marecki003 341 Report post Posted November 10, 2018 Nie jest tak źle. Powszechnie stosuje się segregację śmieci, na te co można do południa i na te co po południu można spalić w piecu :) Share this post Link to post Share on other sites
OloPe 630 Report post Posted November 10, 2018 I dobrze :) 997 razy pisalem, że dyskusje niewedkarskie są na jerku zbyteczne. :) To po co dyskutujesz? :-) Share this post Link to post Share on other sites
szkutnik 484 Report post Posted November 11, 2018 Bez komentarza. Oczywiście ta mapka to wroga to propaganda ;) . A tak poważnie czemu u nas jest tak źle w porównaniu do innych krajów europejskich? NDQ5MjU0Jy1-emJcYQQ2cGQAYg57Rz4tPFJjGjkff3BkDXxcZQh-cHwEfFlnCX19YQZ4RSZdISN_Xz0N.jpg Bez tytułu.jpg Bez tytułu1.jpg Z tej "mapy" nie wynika że u nas jest źle, w ogóle to to nie jest mapa tylko jakiś obrazek z kropkami . Przede wszystkim nie ma opisu i legendy, więc traktuje te obrazki jako wrogą propagandę. Share this post Link to post Share on other sites
Ferret 2,538 Report post Posted November 11, 2018 (edited) Taa, jest zajebiście, jak na foto. U mnie na głębokim podkarpaciu zbliża się godz. 22 gdy idą do pieca mebelki, butelki i szmaty. Nie polecam tego raka. Edited November 11, 2018 by Ferret Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted November 11, 2018 Z tej "mapy" nie wynika że u nas jest źle, w ogóle to to nie jest mapa tylko jakiś obrazek z kropkami . Przede wszystkim nie ma opisu i legendy, więc traktuje te obrazki jako wrogą propagandę. Ma rację. Warto zadbać o wiarygodną kontrolę parametrów powietrza i każdy ma na to wpływ, wystarczy zagłosować. Mam takie przeczucie, że większość znajdzie tam swoje miejscowości lub najbliższą okolicę. AVIVA | WIEM CZYM ODDYCHAM Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 12, 2018 (edited) (...) 997 razy pisalem, że dyskusje niewedkarskie są na jerku zbyteczne. :) Jak w Berlinie wieje silny zachodni wiatr to wtedy palą księgami i innymi świadectwami historycznymi że ziemię na zachód od Odry kiedykolwiek były pod polskim władaniem. I ten smog potem szybko na drugą stronę Odry... I mapa wygląda jak w tej gadzinówce :( ad 1 Nie zgodzę się z Tobą Kolego Guzu. Uważam że każda rozmowa, dyskusja nawet jak się ze sobą różnimy rozszerza horyzonty i pozwala dowiedzieć się czegoś nowego. Nadto przy nie najlepszym systemie edukacyjnym młodzi koledzy, których tu coraz więcej mogą dowiedzieć się czegoś co dla starszych jest być może oczywiste. ad 2 Rozumiem ironię. Nawiasem mówią na dziesięć największych emitentów CO 2 w Europie dwie są z Polski(Bełchatow i Kozieniece) a siedem z Niemiec Z tego elektrownie na węgiel brunatny zajmujące 4, 6, 7 i 9 miejsce na tej liście stoją przy przy polskiej granicy a wiatry przeważnie zachodnie w tamtym rejonie.... Edited November 12, 2018 by Marcin Rafalski Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted November 12, 2018 ... Nadto przy nie najlepszym systemie edukacyjnym ... Jak to nie najlepszym? Przecież my mamy obecnie taki idealny system edukacyjny, że cały świat nam prawdopodobnie zazdraszcza. Co do smogu, pomijając wycięte filtry dpf oraz utylizację odpadków przez ludność tubylczą, jakość powietrza powinna ulegać poprawie za sprawą rosnącej ilości importowanego węgla z Rosji, który parametry jakościowe ma lepsze jak węgiel rodzimy. Share this post Link to post Share on other sites
