Rowino 150 Report post Posted December 17, 2018 Ja chcę łowić a nie chce ryb, a tego nasz związek nie jest w stanie zapewnić w takich dzisiejszych realiach. Mam dokładnie to samo, na rybach mi nie zależy bo i tak ich nie zabieram. Marzy mi się woda z okazami, na której połapię ryb, doświadczę adrenaliny itd.. I świadomy jestem, że za 180 zł rocznie to "takie rzeczy tylko w erze"... Alternatywą są łowiska komercyjne a w nich właściciele też nie prowadzą biznesów po to żeby wędkarz był zadowolony i za symboliczne 20 zł dniówki nałapał mięsa tylko muszą na tym biznesie zarabiać. Z drugiej strony mamy PZW z jego wszystkimi wadami i zaletami. Ludzie którzy tym zarządzają też maja twardy orzech do zgryzienia czy zrobić małe składki i mieć rzeszę narzekających na bezrybie wędkarzy czy zrobić wyższe składki z lepiej "dopieszczonymi" wodami ale narazić się na odpływ wykupujących składki. Jak na razie wygrywa wersja "tanio i bylejak" a symboliczna składka (miesięczna składka to koszt paczki fajek) nie pozwala na solidne zarybienie, zagospodarowanie i ochronę wód (aczkolwiek wystarcza na skromne diety i wypłaty). Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted December 17, 2018 Mam dokładnie to samo, na rybach mi nie zależy bo i tak ich nie zabieram. Marzy mi się woda z okazami, na której połapię ryb, doświadczę adrenaliny itd.. I świadomy jestem, że za 180 zł rocznie to "takie rzeczy tylko w erze"... Alternatywą są łowiska komercyjne a w nich właściciele też nie prowadzą biznesów po to żeby wędkarz był zadowolony i za symboliczne 20 zł dniówki nałapał mięsa tylko muszą na tym biznesie zarabiać. Z drugiej strony mamy PZW z jego wszystkimi wadami i zaletami. Ludzie którzy tym zarządzają też maja twardy orzech do zgryzienia czy zrobić małe składki i mieć rzeszę narzekających na bezrybie wędkarzy czy zrobić wyższe składki z lepiej "dopieszczonymi" wodami ale narazić się na odpływ wykupujących składki. Jak na razie wygrywa wersja "tanio i bylejak" a symboliczna składka (miesięczna składka to koszt paczki fajek) nie pozwala na solidne zarybienie, zagospodarowanie i ochronę wód (aczkolwiek wystarcza na skromne diety i wypłaty). Nie bardzo rozumiem ile to znaczy skromnie, ale gdyby było skromnie i byle jak to by stołki nie były zasiedziane latami ... Share this post Link to post Share on other sites
wedkarski365 700 Report post Posted December 17, 2018 (edited) Lublin 2019 członkowska 90 zł nizinna 110 zł górska 88 zł (jako uzupełnienie do nizinnej) 2018 członkowska 86 zł nizinna 102 zł górska 84 zł (jako uzupełnienie do nizinnej) a działać w PZW można, bo za jakiś czas zaangażowania np po 20 lat dostaniesz odpowiednią odznakę PZW i będziesz miał zniżkę na składki np 50% lub nawet 100% co do rybności wód to nie ma nigdzie taniej niż w PZW, prawie żadne limity w zabieraniu ryby, na komercjach zwykle masz albo płacić ekstra za każdą zabraną rybę (drapieżną) albo limit mniejszy niż w PZW Jak większość wody będzie w prywatnych dzierżawach, to będziesz płacił 2500 zł za roczną licencje (patrz jezioro Kośno) lub Jezioro Żarnowieckie (ponad 1000ha) to koszt 500 zł na rok a jak z trollingiem to już 800 zł lub Jezioro Lubiąż (poniżej 100ha) cena za rok 209 zł z łodzi zaś dopłata za 3 miesięczny trolling to już 246, czyli łącznie na rok trzeba wydać 947 zł. Edited December 17, 2018 by wedkarski365 Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted December 17, 2018 Wszystko drożeje, to i opłaty są droższe. Share this post Link to post Share on other sites
Rowino 150 Report post Posted December 17, 2018 Nie bardzo rozumiem ile to znaczy skromnie, ale gdyby było skromnie i byle jak to by stołki nie były zasiedziane latami ... chodziło mi o "skromne" Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted December 17, 2018 Wszystko drożeje, to i opłaty są droższe. Wcale nie wszystko. A lista byłaby długa tego co nie podrożało. Ot choćby cukier... Ten to nawet relatywnie tańszy niż 20 lat wstecz. Share this post Link to post Share on other sites
Gofer2005 1,075 Report post Posted December 17, 2018 Rugen roczna 30€ 100000ha wody od okonia po łososia z minusów to 500km od Poznania i płacisz Niemcowi , reszta same plusy Share this post Link to post Share on other sites
Gofer2005 1,075 Report post Posted December 17, 2018 Wcale nie wszystko. A lista byłaby długa tego co nie podrożało. Ot choćby cukier... Ten to nawet relatywnie tańszy niż 20 lat wstecz. Ale Niemiecki Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted December 17, 2018 No to może zatrudnić jakiegoś Niemca w zarządzie PZW, może coś zmieni na lepsze??? Share this post Link to post Share on other sites
