remek 10,499 Report post Posted December 29, 2017 Publikujemy film ze szkółki.https://youtu.be/SPC0exczQSc Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 29, 2017 (edited) pisarz - to chyba Twoje ulubione muchy. Wyszły super. Jedyne co bym poprawił, to jeżynkę lekko położyłbym w tył, po marabucie. Obiecuję , że następna będzie miała położoną jeżynkę. To prawda że ta muszka mi pod pasowała :) . Jednak z pomiędzy much , które już ukręciłam w swoim życiu [ pominąwszy muchy z SzWM ] z lepszym bądź gorszym skutkiem , naprawdę dumny jestem tylko z dwóch muszek . Pomijając zaprezentowaną choinkę. :D Edited December 29, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted December 29, 2017 Pijaweczka jajko ssie:) [attachment=470376:pijawka.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 29, 2017 I do tego chilijskie winko[emoji4][emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 30, 2017 Pijaweczka jajko ssie:) Kawior i wino ^_^ . To ma sens :D . Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 30, 2017 Coś tam ukręciłem ;) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 30, 2017 Coś tam ukręciłem ;) Mnie bardziej interesuje jak zdjęcie zrobiłeś, lampa z dyfuzorem ? Czy jeszcze inaczej ... . A mucha, jak zwykle, klasa Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 30, 2017 Bardzo Cie zdziwię, telefonem ;P Samsungiem A5 z podświetleniem od góry lampką do której używam przy kręceniu. Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted December 31, 2017 pijawka na mokro [attachment=470583:pijawka2.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 31, 2017 Klasycznie i nowocześnie. :D Obiecałem położyć bardziej jeżynkę , to trzeba było dotrzymać słowa. A druga , no cóż nie byłbym sobą jakbym nie pokombinował . Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 31, 2017 (edited) Dałeś do pieca Edited December 31, 2017 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 31, 2017 partyzant - pijawkę zrobiłeś w wersji "welonka" - czyli z bardzo długim ogonkiem. To kapitalna wersja na jeziora, ładnie pracuje i ryby dobrze je zasysają. Na rzeki preferuję krótszego marabuta, bo często pstrągi szczypią za koniec. Jak dla mnie w Twojej pijawce ogonek jest za długi. Na szybko, można go "odszczypnąć", skrócić tak, aby uzyskać ładnie pracujące i ciekawie wyglądające poszarpane promienie, nie ucięte równo nożyczkami. Ew. można nożyczkami, ale tylko jednym ostrzem i palcem dociskając do niego promienie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 31, 2017 Tomek.M - pijawka wzorcowa. Takie pewnie trzymają w Sèvres pod Paryżem, obok wzorca metra i kilograma :). Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 31, 2017 pisarz - ta poprawiona chyba jeszcze lepsza od Tomkowej. A ta "kombinatorska" super. Prosimy o więcej pomysłów i inspiracji! Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 31, 2017 (edited) Trochę się ociągałem ostatnio, ale już nadrabiam, pierwsza próba ... trochę niezgodnie z recepturą, zamiast dubingu taki tam wynalazek ;) i teraz jak tak patrzę na zdjęcie to ogonek chyba ciut za długi [attachment=470708:pijawka_1.jpg] i "przycięta" trochę [attachment=470709:pijawka_2.JPG] Edited December 31, 2017 by janusz.walaszewski Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 1, 2018 I jeszcze jedna, taka zestresowana kanonada fajerwerków ;) [attachment=470724:pijawka_syl.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted January 1, 2018 Trochę się wyłamałem.... :rolleyes: :) Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted January 1, 2018 (edited) Cześć Wszystkiego najlepszego w 2018. :) Nie miałem pomarańczowych slotted więc użyłem "stalowych" Ta z czerwoną kryzą ma chyba trochę ubogiego marabuta i "bałaganik" w jeżynce (to była pierwsza próba). Czy pas dubbingu nie jest za szeroki ? Pomarańczowa wg mnie wygląda lepiej. [attachment=470773:DSC02366.JPG][attachment=470774:DSC02363.JPG] Pozdrawiam Sławek Edited January 1, 2018 by sdd_ Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted January 1, 2018 (edited) Irek i Sławek , piękne muchy :) . :good: Mnie dzisiaj udało się przejść od teorii do praktyki :D . Wprawdzie nie z muchówką , tylko z spinningiem UL . Jednak cieszy. :) Edited January 1, 2018 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted January 1, 2018 Irek i Sławek , piękne muchy :) . :good: Mnie dzisiaj udało się przejść od teorii do praktyki :D . Wprawdzie nie z muchówką , tylko z spinningiem UL . Jednak cieszy. :) Pewnie, że cieszy tym bardziej na własną przynętę. Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted January 1, 2018 Piotr, też dziś łowiłem tyle że ma muchę ;P Sezon wzdręgowy otwarty ;) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 1, 2018 Mnie dzisiaj udało się przejść od teorii do praktyki :D . Wprawdzie nie z muchówką , tylko z spinningiem UL . Jednak cieszy. :) Najlepsza nagroda dla tych, którzy są zaangażowani w tworzenie tej szkółki. Gratulacje! Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 1, 2018 Dzisiaj kolejne dwie wersje, niedługo będę mógł je przetestować, tej wielkości puchowce "robiły" na moim ciurku w zeszłym sezonie. Cały czas ogonki ciut za długie, ale to zawsze można skrócić, gorzej byłby z wydłużeniem ;) [attachment=471075:pijawka_żół.jpg] [attachment=471076:pijawka_organza.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted January 1, 2018 Ze skróconym ogonkiem. Trochę go wyskubałem :) [attachment=471092:pijawa2.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted January 1, 2018 W nawiązaniu do długich ogonków, zeszłej wiosny zrobiłem takie "coś" z długim ogonkiem i na moim ciurku to coś się sprawdzało. Puchowce z normalnym ogonkiem czy muchy typu "wooly bugger" wzbudzały zainteresowanie i owszem, ale "coś" było zdecydowanie częściej i agresywniej atakowane ... nie mam pojęcia dlaczego, niemniej tak było [attachment=471096:coś.jpg] Share this post Link to post Share on other sites