sdd_ 1,188 Report post Posted December 17, 2017 (edited) Cześć Dopiero teraz znalazłem chwilę. Teraz widzę, że trochę pojechały mi proporcje. [attachment=467192:jyhis green.jpg] [attachment=467189:jyhis grey2.jpg] Ps. Wzrok już nie ten. Zima, ciemno a najlepiej widzę przy dziennym świetle. Wczoraj kupilem w sieciówce lupę z podświetleniem led. Co prawda to nie młode oczy ale 2,25 krotne powiększenie i super podświetlone pole robocze. W końcu dobrze widzę. Minusem jest to że między imadłem a oczami jest to ustrojstwo i trochę przeszkadza. Zdjęcia też zrobiłem przez tą lupę. Pozdrawiam Sławek Edited December 17, 2017 by sdd_ Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 17, 2017 Muszka taka zwiewna, subtelna - właśnie taki powinien być ten wzór - oszczędny, naturalny, jak żywe owady. Łatwo powiedzieć, trudniej przeflancować na imadło. :D Wszelkie dubbingi i jeżynki z sierści zawsze były moją piętą achillesową :( . Trzeba by jakie korepetycje obstalować. -_- Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted December 17, 2017 (edited) Jeszcze jedna próba. Lekki bałagan przy główce. [attachment=467244:jyhis green2.png] Pozdrawiam Sławek Edited December 17, 2017 by sdd_ Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 17, 2017 Pierwsza próba, postanowiłem dokończyć to wcześniej zrobione "extended body", największy problem sprawia zachowanie proporcji i związany z tym "problem" - ile wziąć materiału do dubbingu ??? Ale to chyba normalne, że na początku nie wiadomo co i jak, najważniejsze - próbować, ciągle podejmować kolejne próby :) No i jakiś sprzęt do fotografowania by się przydał ;) [attachment=467321:J.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted December 17, 2017 (edited) Miałem tylko zwykłe chenille, więc usiłowałem coś zrobić ze zwykłym dla zasady :) [attachment=467477:DSCF48371.JPG] Ale mnie jednak pianka ciągnie mnie bardziej i ta sądzę że wyszła lepiej ;) [attachment=467478:DSCF48351.JPG] [attachment=467479:DSCF48361.JPG] Edited December 17, 2017 by Epidares Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 18, 2017 pisarz - widzę, że spodobały Ci się jeżynki z sierści. W pierwszej zdecydowanie za gęsto, w kolejnych dobrze, ale włosy dałbym trochę dłuższe i bardziej nastroszone (pod kątem prostym do haczyka). Myśl zawsze jak taka mucha siądzie na powierzchni, czy jeżynka ją podtrzyma? Nalej wody do talerza, muchę zawiąż do kawałka cienkiej żyłki i...pac! Posadź z rozpędu na powierzchni. Pływa? Siedzi prosto? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 18, 2017 sdd - powiedziałbym, że całkiem udane. Na razie jeszcze każda w ciut innym stylu i jest kilka drobiazgów do poprawki lub stabilizacji. - skrzydełko - w pierwszej (oliwkowej) i ostatniej ładne, w drugiej takie oszczędne - jeżynka - w pierwszej delikatna, w drugiej dobra, ale trochę za krótkie włosy, w trzeciej też za krótka, sporo podszerstka. - ogonek i tułów niezłe, spróbuj trochę "zwęzić" zapalniczką włoski chenille przy ogonku, aby zwężały/zcieniały się w stronę ogonka. - a główkę w ostatniej sam wiesz jak dopracować. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 18, 2017 janusz_walaszewski - proporcje nie przypadły mi do gustu. do takiego tułowia i skrzydełka dałbym większy haczyk, lub odwrotnie. Przy tym rozmiarze haczyka, skrzydełko i ogonek powinny być krótsze. Dubbingu na jeżynkę oszczędnie, potrzebne dłuższe włosy! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 18, 2017 Epidares - pierwszą chciałem skrytykować, ale kolejne lepsze. Skrzydełko postaw bardziej do pionu, może daj szczyptę więcej CDC. Rozdziel promienie ogonka. Jeżynki wyszły Ci całkiem nieźle. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 18, 2017 (edited) W ramach praktyki ukręciłem jeszcze jedną. Zamiast promieni z pióra koguta, użyłem promieni z pióra "letniej" kaczki :) Edited December 18, 2017 by Grzegorz78 Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 18, 2017 Przyznam, że Mirek wszedł mi trochę na ambicje, więc tym razem mucha wykonana z materiałów dokładnie takich jak w stepie. