Grzegorz78 688 Report post Posted December 3, 2017 (edited) Proszę bardzo. Jasia Pieślak prezentuje w jaki sposób zrobić muszkę Grey Dun Nymph. Świetna robota! Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał :good: Wielkie dzięki. Edited December 3, 2017 by Grzegorz78 Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted December 3, 2017 Świetna robota! Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał :good: Wielkie dzięki. Cieszy taki komentarz!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted December 3, 2017 Świetna robota! Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał :good: Wielkie dzięki. Oczywiście, zgadzam się, przy okazji, jakie to proste się wydaje ;) :P Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 3, 2017 Oczywiście, zgadzam się, przy okazji, jakie to proste się wydaje ;) :P Proste , aż miło popatrzeć :D . Film super . Bardziej przejrzyście i profesjonalnie ,chyba się nie da. :clappinghands: Do stepu ze zdjęciami , to pewnie muszkę kręcił Mirek ? :) . Bo w filmie i na zdjęciach są małe różnice. Nie powiem która muszka bardziej mi się podoba , bo co bym nie powiedział , to podpadnę. :( Dlatego powiem tak ;) . W obu wersjach cel został osiągnięty. :D Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted December 3, 2017 Tą muszkę kręciliśmy już koło północy [emoji4] więc było trudniej niż przy poprzednich. Oczywiście różnice minimalne mogą być ale tutaj chodzi o ogólną koncepcję ... pokazanie pewnych technik, sposobów byście mogli kopiować inne muszki. Ta edycja ma 9 filmów. Poprzednia miała 17. Razem 26 filmów a w nich będzie tyle technik, że spokojnie ukręcicie większość tego co potrzebujecie. Taki był nasz cel. Kolejny step zostanie opublikowany 11.12.2018. Film w tydzień później. Teraz muszki będą co 2 tygodnie. Kolejny step potrzebuje takich materiałów: Potrzebne materiałyCienki haczyk bezzadziorowy, najlepiej z serii caddis pupa.Nić wiodąca pod kolor imitacji, np. UNI 8/0.Ultra lub micro chenille.CDC.Maska (ucho) zająca.Malard lub kogut (2-3 promienie).Klej typu Super Glue, Kropelka.Step-by-step Szczegóły tutaj: http://jerkbait.pl/index.php?/topic/100979-Szk%C3%B3%C5%82ka-wi%C4%85zania-much---EDYCJA-II---lista-materia%C5%82%C3%B3w---stepy-1-4 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted December 3, 2017 (edited) [attachment=463303:DSCF4830.JPG] [attachment=463304:DSCF4837.JPG] Przy drugiej nimfie trochę quill odskoczył, ale, że był lakierowany to już nie ruszałem. Ogólnie fajna zabawa. Trochę jeszcze mało wprawy, ale chyba zaczynam ogarniać temat:) To moje pierwsze takie muchy, szału jeszcze nie ma, lekko nie jest, ale się uczę :) Dzięki za fajny film instruktażowy. Jak zawsze "Profeska". Edited December 3, 2017 by partyzant Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted December 3, 2017 ostatnie podejście, nadal brakuje trochę do ideału: [attachment=463332:DSC09897.JPG] [attachment=463333:DSC09898.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Forest-Natura 1,452 Report post Posted December 3, 2017 Witam. Pierwsze podejście do muchy Grey Dun Nymph Wariant za mną :) Wykonywanie quil'i opanowałem : - krzyzówka - zdecydowanie najłatwiej wychodzą i są łatwe potem w użyciu - cyranka - wychodzą dosyć twarde i bardzo jasne - kuropatwa - zdecydowanie najlepsze będą do haczyków w malutkich rozmiarach (16-18) - perliczka - nie dałem rady zrobić ... po prostu nie idzie ... Co do pierwszej wykonanej muchy: -zrobiłem ją w pomarańczu i brązie, użyłem bażanta barwionego na burgundowo i dubbingu w podobnym kolorze (burgundowy opos i rudy antron) - dałem zbyt mało promieni na pochewkę - to już niestety zobaczyłem dopiero po nawinięciu dubbingu - pochewkę pociągnąłem ciemnym szelakiem - wydaje mi się że dostała korzystniejszego połysku - zrobiłem ciekawą rzecz - zostawiłem w bródce dwa promienie z pochewki, kierującje do tyłu - bródkę zrobiłem dla większego jej kontrastu biało-czarną Idę kręcić kolejne :D Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 sdd mucha dobra, bardzo ładnie nawinięty quill. Za długi ogonek oraz ciut za krótki pakunek. