Kacper.K 2,256 Report post Posted March 5, 2018 Sicu, niewiele widać niestety na fotce bo nie złapało ostrości. Z tego co mogę dostrzec to trochę więcej staranności, hak wybrałeś gruby, mogą być problemy z pływalnością. Skrzydełko za długie. Z CDC również można zrobić to co wyżej pokazał Grzegorz, parę owinięć wokół skrzydełka i mamy fajną bazę do nawijania jeżynki. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted March 5, 2018 Partyzant, u Ciebie też trochę jeżynka nie wyszła, ale ładny parachute nie jest łatwy do zawiązania. Z czasem dojdziesz do wprawy. Reszta elementów dobra :). Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 5, 2018 Grzegorz, przecież dokładnie tak robi się każdego paraszuta. Nikt chyba nie nawija jezynki w górę i bez zrobienia "podstawy" z nawinietej nici. Wyjatkiem było chyba tylko, jak pojawiły się specjalne dedykowane haki, które w miejscu skrzydełka/jezynki miały sterczący do góry dogrzany kawałek drutu. Nić/stelaż pod paraloopa przygotowuje się tak samo. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 5, 2018 Grzegorz, przecież dokładnie tak robi się każdego paraszuta (...) Tyle że "szkółkowicze" mają prawo tego nie wiedzieć... sam jako początkujący właśnie się o tym dowiedziałem :) Na zdjęciach, które opublikował w stepie Remek też nie było pokazane. Chłopaki mieli problem z jeżynką, więc pozwoliłem sobie podzielić się spostrzeżeniami, na które trafiłem kiedyś w necie, które bardzo ułatwiają sprawę... W filmie ze stepem pewnie będzie to pokazane, ale po co czekać jak ktoś nie wie . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 6, 2018 Grzegorz78 - dziękujemy za fotki i instruktaż. Pewnie kilku kolegom się przyda. Osobiście nie stosuję usztywnionej podstawy, bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeśli komuś pomaga i inaczej nie może, to czemu nie. A nie stosuję bo: - usztywnia skrzydełko, miękka mucha = dłużej w pysku ryby, większa szansa na zacięcie - zawęża ułożenie promieni (czy to CDC czy polipropylen) które obserwujemy z daleka na wodzie, szerszy pędzelek jest lepiej widoczny i lepiej pływa, gdy jeżynka wejdzie już pod powierzchnię. Owinięte, ściśnięte promienie u nasady, nie rozkładają się już w ładny wachlarz na górze. - nie ma potrzeby nawijania usztywnionej podstawy na odcinku 1-2mm bo...jeżynka ma być uboga - 1-2 owinięcia wokół skrzydełka w paraszucie w zupełności wystarczą. Jeden zwój przy drugim, to będzie raptem max.0,2mm. - jeżynka w tej muszce ma dwie funkcje (jak w wielu innych muchach) - pierwsza - ma zwiększyć/nadać pływalność opierając się na napięciu powierzchniowym. Budowanie jej w górę skrzydełka nie ma sensu, nie zwiększa pływalności muchy. Druga funkcja to imitowanie odnóży - owady mają ich...6! A nasza jeżynka? Zwykle więcej. Lepiej niech nie będzie ich za dużo. Mucha będzie skuteczniejsza. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 6, 2018 Siema Wszystkim, Wstawiam swojego Klinka, nie do końca zgodnego z wzorem ale może się uda bokiem przecisnąć :D Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 6, 2018 Dryzd - myślę, że nie ma co bokiem przeciskać. Całkiem udany Klinkhamer. Subtelny, tak jak lubię (i ryby też takie lubią). Białe skrzydełko - dobrze widoczne nawet przy trudnym oświetleniu, czy sfalowanej wodzie. Jeżynka w sam raz - nic dodać, nic ująć. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 9, 2018 Może ma ktoś jakieś przecieki ;) , dotyczące następnego ( niestety ostatniego :( ) stepu. Nie , żebym chciał zrobić falstart :D , bardziej chodzi mi o niezbędne materiały . ^_^ Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 11, 2018 Mam nadzieję, że teraz lepiej. [attachment=491442:IMG_20180311_221330.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2018 Sicu - Klinkhamer ok. Ważne, że fotka ostra - wszystko lepiej widać, bo poprzednio nie było tak czytelnie. Zawsze warto mieć kilka takich much w pudełku. