Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Egg sucking Leech Jig - EDYCJA II - STEP 3 (#13)

Recommended Posts

pisarz - to chyba Twoje ulubione muchy. Wyszły super.

Jedyne co bym poprawił, to jeżynkę lekko położyłbym w tył, po marabucie.

Obiecuję , że następna będzie miała położoną jeżynkę.facepalm.gif

To prawda że ta muszka mi pod pasowała :) . Jednak z pomiędzy much , które już ukręciłam w swoim życiu [ pominąwszy muchy z SzWM ] z lepszym bądź gorszym skutkiem , naprawdę dumny jestem tylko z dwóch muszek angel.gif. Pomijając zaprezentowaną choinkę. :D

Edited by pisarz

Bardzo Cie zdziwię, telefonem ;P Samsungiem A5 z podświetleniem od góry lampką do której używam przy kręceniu.

partyzant - pijawkę zrobiłeś w wersji "welonka" - czyli z bardzo długim ogonkiem. To kapitalna wersja na jeziora, ładnie pracuje i ryby dobrze je zasysają.

Na rzeki preferuję krótszego marabuta, bo często pstrągi szczypią za koniec.

Jak dla mnie w Twojej pijawce ogonek jest za długi. Na szybko, można go "odszczypnąć", skrócić tak, aby uzyskać ładnie pracujące i ciekawie wyglądające poszarpane promienie, nie ucięte równo nożyczkami. Ew. można nożyczkami, ale tylko jednym ostrzem i palcem dociskając do niego promienie.

Trochę się ociągałem ostatnio, ale już nadrabiam, pierwsza próba ... trochę niezgodnie z recepturą, zamiast dubingu taki tam wynalazek  ;)

i teraz jak tak patrzę na zdjęcie to ogonek chyba ciut za długi

[attachment=470708:pijawka_1.jpg]

i "przycięta" trochę

[attachment=470709:pijawka_2.JPG]

Edited by janusz.walaszewski

Cześć

Wszystkiego najlepszego w 2018. :)

Nie miałem pomarańczowych slotted więc użyłem "stalowych"

Ta z czerwoną kryzą ma chyba trochę ubogiego marabuta i "bałaganik" w jeżynce (to była pierwsza próba). Czy pas dubbingu nie jest za szeroki ?

Pomarańczowa wg mnie wygląda lepiej.

[attachment=470773:DSC02366.JPG][attachment=470774:DSC02363.JPG]

Pozdrawiam

Sławek

Edited by sdd_

Irek i Sławek , piękne muchy :) . :good:

Mnie dzisiaj udało się przejść od teorii do praktyki :D . Wprawdzie nie z muchówką , tylko z spinningiem UL . Jednak cieszy. :)

Edited by pisarz

Irek i Sławek , piękne muchy :) . :good:

Mnie dzisiaj udało się przejść od teorii do praktyki :D . Wprawdzie nie z muchówką , tylko z spinningiem UL . Jednak cieszy. :)

Pewnie, że cieszy tym bardziej na własną przynętę.

Pozdrawiam

Sławek

Najlepsza nagroda dla tych, którzy są zaangażowani w tworzenie tej szkółki. Gratulacje!

Dzisiaj kolejne dwie wersje, niedługo będę mógł je przetestować, tej wielkości puchowce "robiły" na moim ciurku w zeszłym sezonie.  Cały czas ogonki ciut za długie, ale to zawsze można skrócić, gorzej byłby z wydłużeniem  ;)

[attachment=471075:pijawka_żół.jpg]   [attachment=471076:pijawka_organza.jpg]

Ze skróconym ogonkiem. Trochę go wyskubałem :)

[attachment=471092:pijawa2.jpg]

W nawiązaniu do długich ogonków, zeszłej wiosny zrobiłem takie "coś" z długim ogonkiem i na moim ciurku to coś się sprawdzało. Puchowce z normalnym ogonkiem czy muchy typu "wooly bugger" wzbudzały zainteresowanie i owszem, ale "coś" było zdecydowanie częściej i agresywniej atakowane ... nie mam pojęcia dlaczego, niemniej tak było

[attachment=471096:coś.jpg]

• Create New...