dante 246 Report post Posted August 21, 2018 Witam, czy ktoś z Was koledzy ma jakieś doświadczenia odnośnie zakupów kołowrotków na OLX.pl? Szczerze mówiąc znalazłem dwóch sprzedawców z bardzo ciekawymi ofertami Twin Powerów. Przymierzam się do zakupu takiego kołowrotka i cena 900-950zł za C2000S lub 2500HGS jest bardzo kusząca. Za wszelkie info dziękuję, pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
CR33D 163 Report post Posted August 21, 2018 Olx nie daje zadnego zabezpieczenia kupujacemu. Jak cie ktos oszuka to zostajesz z tym sam. O ile mniejsze kwoty to pal licho, tak droższe rzeczy radziłbym odbior osobisty badz wystawienie na allegro Pozdrawiam, Michał Szybki tap [emoji41] Share this post Link to post Share on other sites
dante 246 Report post Posted August 21, 2018 Wiem, że żadnego zabezpieczenia nie ma. Pomyślałem jednak tak: zawarcie czegoś na kształt umowy przez internet, wysyłka za pobraniem, otwarcie przesyłki przy kurierze i w razie lipy od razu zgłoszenie na policję. Mam tylko nadzieję, że na tym forum jest ktoś, kto kupował kołowrotki przez OLX i może się wypowiedzieć bardziej dokładnie na ten temat. Share this post Link to post Share on other sites
Marcyś 1,002 Report post Posted August 21, 2018 Już było nie raz, szczególnie przy droższych Daiwach i Shimano, że nic z tego nie było... uważaj! Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted August 21, 2018 Wybieracie odbiór osobisty i po temacie. Jak miejsce jest odległe to prosicie o pomoc np. kolege z forum. Na olx kupowałem i skuter i kilka innych nie tanich rzeczy. Zawsze też odbierałem osobiście. Ot i cały klucz do sukcesu każdej transakcji. Jeśli sprzedający nie wyraża zgody na spotkanie skreślacie zakup z listy i po sprawie. Było już o tym pisane kilka razy na forum ... Share this post Link to post Share on other sites
nalewator 238 Report post Posted August 21, 2018 Kiedyś kupowałem kołowrotek przez OLX, ale nowy i od firmy i,nie było problemu. Mogłem też go kupić przez Allegro ale przez olx było taniej. Od prywatnej osoby imho jest ryzyko wałka. Share this post Link to post Share on other sites
CR33D 163 Report post Posted August 21, 2018 Dante przede wszystkim zacznijmy od tego, ze paczke przy kurierze możesz otworzyc dopiero po zaplacie. W razie gdy w srodku bedzie cos innego niz oczekiwales jedyne co to spisujesz protokol z kurierem. Pieniedzy Ci nie zwróci, zostaje przepychanka ze sprzedajacym, ktora g*wno Ci da. Tak jak wspomnieli koledzy, jedynie odbior osobisty, badz pomoc kogos z forum jesli ma.blisko. Pozdrawiam, Michał Szybki tap [emoji41] Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted August 21, 2018 Jest opcja Poczty Polskiej, że można otworzyć przesyłke przed zapłatą i to chyba najskuteczniejszy sposób wyjścia z sytuacji. Kupowałem już w taki sposób kołowrotek dość drogi. Jeżeli sprzedawca nie ma nic za uszami, to powinien się zgodzić na taką opcje i tu nie ma możliwości być oszukanym. Dopłata za taką opcje to chyba tylko 5 zł. Przesyłka przychodzi, otwierasz przy listonoszu, sprawdzasz i decydujesz czy płacisz. Share this post Link to post Share on other sites
CR33D 163 Report post Posted August 21, 2018 Nigdy nie slyszalem o czyms takim,szczerze mowiac to wręcz nielogiczne i wydaje mi sie, ze jednak to dziala dopiero w momencie zaplaty. Wystarczy trafic na nieuczciwego kuriera/listonosza ktory sobie cos wyjmie z paczki i zaklei i wtedy nie wiesZ czy to sprzedawca czy doreczyciel.. Pozdrawiam, Michał Szybki tap [emoji41] Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted August 21, 2018 Prosze zajrzeć do internetu i szybko się okaże, że jest taka opcja. Do tego kupowałem w ten sposób i nikt mi nie powie, że tak nie można. Sprzedający wypełnia druk i musi wpisać co jest zawartością paczki, wtedy nie ma możliwości wyjęcia czegokolwiek. Share this post Link to post Share on other sites
