Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Choinka Pike Fly - EDYCJA II - STEP 4 (#14)

Recommended Posts

Choinka Pike Fly

Wykonanie muchy: Joanna Pieślak
Tekst i zdjęcia: Mirosław Pieślak

Chciałabym dzisiaj przedstawić bardzo prostą w wykonaniu i ogromnie skuteczną muchę szczupakową. Przynęta jest skonstruowana z jednego rodzaju flasha. Tinsel Blend Hair to flash typu flashabou. Bardzo miękki i poddający się ruchowi wody, dzięki temu bardzo ładnie pracuje. Muchy tego typu spotkałam po raz pierwszy na Szkierach w Szwecji, gdzie okazały się bardzo skuteczne. Muchy są bardzo proste do wykonania nawet dla początkujących krętaczy. Można miksować kolory flashy, robić muchy z główką lub bez, dodać obciążenie. Z powodzeniem sprawdzą się przy spiningowaniu założone na czeburaszkę.

Potrzebne materiały

Step-by-step

1. Mocujemy haczyk w imadle i przywiązujemy nić wiodącą, mniej więcej w 2/3 długości haka.

s-31.jpg

2. Wycinamy dość gruby pęczek Tinsel Hair i przywiązujemy go do haka. Staramy się okręcić go odrobinę wokół haczyka.

s-32.jpg

3. Nakładamy warstwę kleju typu „super glue” by wzmocnić konstrukcję muchy.

s-33.jpg

4. Wycinamy kolejny pęczek Tinsel Hair i przywiązujemy go w połowie jego długości do trzonka haka.

s-34.jpg

5. Przekładamy połowę włókien pod hak i przywiązujemy go do trzonka.

s-35.jpg

6. Wycinamy trzeci pęczek włókien i postępujemy analogicznie do punktu 5.

s-36.jpg

7. Nicią wiodącą formujemy główkę i zakończamy muchę.

s-37.jpg

8. Przy pomocy kleju UV lub żywicy epoksydowej, mocujemy na główce muchy Fish Mask z przyklejonymi wcześniej oczami. Czekamy aż klej wyschnie utwardzając go lampką UV i mucha gotowa.

s-38.jpg

Na co warto zwrócić uwagę

• Pamiętajcie, aby starać się lekko obkręcić włókna flasha wokół haczyka w trakcie przywiązywania, aby rozłożyły się promieniście dookoła.
  • Możemy wykonać lekką wersję tej muchy bez obciążenia, lub dołożyć cięższą, metalową główkę jeśli będzie taka potrzeba.
  • Odstępy między kolejnymi pasmami flash'a powinny być w miarę możliwości równe, wówczas mucha ładnie wygląda i świetnie pracuje.
  • Dodatkowe lakierowanie kolejnych etapów wzmacnia konstrukcję muchy.
  • Ilość flash'a w pęczku należy dobrać eksperymentalnie – za mało – mucha będzie smukła, uboga, łysa. Za dużo – będzie przypominać nabitą kluskę.
  • W większych muchach możemy zwiększyć ilość kolejno przywiązywanych pęczków – dać nawet 4 lub 5.
  • Zagnijcie grot haka.

Ciekawostki

• Zróbcie muchę w innych wariantach kolorystycznych.
  • Wzór świetny również dla spiningistów, wykonany na główce jigowej lub prowadzony w zestawie ze spidolino, czeburaszką lub bocznym trokiem.
  • Zastosowanie metalowego przyponu często wystarczająco obciąża muchę, a lekka pięknie potrafi zawisać w toni, dając szczupakowi sekundę do namysłu.
  • Zazwyczaj nie stosuję żadnego dodatkowego obciążenia, a na płytką wodę rezygnuję nawet z główki.
  • Muchę można wzbogacić dodatkiem sierści (lis, snow runner, bucktail) lub syntetycznych włókien – EP lub Slinky Fiber.
  • Mucha jest lekka, nie pije wody i nie stawia dużego oporu w powietrzu. Rozmiary do 15cm z powodzeniem można zarzucić wędkami w klasie AFTM 6-7.

