Kacper.K 2,256 Report post Posted January 15, 2018 No, koledzy odrabiamy lekcje... Bo potem jak się skumuluje to nie będzie łatwo nadrobić :D ;) Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted January 16, 2018 (edited) Ponaglony melduję się do odpowiedzi ;) [attachment=475464:DSC03352.JPG] i trochę grubsza [attachment=475476:DSC03359.JPG] Edited January 16, 2018 by Białek Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 16, 2018 Białek - muchy dobre. Bardziej podoba mi się ta pierwsza, taka jakby bardziej uczesana. No i kolorystykę taką srebrną wolę od niebieskiej. a najpierw mucha musi spodobać się wędkarzowi, dopiero potem może rybie... Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted January 24, 2018 Panowie ja rozumiem, że w niektórych województwach są ferie ale... ociągacie się. Na zachętę, jutro po pracy siądę do imadła i ukręcę szczupakową choinkę. Kto mnie wyprzedzi... ten ma pół oceny wyżej :P Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted January 25, 2018 Bucktail + złoty magnum flashabou + zielony flashabou + złoty flashabou + czerwony flashabou + pike hair green. Lubie te kolory, wielokrotnie już mi się sprawdziły, długość ok 20cm. [attachment=478418:IMGP6705.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted January 25, 2018 (edited) W dodatku na tubie ;) Edited January 25, 2018 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 28, 2018 Kacper - piękna. nie żałowałeś materiału. Lubię takie zielonoflashowe. To kapitalne kolory. Bardzo skuteczne. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 31, 2018 W końcu zrobiłem, ostatnio z czasem trochę kiepsko. Trochę nie do końca trzymałem się pierwowzoru, użyłem też odrobinę bucktail'a i ciut "marabuta". Następnym razem użyję większego haka, tu jest #1 a myślę, że przy tych proporcjach # 2/0 będzie ok. A tak na marginesie, zapanowanie nad tym materiałem to jest jakaś wyższa szkoła jazdy - w sumie, jak na pierwszą taką muchę, którą ukręciłem jestem nawet zadowolony ;) [attachment=479864:choinka_1.jpg] [attachment=479865:choinka_2.jpg] [attachment=479866:choinka_3.jpg] [attachment=479867:choinka_4.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 31, 2018 Janusz - poradziłeś sobie bardzo dobrze, a jak to pierwsza Twoja mucha tego typu to...rewelacyjnie! Fajnie zestawiłeś kolory. A te dodatki bucktail i marabut pewnie wzbogacą jeszcze pracę muchy. Przy takiej długiej faktycznie 2/0 będzie lepszy. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted January 31, 2018 Uffff, wspólnymi siłami, jakoś się udało... ;) Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted February 5, 2018 (edited) Niestety aktualnie nie mam zbyt dużo $$ Więc nie kupuje czegoś co nie jest potrzebne. Wrzucam 3 swoje muchy na szczupaka. Edited February 5, 2018 by ezehiel Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 5, 2018 hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu. To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 5, 2018 Lepiej gdybyś je wrzucił do wątku z Choinką step-by-step. Muchy piękne! Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted February 5, 2018 Przeniosłem muchy Ezehiela we właściwe miejsce. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted February 5, 2018 hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu. To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne! Prawdą jest że efekt końcowy jest zaskakująco udany, natomiast to czego nie widać pod materiałem i ilość "towaru" na podłodze w trakcie roboty, ehhhhh... nie było lekko ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 5, 2018 hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu. To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne! Drugie zdjęcie jest tak , -_- ..... jak to określić?........................ klimatyczne! :) , że jak je pierwszy raz je zobaczyłem , to z 10 minut nie mogłem oderwać wzroku od monitora :o Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted February 5, 2018 uczęszczałem w liceum na kółko fotograficzne ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 7, 2018 A można się jeszcze zapisać na to kółko? ;) Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted February 17, 2018 Cześć Wszystkim. Czasu ostatnio mało na siedzenie przy imadle było ale jak usiadłem, to nadrabiam całość :) Szału nie ma ale najważniejsze, że czas znalazłem :D Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted February 17, 2018 no bogato! :D Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted February 18, 2018 Widzę własnie, że to prawdziwa bogata choinka :D Z muchami pajkowymi, a w szczególności z takim materiałem mam trochę problem, pierwszy raz nim robiłem i wszystko się rozlatuje, plącze i ciężko nad nim zapanować, ale to może być powód brania za dużej ilości materiału ;) Moja została nabitą kluską :D Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted February 18, 2018 (...) wszystko się rozlatuje, plącze i ciężko nad nim zapanować, ale to może być powód brania za dużej ilości materiału ;) Moja została nabitą kluską (...) Rozwiązaniem problemu są spinki do włosów typu żabki/motylki Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted February 18, 2018 Rozwiązaniem problemu są spinki do włosów typu żabki/motylki Właśnie, np, takie https://www.google.pl/search?q=spinki+do+w%C5%82os%C3%B3w+rossmann&rlz=1C1AOHY_plPL711PL712&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi8n8ySjK_ZAhXM1ywKHXddDxQQsAQIQw&biw=1280&bih=685#imgrc=d3klqxBVTukNbM: Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 18, 2018 W najnowszej "Sztuce Łowienia" jest pokazane kilka fajnych tricków ułatwiających kręcenie much :) . Między innymi jest patent z plastikową rurkę wspomagający kręcenie jeżynek. Myślę że ^_^ gdyby zastosować rurkę o większej średnicy, to mogło by wspomóc zapanować nad materiałem w takich muchach. :) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted February 18, 2018 W filmiku poniżej Niklaus Bauer przedstawia lekcję dla rozpoczynających "kręcenie" much szczupakowych, jest kilka patentów, które można wykorzystać również przy innych okazjach, szkoda tylko, że po szwedzku - choć to co pokazuje wystarczy za całą gadkę ;) https://www.youtube.com/watch?v=-pqC_fpxUpM Share this post Link to post Share on other sites