dante 246 Report post Posted August 21, 2018 Sprawdziłem na infolinii Poczty Polskiej i faktycznie jest usługa sprawdzenia zawartości. Koszt 6,15zł. Sprzedający wypełnia specyfikację zawartości a my przy odbiorze sprawdzamy prawidłowość i stan przesyłki i podejmujemy decyzję o odbiorze. Tak więc się da. Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 21, 2018 (…) Pomyślałem jednak tak: zawarcie czegoś na kształt umowy przez internet, wysyłka za pobraniem, otwarcie przesyłki przy kurierze i w razie lipy od razu zgłoszenie na policję. (…) Po pierwsze taka umowa zawarta przez internet ma podobną moc prawną jak spisana w WC na papierze toaletowym. Po drugie, pokaż mi kuriera, który zechce czekać aż Ty dokonasz oględzin przesyłki. Po trzecie, policja ma takie zgłoszenia w dupie, bo są niskowartościowe i nie będą się zajmowali pierdołami. Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 21, 2018 Sprawdziłem na infolinii Poczty Polskiej i faktycznie jest usługa sprawdzenia zawartości. Koszt 6,15zł. Sprzedający wypełnia specyfikację zawartości a my przy odbiorze sprawdzamy prawidłowość i stan przesyłki i podejmujemy decyzję o odbiorze. Tak więc się da. Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam Tak, zawartość możesz sprawdzić. Sprzedający napisze w specyfikacji "kołowrotek" i takowy będzie ale w stanie dyskwalifikującym jego użyteczność, albo "wędzisko" a w środku owszem takowe jest tyle że połamane i wówczas pozostaje Ci gest Bednarskiego - możesz sobie pokiwać palcem w bucie. Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted August 21, 2018 Tak, zawartość możesz sprawdzić. Sprzedający napisze w specyfikacji "kołowrotek" i takowy będzie ale w stanie dyskwalifikującym jego użyteczność, albo "wędzisko" a w środku owszem takowe jest tyle że połamane i wówczas pozostaje Ci gest Bednarskiego - możesz sobie pokiwać palcem w bucie. Wtedy może nie odebrać takiej przesyłki jak zobaczy uszkodzony towar. Niech się potem sprzedający z Pocztą dogadują. Kupujący nic nie traci na takiej opcji przesyłki. Żadnego ryzyka nie ponosi. Share this post Link to post Share on other sites
dante 246 Report post Posted August 21, 2018 Jeśli płacę za opcje sprawdzenia przesyłki to raczej niewiele mnie interesuje czy kurier ma ochotę poczekać aż sprawdzę jej stan i zawartość. Nie chce czekać- niech nie czeka, ja nie podpisuję odbioru. A to, że sprawdzisz ile dasz radę w czasie kilku minut: jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do stanu przedmiotu to go nie odbierasz. Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 21, 2018 Jeśli płacę za opcje sprawdzenia przesyłki to raczej niewiele mnie interesuje czy kurier ma ochotę poczekać aż sprawdzę jej stan i zawartość. Nie chce czekać- niech nie czeka, ja nie podpisuję odbioru. A to, że sprawdzisz ile dasz radę w czasie kilku minut: jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do stanu przedmiotu to go nie odbierasz. Nie podpisujesz, to kurier nie wyda Ci przesyłki... Niestety, to on ma w ręku "pilota do TV" (nie piszę "władzę" bo to może być uznane za "politykę")... Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted August 21, 2018 (edited) Wtedy może nie odebrać takiej przesyłki jak zobaczy uszkodzony towar. Niech się potem sprzedający z Pocztą dogadują. Kupujący nic nie traci na takiej opcji przesyłki. Żadnego ryzyka nie ponosi. Bzdura, w specyfikacji nie jest określone czy przedmiot jest sprawny, czy nie. Koło jest kołem, a że bez szprych... Ps Przepraszam, że post pod postem, ale coś mi się zacięła zakładka "cytuj wiele"... :( Edited August 21, 2018 by Alexspin Share this post Link to post Share on other sites