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 18, 2017 Jakiego haka użyłeś? Mucha zaje... :) Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 18, 2017 A takiego ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 18, 2017 pisarz - widzę, że spodobały Ci się jeżynki z sierści. Podobają mi się bardzo ,ale nie w moim wykonaniu . :D Przyznam, że Mirek wszedł mi trochę na ambicje, więc tym razem mucha wykonana z materiałów dokładnie takich jak w stepie. Tomek , dowaliłeś do pieca :) .Piękna :) Znów dziwny ból w dołku , idę zażyć coś przeciwbólowego. ;) :D Jak zrobić taką jeżynkę? :o Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 18, 2017 Jest prosta, wystarczy odpowiednio rozłożyć sierść w pętli przed skręceniem, nie może być za gęsto. Przy nawijaniu lekko odciągasz palcami sierść w kierunku łuku kolankowego. Po kilkunastu muchach załapiesz o co chodzi :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 19, 2017 Grzegorz78 - no ta mucha to już klasa. Widać, że idziesz do przodu. Tułów powinien być trochę dłuższy, bo to extended body, czyli z założenia coś dłuższego od trzonka haczyka. Jeżynka, skrzydełko, ogonek - super. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 19, 2017 Tomek.M - chciałbym wszystkim w taki sposób wpływać na ambicje. Nawet sobie. Mucha piękna i zdjęcie również. Dopracowana, dopieszczona. O zastosowaniu tego grubego modelu Varivasa do suchej muchy nie pomyślałem. Kształt ma fajny, ale masa duża. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 19, 2017 pisarz - Tomek wyłożył w kilku zdaniach jak proste jest zrobienie takiej jeżynki. Więc nie truj się lekami, tylko siadaj do imadła! Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 19, 2017 Mirku, ten hak już sprawdzony. Jest gruby ale nie ma bardzo dużej masy, za to jest wystarczająca, żeby ładnie stabilizować muchę w opadzie na wodę. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 19, 2017 (edited) pisarz - Tomek wyłożył w kilku zdaniach jak proste jest zrobienie takiej jeżynki. Więc nie truj się lekami, tylko siadaj do imadła! Jakoś dla mnie , to nie takie proste. Wczoraj podjąłem jeszcze jedną próbę :) . Tomek napisał , że sierści dawać nie za gęsto .A co to znaczy nie za gęsto ,jeden włos na centymetr , czy może na centymetr dziesięć ^_^ . Nie za gęsto pojęcie względne. Mirek napisał , że za mało podparłem skrzydełko z tyłu -_- . Potem napisał że jeżynka musi potrzymać muchę na wodzie :huh: .Znów pojęcia względne . Reasumując . Jeżynka wyszła chyba nie brzydka , ale tak duża i gęsta ,że nie tylko podtrzyma muszkę , ale i ciężarek gruntowy. :D Zdjęcia nie pokażę , bo byście mogli ze śmiechu dostać zajadów. :D Dziś nie dam rady , ale jutro dalej walczę . :) Edited December 19, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 19, 2017 pisarz - tu Wujek Dobra Rada: IIIIIIIII - za gęsto! I I I I I - w sam raz... I I I I - za rzadko? :D Nie bierz wszystkiego na poważnie. To ma być dobra zabawa. Mi też średnio wychodzą jeżynki z sierści, bo sporadycznie takie wiążę. Obiecuję, w kolejnej muszce ze szkółki nie będzie jeżynki z sierści! Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 19, 2017 Obiecuję, w kolejnej muszce ze szkółki nie będzie jeżynki z sierści! Sprawdziłem już wcześniej i brak sierści i dubbingu w następnych stepach od razu poprawił mi humor. ;) :D Mirek , ja się śmieję sam z siebie :D . Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 19, 2017 (edited) Piotr, masz zdjęcia i zastosowanie jeżynki w pętli ;) Na zdjęciu zaznaczyłem żółtym kwadratem co wykorzystujesz, resztę z podszorstkiem można wywalić. Po skręceniu możesz troszkę wyczesać, wyjdzie to co ma wyjść, resztę nawijasz. Zrób ze dwa, trzy obroty z tyłu reszta przód, pamiętaj o lekkim odciąganiu włosa w tył ;) Edited December 19, 2017 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 19, 2017 Tomasz, ta jeżynka, którą pokazujesz jest nawijana w "pełnej pętli", nie w rozdwojonej nici wiodącej ? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 19, 2017 Piotr, masz zdjęcia i zastosowanie jeżynki w pętli ;) Na zdjęciu zaznaczyłem żółtym kwadratem co wykorzystujesz, resztę z podstrunnikiem można wywalić. Po skręceniu możesz troszkę wyczesać, wyjdzie to co am wyjść, resztę nawijasz. Zrób ze dwa trzy obroty z tyłu reszta przód, pamiętaj o lekkim odciąganiu włosa w tył ;) I nastała jasność i olśnienie :). Tomek, dziękuję :highfive: Share this post Link to post Share on other sites