Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
Voiteh

Zwrot towaru zakupionego w sklepie stacjonarnym Media Expert

Recommended Posts

Witam,
koledzy taka o to sytuacja, zakupiłem dziś nowy monitor do komputera stacjonarnego,po powrocie do domu i rozpakowaniu zaniepokoiło mnie brak foli ochronej na boczkach i tyle monitora, następnie stopka na której stoi była wrzucona "luzem" i nie była niczym zabezpieczona,po dokładniejszych oględzinach dopatrzyłem się smugi na matrycy która nie schodzi, monitor nowy a wygląda jak używka,albo powystawowy,no i pytanie czy mam szansę go zwrócić i dostać nowy, prawidło zapakowany czy raczej nie ma opcji bo kupiłem go w sklepie stacjonarnym?.
https://m.youtube.com/watch?v=KtiR1752lxI&t=141s
na załączonym filmie widać jak monitor posiada wszystko to czego ja nie miałem, dodatkowo wrzucam zdjęcie tej smugi.

A nie jest tak że masz 14 dni na zwrot,nawet bez podania przyczyny?

Zwrot bez podania przyczyny wyłącznie przy zakupie "na odległość", a nie w siedzibie przedsiębiorcy.

W tym wypadku powinieneś złożyć reklamację. W takich sieciach zwykle nie ma problemu z wymianą. Miałem podobny kwiatek ze stacją pogodową, pojechałem następnego dnia do sklepu z paragonem, panna opisała na formularzu problem, ja podpisałem się, zrobiła oględziny, fotki i dała mi nową stację, od ręki

Nic strasznego tam nie widzę, standard. 

Nie dzwoń, spakuj jak było w oryginale, weź paragon i jedź złożyć reklamację. Nie oddajesz towaru pełnowartościowego, który chciałeś kupić, tylko niekompletny, uszkodzony i niewłaściwie zapakowany.

Pracowałem na zwrotach w media expert. Co się tam odwala to szok. Każdy sprzęt nieodebrany lub odebrany, nie ważne przez kupującego wraca do magazynu w celu rozpakowania i sprawdzenia. Tak samo rzeczy z Avans i Electro których właścicielem jest również Terg. Dlatego znikają folie ze smartfonów na ekran, bo niby trzeba sprawdzić czy nie zarysowane. Tak jest z wszystkim. Pudełko idzie ze smartwatchami i smartfonami do foliowania i niby że nowe. :) Jak nie ma za wielu rys chyba że to Ajfon wraca się do ustawień fabrycznych jeśli kupujący oddał w ciągu 14 dni i wpisuje towar pełnowartościowy. Przyszły właściciel może nie zauważy a jak zauważy to może następny. Jeśli nie zejdzie to pójdzie najwyżej na outlet.
Reklamuj

A czy nawet po rozpakowaniu i podłączeniu go w celu sprawdzenia czy działa nie będzie problemu?

Czy mogę zwrócić towar zakupiony w sklepie stacjonarnym?
W przypadku zakupu w sklepie stacjonarnym, kupującemu nie przysługuje prawo zwrotu towaru pełnowartościowego. W naszej sieci zwrot towaru jest możliwy na podstawie indywidualnej decyzji managera salonu.Taki podpunkt jest w ich regulaminie.

Bartku napisałeś wystarczająco jasno,poprostu zawsze kupowałem przez internet,a że dzisiaj mi padł monitor (tak myślałem,jednak to karta graficzna) to postanowiłem jechać i kupić coś na szybko,no i taki kwiatek mi się trafił,mam nadzieję że nie będzie problemu z wymianą.

Zadzwoń jeszcze do biura konsumenta, by mieć podstawę prawną " artykuł, ustawa" .

Powodzenia

Twój towar nie jest pełnowartościowy, nie zwracasz, reklamujesz.

Wojtek, jak napisać jaśniej?

Tylko mała uwaga: koniecznie reklamuj z tytułu niezgodności towaru z umową. Towar miał być nowy, jeżeli nie spełnia parametrów powinien zostać wymieniony. Możesz w reklamacji zażądać zwrotu pieniędzy, ale pozytywne rozpatrzenie tej opcji zależy od woli sklepu.

POLSKIE PROMOCJE = KOT W WORKU ...

Sprzedawane w pierwszej kolejności jest wszystko , to co zalega na półkach i powystawowe oraz ze zwrotów , napraw gwarancyjnych  , wadliwe  itd....

Dziwię się , że ludzie jeszcze wierzą w te "promocyjne" bajki .... 

NOoooo czasami uda się trafić jakąś "perełkę" .....

UDANYCH ZAKUPÓW !!!  ;)  :)

Tylko mała uwaga: koniecznie reklamuj z tytułu niezgodności towaru z umową. 

Taka mała uwaga jak podpowiadasz. Mamy rok 2018, a nie 2014  :ph34r:

To rozwiń, proszę. Wydawało mi się, że sprzedaż rzeczy, która posiada ślady używania, jako nowej, spełnia def. sprzedaży rzeczy wadliwej, tj. niegodnej z umową.

POLSKIE PROMOCJE = KOT W WORKU ...
Sprzedawane w pierwszej kolejności jest wszystko , to co zalega na półkach i powystawowe oraz ze zwrotów , napraw gwarancyjnych , wadliwe itd....
Dziwię się , że ludzie jeszcze wierzą w te "promocyjne" bajki ....
to już wiem dlaczego kosztował stówę mniej...

NOoooo czasami uda się trafić jakąś "perełkę" .....

UDANYCH ZAKUPÓW !!! ;) :)

to już wiem dlaczego kosztował stówę mniej... Edited by Voiteh

Dla mnie jest różnica czy reklamujesz z tytułu rękojmi za wadę fizyczną czy z tytułu niezgodności towaru z umową. Czemu? Bo od 4 lat są przepisy zmienione i to jest wprowadzanie w błąd, bo przepisy te między sobą się trochę różniły.  

Ze swojej strony mogę polecić RTV euro AGD. Kupiłem mojej córce hulajnogę elektryczna po 15 min zaczęły się problemy z jazdą spakowałem zawiozłem do sklepu mimo śladów używania wymieniono na nową. Dwa miesiace pozniej znów problem z bateria po jakimś czasie odpowiedź : wymiana na inny towar lub zwrot kasy. Kupiłem też aparat kiedyś z wystawy i w domu okazało się że brakuje pokrywki do drugiego obiektywu wróciłem zapytałem i dostałem z drugiego zestawu bez problemu .

Ok.

Voitech, w nawiązaniu do postów SIDa i Radka: reklamuj z tytułu rękojmi, powołując się na cytowany wcześniej Art. KC.

Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

• Create New...