Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
dante

Zakupy na OLX

Recommended Posts

Wysyłka pobraniowa to archaizm. Dopiero wysyłka pobraniowa ze sprawdzeniem zawartości ma jakikolwiek sens, bo inaczej ktoś równie dobrze może wysłać cegłę, za którą przed sprawdzeniem trzeba zapłacić. W każdym razie dla mnie wysyłka za pobraniem to ostateczność. Jest zbyt dużo ludzi, którzy później takich przesyłek nie odbierają, co wiążę się z obciążeniem wysyłającego podwójnym kosztem przesyłki, stratą czasu i nerwów. 

Można zweryfikować czy sprzęt nie jest wirtualny i poprosić o  fotkę ze swoim imieniem i aktualna datą.

Tylko co da taka weryfikacja? To, że ktoś posiada coś co wystawia nie wyklucza, że Tobie tego nie wyśle po dostaniu przelewu. 

Najlepszy w każdym wypadku jest odbiór osobisty, ale niestety nie zawsze się da.

Edited by asp

Litości :) Jak ktoś się tak boi to niech nie kupuje i tyle :)

Niech dozbiera i kupi w pewnym miejscu. Za darmo nic nie ma.

Gorzej jak ktoś z niewiedzy takich poczynań zostanie oszukany... ale to nawet OLX ostrzega przed płaceniem na konto od razu gdy jakiś ciąg numerków w privie się pokaże.

Olać OLX ciepłym porannym sikiem parabolicznym i problem z głowy.

Nieraz można tam trafić fajne rzeczy w dobrych cenach, tylko trzeba kupować z chłodną głową, a nie być łowcą okazji.

Można odebrać osobiście, lub dogadać się ze sprzedającym na paczke z możliwościa otwarcia przed zapłatą.

Wszystko jest dla ludzi, a oszustów ci pełno na każdym kroku.

Ważne, żeby nie dać się naciągnąć i rozważnie podchodzić do sprawy.

Kolego Alexspin napisz mi proszę jak wyobrażasz sobie taką sytuację: wykupujesz opcję sprawdzenia zawartości przesyłki przed zapłatą a tu przyjeżdza kurier lub listonosz i mówi: panie podpisuj pan, płać 1000 zł bo ja nie mam czasu?
Naprawdę myślisz, że listonosz ma dyktować warunki odbioru przesyłki? Masz prawo do tego, za co zapłaciłeś i pilot do TV nic tu nie zmieni.

Niestety, spotkałem się z tym już niejednokrotnie. Kurier zabiera paczkę i jestem zmuszony kopytkować osobiście do punktu odbioru. Na marginesie ostatnio kurier z DHL w ogóle mnie omija i muszę odbierać przesyłki w punkcie. Są aroganccy i wręcz chamscy.

Wszystko co Kolego napisałeś w tych dwóch postach jest nieprawdą. Często zastanawia mnie skąd bierze się u ludzi chęć uzewnętrznienia na publicznym forum swojej pseudowiedzy w danym temacie, co skutkuje wprowadzaniem innych użytkowników w błąd.

Krótko: każda umowa nawet zawarta ustnie ma moc prawną, jeśli przez strony spełnione zostały podstawowe warunki formalne i materialne dla jej zawarcia. Forma pisemna (dopuszczalne jest sporządzenie umowy sprzedaży na rolce papieru toaletowego w WC na dworcu centralnym w Warszawie) w większości przypadków ma wyłącznie moc dowodową (oczywiście z wyłączeniem umów, które wymagają formy pisemnej na podstawie konkretnego przepisu).

Dalej: przy zwykłej przesyłce kurier ma obowiązek czekać, aż ją otworzysz i sprawdzisz towar i w przypadku jakichkolwiek uwag z Twojej strony ma obowiązek sporządzić z nich protokół. Jeśli nie chce tego zrobić to dzwonisz na infolinię firmy kurierskiej i to zgłaszasz.

