apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 z okumy Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 czy moze cos takiego: 25OH, 12OH,6OM,5.5OL, 6X5OG, szczyt 6 sic-a? Share this post Link to post Share on other sites
MarcinZ 522 Report post Posted February 14, 2019 czy moze cos takiego: 25OH, 12OH,6OM,5.5OL, 6X5OG, szczyt 6 sic-a?Według mnie przy takim secie kijek zrobi się wolniejszy... Coś pisałeś we wcześniejszych postach że będziesz łowił z plecionka, a.w takim wypadku zrobiłbym set od 20 a kończył na max 4,5 tunel... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
MarcinZ 522 Report post Posted February 14, 2019 Weź pod uwagę że przelotki SG RS mają większy prześwit dzięki czemu można zastosować nawet o jeden rozmiar mniejszy rozmiar w tunelu... Na forum są chłopaki co mają dużo większe doświadczenia jak ja...napisz może na prowadzenie do kogoś. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 (edited) ok tunel moze byc miejszy ale czy jak sie bedzie uzywalo kolowrotka 3000 to startowa nie bedzie za mala ta #20? tak bedzie plecionka Edited February 14, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted February 14, 2019 Nawet dobra będzie 16-stka, tylko musi być odpowiednio oddalona od kołowrotka. Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 odpowiednio czyli jak daleko? Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted February 14, 2019 Zacznij od 25H Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted February 14, 2019 odpowiednio czyli jak daleko? A to byś musiał już zapytać budowniczych. Mam kijek do 21g i startową 16-stkę. Podczas budowy mojego kija byłem negatywnie do tej wielkości nastawiony, ale w pracowni powiedzieli, że mam im zaufać. I mieli rację, wabki śmigają daleko, dla mnie super. Przelotka startowa jest sporo oddalona od kołowrotka, niestety nie mierzyłem. I zwróć uwagę na kije fabryczne, nawet niskobudżetowe, też jest tendencja na stosowanie mniejszych startowych. Może to wynika z nowych systemów zbrojenia. Gdzie te czasy, gdy wszyscy chcieli startową 30-stkę. Takie jest moje zdanie, ale ja na spacingu się kiepsko znam. Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 Zacznij od 25H a jaki uklad do niej zastosowac? Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted February 14, 2019 Zgodnie z zaleceniem K. Zielińskiego, producenta blanku. Jak pisałem wcześniej nikt postronny nie powinien podawać Ci swojej recepty. Nie kombinuj zapytaj w FishingArt, będzie dobrze i bezpiecznie. Share this post Link to post Share on other sites
kineret 222 Report post Posted February 14, 2019 A to byś musiał już zapytać budowniczych. Mam kijek do 21g i startową 16-stkę. Podczas budowy mojego kija byłem negatywnie do tej wielkości nastawiony, ale w pracowni powiedzieli, że mam im zaufać. I mieli rację, wabki śmigają daleko, dla mnie super. Przelotka startowa jest sporo oddalona od kołowrotka, niestety nie mierzyłem. A czy mógłbyś zmierzyć jej odległość od stopki kołowrotka? Co to za blank i jakiego rozmiaru młynka używasz? Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 i chyba problem juz rozwiazany troszke mi to zajelo ale chyba sie udalo :) Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 (edited) z mojej strony wielkie podziekowania dla MarcinZ za poswiecony czas i objasnienie podstaw :) orza innych uzytkownikow ;) Edited February 15, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
versicolor 87 Report post Posted February 15, 2019 Na dniach wrzucę opis i zdjecia podobnego kija, z podobnym zastosowaniem tylko o stopę krotszego...slf9010-2 blank bez nano. Uzbroilem go w 10+szczyt od 16 i tunel na 4, przetestowalem na taśmie kilka spacingow i jestem zaskoczony jak fajnie to działa Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 (edited) Na dniach wrzucę opis i zdjecia podobnego kija, z podobnym zastosowaniem tylko o stopę krotszego...slf9010-2 blank bez nano. Uzbroilem go w 10+szczyt od 16 i tunel na 4, przetestowalem na taśmie kilka spacingow i jestem zaskoczony jak fajnie to działa ok kazda sugestia i podpowiedz mile widziana :) a noz widelec bedzie cos innego nowego co usprawni jeszcze moj system w wyliczeniach i dzialaniu ;) Edited February 15, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted February 15, 2019 (edited) http://anglersresource.net/KRGroups.aspx Budowa stozka wg Fuji w pigulce. Wciaz uwazam, ze 10 przelotek to za malo ale przekonamy sie jak zrobisz pierwsza probe ze statycznym obciazeniem :) Edited February 15, 2019 by madmatt Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 juz po testach :) bardziej zalezalo mi jaki system zastosowac aby bylo optymalnie no i troche praw fizyki i matematyki ;) Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 a tak na marginesie nie przyszlo wam do glowy ze konskruktorzy z Fuji musieli cos zmienic (aby przynajmniej stworzyc pozory innowacyjnosci) ? Bo w dzisiejszej dobie nowe firmy i konkurencja wyrastaja jak grzyby po deszczu. Aby lepiej ich produkty sie sprzedawaly??? 