Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 janusz.walaszewski - nie załamuj się. Tragedii nie ma. Niestety, zdjęcie kiepskie więc słabo widać szczegóły. Bródka za długa. Ogonek zrób delikatniejszy. Lametą ołowianą się nie przejmuj. Można wcale nie dawać obciążenia, a sam na początku mojej przygody z wiązaniem obciążałem nimfy miedzianym drutem. Pstrągom nie przeszkadzało. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 sdd_ - faktycznie bródka za bogata, w ostatniej ogonek też ciut za długi. Jest nieźle. Popracuj nad kształtem tułowia i symetrią kolejnych nawojów quilla. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 Tomek.M - bardzo ładna. Dobry profil tułowia. Fotka tylko prześwietlona miejscami. Share this post Link to post Share on other sites
volkswagen 261 Report post Posted November 26, 2017 Niestety wiele niedoskonałości ale o ocenę proszę Mirka. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 (edited) Pluszszcz - za takie muchy będziemy wyrzucać ze szkoły ;) . Masz pierwsze upomnienie :D . W kompleksy wpada prowadzący i inni kursanci. Co mam napisać? Widać, że miałeś swój pomysł na tę muszkę. Ładniejsza od mojej. Dopieszczona. Zastosowałeś ciekawy haczyk. Chciałbym mieć taką w pudełku. Brawo!!! Edited November 26, 2017 by Mirosław Pieślak Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 Dryzd - nie wiem czy jest lepiej jak w pierwszej, ale na pewno inaczej. Zawiążesz ze 20 takich, to kolejne będą ładniejsze i powtarzalne. W pierwszej był lepszy tułów (kształt i zbieżność) w tej drugiej lepsza główka i bródka. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 Wojtek1979krk - jestem pod wrażeniem. Dobra mucha i porządne zdjęcia. Ładne proporcje i kształt tułowia, dubbing wyczesany. Główka, bródka i ogonek bez zarzutu. Tak trzymać! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 26, 2017 Matiques - całkiem niezła. Tułów i kształt przyzwoite. Ogonek - bomba, subtelny, ładny. Pakunek powinien być trochę grubszy, a główka ciut mniejsza, ale to sam widzisz. Jest przyzwoicie. Następna będzie jeszcze lepsza. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted November 26, 2017 No to podejście pierwsze;) 20171126_203547.jpg Ps. nie wiem dokładnie jak dowiązywać nóżki z kuropatwy - można prosić o pomoc? Hej, poniżej dwa filmiki, trochę inna metoda niż pokazywał to Mirek w stepie ale można zastosować, tak myślę ... https://www.youtube.com/watch?v=25ZmYRr2fys&t=551s https://www.youtube.com/watch?v=X7d0Al2Wdk4&t=580s Share this post Link to post Share on other sites
volkswagen 261 Report post Posted November 26, 2017 Jeszcze jedno podejście- muszę popracować nad główką. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 26, 2017 Spodobał mi się ten hak na którym Irek zrobił tą nimfę. Na nich zawsze fajnie muchy wychodzą, szczególnie nimfy na głowatke ;P Więc zrobiłem jeszcze jedną z drobno modyfikacją w postaci główki. Reszta materiałów jak ze stepu :) Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted November 27, 2017 I podejście drugie! [attachment=461856:20171127_101808.jpg] [attachment=461857:20171127_101817.jpg] PS. Dzięki za linki;) Share this post Link to post Share on other sites
Forest-Natura 1,452 Report post Posted November 27, 2017 Witam. Świeżynka do Davie McPhail'a https://www.youtube.com/watch?v=djTOzd_g_Ho Tak sobie oglądam zadany step w różnych wariantach i wydaniach i dochodzę do wniosku że przede wszystkim liczy się fantazja i otwarty umysł przy muchorobieniu. Taką samą muchę można w zrobić na sto różnych sposobów i ze stu różnych materiałów. Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted November 27, 2017 odwrotnie Ziemowicie - stosując te same techniki, ale uzywając róznych materiałów mozna wykonać rózne muchy ;-) Czy to ogonek, czy tułów, thorax, skrzydełka, jezynkę itp. wiąże się w zasadzie zawsze tak samo. Gdy sie już potrafi wykonac konkretne elementy i z konkretnych materiałów, to wykonanie kazdej dsołownie muchy nie będzie stanowiło problemu. Popatrz - Coch-y-bonddu - dodajesz ogonek + ewentualnie złota przewijkę - wychodzi Red Tag, zmieniasz jezynkę z brązowej na czarną + tułowia i przewijkę na srebrną - masz wariant Black Zulu, nie robisz jezynki na tułowiu i zmieniasz ogonek na chartreuse i masz Wivę. Tutaj dalej mozna kombinować, uzyskując warianty, lub kolejną inną muchę ;-) Najważniejsze, to poznać zasady, proporcje i nauczyć sie oszczędności w uzywaniu nici i materiału (szczególnie dubbingu). Reszta juz "robi się sama" ;-) Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 27, 2017 Sicu, jest postęp, to widać i to się chwali :). W drugiej muszce trochę za daleko wyjechałeś, przy tego typu hakach staraj się zaczynać muchę na wysokości zadziora (jeśli używasz bezzadziorów do czego zachęcam to tak "na oko" w miejscu gdzie zadzior mógłby być). Przyłóż się bardziej do nawijania tułowia, pochewka zgrabna. Główka trochę za duża, ale to szczegół, który przyjdzie z czasem :). Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 27, 2017 Volkswagen, bardzo ładna. Uszczupliłbym ją nieco aby tułów "szedł" w stożek od samej dupki. No i promienie mogłyby wystawać bardziej spod pochewki, wtedy główka wyszłaby bardziej oddzielona od pakunku, ale to już szczegółów się czepiam, bo nie ma czego innego ;). W zastępstwie za Mirka się nieśmiało wypowiedziałem, chyba nie będzie zły :rolleyes:. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 27, 2017 Pasem dostaniesz :D :D :D :D :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 27, 2017 Pozazdrościłem tej muszki Irkowi, choć moja na innym haku i nie tak ładna, a i zdjęć jeszcze robić takich nie umiem (częściowo też kitowiec nie pozwala - tak sobie tłumaczę) ;). [attachment=462062:IMGP65861.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 27, 2017 I obaj z innym quillem zrobiliście ;) Ale fajna :) Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 27, 2017 I obaj z innym quillem zrobiliście ;) Ale fajna :) Ano ja trochę oszukałem, bo quill z pawia. Może jutro po pracy znajdę dłuższą chwilę i zrobię "po Bożemu". :) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted November 27, 2017 Pierwsze podejście :) [attachment=462073:GDN1.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted November 27, 2017 Jeśli można, to jednak dołączę do szkółki: [attachment=462074:PicsArt_11-28-12.02.13.jpg] [attachment=462075:DSC09883.JPG] Hak: #12 zadzior usunięty, noname Nić wiodąca: 8/0 czarna Ogon: bażant promienie pióra ogonowego Tłów: quill z pióra ogonowego bażanta Thorax: promienie z pióra ogonowego bażanta Dubbing: spectra black peacock Bródka: sierść z maski zająca (z braku kuropatwy wydawała mi się dobrym substytutem kolorystycznie) Czekam na ocenę i krytykę. Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 27, 2017 (edited) Ano ja trochę oszukałem, bo quill z pawia. Może jutro po pracy znajdę dłuższą chwilę i zrobię "po Bożemu". :) Kacper, pawiowy quill chyba nieco lepszy do małych much, niż ten z lotek. Łatwiej się nawija i rysunek ma wyraźniejszy. Ten lotkowy do jakiejś widelnicy powinien być bardzo dobry. One mają takie ciemne i gładkie tułowia. Larwy jętek przeważnie jakieś takie włochate. :) Bardzo zgrabną muchę pokazałeś, dużo w niej lekkości i takiej muchowej subtelności. Ryby to lubią :) Edited November 28, 2017 by Pluszszcz Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted November 28, 2017 Kacper, chciałbym mieć tak ładnego quilla z pawia... Moje pióra dają kiepski. A kitowiec to wymówka, chyba że wybitnie zły. Moje zdjecia zrobione są obiektywem prawie 30-letnim, chociaż jako kit to byl w zestawach profesjonalnych w tamtej epoce. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 28, 2017 Kacper, chciałbym mieć tak ładnego quilla z pawia... Moje pióra dają kiepski. A kitowiec to wymówka, chyba że wybitnie zły. Moje zdjecia zrobione są obiektywem prawie 30-letnim, chociaż jako kit to byl w zestawach profesjonalnych w tamtej epoce. W quillu z pawia istotne jest nawijanie go ciemnym paskiem do tyłu, wówczas widoczna jest segmentacja. Muszę zamówić filtr makro, bo na ten moment ostrość łapie w najbliższej odległości ok 80cm. No ale to nie temat na ten wątek ;) Share this post Link to post Share on other sites