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2018 pisarz - są przecieki, a step tak jak pisał Remek pewnie koło weekendu. Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy! Łatwo nie będzie, ale jak na ostatni step przystało, poziom trudności (a zatem i satysfakcji ze zdobytych umiejętności, i frustracji przy ich braku) rośnie :). Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted March 13, 2018 (...) Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy! (...) Red Spinner! Klasyka :D ! Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 13, 2018 (edited) Nigdy na nią nic nie złowiłem ;P Ale mucha klasyczna to fakt :) I prosto nie będzie, te skrzydełka nie jednego położą ;) Edited March 13, 2018 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 13, 2018 pisarz - są przecieki, a step tak jak pisał Remek pewnie koło weekendu. Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy! Łatwo nie będzie, ale jak na ostatni step przystało, poziom trudności (a zatem i satysfakcji ze zdobytych umiejętności, i frustracji przy ich braku) rośnie :). Niedawno zastanawiałem się -_- , czy w szkółce będziemy robić muchę z skrzydełkami z piór kaczki ? No i mam odpowiedź ! Z jednej strony się cieszę :) , ale i martwię :( , bo jeszcze nigdy takich skrzydełek nie robiłem i wiem że łatwo nie będzie. Share this post Link to post Share on other sites
marian-56 605 Report post Posted March 14, 2018 Witam. Krótki film o robieniu w/w muchy :D ;) https://www.youtube.com/watch?v=SBHQ1riBiMk Klaniam się Marian. Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 14, 2018 pisarz - są przecieki, a step tak jak pisał Remek pewnie koło weekendu. Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy! Łatwo nie będzie, ale jak na ostatni step przystało, poziom trudności (a zatem i satysfakcji ze zdobytych umiejętności, i frustracji przy ich braku) rośnie :). Mam pytanko :) Krzyżówkę mogę czymś zastąpić? Np skrzydłem kuropatwy? Kaczki niestety brak :( Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted March 14, 2018 no wyjdzie wtedy zupełnie inna mucha ;) Kwestia tylko czy egzaminator każe zrobic konkretną, czy tylko mokrą skrzydełkową ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 14, 2018 (edited) Mam pytanko :) Krzyżówkę mogę czymś zastąpić? Np skrzydłem kuropatwy? Kaczki niestety brak :( Przejdź się nad jakimś stawem, gdzie siędzą kaczk - przy odrobinie szczęścia się znajdzie :D ps. chyba, że jesteś z Warszawy to się mogę podzielić bo sam dostałem 3 skrzydła od znajomego;) Edited March 14, 2018 by Sicu Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 14, 2018 hi tower - zgadłeś! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 14, 2018 partyzant - Krzyżówki w warsztacie zastąpić się nie da. To materiał obowiązkowy. Zdecydowanie częściej używany i bardziej uniwersalny niż kuropatwa. Nie polecam samodzielnego poszukiwania piór z kaczki nad stawem - szansa znalezienia pasującej do siebie pary lotek...to chyba lepiej w totka zagrać! Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 14, 2018 Mirku, przekonałeś mnie :) Zobaczyłem ile fajnych muszek można wykonać na krzyżówce, że faktycznie nie ma się nad czym zastanawiać. Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 15, 2018 (edited) Sicu dzięki za chęć pomocy :) Jestem z Olsztyna. Kumpel odstąpił mi trochę materiału :) Edited March 15, 2018 by partyzant Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 16, 2018 Ciężko z tą jeżynką oj ciężko :) [attachment=492922:klink.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 17, 2018 Rafał, nie taki haczyk dałeś, ale i tak całkiem spoko Ci to wyszło :) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 17, 2018 :) no tak :) Share this post Link to post Share on other sites