Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 14, 2018 Grzegorz78 - mucha super. Pióra ładnie rozchodzą się na boki - co świetnie widać na zdjęciu z lotu ptaka. Mam tylko dwie uwagi w temacie główki. Pierwsza ważniejsza - na długim haku, o niewielkim rozwarciu, założenie lub wykonanie dużej, twardej główki zmniejsza chwytność. Główka wchodzi w światło łuku kolankowego i w skrajnym przypadku (bardzo duża główka, wąski hak) będzie wręcz stanowić antyzaczep i "antyzacięć". Druga uwaga jest już bardziej estetyczna - wkleiłeś odwrotnie oko. Źrenica pstrąga, lipienia i wielu innych gatunków w których nie jest okrągła, węższa jest z przodu (od strony pyska ryby), a szersza od strony pokryw skrzelowych. W Twojej muszce - odwrotnie. Ale to niuans. Chyba, że celowo chciałeś zaimitować chorą rybkę z wadą genetyczną oczu, wtedy jest ok! :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 14, 2018 Partyzant - no te Twoje to na grubego pstrąga! Dla mnie w wersji pstrągowej czy boleniowej powinno być bardziej subtelnie, trochę mniej materiału, węższe pióra. Ale technicznie wygląda nieźle. Przeczytaj uwagi powyżej w temacie główki i źrenicy które napisałem Grzegorzowi78 - dotyczą też Twojej muchy. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 14, 2018 pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów. Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca. JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy. Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto! Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 14, 2018 pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów. Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca. JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy. Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto! Usunięcie podszerstka i zastosowanie okrywowych , to piękny pomysł :) ale ma jedną wadę :( . Tak jak pisałem , robiłem z tego co znalazłem i na muszce jest całe :D białe futro jakie miałem. Dziś zdobyłem wszystkie niezbędne materiały do ukręcenia muszki zgodnie z stepem :) . Jutro nie dam rady :( , ale w piątek jak najbardziej :), oczywiście że tak. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 16, 2018 (edited) Tak jak obiecałem , mamy piątek :rolleyes: więc jest i mucha zgodna z zadanym stepem. Edited February 16, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 16, 2018 (edited) Jeszcze jena muszka w moim wykonaniu. Tym razem w większej wersji bo na haku #4 i wariant bardziej kolorowy. Zdjęcia są dwa , ale mucha oczywiście jedna. Edited February 16, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted February 16, 2018 Ładnie, ladnie, pierwsza mucha z tej szkółki, którą od razu bym przetestował, ale że nie mam bucktaila to będzie spóźnienie! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 16, 2018 pisarz - teraz to rasowy Deceiver! Cholera, nie mam do czego się przyczepić (czep się Pan tramwaju), więc chyba tylko tramwaj pozostaje. Ładny i pierwszy i drugi. Brawo! Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted February 17, 2018 No i została ostatnia, prawie rzutem na taśmę zaliczam :D Tzn. nie wiadomo czy Profesory zaliczą ale wrzucić trzeba ;) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 17, 2018 Jeszcze tydzień. Następna będzie opublikowana 24/25.02.2018. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 18, 2018 Film będzie jutro. Pracuję nad nim. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2018 Dryzd - ładnie zawiązana i kolory takie wieczorowe. Chyba zawzorowałeś się na jakiejś sukience płci przeciwnej bo wygląda wystrzałowo. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 23, 2018 https://youtu.be/adB-IbKq5LQ Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 3, 2018 Przepraszam za spoznienie, ale dopiero nabyłem bucktaila:) nie nabyłem za to mniejszych oczu i efekt taki: [attachment=489147:IMG_20180303_165325.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 6, 2018 Sicu - oczy zdecydowanie za duże, ale to "mały" problem. Większy jest taki, że bucktaila dałeś za długiego, sięga za pióra koguta. Będzie zasłaniał i tłumił ich ładną pracę. Bucktaila dajemy krótszego. Rzuć okiem na muchę finalną w stepie. Pióra koguta muszą być wyraźnie dłuższe od bucktaila. Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 6, 2018 Dzięki, tak też myślałem, poprawię się! Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted March 11, 2018 (edited) No to podejście drugie. [attachment=491453:IMG_20180311_222313.jpg] [attachment=491456:IMG_20180311_222510.jpg] Edited March 11, 2018 by Sicu Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2018 Sicu - teraz zdecydowanie lepiej. Na fotce od góry dobrze widać, jak ładnie zawiązałeś pióra, tak aby rozchodziły się na boki. Bucktail krótszy - tak ma być. Brawo. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted March 20, 2018 (edited) Nie było tak źle... Najważniejszy element, czyli wybieramy oczy! Finalnie, nawet przypomina Deceiver-a Podjęliśmy też tez próbę z Klinkiem, ale po krótkim "rozpoznaniu ogniem" wrodziliśmy na wyjściowe pozycje... bajki wygrały ;) Edited March 20, 2018 by hi tower Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2018 hi tower - no widzę, że młody dalej wymiata. Oczy to zawsze fajna zabawka (dla starych koni też). Deceiver klasa! Share this post Link to post Share on other sites