remek 10,499 Report post Posted November 29, 2017 W ramach szkółki wiązania much (jerkbait.pl i salar.pl) przedstawiamy w jaki sposób wykonać quilla ze stosiny pióra kaczki. Oczywiście do tego zadania nada się wiele innych piór. https://youtu.be/kj8vH26FD_E Share this post Link to post Share on other sites
Archanioł 606 Report post Posted November 30, 2017 Wg mnie na początek łatwiej robić quill z piór pawia. Ściągam włoski za pomocą paznokcia ze stosiny i w zasadzie mamy gotowy quill na tułowia do suchych mych i mniejszych nimf. Dobrze jest mieć świeże pióra, a im większe tym lepiej. Świeże są bardziej elastyczne i łatwiej z nich schodzą włoski. Najlepiej robić quill z samego oczka pawia, ale ja czasem jak potrzebuje dłuższej stosiny, to sięgam po niższe promienie, i podciągam je kolorystycznie. Tzn lekko je farbuje farbami do koloryzacji włosów. Jansy blond pozwala wyciągnąć ładną segmentacje, kasztan, rudy też maja swój urok. A zawsze w pojemniczku po farbowaniu zostaje troche farby, wrzucam tam quil i trzymam trochę dłużej jak powinno się trzymać farbę na włosach. prosty step z sieci: http://www.qrystian.pl/en_how-to-prepare-a-peacock-quill,645.html Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 30, 2017 Super, tylko w tym stepie nie o taki quill chodzi. Tu ma być użyty taki właśnie, jaki prezentuje Mirek. Poza tym oba quille bardzo prosto się robi. Odrobina wprawy i wszystko wychodzi. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Dmyszewicz 661 Report post Posted November 30, 2017 Idealnie pokazane :) Dziękuję, jeszcze nigdy nie robiłem quilla ze stosiny! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 30, 2017 Dziękuję Krzysiek. Warto spróbować. Wszyscy (no może prawie wszyscy) cały czas się czegoś uczymy. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 30, 2017 Proste jak budowa cepa. :doh: Po obejrzeniu filmu kopara mi opadła. :o Człek potrafi sobie skomplikować życie :( . Jakbym ja nagrał film pokazujący jak robiłem quilla ze stosiny , to byście umarli za śmiechu. :D Dzięki za naukę. :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 30, 2017 pisarz - jak się umie, to nie sztuka. Ale faktycznie byłem zaskoczony, że ten element sprawił dużą trudność szkółkowiczom. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 30, 2017 Wydaje mi się Mirku, że nie załapali z której strony faktycznie się ten quill ściąga ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 1, 2017 A jak się okazuje, na taki prosty patent filmiku w sieci nikt nie znalazł. Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted December 6, 2017 (edited) Po instruktarzu to idzie, że hej ... :) [attachment=464446:DSC_0681.JPG] i po kąpieli [attachment=464467:DSC_0682.JPG] Edited December 6, 2017 by Białek Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 7, 2017 Brawo Darek. Jest z czego kręcić! Share this post Link to post Share on other sites