Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Polar Magnus - EDYCJA II - STEP 5 (#15)

Recommended Posts

Cześć

Oj "pojechałem". Męczyłem sie na haku nr 10 

Nie te proporcje, za gęsta, hak nie tego kształtu.

[attachment=480987:DSC02422.JPG]

W wolnej chwili obiecuję się poprawić.

Pozdrawiam

Sławek

Jest i mój "Polar Magnus", a nawet dwa, nie mam różowego pióra więc spróbowałem zastąpić jeżynkę z pióra "jeżynką" z owcy szetlandzkiej - tak sobie to wyszło, jeszcze na dodatek przyciąłem jedno z piórek w ogonku. Drugi egzemplarz bez kombinacji ale z czerwoną jeżynką, najciekawsze jest to, że niedoskonałości widzę wyraźnie jak zrobię fotki, no ale ja coraz bardziej ślepy już jestem ...  ;)  :P

[attachment=481150:PM_1.jpg]

[attachment=481151:PM_2.jpg]

[attachment=481152:PM_1.2.jpg]

[attachment=481153:PM_2.2.jpg]

[attachment=481154:PM_2i1.jpg]

Edited by Janusz Wałaszewski

@Januszu, ta druga mucha... Gdyby jej dać nieco smuklejsze i krótsze piórko w tyłek to byłaby idealna. Jeżynka, tułów - super! Oczy patrząc w proporcji muchy troszkę za duże, ale tu nie ma reguły. Często specjalnie dajemy większe oczy aby mucha głębiej schodziła i mocniej jigowała. 

Obydwie są do łowienia i niepowstydziłbym się mieć je w pudełku :). 

@ Grzegorz, mucha dobra ale następnym razem postaraj się dobrać pióro na palmera z krótszymi promieniami. :)

@partyzant, dobry haczyk dobrałeś. Polar magnus bardzo dobrze wychodzi na  haku o wydłużonym trzonku. Trochę więcej staranności na przyszłość poprosimy :). 

@sdd, starannie i schludnie. Uwaga moja jest taka, że to jednak streamer - daj rzadszego palmera na tułowiu i 2 piórka w ogon. Przy dłuższym haku łatwiej jest zachować proporcje w tej muszce. Im krótszy hak tym bardziej trzeba uważać:)

Kacper, a zerknałbyś może wprawnym okiem na muszki z pierwszej strony wątku? ;)

Dzięki :)

Edited by Epidares

Zrobiłem sobie jeszcze jedną, akurat kolega przetestuje na morzu ;)

Będzie łowić trocie i belony bez problemu ;)

Grzegorz78 - mucha bardzo ładna. Zdjęcie jeszcze lepsze. Kto nie robił zdjęć much, ten nie wie jakie to wyzwanie, nawet dla zawodowych fotografów.

Jak dla mnie - jeżynka przednia za długa, lepsza byłaby siodłowa, miększa i trochę krótsza, długości jeżynki tułowia, lub minimalnie dłuższa.

Zastosowałeś również lametę płaską jako przewijkę i ładnie wybrnąłeś z tego wyzwania. Zwykle stosujemy owalną, drut lub żyłkę, takie "węższe" przewijki zwykle mniej przygniatają i kładą promienie jeżynki tułowia - są łatwiejsze w prawidłowym zawiązaniu. Ale Ty zrobiłeś wariant trudniejszy i dobrze wyszedł. Brawo!

sdd- - co ja mam oceniać, skoro Ty sam dobrze wiesz co jest nie tak?

Super, że widzisz co trzeba poprawić, to bardzo ważne.

Jeżynka faktycznie zbyt gęsta. Oczy gryzą się kolorystycznie z jeżynką. Dałbym jeden akcent - albo oczy i wtedy jeżynka tułowia szara, nawinięta aż do oczek, albo jaskrawa jeżynka przednia, a oczy srebrne.

Janusz Walaszewski - całkiem niezłe Magnusy!