KRZYCHU SZ-EK 69 Report post Posted December 17, 2018 Okręg Pzw Koszalin 7 jezior do wędkowania. 2018r. 86-190 2017r. 86-170 2016r. 75-146 2015r. 75-146 2014r. 68-143 2013r. 66-136 2012r 64-130 Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted December 18, 2018 O to macie biedę, jeżeli chodzi o ilość jezior do wędkowania. Ja w samej gminie mam już 4, a w okręgu w pip i nazad. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted December 18, 2018 A tacy myśliwi obok nie oczekują tanich bażantów, którym bardzo tanio w łeb można palnąć.. albo i nie palnąć.. I nie dramatyzują - tak jak członek oburzony.. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted December 18, 2018 Siedlce 2018 - 110pln pełna 2019- 170 też pełna 60 więcej czyli dużo więcej. Nie będę się żalił najwyżej mniej się wypije. Zawsze może być gorzej-drożej i na pewno będzie Zapomniałeś dodać, że pojawiły się wody górskie w 2019 i dopłata za łowienie w nich wynosi 54 zł, a podwyżka na wody nizinne wynosi 6 zł :) Share this post Link to post Share on other sites
Framuga 405 Report post Posted December 18, 2018 Ok tyle że w 2018 w wodach rzek górskich można było łowić za 110 i zabierać pstrąga a od 19 już zabrać nie można. A płacić trzeba. Nie żale się broń boże jak będzie mnie stać to zapłacę. Z tymi pstrągami to też tak z przymrużeniem oka napisałem. Dla tych rozgoryczonych wzrostem opłat podpowiem zróbcie tabelkę i do szefa po podwyżkę. Lajf is brutal Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted December 18, 2018 Radek, one nie były górskie :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Framuga 405 Report post Posted December 18, 2018 (edited) To wiem. Ale teraz są za 110 i na robaka chyba nadal na nich można. Edited December 18, 2018 by Framuga Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted December 18, 2018 Do końca roku jest, jak jest. Share this post Link to post Share on other sites
kotwitz 1,200 Report post Posted December 18, 2018 Czytam i nie wieżę... Kilogram sandacza kosztuje minimum 50 zł, wedle chorego RAPR-u wolno zabrać ich 360 sztuk razy masa ryby, co przy przeciętnej wadze 1kg daje kwotę 18000 zł !!!! To rzecz jasna teoria ale w świetle obowiązującego prawa tak jest. Czy ponad 300 zł za pozwolenie to dużo? Przecież same wyprawy w odległe województwa często przekraczają cenę rocznego zezwolenia... Według mnie jest zdecydowanie za tanie. Chętnie zapłacił bym za roczne pozwolenie nawet 1000 za jeden zbiornik, bez porozumień, z odpowiednią kontrolą, z limitem zabrania powiedzmy 10 ryb rocznie wówczas żadne zarybienia nie były by potrzebne. Woda obroniła by się sama... Share this post Link to post Share on other sites
luk_80 682 Report post Posted December 18, 2018 @kotwitz z jednej strony masz rację bo ja uważam podobnie, że opłata wcale nie jest wysoka jak się ją zestawi z bardzo liberalnym regulaminem pozwalającym na legalne zabieranie ryby w dużej ilości. Z drugiej strony jak się porównamy do Europy tzw: zachodniej i ich zarobków to tam wędkowanie jest tańsze a ryb dużo więcej. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted December 18, 2018 (edited) Tylko tam ryby mało kto zabiera.... Można dodać, że w Rosji chyba wędkowanie jest bezpłatne całkiem, wszyscy ryby zabierają a i tak jest ich pod dostatkiem hahaha Edited December 18, 2018 by eRKa Share this post Link to post Share on other sites
Framuga 405 Report post Posted December 18, 2018 Patrząc na wschód i zachód chyba mało kto bierze pod uwagę presji wędkarskiej. Na zachodzie wędkarstwo jest passe. Na wschodzie jest więcej wody niż narodu. Opłaty za przynależność do pzw są zbyt niskie w stosunku do szkód jakie wyrzadzaja wędkarze korzystający z dozwolonych limitów. Share this post Link to post Share on other sites
eRKa 2,395 Report post Posted December 18, 2018 Może nie tak. Opłaty za zabierane ryby są za niskie... Korzystanie z wód zapewnia konstytucja. Ja to rozumiem, jako korzystanie bez zysków. A zabierane ryby mają jakąś wartość materialną... Myśliwi płacą za zabieraną dla własnego użytku zwierzynę... Share this post Link to post Share on other sites
adamos 198 Report post Posted December 18, 2018 Wystarczy limit dzienny ryb w prowadzić jako tygodniowy. Skończy się najazd Hunów i Wandali oraz armii zaciężnych z sąsiednich województw na rybne łowiska. Roczna możliwość wzięcia ryb i tak była by wysoka. Share this post Link to post Share on other sites
wedkarski365 700 Report post Posted December 18, 2018 (edited) Wystarczy limit dzienny ryb w prowadzić jako tygodniowy. Skończy się najazd Hunów i Wandali oraz armii zaciężnych z sąsiednich województw na rybne łowiska. Roczna możliwość wzięcia ryb i tak była by wysoka. to nie działa na wszystkich o ile nie ma kontroli na brzegu i na wodzie - ludzie łowią limit, spływają do brzegu, ryby do samochodu i dalej na wodę łowić i tak tyle razy ile uda się złowić ten limit. W Zamościu próbowali to zrobić limitem rocznym, tzn jeśli go wykorzystasz aby łowić musisz kupić kolejne zezwolenie ale na 2019 już tego nie ma. Za to cena zezwolenia pełnego w Zamościu to juz 425 zł plus członkowska 90 zł, ale np wersja No kill na wszystkie wody to tylko 160 zł Edited December 18, 2018 by wedkarski365 Share this post Link to post Share on other sites
jedin 1,021 Report post Posted December 18, 2018 Po nauczycielach proponuję strajk wędkarzy, ale nie o podwyżki tylko zniżki.... ;) Share this post Link to post Share on other sites