Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Grey Dun Nymph Wariant - EDYCJA II - STEP 1 (#11)

Recommended Posts

Krzysiek - mucha całkiem udana. Ogonek i bródka super. Nad tułowiem można by jeszcze popracować, ale jak zerwiesz 10 quilli i zawiążesz 10 much to wejdzie w nawyk (już nie mówię o 50 muchach). Główka ładnie polakierowana i czysto przy oczku. Brawo!

etherni - chętnie dałbym piątkę, bo quill pięknie położony, ogonek, bródka i profil tułowia super ale...

Są dwa ale:

- paprochy przy oczku i główka automatem niezbyt ładna. Oczko musi być czyste.

- proporcje. Pakunek z pochewką to w Twojej muszce ok. 1/2 całości. Powinno być nie więcej jak 1/3, zwykle coś pomiędzy 1/4 a 1/3 na pakunek/pochewkę a "reszta" na tułów.

Ale jak dopracujesz te dwa drobiazgi to piątka murowana.

Grzegorz, ogonek to mniej więcej długość tułowia. Tu zrobiłeś trochę za długi :)

Myślałem , że dziś sobie trochę pokręcę , a tu się okazało że mam braki materiałowe, bo już wszystkie stosiny zniszczyłem :(   . Trochę za późno wstawiono film.omg.gif

Jeszcze jednego quilla udało  się nadludzkim wysiłkiem wygospodarować :D i go wykorzystać.

@pisarz, pięknie udało Ci się go wykorzystać :). Mucha świetna, nie ma się w zasadzie do czego przyczepić! 

Grzegorz78, poprzednia była lepsza :). 

Tak jak Tomek.M napisał, ogonek za długi. Promienie kuropatwy na bródkę za długie, no i nieobcięte końcówki promieni przy główce - na zdjęciu to kłuje w oczy. 

Drugie podejście, tym razem na haku #10, też standardowym, dopiero na fotce widzę, że segmenty quill'a niezbyt równo mi wyszły. Zrobienie w miarę czytelnej fotki komórką przy sztucznym oświetleniu chyba trudniejsze niż samo kręcenie nimfy  ;)

[attachment=463095:dun_2.jpg]

Grzegorz78, poprzednia była lepsza :).
Tak jak Tomek.M napisał, ogonek za długi. Promienie kuropatwy na bródkę za długie, no i nieobcięte końcówki promieni przy główce - na zdjęciu to kłuje w oczy.

Masz absolutną rację. Całe swoje skupienie i wysiłek włożyłem, aby równomiernie nawinąć quill[emoji6] No a później zabrakło pary[emoji4] zrobię jeszcze jedno podejście,- następna będzie igła[emoji2]
pozdrawiam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Czasu jak na lekarstwo...
9 miesięczny pomocnik na kolanach.
Zbyt chude body do thoraxa.
Quill niedbale nawinięty, mało kuropatwy, kręciłem z głowy. Dubbing za mało wyczesany. 1f0a1747658bbe71daabbe705f0553b6.jpgd848377d78071ed83c7650e7f1aaf28e.jpg

A’propo wyczesywania dubbingu, podlinkuje ktoś jakiś przyrząd?
Sorry za off top.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Rzep naklejony na patyczek do lodów  :P

używam też szczoteczko do rzęs kupionej w Rossman'ie

https://www.google.pl/search?q=rossmann+szczoteczka+do+rz%C4%99s&rlz=1C1AOHY_plPL711PL712&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=PZsrhoE5o7M1lM%253A%252CyYCcDpPRX0-YEM%252C_&usg=__yZCyKqbe4jz_cqekJSKf7nrdo-s%3D&sa=X&ved=0ahUKEwir1L3Uh-zXAhUEOpoKHbm0DRMQ9QEIXTAD#imgrc=PZsrhoE5o7M1lM:

6:36 na filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=CLwAlRqClhA&index=6&list=PL9-97XSSTyRQ02KFsABkOL71IO9iBmGwB

Edited by janusz.walaszewski

A’propo wyczesywania dubbingu, podlinkuje ktoś jakiś przyrząd?
Sorry za off top.

Na filmie będzie pokazane i czesanie i narzędzie. Poproszę o dosłownie jeszcze chwilę cierpliwości bo kończę właśnie składanie filmu do I i II stepu.

Rzep, okrągła szczotka do rzęs, igła, paznokcie, szczotka do zębów, szczotki druciane.

Czasu jak na lekarstwo...
9 miesięczny pomocnik na kolanach.
Zbyt chude body do thoraxa.
Quill niedbale nawinięty, mało kuropatwy, kręciłem z głowy. Dubbing za mało wyczesany.

Ezehiel,

Nie wiem czy Mirek zaliczy Ci tą muchę... ale to jest tak robaczywe, że aż piękne!

Drugie podejście, tym razem na haku #10, też standardowym, dopiero na fotce widzę, że segmenty quill'a niezbyt równo mi wyszły. Zrobienie w miarę czytelnej fotki komórką przy sztucznym oświetleniu chyba trudniejsze niż samo kręcenie nimfy  ;)

attachicon.gif dun_2.jpg

Janusz świetna muszka. Jeżyneczka wyszła Ci jak w ładnej mokrej.

Warto trochę muchę podświetlić od dołu. Wystarczy jakąś białą kartkę podstawić i mucha będzie lepiej widoczna. Nie jest to konkurs fotograficzny i widać wszystko co trzeba, ale satysfakcja zawsze może być większa. :)

Edited by Pluszszcz

Cześć

Następne podejście. Jest trochę dokładniej. Tym razem bródka chyba z perliczki, ale znów za długa. Ogólnie chyba tak sobie.

[attachment=463273:m3.png]

Pozdrawiam

Sławek

Edited by sdd_

Proszę bardzo. Jasia Pieślak prezentuje w jaki sposób zrobić muszkę Grey Dun Nymph.

https://www.youtube.com/watch?v=VVZwRrq1W4A&feature=youtu.be

• Create New...