Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Lefty's Deceiver - EDYCJA II - STEP 6 (#16)

Recommended Posts

Grzegorz78 - mucha super. Pióra ładnie rozchodzą się na boki - co świetnie widać na zdjęciu z lotu ptaka.

Mam tylko dwie uwagi w temacie główki. Pierwsza ważniejsza - na długim haku, o niewielkim rozwarciu, założenie lub wykonanie dużej, twardej główki zmniejsza chwytność. Główka wchodzi w światło łuku kolankowego i w skrajnym przypadku (bardzo duża główka, wąski hak) będzie wręcz stanowić antyzaczep i "antyzacięć". Druga uwaga jest już bardziej estetyczna - wkleiłeś odwrotnie oko. Źrenica pstrąga, lipienia i wielu innych gatunków w których nie jest okrągła, węższa jest z przodu (od strony pyska ryby), a szersza od strony pokryw skrzelowych. W Twojej muszce - odwrotnie. Ale to niuans. Chyba, że celowo chciałeś zaimitować chorą rybkę z wadą genetyczną oczu, wtedy jest ok! :)

Partyzant - no te Twoje to na grubego pstrąga!

Dla mnie w wersji pstrągowej czy boleniowej powinno być bardziej subtelnie, trochę mniej materiału, węższe pióra. Ale technicznie wygląda nieźle.

Przeczytaj uwagi powyżej w temacie główki i źrenicy które napisałem Grzegorzowi78 - dotyczą też Twojej muchy.

pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów.

Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca.

JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy.

Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto!

pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów.

Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca.

JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy.

Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto!

Usunięcie podszerstka i zastosowanie okrywowych , to piękny pomysł :)  ale ma jedną wadę :( . Tak jak pisałem , robiłem z tego co znalazłem i na muszce jest całe :D  białe futro jakie miałem.

Dziś zdobyłem wszystkie niezbędne materiały do ukręcenia muszki zgodnie z stepem :) . Jutro nie dam rady :(   , ale w piątek jak najbardziej :), oczywiście że tak.

Ładnie, ladnie, pierwsza mucha z tej szkółki, którą od razu bym przetestował, ale że nie mam bucktaila to będzie spóźnienie!

pisarz - teraz to rasowy Deceiver! Cholera, nie mam do czego się przyczepić (czep się Pan tramwaju), więc chyba tylko tramwaj pozostaje.

Ładny i pierwszy i drugi. Brawo!

No i została ostatnia, prawie rzutem na taśmę zaliczam  :D  Tzn. nie wiadomo czy Profesory zaliczą ale wrzucić trzeba  ;)

Jeszcze tydzień. Następna będzie opublikowana 24/25.02.2018.

Przepraszam za spoznienie, ale dopiero nabyłem bucktaila:) nie nabyłem za to mniejszych oczu i efekt taki:

[attachment=489147:IMG_20180303_165325.jpg]

Sicu - oczy zdecydowanie za duże, ale to "mały" problem. Większy jest taki, że bucktaila dałeś za długiego, sięga za pióra koguta. Będzie zasłaniał i tłumił ich ładną pracę. Bucktaila dajemy krótszego. Rzuć okiem na muchę finalną w stepie. Pióra koguta muszą być wyraźnie dłuższe od bucktaila.

No to podejście drugie.
[attachment=491453:IMG_20180311_222313.jpg]
[attachment=491456:IMG_20180311_222510.jpg] Edited by Sicu

Sicu - teraz zdecydowanie lepiej. Na fotce od góry dobrze widać, jak ładnie zawiązałeś pióra, tak aby rozchodziły się na boki.

Bucktail krótszy - tak ma być.

Brawo.

Nie było tak źle...

Najważniejszy element, czyli wybieramy oczy!

DSC00120a_qnesaew.jpg

Finalnie, nawet przypomina Deceiver-a

DSC00130a_qnesaes.jpg

Podjęliśmy też tez próbę z Klinkiem, ale po krótkim "rozpoznaniu ogniem" wrodziliśmy na wyjściowe pozycje... bajki wygrały ;)

Edited by hi tower

• Create New...