kolegę? " Share this post Link to post Share on other sites
FISH 29 Report post Posted April 10, 2019 Wracając do meritum wątku, wysłałem maila do PZW Chełm z zapytaniem o ten wasz zakaz. Dziś z rana przyszła odpowiedź, załączam jako screen... Według mnie wątek do ubicia jako siejący zamęt... je_sys.png Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy wpis w tym temacie. Okręg chełmski zezwala na wędkowanie ze spaliną na 1 akwenie i zabrania elektrycznych na 3 od 15 maja do 15 września. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted April 10, 2019 (edited) W nawiązaniu do czytania ze zrozumieniem... W okręgu chełmskim mamy jeden akwen po którym można pływać na silniku spalinowym (max 8 kw). Jest nim około 500 ha jezioro Wytyckie. W tym roku doszedł zakaz używania silników elektrycznych od 15 maja do 15 września na j. Białym 106 ha (Okuninka), j. Glinki i j. Rotcze. Mocno mnie to zdziwiło. Okręg chełmski jest pionierem w takiej decyzji czy to stało się już czymś normalny Odpowiedzi: Panowie zgodnie ze źródłem cytuje: " zakaz używania silników spalinowych z wyjątkiem zbiornika Wytyczno (max. do 8 kW); zakaz używania silników motorowych ( spalinowych i elektrycznych) w okresie od 15 maja do 15 września na wodach j. Białe, j. Glinki, j. Rotcze; " Na zbiorniku Wytyczno można używać silniku spalinowego, nie widzę nigdzie zapisu, że nie można pływać na silniku elektrycznym? Coś źle czytam? Jeżeli chodzi zaś o pozostałe jeziora to jest napisane ZAKAZ UŻYWANIA SILNIKÓW MOTOROWYCH (SPALINOWYCH I ELEKTRYCZNYCH). Także proszę o nie sianie zamętu z zakazem elektryków, zostały zakazane wszystkie silniki motorowe... Wracając do meritum wątku, wysłałem maila do PZW Chełm z zapytaniem o ten wasz zakaz. Dziś z rana przyszła odpowiedź, załączam jako screen... Według mnie wątek do ubicia jako siejący zamęt... je_sys.png Reasumując i obalając mity: 1. W przypadku Wytyckiego odrobiłem pracę domową i napisałem do waszego okręgu na super tajny ogólnie dostępny mail i dostałem odpowiedź - TAK MOŻNA KORZYSTAĆ Z ELEKTRYKA O MOCY DO 8KW - masz dołączonego screena z mailem, w samej informacjo o zakazach nie ma wzmianki o elektryku... 2. Na pozostałych akwenach wprowadzili całkowity zakaz używania silników motorowych. Zapewne traktując solidarnie spaliny i elektryki, aby nie było mowy o faworyzowaniu posiadaczy danego napędu. - zatem nie ma zakazu tylko dla silników elektrycznych, jest zakaz używania wszelakich silników w tym czasie. @FISH, uważam, że twój wpis - temat oraz treść - wprowadza ludzi w błąd. Sugerujesz, że ktoś zakazał używania silnika elektrycznego tylko i wyłącznie, a to jest nie prawdą. Dlatego uważam, że twój post tworzy teorie spiskowe i wnosi zamęt. MIT z zakazem używania silnika elektrycznego uważam za obalony. ps - zasady korzystania z akwenu nie ustala okręg tylko jednostka terytorialna czy też władze i musi być to zatwierdzone przez wójta/burmistrza/prezydenta - jakoś tak to szło.. Edited April 10, 2019 by ezehiel Share this post Link to post Share on other sites
FISH 29 Report post Posted April 10, 2019 Czyli według Ciebie nie ma zakazu używania elektryka na tych 3 jeziorach? Okręg chyba ma inne zdanie Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 10, 2019 Panowie, wystarczy. Temat został wyjaśniony, na 3 jeziorach jest zakaz używania wszelkich silników, amen. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted April 10, 2019 Litera prawa: Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska. Art. 116. 1. Rada powiatu, w drodze uchwały, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, ograniczy lub zakaże używania jednostek pływających lub niektórych ich rodzajów na określonych zbiornikach powierzchniowych wód stojących oraz wodach płynących, jeżeli jest to konieczne do zapewnienia odpowiednich warunków akustycznych na terenach przeznaczonych na cele rekreacyjno-wypoczynkowe Ustawa z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym. Art. 41. 1. W zakresie nieuregulowanym w odrębnych ustawach lub innych przepisach powszechnie obowiązujących, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, rada powiatu może wydawać powiatowe przepisy porządkowe, jeżeli jest to niezbędne do ochrony życia, zdrowia lub mienia obywateli, ochrony środowiska naturalnego albo do zapewnienia porządku, spokoju i bezpieczeństwa publicznego, o ile przyczyny te występują na obszarze więcej niż jednej gminy. 2. Powiatowe przepisy porządkowe, o których mowa w ust. 1, mogą przewidywać za ich naruszenie kary grzywny wymierzane w trybie i na zasadach określonych w prawie o wykroczeniach ale co tam Jeb... System Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 10, 2019 Koniec dyskusji Share this post Link to post Share on other sites