Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Guzu

Brexit ?

Recommended Posts

Ani tym bardziej o dyskusje o UE ...

Żartujesz? Tam gdzie jest odrobina możliwości bicia piany, piana będzie na pewno :) Zaraz zejdziemy na gender, uchodźców, dziki, korniki, klimat i wszytko inne :)

Co do brexitu, to zauwazam ze najbardziej przejmuja sie nim osoby nie mieszkajace na wyspach. 

Tutaj zycie toczy sie dalej ;) 

Co do brexitu, to zauwazam ze najbardziej przejmuja sie nim osoby nie mieszkajace na wyspach.

Na Mazowszu wczoraj, w momencie głosowania, wszystko stanęło.
Nawet schody ruchome w galeriach handlowych ;)

Wszystko zależy jak się będzie żyło po ewentualnym wyjściu . W sumie jeżeli to nastąpi tzn Anglia nie będzie członkiem Unii to i mnie tutaj próżno będzie szukać . Zmykamy gdzieś  ;)   My emigranci nie wiemy nic , co to angole planują . Oficjalnie nie ma żadnych informacji , jakieś projekty powstały ale na tym koniec , ogólnie dezyinformacja w stylu angolskim czyli jakoś to będzie  :D

Wszyscy mają za dużo do stracenia. Anglia wyjdzie z Unii i będzie się miała świetnie. Funt już idzie w górę

Najwięcej do stracenia mają brytole , świetnie już było i nie będzie , a z funtem to jasne - do czasu  :)

Akurat wczoraj nie bylo mnie w UK, ale jakos dzisiejszy dzien niczym nie rozni sie od poprzednich.

Moze to ta angielska flegma, moze ich wrodzone opanowanie, albo ciagla wiara w imperium gdzie slonce nigdy nie zachodzi. 

Generalnie z poziomu smiertelnika przeszlo to dzisiaj spokojnie i bez jakiegos wielkiego echa.

Myślisz nawet już jak brytyjczycy. Wyspiarsko. Tylko oni szybko zmienili zdanie ....

Myślisz nawet już jak brytyjczycy. Wyspiarsko. Tylko oni szybko zmienili zdanie ....

Robert, watpie zeby mozna wywnioskowac jak ktos mysli po jednym zdaniu ;) 

Teraz to już wpływu nie macie... Sami rządzący UK są między młotem a kowadłem.Teraz chcieli by cofnąć czas ale UE chce ich wykopać i to jest fakt.  Coś czuję że będzie to twarde lądowanie aczkolwiek nie tylko dla Brytanii ale UE też w jakimś stopniu.UE mniej to odczuje zapewne bo więcej państw ale Brytania ma jeszcze jeden poważny orzech do zgryzienia co z Irlandią i Szkocją które nie chcą. To może się tam zakończyć mocną wojną domową a rządzący dobrze o tym wiedzą. Del Toro życie toczy się dalej to prawda ale czy będzie w takich samych barwach jak było tego nie wiesz... Teraz UE jest mocno powiązanym tworem z zintegrowaną gospodarką i nie tylko. Parlament UE na pewno wyliczył sobie straty jakie poniesie w stosunku do twardego brexitu i tak naprawdę to UK musi iść na rękę jak chcą z tego jakość wyjść. Jak ktoś wcześniej pisał jest dużo między wierszami i nie wszystko wiemy.

Po pierwsze nie 'my', bo no to sprawa Anglikow a nie moja. 

I tak jak wczesniej pisalem, w Anglii przyjmuja to na spokojnie, a jak widac wizje apokaliptyczne, wojny itd sa snute przez osoby, ktore nigdy w UK nie mieszkaly :)

Odemnie to by bylo na tyle :) 

Po części się zgodzę. Po prostu czas pokaże ale jak to kiedyś było... najważniejsze dla brytyjczyków aby była herbata:D a zapomniałem dodać mieszkałem w UK w Bristolu co prawda nie długo. Nie pasował mi tamtejszy klimat. Edited by woblery L.E.

