Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Egg sucking Leech Jig - EDYCJA II - STEP 3 (#13)

Recommended Posts

janusz.walaszewski - ta zestresowana od fajerwerków ciekawa kolorystycznie. Punkt wiązania marabuta przesunąłeś trochę za daleko w stronę grotu.

sdd_ - pomarańczowa wygląda zdecydowanie lepiej. Dubbing jest ok. Dobrze, że sam widzisz mankamenty we własnych muchach - wtedy najłatwiej je poprawić. Gorzej gdy ktoś nie widzi co jest nie tak, a reszta się czepia...

pisarz - brawo! Właśnie taki był pewien "ukryty" cel tej muchy, aby zachęcić spiningistów do sięgnięcia po imadła i dołączenie do szkółki. Wolframowa główka przy UL często jest wystarczającym obciążeniem, a umiejętnie prowadzona przynęta skusi i lipienia i wzdręgę i niemal wszystko inne.

janusz.walaszewski - masz rację, wydłużyć marabuta nie ma jak, skrócić można nawet nad wodą. Ta żółta pijawka ciekawa. Mi sprawdzała się kiedyś na Rabie i Sanie kombinacja: żółty marabut, zielony flash, brązowy tułów z chenille i jeżynka z perliczki barwionej na żółto lub naturalnej.

janusz.walaszewski - wiesz, że nasze teorie zwykle finalnie i tak ryby weryfikują. Co do długości ogonka, to lubię długie, do momentu, aż nie mam wrażenia, że pstrągi mi skubią za koniec i nic nie mogę zaciąć. Po tym jak Kuba Standera pokazał mi Snake Fly, często na pstrągi stosuję nawet kilkunastocentymetrowe muchy. Ale w długich Snake'ach haczyk jest na końcu i skubania nie ma. Chciałby skubnąć ale...wisi!

I  moja sylwestrowa próba.

To nie to, wiem. ale z braku materiałów na zwykłych główkach.
Sporo do poprawy jak zazwyczaj, ale próbujemy dalej. 
Test tych poczwarek w przyszły weekend. 

Na wagarach byłem...
Z tego co mam ukreciłem.
Mucha wilgotnymi paluchami przejechana Edited by ezehiel

Przepraszam robiłem z pamięci i zrobiłem prostą wersję.
Dodałem micro body z dubingiem, flash na ogon i jeżynkę z kury.

ryudo - pijawy super. Zobaczysz, że coś się na nie skusi. Widzę, że z sarną też próbowałeś. No i tło na drugim zdjęciu ładne :D.

ezehiel - zawsze chwali się powrót do szkoły. Bić po łapach za wagary nie będziemy ;) . Pierwsza pijawka udana. Mogłeś jakiś dubbing jeszcze przy koraliku dorzucić (pewnie coś by się znalazło w warsztacie).

Ta druga bliżej wzoru, ale dubbing dałeś między marabutem a jeżynką, a dajemy po jeżynce. Drobiazg. Do poprawienia.

Edited by Mirosław Pieślak

Widzisz robiłem jak woolly buggera.
Przepraszam.
Szukam czegoś po 2 lekcje.
Mam cienki dubbing do san juan ale czerwo.

Pozwoliłem sobie na mały żart, no bo pijawka to to nie jest, ale taki mały puchowczyk, myślę, jak najbardziej ...  ;)  :lol:

[attachment=471494:puchowczyk_1.jpg]

[attachment=471495:puchowczyk_2.jpg]

Tak trochę intruderem zalatuje  ;) ale fajnie, fajnie ...

coś takiego "chodzi mi po głowie" 

https://www.youtube.com/watch?v=aawmH0PQH7M

Edited by janusz.walaszewski

fishfighter - pijawki dobre, ale ze wzorem ze szkółki wspólnego mają tylko trochę. Rzuć okiem na wzór - haczyk jigowy, a tułów? - w naszym wzorze brak, dajemy marabuta wysoko, tuż przy koraliku, dokładamy flash i jeżynkę, potem pierścionek z dubbingu. Marabut w zadanym wzorze stanowi równocześnie skrzydełko i ogonek.

janusz.walaszewski - to ściągaj z głowy (niech tam nie chodzi) i siadaj do imadła ;). A efekty wstaw w tym wątku.

Zatem efekty poniżej ...

[attachment=472026:puchowiec.jpg]

i sposób na wykorzystanie resztek, "nimfka" z resztek piórka marabuta, kawałka złotego drucika, odrobiny duubingu, mosiężnej główki 3 mm i haczyka #12; przeznaczenie na "mój" zbiornik z prawie stojącą wodą 

[attachment=472027:z resztek.jpg]

• Create New...