Paweł nizinny 1,163 Report post Posted January 19, 2018 Jaki (podkoloryzowany) Twój wpis ma ma związek z tematem? Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 Wszystko ? Nie można za bardzo zwiększyć odległości obstrzału nieruchomości żeby nie wyłączyć obszaru z możliwości strzelania do zwierząt, ludzi, ruchomości i nie ruchomości. Ot filozofia jakiegoś barana z komisji sejmowej. Uwielbiam tego typu wpisy. Walili prosto w okna celowo....tak? Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 19, 2018 Paweł Ty doskonale wiesz że ma, wytłumaczę jak strzelacz z audycji, jak się strzela to rykoszety w takim temacie to rzecz normalna. Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 19, 2018 Uwielbiam tego typu wpisy. Walili prosto w okna celowo....tak? Prokurator, oskarżenie z KK i do ciurmy jak każdy kto by popełnił takie wykroczenie przeciw życiu i zdrowiu. Share this post Link to post Share on other sites
Paweł nizinny 1,163 Report post Posted January 19, 2018 (edited) Zaskoczę Ciebie, nie wiem. Wszystko co miałem do powiedzenia na temat szeroko pojętego łowiectwa, napisałem w wątku o łosiach. Nie mam już zamiaru, wciągać się w dyskusje o wszystkim i o niczym.... i w dodatku nie w temacie wątku. Tylko konkretnie. Edited January 19, 2018 by Paweł nizinny Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 Prokurator, oskarżenie z KK i do ciurmy jak każdy kto by popełnił takie wykroczenie przeciw życiu i zdrowiu. Jeszcze raz. Czy strzelali celowo w okna? Czy dom? Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 19, 2018 Bez dyskusji ...................Art. 160. § 1 KK . Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 Jedno proste pytanie. Czy celowali w domi i okna? Piszesz że OSTRZELALI. Ja tylko pytam czy celowo? Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 19, 2018 (edited) Jako świadek zeznawał bym że............... celowo. Ech chłopie postaw się w miejscu ludzi do których się strzela. życzę Ci takiego hard core. Naprawdę? Miarkuj życzenia. Potrafią się spełniać. Mam nadzieję, że nie piszesz poważnie i pamiętasz o 1 punkcie naszego Regulaminu. Edited January 19, 2018 by woblery z Bielska Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 (edited) Czyli nie rób z igły -wideł. Raz że nie wiesz jak dokładnie sytuacja wyglądała. A dwa to przedstawiasz cały czas informacje tak zmodyfikowaną jak Ci pasuje. Gdyby było napisane tak: " Podczas polowania kule myśliwych trafiły rykoszetem w okna pobliskiego domu" Nikt by z tego gównoburzy nie robił.....ale... wygodniej napisać "Myśliwi ostrzelali okna pobliskiego domu" ....i heja.... Ps. Jeszcze sobie postaw zarzut krzywoprzysięstwa... A skoro pod przysięgą możesz kłamać to może i nas tutaj okłamujesz swoimi wpisami w celu wywołania zamętu? Widzisz jak można odwrócić kota ogonem? Edited January 19, 2018 by przemo_w Share this post Link to post Share on other sites
sierżant 978 Report post Posted January 19, 2018 Tak na marginesie: amunicja myśliwska ma niewielką zdolność rykoszetowania, co wynika z jej budowy oraz użytych materiałów. Czysty ołów, nawet utwardzony antymonem, nie rykoszetuje, a pociski do sztucera, półpłaszczowe, mają miękki, odkształcający się czubek. Dlaczego? Otóż lecący pocisk, szybki, stabilizowany w locie przez ruch obrotowy nadany przez gwint lufy, niesie z sobą ogromną ilość energii kinetycznej. Chodzi o to, aby ta energia została w tuszy strzelonego zwierzaka, spowodowała duże obrażenia wewnętrzne i szybką śmierć, dlatego pocisk po trafieniu zwiększa nawet trzykrotnie swoją średnicę, i nie przelatuje na wylot. Takie są założenia i tak najczęściej bywa. Zupełnie odwrotnie zachowuje się amunicja o charakterze wojskowym. Pociski w pełnym płaszczu stalowym przy trafieniu w twardą przeszkodę mogą zachowywać się całkiem nieprzewidywalnie, ale tu chodzi o współczesne wymogi pola walki. Rzecz w wyeliminowaniu nieprzyjaciela poprzez zranienie, nawet ciężkie, ale nie spowodowanie śmierci. Ach, nie chodzi o żaden humanitaryzm, zraniony przysparza więcej kłopotów. Dlatego pisanie o rykoszetach na polowaniu brzmi mało przekonująco. I sorry za być może nadmiernie drastyczne słowa. Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted January 19, 2018 A co to jest "niewarto"? Share this post Link to post Share on other sites