Jedna rzecz jest marna w tym wszystkim z mojego pkt widzenia - mam na mysli dosyć fajny sklep guides & blanks. Jak teraz dowalą vat i cło to niestety ale bye bye zakupy.   :rolleyes:

Żartujesz? Tam gdzie jest odrobina możliwości bicia piany, piana będzie na pewno :) Zaraz zejdziemy na gender, uchodźców, dziki, korniki, klimat i wszytko inne :)

Jeżeli prezentowanie wyrazistych poglądów w sposób oględny jest biciem piany, to ja to wolę od zakłamanej poprawności popartej pseudointelektualnym bełkotem ;) . Wracając do brexitu, to pewnych dylematów zazdroszczę Brytyjczykom. A może za jakiś czas, dzięki brexitowi, House of Hardy znów będzie znaczyło "made in England"? Tak jakoś mi się skojarzyło, ale nie bez powodu, ponieważ uważam, że wyjście z "neo RWPG" może być pierwszym  krokiem w kierunku powrotu do brytyjskości, kiedyś kojarzonej z trwałoscą, dobrym gustem i ponadczasowością. 

Aha..., schody w galeriach stanęły, bo tajemnicą poliszynela jest to, że pracują na unijnej przekładni i chińskich łożyskach. Czas zmienić je na brytyjskie, albo chociaż na razie japońskie ;)

nic nie dowala, nawet jak UK wyjdzie(w co watpie) z UE to w 100% pozostanie nadal w uni celnej.

Tu wszystcy maja za duzo do stracenia.

Temat ze względu na swój charakter zostanie zamknięty do czego Moderatorów zachęcam już teraz  ;)

Przypomnę poprzedni, zamknięty wątek z 2016 poświęcony tej sprawie: BREXIT  Warto zajrzeć 

Brexit, Trump, Jarosław K., Orban, Brazylia ... potęga mediów, fake newsów i populizmu na masową skalę made in Władimir P. ? Szkoda angoli, szkoda UE. 

A może za jakiś czas, dzięki brexitowi, House of Hardy znów będzie znaczyło "made in England"? Tak jakoś mi się skojarzyło, ale nie bez powodu, ponieważ uważam, że wyjście z "neo RWPG" może być pierwszym  krokiem w kierunku powrotu do brytyjskości, kiedyś kojarzonej z trwałoscą, dobrym gustem i ponadczasowością.

Ty tak na powaznie?? :D

ale UE chce ich wykopać i to jest fakt.  Coś czuję że będzie to twarde lądowanie aczkolwiek nie tylko dla Brytanii ale UE też w jakimś stopniu.

UE w obawie przed precedensem, ktory da innym niz Francja i Niemcy krajom wspolnoty narzedzie politycznego nacisku w postaci opuszczenia Unii, chce urzadzic pokazowy proces i spalic czarownice publicznie na stosie. Czy im sie uda? Poklikac, poczytac o faktach ekonomicznych:

https://fullfact.org/europe/uk-eu-trade/

Mnie osobiscie bardziej interesuje czy w piatek spadnie snieg i bedzie mi trudniej do pracy dojechac :)

Edited by madmatt

Z calym szacunkiem ale dawno nie czytalem takich glupot jak tu co poniektórzy wypisują.
Co do Brexitu to powiem tylko tyle. Pare lat za późno.

Z calym szacunkiem ale dawno nie czytalem takich glupot jak tu co poniektórzy wypisują.
Co do Brexitu to powiem tylko tyle. Pare lat za późno.

My też szanujemy twoje spojrzenie na świat :)

ja tylko nie wierzę w te słowa :D THE UK’S INDEPENDENT FACTCHECKING CHARITY

W takim razie sluze oficjalnymi danymi ze strony rzadowej:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/714346/180606_UK_Trade_in_Numbers_full_web_version.pdf

Interpretacja jak zawsze bedzie w duzej mierze zalezna od uzytej metody statystycznej ale warto zerknac, zeby miec opinie podbudowana faktami a nie propaganda (obu stron zreszta) Edited by madmatt

I oby to nie był koniec "exitów" :)

Władimir P. i Xi Jingping są wdzięczni za takie opinie. 

Władimir P. za rozbijanie jedynej siły na starym kontynencie, która dysponuje realną polityczną, gospodarczą i militarną siła mogącą przeciwstawić się zapędom FR. Xi Jingping z podobnych względów, aktualnie pogonił gospodarczo USA i przy PKB ChRL pow. 12 tryliardów USD jedynie duża gospodarka i wspólna polityka rynkowa mogą przeciwstawić się skutecznie takiej dominacji. ChRL potrzebuje rynków zbytu, biorąc pod uwagę rozpędzoną koniunkturę i potrzeby ok. 1,3 mld mieszkańców łatwiej wywierać presję gospodarczą na mniejsze rynki 28 krajów w Europie niż na jeden duży rynek wspólnotowy. Za CHRL ustawiają się już w kolejce Indie i pewnie też ucieszą się z tego, że UE się rozlatuje. 

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...