Uwagi na temat policji nie skomentuje szerzej, ale jestem wręcz zażenowany, że dorosły człowiek może wypisywać takie głupoty. Napiszę tylko, że policja ma obowiązek przyjąć każde zgłoszenie niezależnie od tego czy szkoda wynosi 50 zł czy 50 tys. zł (wartość szkody czy przedmiotu sporu ma jedynie znaczenie dla kwalifikacji prawnej czynu.)

I na koniec: najwyraźniej nie rozumiesz czym jest usługa "sprawdzenie zawartości" w PP więc tłumaczę: Kurier przywozi przesyłkę, której specyfikacja mówi, że to kołowrotek. Oglądasz i jeśli Ci nie odpowiada to wpisujesz do protokołu, że jest niezgodny z umową i nie odbierasz. 

Zastanawiam się w jakim kraju żyjesz Kolego i czy masz "odsłonięte okna"? Bo to co piszesz, owszem jest zgodne z obowiązującym prawem i wynika z niego expressis verbis, ale to czysta teoria... (Dalej nie komentuję , bo wdalibyśmy się w spór polityczny.)

Można zweryfikować czy sprzęt nie jest wirtualny i poprosić o  fotkę ze swoim imieniem i aktualna datą.

Ubawiłem się do łez... :D  :D  :D  :doh:

Masz rację, lepiej nie wdawać się z Tobą w dyskusję, bo wiedzy masz niewiele, za to dużo do powiedzenia na każdy temat. To że Ciebie cały świat dyma, to jeszcze nie znaczy, że trzeba to promować i zapewniać innych, że nie da się inaczej. Widzę w opisie, że próbujesz łowić, próbuj też dalej napisać coś sensownego, może w końcu się powiedzie. Pozdro.

Niestety, spotkałem się z tym już niejednokrotnie. Kurier zabiera paczkę i jestem zmuszony kopytkować osobiście do punktu odbioru. Na marginesie ostatnio kurier z DHL w ogóle mnie omija i muszę odbierać przesyłki w punkcie. Są aroganccy i wręcz chamscy.

No z takim nastawieniem do świata i ludzi to chyba nie tylko kurier Cię omija.

Edited by Małkociniak

Jak tak dalej bedzie w Polsce w branży kurieskiej "pięknie" sie działo,to nie bedzie komu nawet Cie omijać Kolego ;)

W lipcu kupiłem odległościówkę-barbel Fox'a. Używkę, ale miała być w igła.. Ale że nie toleruję krzywych kijów zastrzegłem możliwość oględzin i po akceptacji

zapłacenie kurierowi.. Taką usługę na tę chwilę oferuje tylko Poczta Polska. Dopłaciłem za to bodajże 15zł.

Kurier zadzwonił, wyszedłem na parking, 4-5 minut oglądania kija czy wszystko jak w opisie. Faktycznie IGŁA! Zapłaciłem 4 stówy i mam ekstra kijek z angielskiego rynku. Kurier ani pisnął!

Masz rację, lepiej nie wdawać się z Tobą w dyskusję, bo wiedzy masz niewiele, za to dużo do powiedzenia na każdy temat. (...)

W przeciwieństwie do Ciebie, wypowiadam się wyłącznie w tematach, w których mam coś do powiedzenia...

(...) To że Ciebie cały świat dyma (...)

Sądzisz po sobie? Współczuję, ja jestem ortodoksyjnym hetero...

(...) Widzę w opisie, że próbujesz łowić (...).

Niestety, łowiłem przez 40 lat, teraz od 20-tu tylko próbuję, bo tacy "bereciarze" jak Ty już wszystko wytrzebili...

Ps

Bez odbioru! :P

Edited by Alexspin

Każdy w tym wątku punktuje Cię do jednej mordy, a Ty dalej idziesz z tymi swoimi pierdołami w zaparte. Żyj sobie jak chcesz, ale nie udzielaj się w tematach o których nie masz pojęcia, bo wprowadzasz innych w błąd. A nieśmieszne żarty na poziomie gimnazjum i osobiste wycieczki zostaw dla siebie. 

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...