CR33D 163 Report post Posted August 21, 2018 Prosze zajrzeć do internetu i szybko się okaże, że jest taka opcja. Do tego kupowałem w ten sposób i nikt mi nie powie, że tak nie można. Sprzedający wypełnia druk i musi wpisać co jest zawartością paczki, wtedy nie ma możliwości wyjęcia czegokolwiek.Nigdzie i nigdy nie powiedziałem, ze tak nie mozna, tylko ze nigdy sie z tym nie spotkalem i wydaje mi sie, ze takiej opcji nie ma, a to roznica. W kazdym razie fajnie wiedziec ze jest cos takiego,na pewno bede korzystac Pozdrawiam, Michał Szybki tap [emoji41] Share this post Link to post Share on other sites
Tom@son 494 Report post Posted August 21, 2018 Bzdura, w specyfikacji nie jest określone czy przedmiot jest sprawny, czy nie. Koło jest kołem, a że bez szprych... No nieżle, widać, że nie masz wiedzy na ten temat. Kolega też nie wiedział o takiej opcji, zadzwonił na Poczte i Pani go uswiadomiła, że jednak jest. Mi też nie przyśniło się, że w taki sposób kupowałem W paczce był kołowrotek, otworzyłem paczuszke przy Pani na Poczcie, bo tam odebrałem (awizo było), pokręciłem nim, obadałem dokładnie stan, czy zgadza się z tym co mówił sprzedawca i podejmowałem dopiero decyzje, czy płace i odbieram. Mogłem nie zapłacić, i iść do domu. Pani spowrotem by zapakowała i odesłała do sprzedawcy. Jak jesteś takim niedowiarkiem i nie jesteś w stanie nikomu tu uwierzyć proponuje telefon na Poczte i wrócić na forum i przyznać, że taka opcja jednak istnieje. Cały czas rozmawiamy o przesyłce Poczty , bo ta ma taką opcje, że można sprawdzić zawartośc przed zapłatą. Kurierzy póki co, chyba takiej opcji nie mają. Możesz otorzyć paczeke, pobawić się chwile towarem i podjąć decyzje, czy odbierasz. Share this post Link to post Share on other sites
dante 246 Report post Posted August 21, 2018 Kolego Alexspin napisz mi proszę jak wyobrażasz sobie taką sytuację: wykupujesz opcję sprawdzenia zawartości przesyłki przed zapłatą a tu przyjeżdza kurier lub listonosz i mówi: panie podpisuj pan, płać 1000 zł bo ja nie mam czasu? Naprawdę myślisz, że listonosz ma dyktować warunki odbioru przesyłki? Masz prawo do tego, za co zapłaciłeś i pilot do TV nic tu nie zmieni. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek. 345 Report post Posted August 21, 2018 Po pierwsze taka umowa zawarta przez internet ma podobną moc prawną jak spisana w WC na papierze toaletowym. Po drugie, pokaż mi kuriera, który zechce czekać aż Ty dokonasz oględzin przesyłki. Po trzecie, policja ma takie zgłoszenia w dupie, bo są niskowartościowe i nie będą się zajmowali pierdołami. Tak, zawartość możesz sprawdzić. Sprzedający napisze w specyfikacji "kołowrotek" i takowy będzie ale w stanie dyskwalifikującym jego użyteczność, albo "wędzisko" a w środku owszem takowe jest tyle że połamane i wówczas pozostaje Ci gest Bednarskiego - możesz sobie pokiwać palcem w bucie. Wszystko co Kolego napisałeś w tych dwóch postach jest nieprawdą. Często zastanawia mnie skąd bierze się u ludzi chęć uzewnętrznienia na publicznym forum swojej pseudowiedzy w danym temacie, co skutkuje wprowadzaniem innych użytkowników w błąd. Krótko: każda umowa nawet zawarta ustnie ma moc