sierżant 978 Report post Posted January 19, 2018 Odnoszę wrażenie, że tylko zamieszania narobiłem moim wpisem. Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że tak szerokiego tematu nie da się omówić w krótkim, z założenia, poście. Może też niewłaściwie zwerbalizowałem moje myśli. Bo przecież całkowicie rykoszetu wykluczyć nie można. Na własne oczy widziałem odbitą ołowianą kulę breneke od sągu MOKREGO drewna. Ponadto nie mam zamiaru zajmować stanowiska w temacie tego domu. Po co zatem umieściłem swój post? Nie wiem, i teraz trochę żałuję. Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 Ahhh. Jaki jest zasięg kulki breneke? Idąc na skróty. Żeby ten pocisk ,który przeleciał pół domu i wbił się w ścianę, musiał wlecieć przez otwarte okno....i aż do samej ściany nie mógł napotkać żadnej przeszkody.... żeby energie oddać dopiero na ścianie...tak? Share this post Link to post Share on other sites
JerryM 73 Report post Posted January 19, 2018 Zasięg jest taki....... Trzeba być naprawdę dobrym,żeby był skuteczny.... Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 19, 2018 Trochę o broni i amunicji http://www.wkl326.pl/bron-amunicja-i-optyka-w-pigulce/ Share this post Link to post Share on other sites
coma 9,345 Report post Posted January 19, 2018 Breneka to i od odyńca potrafi się odbić. Wielu myśliwych zrezygnowało z jej używania. Share this post Link to post Share on other sites
przemo_w 1,988 Report post Posted January 19, 2018 Mój post miał być z lekka prześmiewczy żeby pokazać że mógł być to rykoszet.... Nie mogę zrozumieć jednego. Po co pisać po raz kolejny bzdury że myśliwi ostrzelali? Jak zacznę na potęgę fabrykować i kolejkować w necie fake newsy ,o byle czym, to też w to niektórzy uwierzą? I chyba tu jest problem. Share this post Link to post Share on other sites
JerryM 73 Report post Posted January 19, 2018 Przemo...wiadomo o co chodzi :) Share this post Link to post Share on other sites
nuka 66 Report post Posted January 20, 2018 W regulaminie polowań pisze nie oddaje się strzału w kierunku dróg zabudowań pracujących maszyn rolniczych i raczej nie był to rykoszet ale wypadki zdarzają się też na rybach czy w różnycz sportach tu na szczęście do tragedii nie doszło chcieli naprwić szkodę ale nie wyszło teraz po nagłośnieniu to nawet wybudowanie dla tych Państwa nowego domu to za mało lepiej wystąpić w TVN A jeszcze donośność pocisku z lufy gwintowanej to 5000 m a z gładkiej pocisk typu breneka ok 2000 m a każdy pocisk jak nie rykoszytuje to formatuje tzn rozbija się o przeszkodę i leci dalej w odłamkach tak że podstawa kulochwyt i wtedy okna i ściany całe Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted January 20, 2018 A to lajt, wystarczy swoje włości otoczyć wałem ziemnym o stosownej wysokości z wejściem jak do portu i świszczące kule nam nie straszne. Zabezpieczy to nie tylko przed myśliwym ale i przed OT. A robi się coraz ciekawiej http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22921952,burmistrz-blaszek-na-wojnie-z-mysliwymi-zwiazkiem-przestepczym.html?v=1&obxx=22921952&offset=19#opinions Share this post Link to post Share on other sites
nuka 66 Report post Posted January 20, 2018 No i się zaczęło wrzucisz granat do szamba to wszystkich stojących wokół gównem zbluzga Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted January 20, 2018 Spodziewam się, że w ramach zaordynowanej tubylcom ideologicznie poprawnej walki z wszelką bronią na terytorium Polski - a nie należy haniebnie zapominać o przypadkach samoczynnego odpalania broni i straszliwych konsekwencjach w postaci urojonych przypadków, o których na pewno nie zapomną pracze mózgów - lud uproszczony medialnie w następnej kolejności wystąpi przeciw wszelkim formom wojskowości. No pasaran! Bo tylko konsumpcja i stały pobyt w dyskoncie zapewnia nam prawdziwe bezpieczeństwo. I hełmy na łeb z pulsującej plazmy.. :) Share this post Link to post Share on other sites
radek_u 334 Report post Posted January 20, 2018 A da się położyć np 3dziki jednym strzałem ? Share this post Link to post Share on other sites
theslut 373 Report post Posted January 20, 2018 (edited) Oj, oj, SOB, nie histeryzuj. Tubylce nie są takie głupie jak Ty byś chciał a Ty nie jesteś taki mądry jak się Tobie wydaje. A poza tym jeszcze nigdy w historii tubylce nie pławili się w takim dobrobycie jak teraz i nie wiadomo jak długo to potrwa. Więc nic dziwnego, że tybylce te nasyciwszy swoje żołądki nie chcą zgodzić się na kolejne zawłaszczenie przestrzeni publicznej i co gorsza prywatnej przez wąską grupę ludzi, którzy swoją przemożną chęć zabijania usprawiedliwiają a to atawistycznymi instynktami a to swoim działaniami dla dobra państwa. Co do wojskowości, tubylcy przeciwko armii z prawdziwego zdarzenia raczej chyba nic nie mają czego nie można powiedzieć o formacjach wojskowopodobnych biegających po lesie i wydających paszczą dźwięk j.b, j.b, j.b. Edited January 20, 2018 by theslut Share this post Link to post Share on other sites