Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 19, 2018 Grzegorz78 - jak na pierwsze podejście - tragedii nie ma. Przydałaby się cieńsza lameta na przewijkę. Skrzydełko próbuj wiązać bardziej na górze, na haku, a nie po bokach haczyka. Oprzyj je na górnej części jeżynki. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 19, 2018 (edited) Jeżynka i skrzydło powinny się zbiegać w tym samym miejscu :) (chodzi o miejsce przywiązania) Edited March 19, 2018 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 19, 2018 Wyjście z kąta, część druga ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 20, 2018 Poprawiam się;) tym razem tylko z tułowia nie jestem do końca zadowolony. [attachment=494027:20180319_230637.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 20, 2018 (edited) Następny mały kroczek w próbach zbliżenia się do oryginału. Edited March 20, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2018 Tomek.M - much nie komentuję. Załóż osobną galerię i nie denerwuj kolegów z klasy, bo Ci żabę zapakują do tornistra na przerwie :). Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2018 Sicu - wygląda jakbyś odwrotnie przyłożył pasma skrzydełka. Dłuższe końcówki promieni masz na dole, a krótsze na górze. Zwykle wiążemy mokre odwrotnie - dłuższe na górze a krótsze na dole, bliżej haczyka. Rzuć proszę raz jeszcze okiem na muchę ze stepa i muchy Tomka.M. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2018 pisarz - zdecydowanie i szybko idziesz w dobrą stronę. Jeśli miałbym się czepiać to: - Twoje skrzydełko przypomina w profilu bardziej klasyczne z suchych chruścików (wyoblony daszek, zaokrąglony), a nie z mokrej (bardziej w formie klasycznego namiotu, szczyt to ostra grań złożona z dwóch ściśle do siebie przylegających pasm). - tułów - powinien zacząć się jeszcze szczuplej - za tułowiem spadła nitka, jeden nawój wiodącej. To zawsze ukrywamy pod materiałem tułowia, ogonkiem, itp. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 21, 2018 (edited) pisarz - zdecydowanie i szybko idziesz w dobrą stronę. Jeśli miałbym się czepiać to: - Twoje skrzydełko przypomina w profilu bardziej klasyczne z suchych chruścików (wyoblony daszek, zaokrąglony), a nie z mokrej (bardziej w formie klasycznego namiotu, szczyt to ostra grań złożona z dwóch ściśle do siebie przylegających pasm). - tułów - powinien zacząć się jeszcze szczuplej - za tułowiem spadła nitka, jeden nawój wiodącej. To zawsze ukrywamy pod materiałem tułowia, ogonkiem, itp. "ostra grań" Dobrze że mam żonę Krakowiankę :). To mi staremu Warszawiakowi wytłumaczyła , co to jest ostra grań ;) :D . Teraz już wiem co to jest i jak wygląda :) , ale nadal nie wiem jak to zrobić :( . Resztę błędów postarałem się skorygować. Edited March 21, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 21, 2018 W tej muszce po prawej wyglada jak byś nie równej grubości pasma użył. Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 21, 2018 już Ci tłumaczę ;) Bład polega w samym sposobie przywiązania skrzydełek, znaczy miejscu ich przymocowania do haka. W takich muszkach jak Red Spinner, mocuje się je na górze trzonka, u ciebie sposób mocowania jest bardziej zblizony do tego jak się wiąże chrusty, czyli "w daszek", częsciowo obejmując trzonek haka. Drobna róznica, ale układają się zupełnie inaczej. Z tego co widzę to dochodzi jeszcze jeden mankament u kolegów uczniów ;) W miejscu wiązania skrzydeka, trzeba połozyć kilka warstw nici, by zniwelować "uskok" między trzonkiem a jeżynką - wtedy skrzydełka nie wstają tak do góry i układaja się równolegle do tułowia. To drobiazgi które dla doświadczonych sa oczywiste i zwykle pomijają takie "myki" przy tłumaczeniu i przekazywaniu wiedzy. Po prostu pewne rzeczy robi się machinalnie i odruchowo, nawet o nich nie mysląc ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 21, 2018 (edited) W tej muszce po prawej wyglada jak byś nie równej grubości pasma użył. Tomek , to ta sama mucha tylko zdjęcie pod kątem , żeby pokazać tułów . A skrzydełka mogą być ciut nierówne . Niestety zużyłem ( a właściwie zniszczyłem :( ) cały materiał i te kręciłem z jakiś resztek. Trochę bieda , bo w Warszawie z lotkami kaczki w sklepach raczej posucha :angry:. Edited March 21, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 21, 2018 Poszukam, coś powinienem mieć jeszcze w zapasie ;) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 23, 2018 Proszę bardzo ... tym razem z lekkim wyprzedzeniem :)https://youtu.be/p7EVoGRdZXs Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 23, 2018 Sicu - wygląda jakbyś odwrotnie przyłożył pasma skrzydełka. Dłuższe końcówki promieni masz na dole, a krótsze na górze. Zwykle wiążemy mokre odwrotnie - dłuższe na górze a krótsze na dole, bliżej haczyka. Rzuć proszę raz jeszcze okiem na muchę ze stepa i muchy Tomka.M. Oczywiście miałeś racje - nie wiem jak mogłem nie zauważyć :D Poprawka: [attachment=495000:29135048_10215792278949281_789815598_n.jpg] [attachment=495001:29251039_10215792279149286_1033666113_o.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2018 Sicu - teraz tak. O to chodziło. Niby drobiazg ale... jaka różnica! Skrzydełko super. Brawo. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 23, 2018 Ostatnie podejście ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 24, 2018 (edited) Mam pytanie , nawiązujące do prezentowanej tutaj muchy. ^_^ Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy lotkami kaczki , pierwszego i drugiego rzędu ? Czy któreś są lepsze do kręcenia takich skrzydełek? Edited March 24, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 24, 2018 Jedynie wielkośc i "miękkość", czasem odcień, ale to sprawa indywidualna, chociaż w przypadku kaczki róznica w delikatności mniejsza niż u bażanta czy kuropatwy. W kaczce też nie ma wielkiej róznicy między kaczką a kaczorem. W przypadku kuropatwy tez niewielka i pomijalna, ale u bażantów już tak i uzywa się przede wszystkim kury.. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 24, 2018 Marian , dzięki . :) Pięknie i rzeczowo , ale czy biorąc pod uwagę różnice w długości i miękkości , tak jak napisałeś , któreś bardziej nadają się do skrzydełek w mokrej ? Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 24, 2018 jedne i drugie ;) kwestia tylko wielkości haka ;) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 28, 2018 trochę materiału zmarnowałem :) [attachment=496057:red spinner .jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 28, 2018 partyzanit - wygląda, że nie zmarnowałeś go na darmo! Mucha całkiem ładna. Tylko główka trochę razi. Może spróbuj cieńszą nitką? Albo oszczędniej gospodaruj tą którą masz. Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 28, 2018 :) Faktycznie "pojechałem" grubszą nitką. Poprawię się. Dzięki Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted March 31, 2018 Rzutem na taśmę, ale udało się Kondzia zmotywować do ukręcania ostatniej muszki w Szkółce: Share this post Link to post Share on other sites