prawną, jeśli przez strony spełnione zostały podstawowe warunki formalne i materialne dla jej zawarcia. Forma pisemna (dopuszczalne jest sporządzenie umowy sprzedaży na rolce papieru toaletowego w WC na dworcu centralnym w Warszawie) w większości przypadków ma wyłącznie moc dowodową (oczywiście z wyłączeniem umów, które wymagają formy pisemnej na podstawie konkretnego przepisu). Dalej: przy zwykłej przesyłce kurier ma obowiązek czekać, aż ją otworzysz i sprawdzisz towar i w przypadku jakichkolwiek uwag z Twojej strony ma obowiązek sporządzić z nich protokół. Jeśli nie chce tego zrobić to dzwonisz na infolinię firmy kurierskiej i to zgłaszasz. Uwagi na temat policji nie skomentuje szerzej, ale jestem wręcz zażenowany, że dorosły człowiek może wypisywać takie głupoty. Napiszę tylko, że policja ma obowiązek przyjąć każde zgłoszenie niezależnie od tego czy szkoda wynosi 50 zł czy 50 tys. zł (wartość szkody czy przedmiotu sporu ma jedynie znaczenie dla kwalifikacji prawnej czynu.) I na koniec: najwyraźniej nie rozumiesz czym jest usługa "sprawdzenie zawartości" w PP więc tłumaczę: Kurier przywozi przesyłkę, której specyfikacja mówi, że to kołowrotek. Oglądasz i jeśli Ci nie odpowiada to wpisujesz do protokołu, że jest niezgodny z umową i nie odbierasz. Share this post Link to post Share on other sites
radek_u 334 Report post Posted August 21, 2018 Jest opcja Poczty Polskiej, że można otworzyć przesyłke przed zapłatą i to chyba najskuteczniejszy sposób wyjścia z sytuacji. Kupowałem już w taki sposób kołowrotek dość drogi. Jeżeli sprzedawca nie ma nic za uszami, to powinien się zgodzić na taką opcje i tu nie ma możliwości być oszukanym. Zdarza mi się czasami coś sprzedawać na olx w naprawdę atrakcyjnych cenach i nigdy nie zgodziłem się na żadne pobrania, sprawdzania :) Zdarzały się rozmowy typu"no Panie, ale możesz mnie oszukać" To zawsze odpowiadam, że oczywiście :D I dziwne, bo ludzie i tak są zdecydowani kupic i czasami śmiesznie to wygląda, jak pół godziny tłumaczę, że nie sprzedam np kurtki, bo będzie za duża i będzie wyglądać jak worek na ziemniaki ;) Share this post Link to post Share on other sites
chlodnica 2,824 Report post Posted August 21, 2018 Dante priv... Share this post Link to post Share on other sites
Bartek MIKAS 368 Report post Posted August 22, 2018 Tak Radek...z twojej strony to śmiesznie wygląda...ale prawda z OLX nie jest ciekawa...jest tam mnóstwo złodziei...są filmiki na youtube powstawiane nawet jacy sprytni są i często nawet oferują odbiór osobisty dla zmyłki...niestety ja i wiele osób nawet z tego forum dało się orżnąć...mnie raz przekręcili na xboxa - używany i wcale nie aż tak w atrakcyjnej cenie...przesyłkę dosytałem...xbox stoi w garażu jako nieczynna podstawka i przestroga takich zakupów bez sprawdzenia przesyłki...kolega kupił wózek po czym wpłacił i czekając na przesyłkę dowiedział się na komendzie, że jest 360-klientem i właścicielem tego wirtualnego wózka...osoba nieletnia, kasy brak, rodzinna patologia, szukaj wiatru w polu... ...teraz tylko i wyłącznie przesyłka pobraniowa poczty polskiej ze sprawdzeniem zawartości...oprócz tego screen wiadomości ze sprzedającym i ogłoszenia...wszystko ustalam w wiadomościach... Share this post Link to post Share on other sites
Bartek MIKAS 368 Report post Posted August 22, 2018 I jak przeliczyliśmy z kolegą od wózka wartego 300 złotych to przy tej ilości jest to pona 90000zł także patologii i złodziejom starczy na adwokata, który skutecznie będzie kręcił...taka nasz rzeczywistość... Share this post Link to post Share on other sites