Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 23, 2017 (edited) Panowie, kto pierwszy się pochwali ;) ? Ja tyram jak koń na wyścigach :( ,dopiero w sobotę dam radę usiąść przy imadle :) .Ale z niecierpliwością czekam na muszki innych studentów i rozprawiczenie stepu. :D Edited November 23, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
ryudo 36 Report post Posted November 23, 2017 Spróbuje pierwszy. Zacznę od tego, że nie jest to idealne odwzorowanie tego co mamy w pierwszej lekcji, ale brakuje mi jeszcze wszystkich materiałów. Mimo to udało się popełnić coś podobnego. Zdaje sobie sprawę że są niedociągnięcia - krytyka mile widziana - ale ogólnie jak na pierwsze starcia z tak drobną twórczością jestem podbudowany. PS. Zrobić temu ostre zdjęcie telefonem.. trzeba w końcu w coś zainwestować. Pozdrawiam, Jędrzej. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 23, 2017 Ryudo, brawo za rozpoczęcie :). W mojej ocenie- nie jest źle, mucha do łowienia. Poprawić trzeba staranność wykonania. Minimalnie za daleko zacząłeś ale na prawdę niewiele. Pochewka mogłaby być trochę dluższa, wtedy ładniej wygląda. Kuropatwa krótsza i jakby się udało głowkę zmniejszyć to byłaby bajka. Myślę, że "prof." Mirek zaliczy zadanie, szczególnie, że jako pierwszy wstawiłeś ;). Co do zdjęć - telefonem też się da ale potrzeba światła. Najlepiej dzienne, którego zbyt wiele teraz nie mamy. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 23, 2017 (edited) A jaki fajny kolor paznokci Edited November 23, 2017 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
ryudo 36 Report post Posted November 24, 2017 Ryudo, brawo za rozpoczęcie :). W mojej ocenie- nie jest źle, mucha do łowienia. Poprawić trzeba staranność wykonania. Minimalnie za daleko zacząłeś ale na prawdę niewiele. Pochewka mogłaby być trochę dluższa, wtedy ładniej wygląda. Kuropatwa krótsza i jakby się udało głowkę zmniejszyć to byłaby bajka. Myślę, że "prof." Mirek zaliczy zadanie, szczególnie, że jako pierwszy wstawiłeś ;). Dzięki wielkie za opinie. Odnotowałem uwagi, w następnych próbach postaram się to dopracować. A jaki fajny kolor paznokci Dziewczyna docenia. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 24, 2017 Ryudo, jak na początek to całkiem nieźle. To wbrew pozorom nie jest wcale taka łatwa mucha. Zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie proporcji. Step oczywiście masz w szkółce zaliczony, ale jak znajdziesz wolną chwilę spróbuj zawiązać jeszcze kilka takich much i wstaw nam zdjęcie. Zastosuj się do porad Kacpra. Przypilnuj quilla przy ogonku muchy, na początku tułowia, wygląda tam na taki luźny zwój - wszystko musi być napięte i ładnie wygładzone, przylegając to podkładu z nici. Zostaw sobie ciut więcej miejsca przy oczku haczyka na ładniejszą główkę. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted November 24, 2017 Dzisiaj wyszedłem ze szpitala :) nimfy jeszcze nie ma, ale quill'e się "prostują" ;) [attachment=461112:q-1.jpg] [attachment=461113:q-2.jpg] [attachment=461114:q-3.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted November 25, 2017 Taki wpis trochę nie na temat, myślę jednak, że każdego z nas zainteresuje. Filmik, a raczej pokaz slajdów, jednego z "jutubowych krętaczy", według samego autora - najlepsze prace z 2016 ... https://www.youtube.com/watch?v=6ZULMPZLnH8&list=TLGG-4ne4pQonykyNTExMjAxNw&index=1 Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 25, 2017 Pewnie do filmiku wrzuconego przez Janusza , to moja się nie zakwalifikuje :(. Ale liczę na wyrozumiałość grona pedagogicznego :D , może następne będą ładniejsze. :) Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted November 25, 2017 (edited) Chwila wolnego w weekend i popróbowałem coś zmotać :D Wiem, wiem nie jest najlepiej, ale łatwa to ona również nie jest ;) Edited November 25, 2017 by dryzd Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 25, 2017 Korzystając z wolnego dnia ukręciłem jeszcze jedną :) , bo następna okazja żeby usiąść przy imadle , to pewnie dopiero za tydzień :(. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 25, 2017 pisarz - właśnie miałem chwalić i ganić pierwszą a tu...już jest druga! Duży progres, zwłaszcza jeśli chodzi o kształt, profil tułowia, i długość bródki. Pięknie wyczesany ogonek i bródka. A jeśli mam się czepiać, to ogonek dałbym ciut krótszy i tułów trochę dłuższy, a pakunek krótszy. No i nie wiem czy lakieru nie poszło ciut za dużo, bo coś jakby na oczku haka coś się przylakierowało, ale to może tylko tak na zdjęciu wygląda. Brawo! Mucha bomba! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 25, 2017 dryzd - całkiem udana. Dwa drobiazgi do poprawki - ogonek i bródka - muszą być krótsze. Generalnie jest ok i mucha oczywiście zaliczona. Pisałem na wstępnie - łatwo nie będzie :). Ale masz już za sobą pierwszą szkółkę, a co mają powiedzieć Ci co pierwszy raz siedli do imadła? Dla nich to jest prawdziwe wyzwanie. Chyba lepiej gdyby zaczęli od 4 stepów z pierwszej edycji, a dopiero potem gryźli tą nimfę. