Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Jyhis Fly - EDYCJA II - STEP 2 (#12)

Recommended Posts

Janusz tu w rozdwojonej, ale dokładnie tak samo wychodzi w pętli. Robi się identycznie, tylko odkłada na bok bobinkę z nitką wiodącą, a nawijasz twisterem .

Piotr, masz zdjęcia i zastosowanie jeżynki w pętli ;) Na zdjęciu zaznaczyłem żółtym kwadratem co wykorzystujesz, resztę z podszorstkiem można wywalić. Po skręceniu możesz troszkę wyczesać, wyjdzie to co ma wyjść, resztę nawijasz. Zrób ze dwa, trzy obroty z tyłu reszta przód, pamiętaj o lekkim odciąganiu włosa w tył ;)

Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie; jak ta sierść znalazła się w klipsie ? Sierść sarny czy jelenia to ok, wiem jak, ale sierść z maski - za bardzo sobie nie wyobrażam  :(

Dzisiaj postanowiłem podnieść sobie poprzeczkę i ukręcić muszkę na mniejszym haku. Dotychczas używałem FD 10 "Pupa&Larva", a dzisiaj użyłem Tiemco 212Y nr 13

Dla porównania foto:

IMG_3734.jpg?dl=0

Nie ukrywam, że było bardzo ciężko, ale nie poddałem się i oto efekt:

IMG_3732.jpg?dl=0

Użyłem dodatkowo wosku do sierści zająca. Aha, od wczoraj wiem że istnieje takie ustrojstwo jak klips do dubbingu :) którego mi baaardzo brakuje :lol: Czy mogę prosić o podlinkowanie jakiegoś dobrego?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edited by Grzegorz78

Co do klipsów to w pierwszym linku full wypas ze Szwajcarii

https://bogdangawlik.pl/product-pol-4381-Marc-Petitjean-Magic-Tool-Set.html

w drugim linku znajdziesz trochę tańsze od Stonfo

https://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Narzedzia-imadla_Pozostale-narzedzia-300.html

i Magic Tool od innego dostawcy

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/marc-petitjean-magic-tool-g6-a145-p1374-k7701.html

i Stacker do kompletu

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/marc-petitjean-magic-tools-stacker-g6-a145-p1374-k15951.html

Edited by janusz.walaszewski

Używam własnie Magic Tool. Naprawdę warto zainwestować, chociaż można też poradzić sobie innymi metodami.

Grzegorz gdyby nie ten gigantyczny ogon, to jętka była by naprawdę fajna ;)

Edited by Tomek.M

Co do klipsów to w pierwszym linku full wypas ze Szwajcarii

https://bogdangawlik.pl/product-pol-4381-Marc-Petitjean-Magic-Tool-Set.html

Mam pełny komplet rozmiarówka + inne akcesoria kupowane jak tylko pokazały się w sklepie FM, ceny były w granicach 90-100 zł za zestaw. Skąd taka podwyżka - prawie 70%. Jaja sobie robią.

Mam pełny komplet rozmiarówka + inne akcesoria kupowane jak tylko pokazały się w sklepie FM, ceny były w granicach 90-100 zł za zestaw. Skąd taka podwyżka - prawie 70%. Jaja sobie robią.

Że jaja sobie z nas robią to wiem nie od dziś  ;)  :P  Za przykład zawsze podaję taki super glue "hamerykanski" Zap A Gap, można kupić na Alle czy w hurtowniach modelarskich za ok 15 zł a w FM prawie 30 zł ...

Grzegorz gdyby nie ten gigantyczny ogon, to jętka była by naprawdę fajna ;)

Tak. Masz racje. Muszę dać krótsze promienie, aczkolwiek zdjęcie trochę przekłamuje i w rzeczywistosci, ta dysproporcja nie jest wcale taka duża.

Co do tego Magic tools to chyba nie ma uproś i trzeba będzie kupic[emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kupisz i nie będziesz żałował, tam jest nie tylko klips :) Jak się nauczysz togo używać, to znacznie ułatwisz sobie prace z muchami. Nie trzeba dawać krótszych promieni, tylko przesunąć je, aby wystawały tylko tyle ile potrzebujesz ;)

To podpowiedz mi jeszcze Tomek jaki rozmiar wziąć, bo występują micro, standard i magnum? Do haków 10-12.

super glue Zap A Gap, można kupić na Alle czy w hurtowniach modelarskich za ok 15 zł a w FM prawie 30 zł ...

Masz jakiś link gdzie to dostanę od ręki - sklep mam na myśli... FM jest drogim sklepem tym bardziej nie rozumiem skąd Gawlik bierze ceny... 

To podpowiedz mi jeszcze Tomek jaki rozmiar wziąć, bo występują micro, standard i magnum? Do haków 10-12.

Ale rozmiar czego?

No tego Magic tool’a Marca Petitjean’a. Na eBay uk są w trzech rozmiarach- takich jak napisałem.

Jeśli mogę coś zasugerować... Wszystko zależy od wielkości tułowi jakie będziemy przeważnie kręcić. Maluszki klamerki 28-35 mm rzadko używam prawie że wcale, na ogół 45 i 65 mm. Pytanie czy nie lepiej kupić jeden duży (65) i mieć duży zakres pracy. Nie musimy go całego wypełniać a do długich tułowi jak znalazł. Przy muchach na hakach x3 czasami dwa razy muszę nawijać by pokryć cały trzonek, głownie streamery pstrągowe, haki Tiemco 300 lub podobne. Wielkość 45 i 65 są rozdzielone w dystrybucji, może jest to świadome działanie...

psinka-11_zpslcbr4vlr.jpg

Ja używam bo robię i maleństwa lipieniowe. Ale jak kto woli, trzeba sobie dobrać do swoich upodobań i potrzeb :)

Witam.

Z tego co pamiętam to Pisarz pokazywał jak zrobić klipsa do dubbingu z klipsa biurowego i kawałka koszulki z twardej folii.

Koszt jakieś 3 zł, wybór rozmiarów klipsów spory, do kupienia w każdym papierniczym i co najważniejsze działa jak ta lala.

Pozdrawiam.

• Create New...