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 Grzegorz78, do tej się bardziej przyłożyłeś, ale znowu ogonek za długi. No i tutaj główka duża wyszła, te dwa elementy do poprawy i będzie dobrze :). Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 Partyzant - pierwsza mucha lepsza od drugiej. Gdybyś zaczął tułów tam gdzie dojechałeś nicią to byłoby bardzo dobrze. Pakunek i główka dobra, ogonek mógłby być minimalnie krótszy. W dugiej muszce tułów do poprawki. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 Ziemowit - ogonek za długi, za daleko wyjechałeś z tułowiem (zaczyna się już na łuku kolankowym, w muchach z prostym trzonkiem muchę zaczynamy na prostym odcinku, mniej więcej na wysokości zadziora). Pakunek za długi i zbyt przeladowany dubbingiem. Rada na przyszłość - weź o połowę materiałów mniej do muszki :). Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 etherni, do ideału brakuje detali i staranności. Ogonek za rzadki, tułów minimalnie za daleko. Quill nawinięty całkiem poprawnie, pakunek trochę za długi, ale ujdzie, główka za duża. Gdybyś przesunął muchę w stronę oczka haka, zmniejszając przy tym główkę to byłoby bardzo dobrze. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 Januszu, Twoja bardzo ładnie wyszła. Poprawisz segmentację quilla, tak jak słusznie sam zauważyłeś, dopracujesz główkę, a będzie ideał. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted December 3, 2017 Ezehiel, jest dobrze. Drobne szczegóły, które sam wyłapałeś i będzie perfekt :). Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted December 3, 2017 Korzystając z dobrodziejstwa wolnego czasu też próbowałem poprawić swoją muchę. Największym problemem jest zmieszczenie ołowiu tak, żeby potem wszystko się jakoś układało. Haczyk # 12, quill z lotki trzeciego rzędu żeńskiego przedstawiciela kaczego rodu :) Share this post Link to post Share on other sites
maxfishing 6 Report post Posted December 4, 2017 Korzystając z chwili wolnego czasu pierwsze podejście . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 4, 2017 Pluszszcz - osobiście dałbym ciut dłuższy tułów z tyłu, ot jeden, dwa milimetry. Proporcje tułowia larw jętek są bardziej wydłużone w odróżnieniu od stosunkowo grubawych larw chruścika. A reszta - poezja. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 4, 2017 maxfishing - całkiem niezła jak na pierwszy wzór tego typu. Trochę za dużo flashowego dubbingu i główka wyszła już na oczku, ogonek i bródka za długie. Ale quill całkiem nieźle położony. Nie zniechęcaj się, spróbuj jeszcze kilka sztuk takich nimf zawiązać. To kapitalne muchy pstrągowe, zwłaszcza na południu Polski. Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted December 4, 2017 Kolejne 2 próby: [sharedmedia=core:attachments:463912] [sharedmedia=core:attachments:463911] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 5, 2017 Epidares - ta pierwsza z oliwkowym dubbingiem bardziej mi się podoba. Jeden nawój quilla trochę uciekł po skosie. Jeśli widzisz coś takiego w trakcie nawijania, odwiń i spróbuj jeszcze raz. Dubbing trochę za długi, wystaje poza łuk kolankowy haczyka, wystarczy go lekko przyszczypać i będzie krótszy - lepszy. Dałbym też kilka promieni mniej w ogonku. Gęstszy ogonek spowalnia tonięcie nimfy i wygląda mniej naturalnie. Share this post Link to post Share on other sites
Pawgas 778 Report post Posted December 5, 2017 Pobawiłem się i ja. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted December 5, 2017 Pawgas - ogólnie nieźle, ale proporcje niewłaściwe. Więcej miejsca zajmuje pakunek niż tułów. Tułowik wydłużyć, pakunek skrócić, bródka też krótsza. Ogólnie zrobiłbym ją smuklejszą, mniej lamety lub cieńsza lameta, cieńszy tułów. Share this post Link to post Share on other sites
Pawgas 778 Report post Posted December 5, 2017 Dziękuję za uwagi - jutro popracuję nad proporcjami i jak coś z tego będzie to wstawię foto. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted December 5, 2017 Cześć Wszystkim kręcącym. Dalej nie jest lekko ale jak Mirek mówi, po 20-tej będzie już ładnie i powtarzalnie :) I tego się trzymajmy :D Share this post Link to post Share on other sites