Tomek.M 5,665 Report post Posted December 21, 2017 Ziemowit, jasne że można, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i dostępne materiały. Nie namawiam, ale jeśli ktoś ma wolne środki, to warto nabyć taki komplet ;) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 21, 2017 Faktycznie klips zrobiony przez Piotra wyglądał ciekawie i zapewne był bardzo tani. Skłaniam się jednak ku rozwiązaniu Marka Petitjean'a przede wszystkim dlatego, że pozwala na wykorzystanie, nietanich piór CDC, prawie bez strat. Co w dłuższej perspektywie zapewne zniweluje początkowy koszt zakupu, wystarczy spojrzeć jak posługuje się tool'em pomysłodawca https://www.youtube.com/watch?v=Ud3lUnmSn2g Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 21, 2017 Ja jednak zdecydowałem i zamówiłem już to „magiczne narzędzie”. Wcześniej, czy później i tak bym to kupił, a im później, tym by wyszło drożej- przerabiałem to już wielokrotnie[emoji4] Pozdrawiam. Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 21, 2017 Ziemowit, jasne że można, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i dostępne materiały. Nie namawiam, ale jeśli ktoś ma wolne środki, to warto nabyć taki komplet ;) No nie wierzę :o . Dorosłe ,100% samce , prowadzą dyskusję i spierają się , która wsuwka do włosów jest lepsza :D ;) . Klips z spinacza biurowego który zaprezentowałem , jest na pewno mało doskonałym urządzeniem i wymaga więcej ekwilibrystyki podczas kręcenia :( , ale daje radę :) . Share this post Link to post Share on other sites
lukastrance 284 Report post Posted December 21, 2017 W którym wątku szukać instrukcji do budowy klipsa? [emoji4] Jakiś tam pomysł mam ale chętnie go zweryfikuje [emoji6] Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 21, 2017 W którym wątku szukać instrukcji do budowy klipsa? [emoji4] Jakiś tam pomysł mam ale chętnie go zweryfikuje [emoji6] http://jerkbait.pl/topic/68083-narz%C4%99dzia-muchowe-czyli-zr%C3%B3b-to-sam/page-3 Tu masz parę zdjęć . Budowa jest prosta , jak budowa cepa . Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 21, 2017 (edited) Podjąłem jeszcze jedna próbę . Chyba idzie ku lepszemu? Ale jeszcze daleka droga ! Edited December 21, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted December 21, 2017 Nie znam się za bardzo na magic toolach, ale bym zaryzykował i kupił jakiś wieszak przeźroczysty :) http://marikus.pl/pl/p/Wieszak-do-bielizny-i-lekkiej-odziezy-typ-WBX5-z-klipsami/23072710 Share this post Link to post Share on other sites
lukastrance 284 Report post Posted December 21, 2017 http://jerkbait.pl/topic/68083-narz%C4%99dzia-muchowe-czyli-zr%C3%B3b-to-sam/page-3 Tu masz parę zdjęć . Budowa jest prosta , jak budowa cepa .Prostsze niż myślałem [emoji4] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 22, 2017 Grzegorz78 - ogonek faktycznie za długi. Ale wyzwanie podjąłeś ambitne. Tułów ok. Ogonek - trzeba igłą rozdzielić promienie tak, aby nie były złączone. Dwa się łączą, trzeci jest ok. Skrzydełko - odsunąłbym milimetr od oczka w stronę ogonka. Jeżynka - idzie w dobrą stronę, przydałoby się jeszcze z przodu, przed skrzydełkiem jeden, dwa nawoje więcej. Generalnie - idziesz do przodu! Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 22, 2017 Dzięki Mirek[emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 22, 2017 pisarz - tułowik i ogonek super. Jeżynka bardzo mi się podoba - taka kolczasta i w sam raz. Nawet mogłaby być trochę uboższa. Nie widać podszerstka w dubbingu - super. Przydałoby się więcej jeżynki między skrzydełkiem, a oczkiem haka, teraz jej ciężar przesunięty jest do tyłu, a warto podeprzeć muchę przy oczku. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted December 25, 2017 Nie ukrywam że z wsparciem taty, ale jakoś Młody poskładał to do kupy ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 26, 2017 hi tower - Brawa dla Młodego. Na taką sam chciałbym łowić. Moi synowie bardziej abstrakcyjne konstrukcje mają w głowach, trudno im odwzorowywać "zastane" wzory. Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted December 26, 2017 (...) Moi synowie bardziej abstrakcyjne konstrukcje mają w głowach, trudno im odwzorowywać "zastane" wzory. No mój ma dokładnie tak samo, tylko tu trzymamy reżim co do ilości dostępnych materiałów jaki i kolejności ich wydawania do pracy oraz stały nadzór nad koncepcją. Ale czasem jak dostaje "wolną rękę" to powstają takie "potworki": Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 26, 2017 (edited) Kolejna próba, dalej body z pianki, następne będzie z chenille (mam nadzieję) z jeżynką/dubingiem dalej pewne problemy i na koniec jeszcze urwałem trochę ogonek - masakra :doh: [attachment=469500:DSC_2655.jpg] trochę korpus "podmalowałem", niewiele to zmienia ... [attachment=469501:DSC_2664.jpg] Edited December 26, 2017 by janusz.walaszewski Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted December 26, 2017 Janusz, mucha fajna i fotka niezła (ta ostatnia). Urwany promień ogonka trzeba było usunąć i byłoby po problemie :) Muszki coraz lepsze. Brawo za wytrwałość! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 27, 2017 hi tower - takiego potworka ze squirmów to sam zrobiłem. I ryby na niego biorą! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 27, 2017 janusz.walaszewski - mucha całkiem niezła. Ogonkiem się nie przejmuj, w następnej będzie lepiej. Jeżynka aż za gęsta jak dla mnie. Podmalowanie dobrze robi jętkom. Zwłaszcza majowym z żółtej pianki. Prawdziwa jętka zwykle najmniej ma chyba właśnie koloru...żółtego. A sporo osób upiera się, że majówka ma być żółta. Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted December 28, 2017 Pora nadrabiać zaległości, ten zając to złośliwa bestia ;) [attachment=470084:DSC03337.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 29, 2017 Białek - moje słowa uznania i gratulacje. Mucha bardzo udana. Nawet nie wiem do czego się przyczepić... Aha - dałbym mniej włosów w jeżynce! :) Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted December 29, 2017 Białek - moje słowa uznania i gratulacje. Mucha bardzo udana. Nawet nie wiem do czego się przyczepić... Aha - dałbym mniej włosów w jeżynce! :) Dzięki, ciężka sprawa z tą sierścią. Cholera jedna nie chciała się trzymać nici, dopiero w pętli jakoś to ogarnąłem. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 29, 2017 (edited) Obiecana na bazie chenille, zrobię jeszcze 100 takich to może zaczną lepiej wyglądać, wydaje mi się, że chyba już wiem o co chodzi ;) Jeszcze tylko nowy sprzęt do fotografowania muszę lepiej ogarnąć ... [attachment=470354:JyF_ch.jpg] promienie w ogonku zrobiłem ze starego pędzla do golenia (z borsuka chyba, taki porządniejszy B) ) Edited December 29, 2017 by janusz.walaszewski Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 30, 2017 Januszu bardzo fajna, widać że juz wiesz o co chodzi :). Trochę więcej staranności przy wykonywaniu i będzie super! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 31, 2017 janusz.walaszewski - udana mucha! Ten ogonek z borsuka ładnie kolorystycznie wybrałeś, wygląda super. Trochę paprochów przy główce. To taki drobiazg który warto dopracować z dwóch powodów: po pierwsze, brak paprochów = czyste oczko = szybkie i łatwie zawiązanie muchy nad wodą, po drugie - od razu paprochy zdradzają poziom umiejętności i staranność krętacza (lub ich brak). Share this post Link to post Share on other sites