Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
apollo

budowa klenio-jaziowki 3,05 m

Recommended Posts

oczywiscie opieralem sie na ich technologii ale nie bylem swiecie przekonany ze jest najlepsza i jedyna, co sklonilo mnie do wielu godzin wyliczen, obliczen, wyprowadzenia analogicznego prostego wzoru matematycznego do ogolnego zastosowania i pozniej testy.

smialo moge teraz powiedziec ze nie trzeba w kiju 3 m stosowac ( jak to gdzies czytalem 12 czy 13 przelotek) rowniez takie same efekty mozna uzyskac stosujac nawet 7 :)

Jest tez wiele mniejszych skladowych ktore maja niewielkie znaczenie ale polaczone w jedna calosc tez odgrywaja wazna ale nie najwazniejsza role

Ja niestety z braku mozliwosci fizycznych musialem niektore pominac i nieuwzgledniac ale podczas testow wszystko wychodzilo powiedzmy tak jak na kartce papieru

7 przelotek w blanku 3 m można zastosować....pytanie tylko jaki to blank, wystarczy wziąć pod uwagę długie i mocarne wedki do GT Popingu, zadziała, ale blank 3 metry pod klenia i jazia ubrany w 7 przelotek to będzie karykatura wędki, papier wszystko przyjmie, jednak w tym przypadku najważniejsza jest praktyka i zdrowy rozsądek

smialo moge teraz powiedziec ze nie trzeba w kiju 3 m stosowac ( jak to gdzies czytalem 12 czy 13 przelotek) rowniez takie same efekty mozna uzyskac stosujac nawet 7

System Lambda  :P 

... można i całkiem bez przelotek mocując linkę do końca szczytówki , wtedy będzie najładniej i bezproblemowo  ;)

widze ze wiekszosc czyta tylko to co chce przeczytac :)

pierwsze moje testy byly robione na szklaku (ok 3m) i przelotki robione przez siebie z drutu stanless sthil w rozmiarowkach podobnych do jednego z czolowych producentow ( juz pisalem ze z przyczyn fizycznych nie wszystko da sie zrobic) 

ale jak juz mowilem nie zalezalo mi na osiagnieciu jakis wynikow tylko przetestowaniu pewnych tez i praw a takze utworzenie jakiegos analogicznego schematu ktory by sie sprawdzal we wszystkim

wiadomo wyszlifoway dobrze diament nie ma co porownywac do drutu odlewniczego alle testy pozwolily na pewne ustalenia i odchylki od wyliczen papierowych roznily sie tylko do 9%

nalezy wziasc pod uwage ze wial u mnie mocny wiatr( sprawdzalem po przyjezdzie to ok 45-50 km/h a i tak byly zadawalajace( zadawalajace mnie bo pewnie nie wszystkich tu uzytkownikow)  glowka jigowa 4 gramowa z nawleczona gumka 1,5 g latala na ok 65-70 m, niestety wobkiem rzucilem tylko kilka razy bo wiatr go mocno spychal ale i tak osiagnal 16m( wobler ok 3g)

Edited by apollo

Zgodnie z zaleceniem K. Zielińskiego, producenta blanku. Jak pisałem wcześniej nikt postronny nie powinien podawać Ci swojej recepty. Nie kombinuj zapytaj w FishingArt, będzie dobrze i bezpiecznie.

jak to kolega wyzej napisal swoich patentow sie nie zdradza ;)

... można i całkiem bez przelotek mocując linkę do końca szczytówki , wtedy będzie najładniej i bezproblemowo  ;)

tak twoje rozwiazanie jest tutaj zdecydowanie najlepsze a do zwijania zylk/i pletki trzeba uzyc kawalek patyka ktory akurat lezy pod noga :P

Edited by apollo

Główka jigowa 4g z nawleczoną gumką 1,5 g przy mocnym wietrze latała na 70m. To Ty debeściak jesteś. Powiem tak, Kobuszewski lepsze bajki opowiadał.

Czy byłbyś uprzejmy Kolego pokazać ugięcie statyczne z prowizorycznie zamontowanymi przelotkami i przeprowadzoną plecionką.

Może jakieś zbliżenie na kąty plecionki na przelotkach w stosunku do ugiętego blanku? Dziękuję. 

widze ze jeden myslacy i znajacy podstawy pewnych praw ;)  dobrze kombinujesz nalezy ustalic poprawne katy natarcia i zejsca ale to nie wystarczy

Główka jigowa 4g z nawleczoną gumką 1,5 g przy mocnym wietrze latała na 70m. To Ty debeściak jesteś. Powiem tak, Kobuszewski lepsze bajki opowiadał.

moze ja the best-ciak jestem ale widze ze ty jasnowidz jakis jestes :D

zaczni najpierw czytac uwaznie i ze zrozumieniem bo ja nie napisalem z ktorej str wial wiatr

Edited by apollo

Witam panie Mariuszu ; jeśli oczywiście kołowrotek i żyłka była "zrobiona" do kategorii rzutowej to nie można odbierać wędce dobrych osiągów. To tylko taka moja sugestia. Pozdrawiam.

Edited by 17imago

moze ja the best-ciak jestem ale widze ze ty jasnowidz jakis jestes :D

zaczni najpierw czytac uwaznie i ze zrozumieniem bo ja nie napisalem z ktorej str wial wiatr

Jak do mnie mówisz, to proszę po polsku i z dużej litery. I całe szczęście, że nie napisałeś, z której strony wiał wiatr, bo z wiatrem to mogłeś bajkopisarzu rzucić tą gumką nawet 120m. Ale to dla ciebie mogło by być niebezpieczne.

masz racje ale poki co juz pisalem ze chcialem sprawdzic tylko pewne rozwiazania co do podstaw teoretycznych

jak zaloze odpowiednie przelotki na odpowiedni kij to wtedy cos wiecej moge powiedziec

narazie chodzilo mi tylko aby poprawnie rozlokowac przelotki wedlug wczesniej wyliczongo schematu i to sie udalo :)

bo porozciagalem je w inny dowolny sposob tak na chybil trafil i juz zupelnie nie wychodzilo

4 g glowka z bocznym wiatrem to zaledwie wyszlo niecale 30m

Edited by apollo

Jak do mnie mówisz, to proszę po polsku i z dużej litery. I całe szczęście, że nie napisałeś, z której strony wiał wiatr, bo z wiatrem to mogłeś bajkopisarzu rzucić tą gumką nawet 120m. Ale to dla ciebie mogło by być niebezpieczne.

u ciebie jak halny wieje :lol:

u ciebie jak halny wieje :lol:

Idź już spakuj tornister do szkoły na poniedziałek i poczytaj trochę o tym halnym, gdzie on wieje, a wędkę skończysz jak będą wakacje.

a tak juz powazniej to jak temat ci sie nie podoba albo nie potrawisz czegos zrozumiec to poprostu wystarczy zapytac a nie od razu sie rzucac i robic siebie " pana nad panami"

Edited by apollo

@apollo

słabo Ci wyszedł debiut na forum, muszę ze smutkiem zauważyć. Widzę dość szybko przechodzisz do rozstawiania ludzi po kątach chociaż ogranięcie podstaw tematu masz jeszcze przed sobą. Jeżeli chcesz namówić Użytkowników tego forum na to żeby podzielili się swoja wiedzą i doświadczeniem to wybrałeś chyba nie najlepszy sposób :rolleyes:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...