szkutnik 484 Report post Posted November 12, 2018 Jak to nie najlepszym? Przecież my mamy obecnie taki idealny system edukacyjny, że cały świat nam prawdopodobnie zazdraszcza. Co do smogu, pomijając wycięte filtry dpf oraz utylizację odpadków przez ludność tubylczą, jakość powietrza powinna ulegać poprawie za sprawą rosnącej ilości importowanego węgla z Rosji, który parametry jakościowe ma lepsze jak węgiel rodzimy. i to jest właśnie bełkot.. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek P 7,770 Report post Posted November 12, 2018 I dobrze :) 997 razy pisalem, że dyskusje niewedkarskie są na jerku zbyteczne. :) Daniel trzeba bylo poprzestać na 666 razach to by może zadziałało.. Z dymieniem, smrodzeniem, paleniem śmieci(czyt.TRUCIEM) i śmieceniem w ogòle podobnie jak z tym małym kłusownictwem wsród wędkarzy.. Widzimy, moze nawet niektórzy sie skrzywią czy pomarudzą pod nosem..ale to w końcu nasi znajomi, koledzy, sąsiedzi, brata szwagra zięć.. Kary, kary, kary.. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Rogalski 1,105 Report post Posted November 12, 2018 U mnie na głębokim podkarpaciu zbliża się godz. 22 gdy idą do pieca mebelki, butelki i szmaty. Nie siej Waszmość wrażej propagandy. Przecież Podkarpacie to nasza druga Bawaria :D Share this post Link to post Share on other sites
Wedkarz 1987 98 Report post Posted November 13, 2018 Ludzie już nie palą tyle śmieci co dawniej. Jest segregacja za która płacą więc większości szkoda niszczyć sobie piecy za 8 koła. Nikt nie ma ochoty w zimie wychodzić na ośnieżony dach i przepychać zatkany komin. Łatwiej i prościej jest wyrzucić do kosza. Walka naszego państwa wygląda tak, mamy 30% droższy gaz jak Niemcy. Będziemy kupować gaz z USA, który będzie jeszcze droższy ze względu na formę transportu. Także zachód stać na ogrzewanie gazem a nas większości nie. Państwo robi tylko to by kasa się zgadzała... Share this post Link to post Share on other sites
szkutnik 484 Report post Posted November 13, 2018 (edited) https://www.mos.gov.pl/czyste-powietrze/ Specjalnie dla czytelników tego wątku przebrnąłem przez dokumenty i wniosek tego programu. Stwierdzam że nie ma żadnych haków. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem, nie trzeba brać żadnych kredytów w zaprzyjaźnionym ( z ministrem) banku i spełniać jakiś durnych wymagań. Początkowo martwiłem się że dają je nawet na kotły na ekogroszek ale ...z wniosku wynika że tylko jak nie ma możliwości podłączenia do sieci ciepłowniczej lub gazowej. Edited November 13, 2018 by szkutnik Share this post Link to post Share on other sites
MALIN. 246 Report post Posted November 16, 2018 Bo my Polacy już tacy jesteśmy uwielbiamy żyć w niewiedzy i nie myślimy o przyszłych pokoleniach. Śpiewał o tym dawno temu Boguś Łyszkiewicz. https://youtu.be/VqEg_ZA_Br0 Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted January 4, 2019 niewygodne.info.pl/artykul9/04678-Fabryki-w-starej-UE-emituja-wiecej-CO2.htm Nawet kiedy fakty nie pasują do narracji, propagit dobrze się sprzedaje..a kupujących w ciul jest.. :) Share this post Link to post Share on other sites
Woytec 1,677 Report post Posted January 4, 2019 niewygodne.info.pl/artykul9/04678-Fabryki-w-starej-UE-emituja-wiecej-CO2.htm Nawet kiedy fakty nie pasują do narracji, propagit dobrze się sprzedaje..a kupujących w ciul jest.. :) Przepraszam, Ty naprawdę to czytasz i aż się boję zapytać ... wierzysz w te zmanipulowane brednie tworzone na zamówienie przez znanego mitomana? Zerknij może na stronę World Health Organization a później na aktualne mapy obrazujące regiony w PL i UE, które mają najbardziej zanieczyszczone powietrze. I błagam nie próbuj manipulować danymi emisji CO2 względem niskiej emisji substancji toksycznych. Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted January 5, 2019 niewygodne.info.pl/artykul9/04678-Fabryki-w-starej-UE-emituja-wiecej-CO2.htm Nawet kiedy fakty nie pasują do narracji, propagit dobrze się sprzedaje..a kupujących w ciul jest.. :) Wątek dotyczy smogu, za który odpowiedzialna jest niska emisja, czyli nie zakłady przemysłowe lub energetyka zawodowa. A o smogu można poczytać np. tutaj https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Smog . Ale cieszy to, że tradycja w narodzie nie zgasła, plica polonica wciąż żywy i ma tendencję do zagęszczania się. Ba, wg niego jego własne gówno fiołkami pachnie. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted January 5, 2019 Nie wiem kto, ani co, ani nawet nie chcę zauważać u kogo - chociaż przecież wiem - jak się wywołuje u nas kolejno następujace fale tsunami, autentycznego,oddolnego oburzenia. Jedno jest w tym kociokwiku jest pewne - inni są wspaniali, my do kasacji, albo stałej reedukacji..za wszystkie nasze zbrodnie przeciw ludzkości.. :) Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted January 5, 2019 Pewnie pisałem o tym w podobnym wątku, ale wygląda że trzeba o tym mówić, mówić, mówić.......... Żeby drastycznie ograniczyć kopcenie przy paleniu węglem wystarczy zmiana sposobu palenia w "kopciuchach"- sypiemy węgiel na dół, rozpalamy drewnem od góry , jak się rozpali i kocioł osiągnie właściwą temperaturę pracy, zamykamy drzwiczki, zostawiając jedynie otwarte otwory nawiewu w górnych drzwiczkach. Przy takim sposobie palenia dymienie jest minimalne, nie potrzeba żadnych inwestycji (jedynie szczelnego kotła), oszczędza się opał, bo to co wylatywało wcześniej przez komin jest spalone. Technika palenia do opanowania w ciągu tygodnia przez większość posiadaczy kopciuchów. Od dawna dręczy mnie pytanie, dlaczego nikt o tym nie mówi w telewizji, radiu, nie pisze w prasie? Jest tylko jednomyślny chór - piec gazowy zapewni ci szczęście. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 5, 2019 Pewnie pisałem o tym w podobnym wątku, ale wygląda że trzeba o tym mówić, mówić, mówić.......... Żeby drastycznie ograniczyć kopcenie przy paleniu węglem wystarczy zmiana sposobu palenia w "kopciuchach"- sypiemy węgiel na dół, rozpalamy drewnem od góry , jak się rozpali i kocioł osiągnie właściwą temperaturę pracy, zamykamy drzwiczki, zostawiając jedynie otwarte otwory nawiewu w górnych drzwiczkach. Przy takim sposobie palenia dymienie jest minimalne, nie potrzeba żadnych inwestycji (jedynie szczelnego kotła), oszczędza się opał, bo to co wylatywało wcześniej przez komin jest spalone. Technika palenia do opanowania w ciągu tygodnia przez większość posiadaczy kopciuchów. Od dawna dręczy mnie pytanie, dlaczego nikt o tym nie mówi w telewizji, radiu, nie pisze w prasie? Jest tylko jednomyślny chór - piec gazowy zapewni ci szczęście. Węgiel pewnie by się przestał sprzedawać w takich ilościach jak teraz. Teoria spiskowa ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted January 5, 2019 Piece won! Nieniemieckie wy......ć!! W tych wszystkich nagonkach z premedytacją pomija się - eksponując marginalia - wkład w smog takiej dla przykładu francuskiej cementowni Działoszyn, hinduskiego Arcelor Mittal, gdzie w produkcji używa się palnych śmieci z obowiązkowej segregacji, oraz udział niemieckich kopciuchów - pieców i diesli.. Wina jest i ma być polska.. ale przecież człowiek podatny na wmówienie, zawsze można sobie ekologicznie obmyć ręce.. :) Share this post Link to post Share on other sites
