Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 26, 2017 Liczący 12.000 lat( wedle Wiki) las Hambach w Nadrenii Północnej-Westfalii zagrożony. Już obecnie jego powierzchnia zmniejszyła sie do 10% pierwotnego obszaru ! Czemuż to ?! Otóż dlatego że że potrzeba węgla brunatnego który tam zalega ! Jak podaje CNN : "największy dostawca elektryczności w Niemczech RWE prowadzi kopalnię odkrywkową która wkracza do lasu Hambach Otwór w ziemi ma ok 33 mile kwadratowe ale produkuje 40 milionów ton węgla rocznie. Niemcy odpowiadają za 20 % zanieczyszczeń powietrza w Europie". Co na to gremia europejskie ? Share this post Link to post Share on other sites
Majkel S 73 Report post Posted November 26, 2017 ale że co? ktoś robi źle i to ma być usprawiedliwienie dla naszych działań, czy o co chodzi? mam się wzniecać jakimś lasem w Niemczech czy gdzieś jak mi pod nosem wycinają mój Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted November 26, 2017 Ohooo, zaraz "łosie" się tu przeniosą... :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 26, 2017 (edited) ale że co? ktoś robi źle i to ma być usprawiedliwienie dla naszych działań, czy o co chodzi? mam się wzniecać jakimś lasem w Niemczech czy gdzieś jak mi pod nosem wycinają mój A gdzież to "Twój" wycinają ? Zdaje się pod presją EU harvester'y wyjechaly z Puszczy. Chyba że o inny las chodzi Edited November 26, 2017 by Marcin Rafalski Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted November 26, 2017 E tam bujda przecież Niemcy jako prekursor energii odnawialnej nie spalają najbardziej "trującego" węgla brunatnego. Przecież oni domagają się dekarbonizacji naszej energetyki, wymuszają na Polsce podpisywania zobowiązań co do redukcji emisji co2, Nie no niemożliwe. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted November 26, 2017 Czytalem ten art na CNN, ciekawy trzeba przyznac :) Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 26, 2017 http://edition.cnn.com/2017/11/16/europe/germany-coal-hambach-forest/index.html Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted November 27, 2017 A to cwaniaki...Unia dwoch predkosci...Niemcom sie predzej skonczy wegiel i lasy Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 27, 2017 Możnaby tam wydelegować naszych zielonych - tylko kto by im płacił.. :( Chociaż spróbować podziałać z non profit pracownią, przyjacielami albo miłośnikami lasów - co? - miodokwiat krzyżowy tam nie rośnie, albo nie kwitnie jakieś ziółko..? A przy okazji mogliby zawalczyć z bandycką regulacją niemieckich rzek, grożącą wyginięciem europejskiej ichtiofauny, wymóc manifami skasowanie haniebnej żeglugi śródlądowej oraz zażądać głowy tamtejszego ministra środowiska.. Możemy też napisać płomienną petycję , albo tradycyjny donos do komisarzy - wszak mamy w tym dziele niekiepską wprawę.. a nawet nową, świecką tradycję.. Do dzieła.. :) Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted November 27, 2017 Sławku w kwestii pisania petycji, orędzi, pism urzędowych i ku pokrzepieniu protestujących serc, oraz innych zaangażowanych krótkich form literackich byłbyś właściwą osobą na właściwym miejscu. Naprawdę to zadanie dla Ciebie, jak na miarę szyte. Share this post Link to post Share on other sites
R0BERT 378 Report post Posted November 27, 2017 Trzeba udzielić bratniej pomocy przyjacielom zza Odry, chętni wystąp. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted November 27, 2017 (edited) Czy ja wiem...to jest kraj niezagrozonej demokracji, przykladowo wolnosc slowa jest, tyle ze nie o wszystkim wolno mowic i pisac, a kazdy sam siebie pod katem poprawnosci politycznej weryfikuje, a goscinnosc wybiorcza, takiego zbladzonego zubra od nas prewencyjnie ubili...troche strach tam w gosci jechac i gebe otwierac Edited November 27, 2017 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
witeg 925 Report post Posted November 27, 2017 Bo trzeba się ubrać odpowiednio - koszula nocna, szlafmycę zawinąć dookoła szyi bo już chłodno jest, makijaż brązową pastą do butów i nikt nie ruszy. Share this post Link to post Share on other sites
