Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Red Spinner – EDYCJA II - STEP 8 (#18)

Recommended Posts

Grzegorz78 - jak na pierwsze podejście - tragedii nie ma.

Przydałaby się cieńsza lameta na przewijkę. Skrzydełko próbuj wiązać bardziej na górze, na haku, a nie po bokach haczyka. Oprzyj je na górnej części jeżynki.

Jeżynka i skrzydło powinny się zbiegać w tym samym miejscu :) (chodzi o miejsce przywiązania)

Edited by Tomek.M

Poprawiam się;) tym razem tylko z tułowia nie jestem do końca zadowolony.

[attachment=494027:20180319_230637.jpg]

Tomek.M - much nie komentuję. Załóż osobną galerię i nie denerwuj kolegów z klasy, bo Ci żabę zapakują do tornistra na przerwie :).

Sicu - wygląda jakbyś odwrotnie przyłożył pasma skrzydełka. Dłuższe końcówki promieni masz na dole, a krótsze na górze. Zwykle wiążemy mokre odwrotnie - dłuższe na górze a krótsze na dole, bliżej haczyka. Rzuć proszę raz jeszcze okiem na muchę ze stepa i muchy Tomka.M.

pisarz - zdecydowanie i szybko idziesz w dobrą stronę. Jeśli miałbym się czepiać to:

- Twoje skrzydełko przypomina w profilu bardziej klasyczne z suchych chruścików (wyoblony daszek, zaokrąglony), a nie z mokrej (bardziej w formie klasycznego namiotu, szczyt to ostra grań złożona z dwóch ściśle do siebie przylegających pasm).

- tułów - powinien zacząć się jeszcze szczuplej

- za tułowiem spadła nitka, jeden nawój wiodącej. To zawsze ukrywamy pod materiałem tułowia, ogonkiem, itp.

pisarz - zdecydowanie i szybko idziesz w dobrą stronę. Jeśli miałbym się czepiać to:

- Twoje skrzydełko przypomina w profilu bardziej klasyczne z suchych chruścików (wyoblony daszek, zaokrąglony), a nie z mokrej (bardziej w formie klasycznego namiotu, szczyt to ostra grań złożona z dwóch ściśle do siebie przylegających pasm).

- tułów - powinien zacząć się jeszcze szczuplej

- za tułowiem spadła nitka, jeden nawój wiodącej. To zawsze ukrywamy pod materiałem tułowia, ogonkiem, itp.

"ostra grań" omg.gif

Dobrze że mam żonę Krakowiankę :). To mi staremu Warszawiakowi wytłumaczyła , co to jest ostra grań ;) :D .

Teraz już wiem co to jest i jak wygląda :)  , ale nadal nie wiem jak to zrobić :( . Resztę błędów postarałem się skorygować.

Edited by pisarz

W tej muszce po prawej wyglada jak byś nie równej grubości pasma użył.

już Ci tłumaczę ;)

Bład polega w samym sposobie przywiązania skrzydełek, znaczy miejscu ich przymocowania do haka.

W takich muszkach jak Red Spinner, mocuje się je na górze trzonka, u ciebie sposób mocowania jest bardziej zblizony do tego jak się wiąże chrusty, czyli "w daszek", częsciowo obejmując trzonek haka. Drobna róznica, ale układają się zupełnie inaczej.

Z tego co widzę to dochodzi jeszcze jeden mankament u kolegów uczniów ;)

W miejscu wiązania skrzydeka, trzeba połozyć kilka warstw nici, by zniwelować "uskok" między trzonkiem a jeżynką - wtedy skrzydełka nie wstają tak do góry i układaja się równolegle do tułowia. To drobiazgi które dla doświadczonych sa oczywiste i zwykle pomijają takie "myki" przy tłumaczeniu i przekazywaniu wiedzy.

Po prostu pewne rzeczy robi się machinalnie i odruchowo, nawet o nich nie mysląc ;)

W tej muszce po prawej wyglada jak byś nie równej grubości pasma użył.

Tomek , to ta sama mucha tylko zdjęcie pod kątem , żeby pokazać tułów .

A skrzydełka mogą być  ciut nierówne . Niestety zużyłem ( a właściwie zniszczyłem :( ) cały materiał i te kręciłem z jakiś resztek.

Trochę bieda , bo w Warszawie z lotkami kaczki w sklepach raczej posucha :angry:.

Edited by pisarz

Proszę bardzo ... tym razem z lekkim wyprzedzeniem :)

https://youtu.be/p7EVoGRdZXs

Sicu - wygląda jakbyś odwrotnie przyłożył pasma skrzydełka. Dłuższe końcówki promieni masz na dole, a krótsze na górze. Zwykle wiążemy mokre odwrotnie - dłuższe na górze a krótsze na dole, bliżej haczyka. Rzuć proszę raz jeszcze okiem na muchę ze stepa i muchy Tomka.M.

Oczywiście miałeś racje - nie wiem jak mogłem nie zauważyć :D Poprawka:

[attachment=495000:29135048_10215792278949281_789815598_n.jpg]

[attachment=495001:29251039_10215792279149286_1033666113_o.jpg]

Mam pytanie , nawiązujące do prezentowanej tutaj muchy. ^_^

Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy lotkami kaczki ,  pierwszego i drugiego rzędu ? Czy któreś są  lepsze do kręcenia takich skrzydełek?

Edited by pisarz

Jedynie wielkośc i "miękkość", czasem odcień, ale to sprawa indywidualna, chociaż w przypadku kaczki róznica w delikatności mniejsza niż u bażanta czy kuropatwy.

W kaczce też nie ma wielkiej róznicy między kaczką a kaczorem. W przypadku kuropatwy tez niewielka i pomijalna, ale u bażantów już tak i uzywa się przede wszystkim kury..

partyzanit - wygląda, że nie zmarnowałeś go na darmo!

Mucha całkiem ładna.

Tylko główka trochę razi. Może spróbuj cieńszą nitką? Albo oszczędniej gospodaruj tą którą masz.

Rzutem na taśmę, ale udało się Kondzia zmotywować do ukręcania ostatniej muszki w Szkółce:

DSC0036aJ_qnwwwns.jpg

• Create New...