apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 Czy ktos w tym temacie moglby sluzyc dobra rada? Share this post Link to post Share on other sites
Mekamil 1,310 Report post Posted February 13, 2019 Bardzo precyzyjnie sformułowany problem :P Napisz co byś chciał wiedzieć, czego potrzebujesz. Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 (edited) ok juz pisze mianowicie chodzi mi o rozmieszczenie przelotek a dokladniej w jakiej odleglosci powinna byc przelotka od przelotki zarowno w stozku jak i tunelu? tylko nie odsylajcie mnie do watku spacingu bo zanim tu napisalem to przeczytal.em wszystkie watki w tym dziale acha i jeszcze jedno to jest moja pierwsza wedka ;) Edited February 13, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
Mekamil 1,310 Report post Posted February 13, 2019 Pomijając fakt, że nie znając blanku, albo chociaż jego ugięcia nikt z góry Ci nie napisze spacingu, to kolejnymi niewiadomymi są: ilość przelotek, które chcesz na nim postawić, ich typ i rozmiar, miejsca, w których są składy blanku, czy długość rękojeści do stopki kołowrotka. Ewentualnie parę innych mniej istotnych czynników dałoby się dopisać. Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 (edited) blank ma byc blassa F SLF10010-2N 10'0” 6-10lb 4-15g 1,7 12,1 przelotki planuje dac 10+szczytowa czyli lacznie 11 dlugosc rekojesci od stopki kolowtotka 35-38 cm i najwiekszym moim mankamentem sa wslasnie przelotki jestem z tego tematu zielony jakie nie wiem co jakie oznaczenia oznaczaja ( L, W, KB, KT, M itp) bede lowil w znacznej mierze na plecionke i chcialbym takie ktore nie beda niczyly plecionki bo juz dosyc mam seryjnych wedek ktore co kilka-kilkanascie rzutow mechaca plecionke stozek chcialbym zaczac od przelotki tzw. machowej #25-30 bo do takiego kija to raczej kolowrotek 3000 zeby dobrze wywazyl przelotki raczej ekonomiczne tansze i jeden z kolegow doradzil mi seaguide zirconium beda podobno dobre pod plecionke nie beda jej zdzieraly zreszta wstepnie zobaczylem ze one mnie najtaniej wyjda a na szczyt alconite lub sic-a Edited February 13, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 (edited) i tylko pytanie czy nada on sie na przyłow szczupaka bolenia ok 70 cm? czy poradzi sobie w szybkim mocnym nurcie na przelewach? zreszta lowie na rzeczce ktora ma szybki wartki nurt bede wdzieczny za wszystkie sugestie rady i pomoc ;) Edited February 13, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted February 13, 2019 Blank wybrałeś fajny, nowoczesny etc...Będzie wymagał lekkich przelotek i tu w zależności od tego ile chcesz wydać masz do wyboru wiele opcji jak np. Fuji Torzite (lekkie popularne, drogie, jakościowo bez szału jak na swoją cenę, Titanium Seaguide RS KR (fajne w dobrej cenie, mam kije na tych przelotkach i mogę polecić, ATC Tornado Titanium (mój faworyt, dobra cena, super jakość, zdecydowanie bardziej ciche niż Fuji, mam jeden kij na tych przelotkach ale na pewno nie ostatni)... W celu obniżenia kosztów i bez starty na dynamice blanku, możesz użyć pierwszych dwóch przelotek w odpowiadających ramkach na bazie stali. Szczegóły zbrojenia polecam ustalić w miejscu zakupu blanku, każdy z nas ma swoje preferencje, które ustawia sobie indywidualnie na bazie doświadczenia więc nie powinniśmy sugerować tych rozwiązań Tobie gdyż sam za jakiś czas będziesz miał własne. Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 (edited) dzieki :) ale nic mi te nazwy nie mowia mowa o przelotkach ;) w tym temacie jestem niestety ale kompletnie zielony chcialem seaguide zirconium...... pierwsza wedeczka ktora chce zrobic wiec ekonomicznie to ma byc i wstepnie te przelotki chyba sa najtansze https://spinningshop.pl/1719-sea-guide-zirconium-ss316 Edited February 13, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted February 13, 2019 Jeśli chcesz żeby było ekonomicznie, skontaktuj się z kolegami, którzy wykonują usługi składania wędek i przekaż im twoją, powyższą informację. Zapewniam, że znajdziesz dobrą ofertę i majster sam doradzi z czego skleić kij, być może nawet będzie posiadał tanie części z "odzysku"...good luck Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 a i podziekuje Panom ktorzy usilnie chca mi wepchnac cos co mi wogole nie lezy w dloni (pewnie cos nieudanego co rowniez im nie odpowiada i chca sie pozbyc) jezeli masz tylko taka propozycje to omin ten watek nic nie piszac. Dziekuje Share this post Link to post Share on other sites
Artuditu 30 Report post Posted February 13, 2019 czekam na blaasa F dokładnie takiego jak piszesz tylko ze 9"6,ma być kijaszek u mnie za około 2 tyg to może cos podpatrzysz Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 13, 2019 juz uzbrojony bedzie? Share this post Link to post Share on other sites