R0BERT 378 Report post Posted November 27, 2017 No cóż, duch w narodzie (tfu, przepraszam) ginie, nie widzę etatowych łosi, nikt nie chce walczyć o nasze wspólne, przecież, dobro ;). A przecież na pewno w tym lesie żyją dziki, jelenie, łosie, wokół biegają zajączki, wszystko zeżrą wielkie koparki... Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted November 27, 2017 ale że co? ktoś robi źle i to ma być usprawiedliwienie dla naszych działań, czy o co chodzi? mam się wzniecać jakimś lasem w Niemczech czy gdzieś jak mi pod nosem wycinają mój Ręce opadają :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
szkutnik 484 Report post Posted November 28, 2017 ale że co? ktoś robi źle i to ma być usprawiedliwienie dla naszych działań, czy o co chodzi? mam się wzniecać jakimś lasem w Niemczech czy gdzieś jak mi pod nosem wycinają mój co za niewdzięcznik, oni zamartwiają się twoim, a ciebie nie interesuje "jakiś las w Niemczech"?. I jak z taką postawą budować wspólna komunistyczną europę ... ;) Share this post Link to post Share on other sites
slawek_2348 2,635 Report post Posted November 28, 2017 może Lasu Teutoburskiego chociaż nie wytną ? :huh: Share this post Link to post Share on other sites
R0BERT 378 Report post Posted January 29, 2018 Las to był pikuś, mały pikuś. " Piątkowy The New York Times napisał, że niemieccy producenci aut posłużyli się Europejską Grupą Badawczą ds. Środowiska i Zdrowia w Sektorze Transportu, znaną również jako EUGT, zlecając jej to kontrowersyjne badanie. Jego celem miało być podważenie powszechnej opinii, że spaliny z diesli są rakotwórcze. W tym celu miano zamknąć i zagazować spalinami małpy, by spróbować obalić tę tezę. Jak donosi New York Times, EUGT powierzyło przeprowadzenie eksperymentu Lovelace Respiratory Research Institute (LRRI) w Albuquerque, w Nowym Meksyku. Tam miano upchnąć małpy w komorach gazowych, by wdychały spaliny z Volkswagena Beetle w wersji z silnikiem diesla." c.d. http://wgospodarce.pl/informacje/45714-niemieckie-koncerny-gazowaly-malpy Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted January 30, 2018 Ufff....Na szczęście tym razem będą to meksykańskie komory gazowe. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted January 30, 2018 (edited) ..... aaa, wytrwam do wiosny :) Edited January 30, 2018 by Panek Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 30, 2018 Ech ci Niemcy, wszystkim próbują mówić jak mają żyć i gospodarzyć się. Share this post Link to post Share on other sites
Guest mikolaj Report post Posted January 30, 2018 Ech ci Niemcy, wszystkim próbują mówić jak mają żyć i gospodarzyć się. A tymczasem najwięcej produkują, są najbogatsi i jeszcze ryby mają w rzekach. Niech by lepiej zaczęli od siebie. Share this post Link to post Share on other sites
Małkociniak 566 Report post Posted January 30, 2018 @mikolaj A tymczasem najwięcej produkują, są najbogatsi A czyim kosztem ? Share this post Link to post Share on other sites
Jeziorm 1 294 Report post Posted January 30, 2018 Las to był pikuś, mały pikuś. " Piątkowy The New York Times napisał, że niemieccy producenci aut posłużyli się Europejską Grupą Badawczą ds. Środowiska i Zdrowia w Sektorze Transportu, znaną również jako EUGT, zlecając jej to kontrowersyjne badanie. Jego celem miało być podważenie powszechnej opinii, że spaliny z diesli są rakotwórcze. W tym celu miano zamknąć i zagazować spalinami małpy, by spróbować obalić tę tezę. Jak donosi New York Times, EUGT powierzyło przeprowadzenie eksperymentu Lovelace Respiratory Research Institute (LRRI) w Albuquerque, w Nowym Meksyku. Tam miano upchnąć małpy w komorach gazowych, by wdychały spaliny z Volkswagena Beetle w wersji z silnikiem diesla." c.d. http://wgospodarce.pl/informacje/45714-niemieckie-koncerny-gazowaly-malpy Dodam tylko ze ludzie tez brali udzial w tych badaniach...spokojnie ,żyją Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted January 30, 2018 Niemcy to maja jakiegos hopla z tym gazowaniem ;) Share this post Link to post Share on other sites