niedzielnywedkarz 0 Report post Posted January 12, 2018 Hej, obecnie łowię sprzętem z dolnej półki - combo daiwa sweepfire (kołowrotek + spinning), cw 5-20 g. Ogólnie sprzęt nie jest zły, czuję pracę przynęty dość dobrze, stuknięcia o dno itp. Problemem jest łowienie na duże obrotówki - rozmiar 5 - czuję opór i na dodatek wędka się wygina i czuję opór jakbym ciągnął średniej wielkości gałąź, albo kępę zielska. Łowienie na woblery do 10 cm jest w miarę ok, może trochę opór jest, ale mi to nie przeszkadza. Jako że nastawiam się głównie na szczupaka, to zaczynam myśleć o nowej wędce, pozwalającej mi okazyjnie łowić na większe przynęty - 30, 40 gram, ale to nie będzie więcej niż 10% mojego łowienia. 20% to będą większe obrotówki, 20% woblery a 50% to gumy 7-15 cm, gdzie 10 cm będzie najczęściej wybieraną wielkością. Z główką 5-10 g przynęta będzie ważyła 15-20 gr. Pytanie, czy nie są to zbyt wygórowane wymagania dla wędki i czy nie lepiej kupić coś cw 10-30g, a większe przynęty sobie odpuścić czy po prostu pomęczyć się raz na jakiś czas? I jaka wędka? Słyszałem dobre opinie o DAM Yagi, i cena jest taka ile chcę wydać. Chodzi mi o to, że nie chcę na razie kupować nic z wyższej półki, bo nie wiem, co będzie się na moich łowiskach sprawdzało i czy mi odpowiada, a dwa, że mam praktycznie zerowe doświadczenie z kijami spinningowymi - mój obecny to pierwszy kijek co ma 'spinning' w nazwie, wcześniej był to teleskop Jaxon'a kupiony w 1997 za 35 zł ;) Dzięki! Share this post Link to post Share on other sites
Robert Crocker 1,571 Report post Posted January 12, 2018 Mikado Inazuma X-Plode 35 gr Okuma black Rock 42 gr Znajdziesz poniżej 200 zł jak dobrze poszukasz ... Share this post Link to post Share on other sites
Pavko 557 Report post Posted January 12, 2018 Zanim temat poleci proponuję użyć wyszukiwarki ;) temat średnich spinów był wielokrotnie poruszany :) Share this post Link to post Share on other sites
niedzielnywedkarz 0 Report post Posted January 12, 2018 Zanim temat poleci proponuję użyć wyszukiwarki ;) temat średnich spinów był wielokrotnie poruszany :) Wiem, zdaję sobie sprawę. Ale by przebić się przez te tematy, musiałbym cały weekend czytać, zamiast iść na ryby ;) Powoli będę czytał, a tak, może ktoś mi coś podpowie tutaj? Share this post Link to post Share on other sites
Szymon82 1,585 Report post Posted January 12, 2018 musiałbym cały weekend czytać Faktycznie to traumatyczne przeżycie . Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Nikt 4,460 Report post Posted January 12, 2018 Koszyk widze Share this post Link to post Share on other sites
G_rzegorz 1,248 Report post Posted January 12, 2018 (edited) Wyobraź sobie, że każdy forumowicz szukający jakiegoś sprzętu zakłada nowy temat bo nie chce mu się szukać. Słabo by to wyglądało...nieprawdaż? Edited January 12, 2018 by G_rzegorz Share this post Link to post Share on other sites
Pavko 557 Report post Posted January 12, 2018 Skoro słyszałeś dobre opinie o Dam'ie to jedź do sklepu pomacaj i oceń czy Ci leży. Jak nie to poszukaj info o innych kijach i kup ten, który będzie Ci pasował. Share this post Link to post Share on other sites