Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Choinka Pike Fly - EDYCJA II - STEP 4 (#14)

Recommended Posts

No, koledzy odrabiamy lekcje... Bo potem jak się skumuluje to nie będzie łatwo nadrobić  :D  ;)

Ponaglony melduję się do odpowiedzi  ;)

[attachment=475464:DSC03352.JPG]

i trochę grubsza

[attachment=475476:DSC03359.JPG]

Edited by Białek

Białek - muchy dobre. Bardziej podoba mi się ta pierwsza, taka jakby bardziej uczesana. No i kolorystykę taką srebrną wolę od niebieskiej. a najpierw mucha musi spodobać się wędkarzowi, dopiero potem może rybie...

Panowie ja rozumiem, że w niektórych województwach są ferie ale... ociągacie się. Na zachętę, jutro po pracy siądę do imadła i ukręcę szczupakową choinkę. 

Kto mnie wyprzedzi... ten ma pół oceny wyżej :P  

Bucktail + złoty magnum flashabou + zielony flashabou + złoty flashabou + czerwony flashabou + pike hair green. Lubie te kolory, wielokrotnie już mi się sprawdziły, długość ok 20cm. 

[attachment=478418:IMGP6705.JPG]

W końcu zrobiłem, ostatnio z czasem trochę kiepsko. Trochę nie do końca trzymałem się pierwowzoru, użyłem też odrobinę bucktail'a i ciut "marabuta". Następnym razem użyję większego haka, tu jest #1 a myślę, że przy tych proporcjach # 2/0 będzie ok. 

A tak na marginesie, zapanowanie nad tym materiałem to jest jakaś wyższa szkoła jazdy - w sumie, jak na pierwszą taką muchę, którą ukręciłem jestem nawet zadowolony  ;)

[attachment=479864:choinka_1.jpg]   [attachment=479865:choinka_2.jpg]

[attachment=479866:choinka_3.jpg]   [attachment=479867:choinka_4.jpg]

Janusz - poradziłeś sobie bardzo dobrze, a jak to pierwsza Twoja mucha tego typu to...rewelacyjnie!

Fajnie zestawiłeś kolory. A te dodatki bucktail i marabut pewnie wzbogacą jeszcze pracę muchy.

Przy takiej długiej faktycznie 2/0 będzie lepszy.

Niestety aktualnie nie mam zbyt dużo $$
Więc nie kupuje czegoś co nie jest potrzebne.
Wrzucam 3 swoje muchy na szczupaka.
e72e3b437e3eee4e397758059c3d0b12.jpga02f5e9c8abd12148b3fbc0fb30d309f.jpg0d16357af49d705ae9ecb12ad5e9bdd8.jpg Edited by ezehiel

hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu.

To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne!

Prawdą jest że efekt końcowy jest zaskakująco udany, natomiast to czego nie widać pod materiałem i ilość "towaru" na podłodze w trakcie roboty, ehhhhh... nie było lekko ;)

hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu.

To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne!

Drugie zdjęcie jest tak ,  -_- ..... jak to określić?........................ klimatyczne! :) , że jak je pierwszy raz je zobaczyłem , to z 10 minut nie mogłem oderwać wzroku od monitora :oangel.gif

Cześć Wszystkim.

Czasu ostatnio mało na siedzenie przy imadle było ale jak usiadłem, to nadrabiam całość  :) Szału nie ma ale najważniejsze, że czas znalazłem :D

Widzę własnie, że to prawdziwa bogata choinka  :D  Z muchami pajkowymi, a w szczególności z takim materiałem mam trochę problem, pierwszy raz nim robiłem i wszystko się rozlatuje, plącze i ciężko nad nim zapanować, ale to może być powód brania za dużej ilości materiału  ;)  Moja została nabitą kluską  :D

(...) wszystko się rozlatuje, plącze i ciężko nad nim zapanować, ale to może być powód brania za dużej ilości materiału  ;)  Moja została nabitą kluską  (...)

Rozwiązaniem problemu są spinki do włosów typu żabki/motylki

W najnowszej "Sztuce Łowienia" jest pokazane kilka fajnych tricków ułatwiających kręcenie much :) . Między innymi jest patent z plastikową rurkę wspomagający kręcenie jeżynek. Myślę że ^_^  gdyby zastosować rurkę o większej średnicy, to mogło by wspomóc zapanować nad materiałem w takich muchach. :)

W filmiku poniżej Niklaus Bauer przedstawia lekcję dla rozpoczynających "kręcenie" much szczupakowych, jest kilka patentów, które można wykorzystać również przy innych okazjach, szkoda tylko, że po szwedzku - choć to co pokazuje wystarczy za całą gadkę  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=-pqC_fpxUpM

• Create New...