Bardzo dobry pomysł z jeżynką z owcy. To się nazywa twórcze, kreatywne podejście. Brawo.

Technicznie bardziej mi się podoba i lepiej jest zawiązany ten z czerwoną jeżynką, ale ogonek lepszy w tym z owcą. Dlaczego?

Magnus powienien mieć ogonek z pióra w typie grizzly (jarzębiate), a nie badger (czyli z ciemnym paskiem wzdłuz stosiny).

Takie ubarwienie, prążkowane,  jest często skuteczniejsze w przypadku Magnusa.

Tomek.M - tułów, jezynka, oczy - super, bez zarzutów. Co do ogonka, to przeczytaj post powyżej, co napisałem Januszowi w temacie "badger do Magnusa".

Wzór ten zawsze ma ogonek z piór grizzly (kogut, czasem nawet marabut), a taki z ogonkiem z pióra badger zawsze będzie "wariantem".

Janusz Walaszewski - całkiem niezłe Magnusy!

Bardzo dobry pomysł z jeżynką z owcy. To się nazywa twórcze, kreatywne podejście. Brawo.

Technicznie bardziej mi się podoba i lepiej jest zawiązany ten z czerwoną jeżynką, ale ogonek lepszy w tym z owcą. Dlaczego?

Magnus powienien mieć ogonek z pióra w typie grizzly (jarzębiate), a nie badger (czyli z ciemnym paskiem wzdłuz stosiny).

Takie ubarwienie, prążkowane,  jest często skuteczniejsze w przypadku Magnusa.

Wiem, że ogonek w "tej drugiej" jest trochę za obfity i żeby było śmiesznie pióra są z tej samej kapki, ale to mnie nie tłumaczy - trzeba było precyzyjniej dobrać pióra ...  ;) Nad "tą pierwszą" popracowałem trochę szczoteczką oraz szpikulcem i efekt jest na "+", tułów i jeżynka prezentują się dużo lepiej.

Spróbowałem zrobić wariant, który może mógłby się sprawdzić na trociach w rzece, zresztą mniejsza o to. W ramach ćwiczeń ukręciłem co widać, trochę za bogata ta czarna jeżynka druga sprawa, że trafiłem takie pióro (schlappen), któremu kleją się promienie. No i odwieczny problem - dobra fotka, mam za słabe oświetlenie, niby kombinowałem z balansem bieli ale nic z tego, pióro w ogonku i na palmerze jest chartreuse a wygląda na bardziej żółte ...

[attachment=481483:PMV_ch1.jpg]

[attachment=481484:PMV_ch2.jpg]

[attachment=481485:PMV_ch3.jpg]

Tomek.M - proporcjonalnie do długości trzonka haczyka ogonek powinien być dłuższy. Reszta bez zarzutu. Starannie nawinięta jeżynka, dobrze wyczesany dubbing. Słabo widać przewijkę, więc trudno ocenić mi jak jest nawinięta (powinny być równe odstępy i skosy pomiędzy kolejnymi nawojami przewijki), ale myślę, że jest ok.

Czekamy na kolejne muszki bo .... za chwilę wstawiam kolejny step :) Ten będzie dla boleniarzy ... ale ... szczupaka też można na nią upolować :)

Cześć, czas trochę nadrobić zaległości.

Mój wariant polar magnus.

Do kręcenia użyłem kapki pod streamery, trochę za długie promienie w stosunku do oryginału jednak konstrukcja jest już sprawdzona na moich wodach.

Najczęściej tego wzoru używam koniec marca - maj.

[attachment=483266:pm.jpg]

Gdybyś dał większy hak, to wszystko by grało ;)

Mam 5/0 Long, w sumie czemu nie ;)

Tomek największy ból tutaj to czerwona kura. ona psuje sporo. Przeszukam pudła może mam inne pióra.
Ostatni wysłałem pewnemu młodemu w potrzebie 1/2 materiałów.
Niech się uczy.

Edited by ezehiel

• Create New...