Artuditu 30 Report post Posted February 14, 2019 tak,gotowy kijaszek.Robi sie.Odezwij sie do mnie na poczatku marca gdyby cos Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted February 14, 2019 O spacingu: http://jerkbait.pl/topic/8699-spacing-rozmieszczenie-i-dob%C3%B3r-przelotek/page-7 O budowie wędek też jest co czytać ☺ Share this post Link to post Share on other sites
HaDe 4,997 Report post Posted February 14, 2019 (edited) a i podziekuje Panom ktorzy usilnie chca mi wepchnac cos co mi wogole nie lezy w dloni (pewnie cos nieudanego co rowniez im nie odpowiada i chca sie pozbyc) jezeli masz tylko taka propozycje to omin ten watek nic nie piszac. Dziekuje Dostałeś dobrą radę od Kuby. Właśnie przez takie wpisy jak Twój, Ci którzy trzymają poziom tego forum skutecznie się zniechęcają do niesienia pomocy. Śmiem twierdzić, że Dwóch pomocnych właśnie zniechęciłeś. Od jednego z Nich mam obecnie trzy wędziska i bardzo je sobie chwalę. Ale trzymam kciuki za udany projekt! Edited February 14, 2019 by Koincydencja Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 tak,gotowy kijaszek.Robi sie.Odezwij sie do mnie na poczatku marca gdyby cos ok odezwe sie :) Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted February 14, 2019 Coś słabo czytałeś ten dział o budowie wędek... Część przelotek używanych przez pracowanie jest taka sama jak te na seryjnych blankach. Jakimi kijami łowiłeś, że ci tak "siepały" plecionkę? Qucio dobrze Ci radził, nie obrażaj ludzi, bo sądząc po ilości postów - 8 składających się tylko na ten wątek - to mało z ludźmi rozmawiałeś, a może multikonto? Nie zapomnij się przywitać http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-122?hl=przywitania Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 Coś słabo czytałeś ten dział o budowie wędek... Część przelotek używanych przez pracowanie jest taka sama jak te na seryjnych blankach. Jakimi kijami łowiłeś, że ci tak "siepały" plecionkę? Qucio dobrze Ci radził, nie obrażaj ludzi, bo sądząc po ilości postów - 8 składających się tylko na ten wątek - to mało z ludźmi rozmawiałeś, a może multikonto? Nie zapomnij się przywitać http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-122?hl=przywitania przeciez sie nie obrazam :) mloze tak to zabrzmialo ale tak nie jest :) kijek to okuma black rock kupiony 1,5 roku temu i co dziwne bo mam mistralla ktory ma ponad 10 lat ( Taiger jak ktos moze pamieta ;) ) i on zadnej pletki mi nie niszczy a przynajmniej nie co wyjscie nad wode musze ucinac 15-20m :angry: masz racje zrobilem troche bledow ale tez wezcie pod uwage ze nowy jestem i dopiero co ten portal ogarniam ;) Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted February 14, 2019 Sprawdź bardzo dokładnie czy przelotki nie są uszkodzone. Złożenie kija kosztuje sporo pieniędzy i czasu. Źle położone omotki i lakier mogą spowodować, że przelotki pod rybą ci odpadną. Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted February 14, 2019 (edited) przelotki planuje dac 10+szczytowa czyli lacznie 11 Za malo jak na 10-stopowy kij. Zwlaszcza jesli bedziesz sie chcial posilkowac spacingiem Fuji i przelotkami typu K, badz 'pochodnymi' Edited February 14, 2019 by madmatt Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 tuningi wedek juz robilem tylko ze seryjnych ze sklepu takze wymiane przelotek tez poki vo do tej pory nic sie nie stalo ;) i teraz chcialbym zrobic sobie cos od podstaw :) Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 Sprawdź bardzo dokładnie czy przelotki nie są uszkodzone. Złożenie kija kosztuje sporo pieniędzy i czasu. Źle położone omotki i lakier mogą spowodować, że przelotki pod rybą ci odpadną. wlasnie sprawdzalem kilka razy i pod lupa nic niepokojacego nie widac Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 (edited) Za malo jak na 10-stopowy kij. Zwlaszcza jesli bedziesz sie chcial posilkowac spacingiem Fuji i przelotkami typu K, badz 'pochodnymi' dowiadywalem sie u producenta i powiedzieli mi ze powinno byc 10 + szczytowa przelotki najprawdopodobniej SG RS Edited February 14, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 (edited) czy taki set bedzie dobry? 25OH, 16OH,10OH,5,5OM, 6X5 OG + 6 szczyt FST SIC lub alconite? czy moze jeszcze dluzszy stozek? Edited February 14, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites
apollo 5 Report post Posted February 14, 2019 (edited) to tip z okumy Edited February 14, 2019 by apollo Share this post Link to post Share on other sites