Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Guzu

Brexit ?

Recommended Posts

Władimir P. i Xi Jingping są wdzięczni za takie opinie. 

Władimir P. za rozbijanie jedynej siły na starym kontynencie, która dysponuje realną polityczną, gospodarczą i militarną siła mogącą przeciwstawić się zapędom FR. (...)

Moim zdaniem mylisz się zasadniczo Kolego ! Gospodarczo filar EU mimo sankcji współpracuje z Władymirem P. ile wlezie. A militarnie tenże Władymir mógłby połknąć Europę na pierwsze śniadanie Boi sie tylko NATO !

Unia się rozlatuje ? To wrzód się uaktywnił na chwilę . Spokojnie , wrzód albo odpadnie albo się uspokoi i dalej będzie wrzodem  ;)  Tak czy inaczej uważam , że mamy w UK niezłą błazenadę . Trzeba się temu przygladać i zapamiętać ..... :D

O Nord Stream kolega może słyszał? Jak się to ma do tej "wspólnej siły". O aspekt militarny nawet nie będę pytał.

"Lepszy na wolności kąsek lada jaki niźli w niewoli przysmaki", zapomnieliśmy, nie wierzymy, zazdrościmy?

Widze , ze niektorym sie wydaje , ze jestesmy potega ekonomiczna i jakbysmy z tej Unii wyszli , to dopiero bysmy rozwineli skrzydla :)
Mysle, ze mniej wiecej tak jak Ukraina czy Bialorus ...

Wielka Brytania, bedaca w pierwszej piatce na swiecie (pod wzgledem wielkosci gospodarki) moze miec spore problemy po Brexicie, wiec nie wiem jak poradzilaby sobie biedna Polska skazana na laske USA, Rosji i obrazonej Unii.

https://www.investopedia.com/insights/worlds-top-economies/

Edited by hlehle

Widze , ze niektorym sie wydaje , ze jestesmy potega ekonomiczna i jakbysmy z tej Unii wyszli , to dopiero bysmy rozwineli skrzydla :)
Mysle, ze mniej wiecej tak jak Ukraina czy Bialorus ...

Wielka Brytania, bedaca w pierwszej piatce na swiecie (pod wzgledem wielkosci gospodarki) moze miec spore problemy po Brexicie, wiec nie wiem jak poradzilaby sobie biedna Polska skazana na laske USA, Rosji i obrazonej Unii.

https://www.investopedia.com/insights/worlds-top-economies/

Można sie bawić w zgadywanki. Tak dla przypomnienia: wszystkie tzw azjatyckie tygrysy miały bardzo długo zakaz inwestycji zagranicznych i importu na szersza skalę... dobrze że zaznaczyłeś Kolego że Wielka Brytania "może mieć" kłopoty...

Ja będę się upierał że będzie wręcz przeciwnie... gospodarka uwolniona z gorsetu licznych przepisów i regulacji... A ze Unia możne się "obrazić" i walnąć cla zaporowe to jest realne ale co na to powiedzą eksporterzy z Niemiec Francji i innych ? Zdaje się już niejaki Napoleon B. chciał złamać Anglię blokadą  :)

Daniel nie przesadzaj, Polak potrafi. Od 1772 roku, tylko 50 lat pracowaliśmy na siebie, i tak strasznie ten kraj nie wygląda. 

Co do samego Brexitu, jestem ciekaw jak to się skończy, natomiast do entuzjastów Unii Europejskiej nie należę.  

Daniel nie przesadzaj, Polak potrafi. Od 1772 roku, tylko 50 lat pracowaliśmy na siebie, i tak strasznie ten kraj nie wygląda. 

Co do samego Brexitu, jestem ciekaw jak to się skończy, natomiast do entuzjastów Unii Europejskiej nie należę.  

Rozpisalem sie ... ale DELETE poszedl w ruch.

Patrze na to co dzieje sie w PL obecnie, na nastroje i jakies zakrzywione postrzeganie rzeczywistosci. Jednoczesnie mam stycznosc z ludzmi z roznych zakatkow swiata, sam dosc duzo podrozuje i mam nieodparte wrazenie, ze za jakis czas ponizszy cytat bedzie ideanym podsumowaniem:

Miałeś, chamie, złoty róg...

Dlatego, zeby nie obudzic sie z reka w nocniku z reszta lemingow gnajacych w kierunku klifu na leb na szyje, staram sie uniezaleznic moje zycie od decyzji zmanipulowanego tlumu. Zreszta to samo zrobilem pod katem wedkarstwa - lowie tam gdzie sa ryby, a nie gdzie banda tumanow zzera wszystko co zlowi i nawzajem przekonuja sie, ze to kormorany, wydry, rybacy , kosmici...

PS. Gdyby nie EU , bylibysmy dzisiaj w glebokiej ... 

Edited by hlehle

Gdyby nie rozbiory, wojny, komuna..... do innych krajów jeździł byś z ciekawości. Tak jest i inaczej nie będzie. 

Unia daje i zabiera. Ale to już rozmowa na dłuższą chwilę.

pozdro

Rozpisalem sie ... ale DELETE poszedl w ruch.

Patrze na to co dzieje sie w PL obecnie, na nastroje i jakies zakrzywione postrzeganie rzeczywistosci. Jednoczesnie mam stycznosc z ludzmi z roznych zakatkow swiata, sam dosc duzo podrozuje i mam nieodparte wrazenie, ze za jakis czas ponizszy cytat bedzie ideanym podsumowaniem:

Miałeś, chamie, złoty róg...

Gdyby nie EU , to bylisbysmy w glebokiej ...

Będę zobowiązany gdybyś chciał bliżej wyjaśnić na czym polega owo  'zakrzywione postrzeganie rzeczywistości"  Jeśli wyjaśnienie będzie trącić polityką proszę na priv

Z uwagą odnośnie gdzie bylibyśmy pozwolę sobie nie zgodzić się. Wystarczy spojrzeć, jak kto pamięta, na postęp jaki dokonał się w latach 1989-2004 i to w czasie gdzie z pewnej perspektywy patrząc popełniono mnóstwo błędów...

Wystarczy tego co tu się dzieje by spojrzeć, że potrzebne jest jeszcze jedno wyjście.

Idźcie Panowie na ryby, spacer, czy do kina, zrelaksujcie się :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...