Białek 560 Report post Posted March 1, 2018 Dzięki Mirku za dobre słowo na początku ;) Wczoraj nie był dobry dzień na siedzenie przy imadle ale to, jak zapewne wiecie, pozwala się wyciszyć :) Bałaganu z drutem i jeżynką narobiłem. Drut użyłem taki jak w stepie Uni Soft Wire Sm a hak to nr 10. Pierwsze dwie zrobiłem z CDC i muszę powiedzieć, ze mi osobiście bardziej się podoba ale polipropylen łatwiej się wiąże. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 1, 2018 Jeszcze taki, z innym korpusem ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 1, 2018 Obecny ;) :D . Eh ten brak materiałów :( . Brązowego bażanta miałem jakieś króciutkie ostatki i musiałem kręcić na dwa razy :( , co niestety widać. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 1, 2018 pisarz - nie jest źle. Jak dla mnie za grubo ciut na froncie (bażant i paw) ale tragedii nie ma i muchę wkładaj śmiało do pudełka. A kolejna będzie lepsza! Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 1, 2018 (edited) . A kolejna będzie lepsza! Mam nadzieję ,że choć trochę lepsza. :) Edited March 1, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 1, 2018 pisarz - szczerze mówiąc, to nie wiem czy lepsza. Segmenty tułowia (przewijka) starannie ułożone - to zdecydowany plus. Ale dla mnie coś dalej jest grubo i mało subtelnie. Wyszedł Ci taki gruby (i dobry) kąsek dla pstrąga, ale czy wykłuty sanowy lipień się podniesie? Wątpię. Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 1, 2018 A gdzie można ten polipropylen dostać? Albo pod jaką nazwa? Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 1, 2018 (edited) A np. tu: https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/veniard-veniard-polypropylene-floating-yarn/s/12648 Sent from my iPhone using Tapatalk Edited March 1, 2018 by Grzegorz78 Share this post Link to post Share on other sites
Jopek1971 90 Report post Posted March 1, 2018 Wykładziny dywanowe są robione z tego materiału,często przy cięciu coś czasem skapnie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 2, 2018 pisarz - szczerze mówiąc, to nie wiem czy lepsza. Segmenty tułowia (przewijka) starannie ułożone - to zdecydowany plus. Ale dla mnie coś dalej jest grubo i mało subtelnie. Wyszedł Ci taki gruby (i dobry) kąsek dla pstrąga, ale czy wykłuty sanowy lipień się podniesie? Wątpię. Wersja "Anorektyk" :D Mam nadzieję , że tym razem zarówno Mirek :) , jak i skuty lipień ;) , będą zadowoleni -_- . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 2, 2018 pisarz - anorektyk lepszy, do mnie przemawia. Brawo! Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 2, 2018 (edited) W ramach praktyki kolejna wariacja Klinkhamer'a w moim wykonaniu: UV Holographic Body Klinkhamer by Greg :) Materiały: Haczyk Partridge of Redditch 15G Klinkhamer #14 UTC Holo Tinsel medium - silver Glo-Brite Fluorescent Gloss- Hot Yellow Nić Uni 8/0 Black Veniard Polypropylen Floatung Yarn- White Metz Saddle Hackle- Black Paw- promienie UV Resin- Clear Edited March 2, 2018 by Grzegorz78 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 2, 2018 Grzegorz78 - Brawo!!! Teraz pojechałeś grubo. Takiego chciałbym mieć w pudełku. Pomysł świetny i wykonanie bez zarzutu. Osobiście ten fluo-kropek dałbym na końcu tułowia, tuż przy łuku kolankowym, jako tzw. dupkę. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 2, 2018 Dziękuję Mirek :) Z tym fluo-kropkiem oczywiście masz rację. Następne egzemplarze do pudełka wykonam właśnie w ten sposób :) Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 2, 2018 I jeszcze jedna :) Ale to już totalna fantazja :) Nawet nie wiem czy "to" jeszcze na miano "Klinkhamera" zasługuje :D Hak #14 Partridge of Redditch 14G Klinkhamer Uni 8/0 Hot Orange Glo- Brite Fluorescent Floss #5 Hot Orange UTC Holo Tinsel- Red Kogut- Pale Watery Dun Gordon Griffiths Polypropylene yarn Buoyant Floss- Red Trzy białe promienie z pióra strusia UV Resin- Clear Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 3, 2018 Tak sobie wykombinowałem ^_^ , że skoro i tak tułów z bażanta kręcę na kilka razy , to czemu by nie zrobić dwukolorowy :rolleyes: ? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 3, 2018 Jeszcze takiego ukręciłem , teraz czekam na film z stepem. :) Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 3, 2018 Nadrabiania ciąg dalszy, nie myślałem że taka jeżynka jest tak trudna do zawiązania:o [attachment=489175:IMG_20180303_175043.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 4, 2018 Jeżynka to niezłe salto :) [attachment=489574:KH.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 5, 2018 Jeżynkę wcale nie jest tak trudno nawinąć :) Ja owijam nić wiodącą ściśle kilkanaście razy wokół polypropylenu na odcinku ok 1.5 - 2mm usztywniając w ten sposób odcinek, na który nawijamy jeżynkę: Piórko na jeżynkę mocuję równolegle do polypropylenu tak, aby skierowane było ku górze: Dzięki temu jeżynkę zaczynamy nawijać od góry w dół, na usztywnionym odcinku poly, lub cdc, Przed nawinięciem jeżynki warto zmienić pozycję haczyka w imadle: Łatwiej nam będzie w ten sposób nawinąć jeżynkę, zabezpieczyć nicią wiodącą i zawiązać. Ja kończę w ten sposób, że zostawiam odcinek nici (tak jak na foto powyżej) a następnie wiąże dwa razy tzw. babskim węzłem, nanosząc uprzednio na nić odrobinę lakieru. Mam nadzieję że odrobinę pomogłem :) Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted March 5, 2018 I wszystko jasne :) Dzięki Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted March 5, 2018 Swego czasu uwielbiałem tę muchę i bardzo chętnie nią łowiłem ale przeszkadzała mi słaba pływalność a zbyt obfite i zbyt długie jeżynki jakoś do mnie nie przemawiały. Eksperymentowałem,- zarówno z cieńszymi haczykami i materiałami. Wynik zadowalający mnie całkowicie uzyskałem dopiero robiąc tłowik z łosia, przewijkę z cienkiej żyłki (ale nie za mocno, żeby nie zmiażdżyć łosia). Pakunek z pawia zastępowałem albo dubingiem z kreta albo farbowaną na czarno foką. Mucha nie była arcy-trwała,- jak to łosie mają....., ale prezentowała się i kusiła ryby znakomicie. Polecam serdecznie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted March 5, 2018 Grzegorz78, bardzo fajna ta czerwona wariacja na temat klinkhamera. Mucha ładna, cieszy oko :). Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted March 5, 2018 Dzięki Kacper :) Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted March 5, 2018 Pisarz, pierwsza bardzo dobra, w drugiej nieco jeżynka za długa i skrzydełko jakby takie "wymemłane". Natomiast w mojej ocenie, biorąc pod uwagę praktyczny aspekt tej muchy to dłuższa jeżynka wcale nie przeszkadza (nie przesadzając oczywiście). Ważne aby tułów znajdował się pod wodą. Share this post Link to post Share on other sites