hi tower 2,151 Report post Posted March 31, 2018 Aaaaaa najważniejsze, Młody pyta kiedy dostanie dyplom? ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 31, 2018 hi tower - Brawa dla Kondzia! To może być najskuteczniejszy Red Spinner z ukręconych przez szkółkowiczów. Wiesz dobrze, że na ładne muchy ryby nie biorą, a takie wyskubane, poszarpane zwykle okazują się dużo skuteczniejsze. Dyplomy i inne tam takie będą w przeciągu najbliższych dwóch tygodni. Czekamy jeszcze na spóźnialskich (do jutra włącznie), potem Kacper aktualizuje tabelę, a potem grono pedagogiczne sięgnie po pióra i wypisze dyplomy. Prywatnie jestem pełen podziwu dla Młodego i dla Ciebie za szkółkową wytrwałość. Moich chłopaków "książkowe wzory" nudzą i odbierają im frajdę z wiązania i budowania twórczych kreacji. Może kiedyś się przełamią... Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted May 21, 2018 Poniżej mój "Red Spinner", pierwsza próba, skrzydełka wiązałem dwa razy - tu jest największy myślę problem. To skrzydełko jest za duże, choć wyglądało, że będzie dobre ;) :P no i główka też ciut chyba za duża. Nie powiem, trzeba poćwiczyć wiązanie takich skrzydełek. Step uważam za wykonany, choć nie twierdzę, że zaliczony ... [attachment=509532:DSC_2904.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted May 21, 2018 Przynajmniej o połowę za szerokie pasemko użyłeś ;) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted May 21, 2018 Przynajmniej o połowę za szerokie pasemko użyłeś ;) Właśnie, też tak pomyślałem, spróbowałem więc poprawić tą muchę, przez "wyskubanie" nadmiaru. Oczywiście, nie jest to to co być powinno ale od biedy Red Spinner'a może udawać ;) [attachment=509588:DSC_2912.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted May 21, 2018 Widzisz różnice? Od razu lepsza mucha :) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted May 21, 2018 Różnica jest kolosalna, jeszcze tylko więcej uwagi w okolicach główki, (żeby to była główka a nie łeb) i będzie znośnie ... Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted May 21, 2018 Tu jeszcze to skrzydełko jest troche za dlugie, ale to sam zauważyłeś. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted May 21, 2018 Oczywiście, jak dobierałem wielkość pasemek z lotek to wydawało się, że jest Ok, dopiero po zamocowaniu wyszło jak jest. Długości skrzydełka już w poprawce nie korygowałem (obcinanie raczej chyba w grę nie wchodzi) jedynie szerokość czy wysokość - to było do zrobienia ;) W wolnej chwili zrobię sobie kilka takich much dla wprawy, choć może raczej MB - sparowane lotki bażanta mam, reszta też się znajdzie ... Share this post Link to post Share on other sites
baboon 9 Report post Posted December 10, 2018 Cześć. Świetne są te artykuły o wiązaniu i już wiem co będę robił tej zimy oprócz męczenia sąsiadów gitarą elektryczną :) mam pytanie - czy wszystkie te muchy mogę zawiązać na główce jigowej ? Bo ja w zasadzie siedzę w spinningu i lubię łowić na jigi i koguty i pomyślałem, że może sam się za to zabiorę. Czy jest gdzieś w odmętach internetu jakaś kompetenta strona z "przepisami" na takie przynęty ? Dzięki ! Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 12, 2018 Cześć. Świetne są te artykuły o wiązaniu i już wiem co będę robił tej zimy oprócz męczenia sąsiadów gitarą elektryczną :) mam pytanie - czy wszystkie te muchy mogę zawiązać na główce jigowej ? Bo ja w zasadzie siedzę w spinningu i lubię łowić na jigi i koguty i pomyślałem, że może sam się za to zabiorę. Czy jest gdzieś w odmętach internetu jakaś kompetenta strona z "przepisami" na takie przynęty ? Dzięki ! Cześć, na główkach jigowych wiążę się raczej streamery, czasem nimfy. Zawiązanie mokrej muchy na haku jigowym nie jest uzasadnione. Mokre muchy (taka jak ta) prowadzi się z reguły tuż pod powierzchnią wody. W trakcie długich zimowych wieczorów poczytaj o muszkarstwie, kto wie może wciągnie Cię na tyle, że w przyszłym sezonie spróbujesz tej metody. Share this post Link to post Share on other sites