Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 12, 2017 Pluszszcz - piękna. Nie wiem czy przypalałeś chenille na końcu - to pozwala uzyskać ładny stożek tułowia w kierunku ogonka. A jeżynkę nawinąłeś taką jak nikt do tej pory. Brawo! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 12, 2017 Janusz - dzięki za filmik - step pupy. Filmik z Finlandii, bo tam te muszki są chyba najbardziej popularne. Stosunkowo proste, skuteczne i ciekawie wyglądają. Na nasz filmik jeszcze musicie kilka dni zaczekać, żeby nie było zbyt prosto. Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted December 12, 2017 Mam i ja ;) Faktycznie przyklejenie promieni do micro chenille jest trudniejsze niż by się mogło wydawać ;) Największą trudność sprawia mi nakręcenie sierści na nić...używam wosku w sztyfcie i te włoski nie chcą się kleić. [attachment=466183:1.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 12, 2017 Trudna mucha, głównie z powodu ogonka, braku akuratnych materiałów i haczyka. Po długim dłubaniu wynalazłem dwudziestoletnią chenille o której nie myślałem, że jeszcze na coś się przyda :) Haczyk #14, ogonek przywiązany na igle Piękna :clappinghands: Dlaczego jak oglądam Twoje muchy , to boli mnie w dołku? :innocent: :D Irek - żeby uzyskać taką piękną jeżynkę , to kręcisz sierść w pętli ? Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 12, 2017 Poprawiłem proporcje Mirku ;) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted December 12, 2017 (edited) Pierwsza jętka w życiu :) [attachment=466213:image.jpeg] Chyba za duży żagielek :) Edited December 12, 2017 by partyzant Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 12, 2017 No proszę Tokaj już był a teraz chilijskie czerwone wytrawne ;) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted December 12, 2017 Miód malina mniam ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted December 12, 2017 Piękna :clappinghands: Dlaczego jak oglądam Twoje muchy , to boli mnie w dołku? :innocent: :D Irek - żeby uzyskać taką piękną jeżynkę , to kręcisz sierść w pętli ? Piotr, w pętli, bo to chyba najskuteczniejszy sposób na to, żeby jeżynka się trochę najeżyła :).Trzeba tylko się postarać i sierść w pętli ułożyć mocniej wystającymi końcami w jedną stronę. Mucha jak mucha, sporo można by jeszcze poprawić, żeby była bardziej zwarta i proporcjonalna. Z tą chenille fajny patent, a moja szczególnie się do tego nadaje, bo jest dość sztywna, dobra do suchych muszek. Na pewno jakieś fajne chruściki z tego wyjdą ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 12, 2017 Piotr, w pętli, bo to chyba najskuteczniejszy sposób na to, żeby jeżynka się trochę najeżyła :).Trzeba tylko się postarać i sierść w pętli ułożyć mocniej wystającymi końcami w jedną stronę. Takie układanie sierści , to wyższa szkoła jazdy . Kiedyś próbowałem i nie wychodziło ,ale chyba jeszcze raz spróbuję bo efekt bajka. Poprawiłem proporcje Mirku ;) Ślicznotka. :) Tomek - teraz to mnie ściska w dołku podwójnie. :blush: :D Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 12, 2017 To popuść pasek i działaj, bo te muszyska coraz fajniej Ci wychodzą ;) Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 12, 2017 W szkółce mała przerwa bo czekam na materiały i aby się nie nudzić, czy raczej nie siedzieć bezczynnie, ukręciłem takiego pajączka ...ciut piórka chyba za długie [attachment=466237:spider'ek.jpg] a co do dubbingu w pętli warto obejrzeć filmy z Jerry'm French'em https://www.youtube.com/watch?v=qszszPF-rG4&t=1291s Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 12, 2017 a co do dubbingu w pętli warto obejrzeć filmy z Jerry'm French'em Janusz ja wiem i Ty wiesz , że na filmie to wszystko wydaje się proste. :D Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 12, 2017 Janusz ja wiem i Ty wiesz , że na filmie to wszystko wydaje się proste. :D To fakt, ale lepiej mieć możliwość podglądać najlepszych niż nie mieć ;) :) Share this post Link to post Share on other sites
Forest-Natura 1,452 Report post Posted December 12, 2017 Witam. Sorki że pobocznie, ale tak ku pokrzepieniu serc ... https://www.facebook.com/vladimir.trampa.9/photos?pnref=lhc Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 13, 2017 Sicu - mucha bardzo ładna. Przytop końcówkę chenille zapalniczką, aby uzyskać ładny stożek. Z ogonkiem i jeżynką poradziłeś sobie całkiem dobrze. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 13, 2017 Tomek.M - ta wygląda kąśliwie. Będą gryzły! Mi się podoba, pstrągom też będzie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 13, 2017 partyzant - chciałbym zawiązać taką pierwszą jętkę w życiu. Żagielek faktycznie lepszy byłby krótszy, no i jeżynka coś ubogo wygląda, albo już mnie oczy mylą (więcej ościstych włosów, zwłaszcza dołem). Za to tułów i ogonek super. Widzę, że co mucha to butelka wina pęka :P. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 13, 2017 janusz.walaszewski - jeżynka w spiderze, w sam raz. Za to tułowik zrobiłeś w stylu szkockim - krótki. Bardzo lubię łowić na takie spidery na jeziorach. Zwłaszcza na czarne ze srebrną przewijką. Muszka prosta, a czasem zabójczo skuteczna. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 13, 2017 Trudno byłoby ukryć szkocki rodowód, wszak wzorowałem się na Davie'm McPhail ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 13, 2017 (edited) To popuść pasek i działaj, bo te muszyska coraz fajniej Ci wychodzą ;) No , dzięki za dobrą radę. ;) Popuściłem i już mi lżej :)........................................ale w portfelu :( :D Przejeżdżałem dziś przez Łukowską , myślę zajrzę może mają maskę zająca ^_^ . Maskę kupiłem :) , ale................ jakoś tak się złożyło, że wyszedłem prawie o stówę lżejszy. :o Edited December 13, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted December 13, 2017 (edited) A mogłeś spytać to bym powiedział że maski u Darka są, a i dużo więcej też Edited December 13, 2017 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 15, 2017 Ponieważ kupiłem maskę zająca ,grzechem byłoby nie spróbować ukręcić jeżynkę w pętli :) . Chyba trochę przesadziłem z długością i gęstością . Początki są trudne , ale............ "per aspera ad astra". Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted December 15, 2017 Nie mnie oceniać, ale tułów razem z ogonkiem jest zarąbisty[emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted December 15, 2017 Szanowni, w załączeniu film do stepu! Będzie jeszcze łatwiej.Jeśli podobają Wam się nasze produkcje :) prosimy o polubienie naszego kanału, polubienie filmu. Chcielibyśmy docierać do jeszcze większej liczby muszkarzy albo spinningistów, którzy chcieliby rozpocząć przygodę z muchą. Dzięki! https://youtu.be/VBz20GTAksU Share this post Link to post Share on other sites