remek 10,499 Report post Posted January 6, 2018 Choinka Pike Fly Wykonanie muchy: Joanna Pieślak Tekst i zdjęcia: Mirosław Pieślak Chciałabym dzisiaj przedstawić bardzo prostą w wykonaniu i ogromnie skuteczną muchę szczupakową. Przynęta jest skonstruowana z jednego rodzaju flasha. Tinsel Blend Hair to flash typu flashabou. Bardzo miękki i poddający się ruchowi wody, dzięki temu bardzo ładnie pracuje. Muchy tego typu spotkałam po raz pierwszy na Szkierach w Szwecji, gdzie okazały się bardzo skuteczne. Muchy są bardzo proste do wykonania nawet dla początkujących krętaczy. Można miksować kolory flashy, robić muchy z główką lub bez, dodać obciążenie. Z powodzeniem sprawdzą się przy spiningowaniu założone na czeburaszkę. Potrzebne materiały Hak: Wizard 195 rozmiary: od 2 do 4/0. Nić wiodąca: Uni 6/0 lub 3/0, ew. podobna - czarna. Ogon, Skrzydło: Tinsel Blend Hair kolor np. Golden Green lub inny materiał typu Flashabou. Główka: Fish Mask i oczy w rozmiarze 6mm. Klej: typu super glue i klej epoxy( może być żywica światło utwardzalna). Latarka UV. Step-by-step 1. Mocujemy haczyk w imadle i przywiązujemy nić wiodącą, mniej więcej w 2/3 długości haka. 2. Wycinamy dość gruby pęczek Tinsel Hair i przywiązujemy go do haka. Staramy się okręcić go odrobinę wokół haczyka. 3. Nakładamy warstwę kleju typu „super glue” by wzmocnić konstrukcję muchy. 4. Wycinamy kolejny pęczek Tinsel Hair i przywiązujemy go w połowie jego długości do trzonka haka. 5. Przekładamy połowę włókien pod hak i przywiązujemy go do trzonka. 6. Wycinamy trzeci pęczek włókien i postępujemy analogicznie do punktu 5. 7. Nicią wiodącą formujemy główkę i zakończamy muchę. 8. Przy pomocy kleju UV lub żywicy epoksydowej, mocujemy na główce muchy Fish Mask z przyklejonymi wcześniej oczami. Czekamy aż klej wyschnie utwardzając go lampką UV i mucha gotowa. Na co warto zwrócić uwagę Pamiętajcie, aby starać się lekko obkręcić włókna flasha wokół haczyka w trakcie przywiązywania, aby rozłożyły się promieniście dookoła. Możemy wykonać lekką wersję tej muchy bez obciążenia, lub dołożyć cięższą, metalową główkę jeśli będzie taka potrzeba. Odstępy między kolejnymi pasmami flash'a powinny być w miarę możliwości równe, wówczas mucha ładnie wygląda i świetnie pracuje. Dodatkowe lakierowanie kolejnych etapów wzmacnia konstrukcję muchy. Ilość flash'a w pęczku należy dobrać eksperymentalnie – za mało – mucha będzie smukła, uboga, łysa. Za dużo – będzie przypominać nabitą kluskę. W większych muchach możemy zwiększyć ilość kolejno przywiązywanych pęczków – dać nawet 4 lub 5. Zagnijcie grot haka. Ciekawostki Zróbcie muchę w innych wariantach kolorystycznych. Wzór świetny również dla spiningistów, wykonany na główce jigowej lub prowadzony w zestawie ze spidolino, czeburaszką lub bocznym trokiem. Zastosowanie metalowego przyponu często wystarczająco obciąża muchę, a lekka pięknie potrafi zawisać w toni, dając szczupakowi sekundę do namysłu. Zazwyczaj nie stosuję żadnego dodatkowego obciążenia, a na płytką wodę rezygnuję nawet z główki. Muchę można wzbogacić dodatkiem sierści (lis, snow runner, bucktail) lub syntetycznych włókien – EP lub Slinky Fiber. Mucha jest lekka, nie pije wody i nie stawia dużego oporu w powietrzu. Rozmiary do 15cm z powodzeniem można zarzucić wędkami w klasie AFTM 6-7. Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted January 7, 2018 Cześć Wygląda na to, że jestem pierwszy. Taki rozmiar to nie moja bajka. Ten flash okrutnie elektryzuje. Musiałem moczyć żeby go okiełznać. [attachment=472673:DSC02384.JPG] Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted January 7, 2018 Drugi :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 7, 2018 sdd_ - jak na nie Twoją bajkę mucha całkiem udana. Kto pierwszy ten lepszy! :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 7, 2018 Grzegorz78 - mucha niezła, tylko główka wygląda tak trochę asymetrycznie. Jeśli wchodzi całkiem na luźno, to trzeba podwinąć grubiej nici lub jakiegokolwiek materiału, aby weszła równo, na lekki wcisk. Wtedy ściągamy główkę, dokładamy klej i ponownie nakładamy i powinna być ładnie, równo ułożona. Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted January 9, 2018 (edited) Moja wersja jest trochę mniejsza i uboższa z tego względu, że nie szczupaki będzie kusić ;) [attachment=473307:20180109_171605.jpg] Edited January 9, 2018 by Sicu Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 10, 2018 Sicu - mucha jak najbardziej ok. Przy takiej mniejszej wersji lepiej wyglądałaby ciut mniejsza główka. Ale to w końcu element wabiący... Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted January 10, 2018 No i wyszło takie coś :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 11, 2018 Epidares - niezłe wyszło, nie wiem tylko czy główka nie za duża w stosunku do haka, ale to może taka perspektywa na zdjęciu. Słabo widać trzy pasma cięcia/wiązania o różnej długości. Na trzy wiązałeś? Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted January 11, 2018 Hak to #3/0 i główka 6mm, czyli czyba w miarę OK? Robiłem na trzy pasma, ale pomiędzy 2gin i 3cim dałem mało miejsca, żeby się od siebie niezbyt odcinały. Myślałem że tak będzie naturalniej wyglądała, ale może jenak przedobrzyłem ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 11, 2018 W takim razie hak i główka ok. A z pasmami przedobrzyłeś, bo lepiej faluje mucha z rozdzielonymi pasmami. Sprawdzałem. Kolejna będzie lepsza! Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted January 11, 2018 Wersja poprawiona. Nie widać tego może dobrze, ale są rozdzielone mocniej tym razem. Co zabawne to w sumie moje flashe to wszystko ozdoby choinkowe, wiec nazwa muchy adekwatna :D Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 12, 2018 Ta lepsza według mnie. Ozdoby choinkowe to źródło ciekawych materiałów i inspiracji. Drobniejszy "flashabou", tzn. z węższymi pasmami, jest zwykle miększy i lepiej pracuje w wodzie. Ale to czasem bardziej istotne dla nas jak dla szczupaków. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted January 12, 2018 Pytanie techniczne, jak bardzo ma być zbliżona wykonana mucha do tej wzorcowej, pod względem materiałów żeby "zadania" było zaliczone? Bo mam pół szafy tego pod muchy szczupakowe, ale akurat nie taką kolorystykę Tinsel-a i brak tych masek. Jak trzeba to oczywiście tata kupi ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 12, 2018 hi tower - junior niech robi z tego, co Tata ma pod ręką, kolorystyka dowolna (już sobie młody wybierze). Zamiast maski daj może jakieś inne oczka. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 13, 2018 Filmik na YT już jest :P https://youtu.be/4MZc0HvS_QQ Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 13, 2018 Tak jest, późno w nocy, tajemniczo opublikowany ... Ukryć w tym świecie niczego się nie da :) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted January 13, 2018 Ukręciłem z tego co miałem . Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 13, 2018 Ładna, różowa, na 100% łowna. Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted January 13, 2018 Mucha nieidealna, ale zrobienie poprawnego zdjęcia chyba nawet trudniejsze :) [attachment=474620:image.jpeg] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted January 14, 2018 Mam resztki tego materiału, wiec mucha jest jaka jest ;) A zakupów na razie nie planuje. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 15, 2018 pisarz - piękna ta różowa. Dobrze zawiązana. Spodoba się, zwłaszcza dziewczynkom. A wszyscy wiemy, że duże szczupaki to głównie dziewczyny. Ukręć jeszcze niebieską, dla chłopaków ;) . (będzie dobra na mniejsze szczupaki) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 15, 2018 partyzant - mucha świetna. Dobre kolory. Faktycznie cała w kadr się nie zmieściła. Ale "diablo" chętnie sięgnąłbym dziś po takie chilijskie :). Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted January 15, 2018 Tomek.M - mucha dobra, a główka jaka ładna! Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted January 15, 2018 Główka lana z UV, bo niestety kasków brak ;) Share this post Link to post Share on other sites