Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Polar Magnus - EDYCJA II - STEP 5 (#15)

Recommended Posts

Tak sobie pomyślałem już przy ocenie swojego wariantu z czarną jeżynką i teraz patrząc na tą czerwoną - gdyby tak nawinąć ją (tą jeżynkę) tak jak w spider'kach, czyli piórem pozbawionym promieni z jednej strony. Wizualnie byłoby chyba lepiej, trzeba sprawdzić ...

Białek - jeżynka, dubbing na tułowiu, główka - ładnie, równo, estetycznie.

Niestety, jedna rzecz mi się nie podoba - pisałem powyżej o piórach na ogonek. Zdecydowanie preferuję subtelniejsze pióra, nie takie jak na matuki, szerokie, a węższe, bardziej "świetliste", subtelniejsze. Ta mucha jest wtedy skuteczniejsza w mojej opinii.

Ezehiel - jest fajnie, kudłato. Mi się podoba, a trociom i innym też pewnie przypadnie do gustu.

Do wersji idealnej, książkowej jest kilka rzeczy do poprawki - nie te proporcje tzn. jeżynka przednia i tułowia za długie w stosunku do rozmiaru haka, ogonek również za długi.

Ale na szczęście ryby nie czytają książek, ani (mam nadzieję) postów na JB i biorą nie patrząc czy mucha ma jedną nóżkę bardziej i 2mm za długi promień. :)

Ezehiel - jest fajnie, kudłato. Mi się podoba, a trociom i innym też pewnie przypadnie do gustu.

Do wersji idealnej, książkowej jest kilka rzeczy do poprawki - nie te proporcje tzn. jeżynka przednia i tułowia za długie w stosunku do rozmiaru haka, ogonek również za długi.

Ale na szczęście ryby nie czytają książek, ani (mam nadzieję) postów na JB i biorą nie patrząc czy mucha ma jedną nóżkę bardziej i 2mm za długi promień. :)

Poprawie się na dniach jak wrócę do imadła

Dryzd - ładny. O piórkach ogonowych pisałem już, że wolę bardziej subtelne.

Sam stosuję czasem wariant z koralem zamiast oczu, zwłaszcza kiedy zależy mi na bardziej jigowej pracy i głębszym prowadzeniu.

Sorry da duże opóźnienia, ale mamy teraz fazę na dinozaury i muchy taty już nie wzbudzają takiego entuzjazmu... trzeba przeczekać.

Ale jakoś udało się dziś, na raty między kreskówkami umotać Polar Magnus-a.

Mocowanie oczek jednak przerosło Młodego, wkroczyć musiał tata...

DSC0008aJ_qnnnnan.jpg

wyszło finalnie w mojej ocenie nie najgorzej:

DSC0012aJ_qnnnnaa.jpg

hi tower - Magnus extra. A tata już wie jak zrobić z niego użytek. Niestety, sztuczne muchy to raptem kilka tysięcy lat panowania na ziemi, gdzie im do milionów lat gdy panowały dinozaury :) .

Janusz Wałaszewski - ciekawa koncepcja. Może okazać się dobrą muchą na rzeczne trocie, a na tęczaki na pewno. Mi się podoba.

Wczoraj byłem na Redze w okolicach Nowielic i na tego "magnusa" miałem rybę na haku, krótko niestety i nie wiem na pewno co to było. Obstawiam wysrebrzonego kelta, tak to wyglądało przez ułamek, w którym pokazał się pod powierzchnią ... dla mnie i tak mega  :)

dla przypomnienia

[attachment=493876:PMV_ch3.jpg]

• Create New...