95% populacji ludzkiej dzis kupuje na "ładnosc produktu" ( nie mylic z jakoscia) a ludzie to biora bo twierdza ze cos nowego to znaczy musi byc lepsze. to ze jest nowe opakowanie nowa nazwa nie oznacza ze jakosc rowniez :) Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 (edited) oczywiscie opieralem sie na ich technologii ale nie bylem swiecie przekonany ze jest najlepsza i jedyna, co sklonilo mnie do wielu godzin wyliczen, obliczen, wyprowadzenia analogicznego prostego wzoru matematycznego do ogolnego zastosowania i pozniej testy. smialo moge teraz powiedziec ze nie trzeba w kiju 3 m stosowac ( jak to gdzies czytalem 12 czy 13 przelotek) rowniez takie same efekty mozna uzyskac stosujac nawet 7 :) Jest tez wiele mniejszych skladowych ktore maja niewielkie znaczenie ale polaczone w jedna calosc tez odgrywaja wazna ale nie najwazniejsza role Ja niestety z braku mozliwosci fizycznych musialem niektore pominac i nieuwzgledniac ale podczas testow wszystko wychodzilo powiedzmy tak jak na kartce papieru Edited February 15, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 15, 2019 (edited) ma moze ktorys tutaj z kolegow mikroskop i jakakolwiek przelotke fuji alconite, sic-a i torzite? Edited February 15, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted February 15, 2019 A czy mógłbyś zmierzyć jej odległość od stopki kołowrotka? Co to za blank i jakiego rozmiaru młynka używasz? Blank BCX ML92, odległość startowej do stopki to 75cm, kołowrotek roz. 4000. Miałem wątpliwości co do rozmiaru tej przelotki, ale po pierwszych rzutach nad wodą wątpliwości minęły. Do tego plecionka 1,0 lub 1,2 i przynęty lecą daleko. Share this post Link to post Share on other sites
Robas 920 Report post Posted February 15, 2019 oczywiscie opieralem sie na ich technologii ale nie bylem swiecie przekonany ze jest najlepsza i jedyna, co sklonilo mnie do wielu godzin wyliczen, obliczen, wyprowadzenia analogicznego prostego wzoru matematycznego do ogolnego zastosowania i pozniej testy. smialo moge teraz powiedziec ze nie trzeba w kiju 3 m stosowac ( jak to gdzies czytalem 12 czy 13 przelotek) rowniez takie same efekty mozna uzyskac stosujac nawet 7 :) Jest tez wiele mniejszych skladowych ktore maja niewielkie znaczenie ale polaczone w jedna calosc tez odgrywaja wazna ale nie najwazniejsza role Ja niestety z braku mozliwosci fizycznych musialem niektore pominac i nieuwzgledniac ale podczas testow wszystko wychodzilo powiedzmy tak jak na kartce papieru mógłbyś się Kolego podzielić swoją wiedzą , wzorami , obliczeniami , tutaj na forum ? pewnie wielu budowniczych z tych rad skorzysta sam też bym chętnie skorzystał , szczególnie przy budowie 3 metrowego spina jak piszesz że w systemie Kr można zejść z ilością przelotek do 7 sztuk Share this post Link to post Share on other sites
starydrwal 66 Report post Posted February 15, 2019 oczywiscie opieralem sie na ich technologii ale nie bylem swiecie przekonany ze jest najlepsza i jedyna, co sklonilo mnie do wielu godzin wyliczen, obliczen, wyprowadzenia analogicznego prostego wzoru matematycznego do ogolnego zastosowania i pozniej testy. smialo moge teraz powiedziec ze nie trzeba w kiju 3 m stosowac ( jak to gdzies czytalem 12 czy 13 przelotek) rowniez takie same efekty mozna uzyskac stosujac nawet 7 :) Jest tez wiele mniejszych skladowych ktore maja niewielkie znaczenie ale polaczone w jedna calosc tez odgrywaja wazna ale nie najwazniejsza role Ja niestety z braku mozliwosci fizycznych musialem niektore pominac i nieuwzgledniac ale podczas testow wszystko wychodzilo powiedzmy tak jak na kartce papieru Czy byłbyś uprzejmy Kolego pokazać ugięcie statyczne z prowizorycznie zamontowanymi przelotkami i przeprowadzoną plecionką. Może jakieś zbliżenie na kąty plecionki na przelotkach w stosunku do ugiętego blanku? Dziękuję. Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted February 15, 2019 papier wszystko przyjmie ... ;) , a w obecnych czasach klawiatura :) .... Share this post Link to post Share on other sites