Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted February 12, 2018 Tak sobie pomyślałem już przy ocenie swojego wariantu z czarną jeżynką i teraz patrząc na tą czerwoną - gdyby tak nawinąć ją (tą jeżynkę) tak jak w spider'kach, czyli piórem pozbawionym promieni z jednej strony. Wizualnie byłoby chyba lepiej, trzeba sprawdzić ... Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 12, 2018 Białek - jeżynka, dubbing na tułowiu, główka - ładnie, równo, estetycznie. Niestety, jedna rzecz mi się nie podoba - pisałem powyżej o piórach na ogonek. Zdecydowanie preferuję subtelniejsze pióra, nie takie jak na matuki, szerokie, a węższe, bardziej "świetliste", subtelniejsze. Ta mucha jest wtedy skuteczniejsza w mojej opinii. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 12, 2018 Ezehiel - jest fajnie, kudłato. Mi się podoba, a trociom i innym też pewnie przypadnie do gustu. Do wersji idealnej, książkowej jest kilka rzeczy do poprawki - nie te proporcje tzn. jeżynka przednia i tułowia za długie w stosunku do rozmiaru haka, ogonek również za długi. Ale na szczęście ryby nie czytają książek, ani (mam nadzieję) postów na JB i biorą nie patrząc czy mucha ma jedną nóżkę bardziej i 2mm za długi promień. :) Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted February 12, 2018 Ezehiel - jest fajnie, kudłato. Mi się podoba, a trociom i innym też pewnie przypadnie do gustu. Do wersji idealnej, książkowej jest kilka rzeczy do poprawki - nie te proporcje tzn. jeżynka przednia i tułowia za długie w stosunku do rozmiaru haka, ogonek również za długi. Ale na szczęście ryby nie czytają książek, ani (mam nadzieję) postów na JB i biorą nie patrząc czy mucha ma jedną nóżkę bardziej i 2mm za długi promień. :)Poprawie się na dniach jak wrócę do imadła Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted February 17, 2018 Jest i Magnus, Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2018 Dryzd - ładny. O piórkach ogonowych pisałem już, że wolę bardziej subtelne. Sam stosuję czasem wariant z koralem zamiast oczu, zwłaszcza kiedy zależy mi na bardziej jigowej pracy i głębszym prowadzeniu. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted March 4, 2018 Sorry da duże opóźnienia, ale mamy teraz fazę na dinozaury i muchy taty już nie wzbudzają takiego entuzjazmu... trzeba przeczekać. Ale jakoś udało się dziś, na raty między kreskówkami umotać Polar Magnus-a. Mocowanie oczek jednak przerosło Młodego, wkroczyć musiał tata... wyszło finalnie w mojej ocenie nie najgorzej: Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 6, 2018 hi tower - Magnus extra. A tata już wie jak zrobić z niego użytek. Niestety, sztuczne muchy to raptem kilka tysięcy lat panowania na ziemi, gdzie im do milionów lat gdy panowały dinozaury :) . Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted March 19, 2018 Janusz Wałaszewski - ciekawa koncepcja. Może okazać się dobrą muchą na rzeczne trocie, a na tęczaki na pewno. Mi się podoba. Wczoraj byłem na Redze w okolicach Nowielic i na tego "magnusa" miałem rybę na haku, krótko niestety i nie wiem na pewno co to było. Obstawiam wysrebrzonego kelta, tak to wyglądało przez ułamek, w którym pokazał się pod powierzchnią ... dla mnie i tak mega :) dla przypomnienia [attachment=493876:PMV_ch3.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 19, 2018 Brawo Janusz! Szkoda, że ryba spadła. Ale jak widać, pomysł miałeś dobry i mucha skuteczna! Share this post Link to post Share on other sites