Cześć

Wygląda na to, że jestem pierwszy. Taki rozmiar to nie moja bajka.

Ten flash okrutnie elektryzuje. Musiałem moczyć żeby go okiełznać.

[attachment=472673:DSC02384.JPG]

Pozdrawiam

Sławek

Grzegorz78 - mucha niezła, tylko główka wygląda tak trochę asymetrycznie. Jeśli wchodzi całkiem na luźno, to trzeba podwinąć grubiej nici lub jakiegokolwiek materiału, aby weszła równo, na lekki wcisk. Wtedy ściągamy główkę, dokładamy klej i ponownie nakładamy i powinna być ładnie, równo ułożona.

Moja wersja jest trochę mniejsza i uboższa z tego względu, że nie szczupaki będzie kusić ;)

[attachment=473307:20180109_171605.jpg]

Edited by Sicu

Sicu - mucha jak najbardziej ok.  Przy takiej mniejszej wersji lepiej wyglądałaby ciut mniejsza główka. Ale to w końcu element wabiący...

Epidares - niezłe wyszło, nie wiem tylko czy główka nie za duża w stosunku do haka, ale to może taka perspektywa na zdjęciu.

Słabo widać trzy pasma cięcia/wiązania o różnej długości. Na trzy wiązałeś?

Hak to #3/0 i główka 6mm, czyli czyba w miarę OK?

Robiłem na trzy pasma, ale pomiędzy 2gin i 3cim dałem mało miejsca, żeby się od siebie niezbyt odcinały.

Myślałem że tak będzie naturalniej wyglądała, ale może jenak przedobrzyłem ;)

W takim razie hak i główka ok. A z pasmami przedobrzyłeś, bo lepiej faluje mucha z rozdzielonymi pasmami. Sprawdzałem. Kolejna będzie lepsza!

Wersja poprawiona. Nie widać tego może dobrze, ale są rozdzielone mocniej tym razem.

Co zabawne to w sumie moje flashe to wszystko ozdoby choinkowe, wiec nazwa muchy adekwatna :D

ogxao9.jpg

Ta lepsza według mnie. Ozdoby choinkowe to źródło ciekawych materiałów i inspiracji. Drobniejszy "flashabou", tzn. z węższymi pasmami, jest zwykle miększy i lepiej pracuje w wodzie. Ale to czasem bardziej istotne dla nas jak dla szczupaków.

Pytanie techniczne, jak bardzo ma być zbliżona wykonana mucha do tej wzorcowej, pod względem materiałów żeby "zadania" było zaliczone? Bo mam pół szafy tego pod muchy szczupakowe, ale akurat nie taką kolorystykę Tinsel-a i brak tych masek. Jak trzeba to oczywiście tata kupi ;)

hi tower - junior niech robi z tego, co Tata ma pod ręką, kolorystyka dowolna (już sobie młody wybierze). Zamiast maski daj może jakieś inne oczka.

Tak jest, późno w nocy, tajemniczo opublikowany ... Ukryć w tym świecie niczego się nie da :)

Mucha nieidealna, ale zrobienie poprawnego zdjęcia chyba nawet trudniejsze :)

[attachment=474620:image.jpeg]

Mam resztki tego materiału, wiec mucha jest jaka jest ;) A zakupów na razie nie planuje.

pisarz - piękna ta różowa. Dobrze zawiązana. Spodoba się, zwłaszcza dziewczynkom. A wszyscy wiemy, że duże szczupaki to głównie dziewczyny.

Ukręć jeszcze niebieską, dla chłopaków ;) . (będzie dobra na mniejsze szczupaki)

partyzant - mucha świetna. Dobre kolory.

Faktycznie cała w kadr się nie zmieściła. 

Ale "diablo" chętnie sięgnąłbym dziś po takie chilijskie :).

• Create New...