HaDe 4,997 Report post Posted January 5, 2019 Pewnie pisałem o tym w podobnym wątku, ale wygląda że trzeba o tym mówić, mówić, mówić.......... Żeby drastycznie ograniczyć kopcenie przy paleniu węglem wystarczy zmiana sposobu palenia w "kopciuchach"- sypiemy węgiel na dół, rozpalamy drewnem od góry , jak się rozpali i kocioł osiągnie właściwą temperaturę pracy, zamykamy drzwiczki, zostawiając jedynie otwarte otwory nawiewu w górnych drzwiczkach. Przy takim sposobie palenia dymienie jest minimalne, nie potrzeba żadnych inwestycji (jedynie szczelnego kotła), oszczędza się opał, bo to co wylatywało wcześniej przez komin jest spalone. Technika palenia do opanowania w ciągu tygodnia przez większość posiadaczy kopciuchów. Od dawna dręczy mnie pytanie, dlaczego nikt o tym nie mówi w telewizji, radiu, nie pisze w prasie? Jest tylko jednomyślny chór - piec gazowy zapewni ci szczęście. O umiejętnym spalaniu w piecach słuchałem audycji w radiu, które zostałoby ocenione jako moherowe. Jeżeli chodzi o piec gazowy, to ja się czuję bardzo szczęśliwy. Nie muszę opału kupować, składować, usuwać popiołu... finansowo też jest bardzo znośnie. Z komina unosi się subtelny biały obłoczek... https://demotywatory.pl/1593881/Eyjafjallajokull Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted January 5, 2019 Jeżeli się nie mylę, to właścicielem cementowni w Działoszynie są te nielubiane Niemce. Więc parafrazując znane już "ratunku Niemce mnie biją" można krzyknąć "ratunku Niemce mnie trują". Co do wulkanów to http://naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-wulkany-emituja-wiecej-dwutlenku-wegla-niz-czlowiek-58 . Jak widać w obydwóch przypadkach mamy do czynienia z trzecim rodzajem prawd zdefiniowanych przez ks. J. Tischnera czyli fake newsami. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted January 5, 2019 Była Lafarge.. Ten rok był wyjątkowo dobry na pożary. Paliły się seryjnie gigantyczne piramidy śmieci zwiezione z krajów nieporównanie czystych od Polski, systemowo produkujących krystaliczne powietrze, a także moralnie przodujących.. ubogich krewnych strofujących.. :) Tym niemniej nie czekajmy, pałujmy się sami z całej siły, walmy się w klatę za grzechy nasze - bośmy są winni jak nikt inny. Nie znamy dnia ani godziny, nie wiemy kiedy padnie komenda! Polska to zło wcielone.. Dobrze żeśmy się gospodarki pozbyli, bo należałoby nas humanitarnie zbombardować.. Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted January 5, 2019 Ten rok był wyjątkowo dobry na pożary. Paliły się seryjnie gigantyczne piramidy śmieci zwiezione z krajów Sławku, ale samiśmy te śmieci podpalali a nie żadne "obce siły" i sami żeśmy je tu ściągali, pistoletu nikt nikomu do głowy nie przystawiał. Filtry w starych dieslach też sami wycinamy a wszystko co podleci sami pakujemy do domowych pieców. Wystarczy sie przejechać zimową pora na dowolne osiedle domków jednorodzinnych żeby poczuć ten klimat. Wiele rzeczy można wytłumaczyć międzynarodowym spiskiem wrogich sił czychających na nasz "nieszczęśliwy kraj" ale naprawdę, nie wszystko... Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 5, 2019 Sławku, ale samiśmy te śmieci podpalali a nie żadne "obce siły" i sami żeśmy je tu ściągali, pistoletu nikt nikomu do głowy nie przystawiał. Filtry w starych dieslach też sami wycinamy a wszystko co podleci sami pakujemy do domowych pieców. Wystarczy sie przejechać zimową pora na dowolne osiedle domków jednorodzinnych żeby poczuć ten klimat. Wiele rzeczy można wytłumaczyć międzynarodowym spiskiem wrogich sił czychających na nasz "nieszczęśliwy kraj" ale naprawdę, nie wszystko... Nie, to Niemcy i imigranci podpalają smieci i nocami filtry DPF wycinają przecież. Share this post Link to post Share on other sites