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 25, 2017 Janusz - quilli nie prostuj - nawijaj i wstawiaj muchy! Szkoda czasu. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 25, 2017 (edited) pisarz - właśnie miałem chwalić i ganić pierwszą a tu...już jest druga! Duży progres, zwłaszcza jeśli chodzi o kształt, profil tułowia, i długość bródki. Pięknie wyczesany ogonek i bródka. A jeśli mam się czepiać, to ogonek dałbym ciut krótszy i tułów trochę dłuższy, a pakunek krótszy. No i nie wiem czy lakieru nie poszło ciut za dużo, bo coś jakby na oczku haka coś się przylakierowało, ale to może tylko tak na zdjęciu wygląda. Brawo! Mucha bomba! Mirek, przed Tobą nic się nie da ukryć? :( Faktycznie, przy-lakierowałem oczko haczyka :( . Ogonek i pakunek za długi , sam to widzę ^_^ . Trochę się spieszyłem żeby zrobić zdjęcie jeszcze za dnia.Wstawiłem do wątku dopiero wieczorem. Jest takie powiedzenie " Kto się tłumaczy , ten się oskarża" :D . Dlatego biorę krytykę na klatę i przy następnej błędy poprawię. Edited November 25, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 25, 2017 pisarz - na pewno sporo da się ukryć, ale to by trzeba zapytać tych co coś przede mną ukrywają :) . A co do lakieru, to zawsze mnie to irytowało nad wodą, gdy drżącymi rękami próbuję zawiązać muchę, bo rybę widzę tuż przed sobą i dzióbię i dzióbię żyłką w to oczko i nic... Parę razy się zdarzyło i teraz jak ognia wystrzegam się zapchanego/zalakierowanego oczka haczyka. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted November 26, 2017 Zrobiłem pierwszą, powiem tak, masakra jakaś, haczyk rozmiar #12 (większego akurat nie mam) przy mojej ślepocie - lepiej nie mówić. Quill zerwał mi się pięciokrotnie, za szóstym razem wyszło to co wyszło, proporcje nie takie jak trzeba no ale pierwsze koty za płoty ... a cha, zamiast lamety ołowianej użyłem drutu miedzianego, nie mam lamety o odpowiedniej średnicy (mam za grubą) no i zrobić zdjęcie komórką to też jest wyzwanie ;) [attachment=461473:dun_1.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted November 26, 2017 Cześć Trochę improwizowałem bo nie mam kuropatwy. Haczyk nr 10, nóżki to kogut. Pierwsza "zabetonowana" UV-em (również pochewka) a pochewka chyba za duża, druga natomiast chyba ma za bogate i za długie nóżki (to mogę wyskubać) [attachment=461506:M2.png] [attachment=461513:M1.png] [attachment=461514:M1.1.png] Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 26, 2017 (edited) Obiecałem, że będę robił z Wami, to robię. Taka średnia mi wyszła, ale musi być, może Mirek mi zaliczy ;P Edited November 26, 2017 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 26, 2017 (edited) Quill z kaczego piórka z którego robi się Butchery. Zamiast dubbingu paw, i kłaki trochę wystają z główki, ale może jakoś przejdzie. :) Imadło trzeszczało przy nawijaniu tego czegoś na tułów. :) Edited November 26, 2017 by Pluszszcz Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted November 26, 2017 Druga zrobiona :) Pewnie za cienki tułów i bródka za uboga ale może Mirek przynajmniej pochwali, że lepsza od pierwszej :D Share this post Link to post Share on other sites
Wojtek1979krk 22 Report post Posted November 26, 2017 Witam was serdecznie . jak już się koledzy zaczynają swoimi nimfami chwalić - ja nie pozostanę w tyle i też zapraszam do oceny mojego wykonania nimfy Grey Dun. Haczyk: #10 , promienie z pióra ogonowego bażanta łownego, lameta ołowiana, dubbing -lite brite peacock, stosina z lotki bażanta, pióro z kuropatwy, lakier. Zapraszam do komentowania [attachment=461720:IMG_5986.JPG][attachment=461721:IMG_6008.JPG][attachment=461722:IMG_6003.JPG] Pozdrawiam ;) Share this post Link to post Share on other sites
MATIQUES 139 Report post Posted November 26, 2017 (edited) moja próba:) głowka mogła by być ładniejsza;( Edited November 26, 2017 by MATIQUES Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted November 26, 2017 No to podejście pierwsze;) [attachment=461746:20171126_203547.jpg] Ps. nie wiem dokładnie jak dowiązywać nóżki z kuropatwy - można prosić o pomoc? Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 26, 2017 (edited) Zrobiłem pierwszą, powiem tak, masakra jakaś, haczyk rozmiar #12 (większego akurat nie mam) przy mojej ślepocie - lepiej nie mówić. Quill zerwał mi się pięciokrotnie, za szóstym razem wyszło to co wyszło, proporcje nie takie jak trzeba no ale pierwsze koty za płoty ... a cha, zamiast lamety ołowianej użyłem drutu miedzianego, nie mam lamety o odpowiedniej średnicy (mam za grubą) no i zrobić zdjęcie komórką to też jest wyzwanie ;) dun_1.jpg Janusz, bardzo fajna muszka. Przy tej wielkości haczyka naprawdę bardzo dobrze poradziłeś sobie z zadaniem. Na standardowej dwunastce niezbyt łatwo jest się wyrobić z taką muchą. Za grubą lametę można próbować trochę spłaszczyć przeciągając pod czymś z ostrą krawędzią. Ale lepszym sposobem może być wycięcie cieniutkiego paska z cienkiej taśmy ołowianej używanej przez gruntowców. Wystarczy nożyk do tapet i linijka, albo coś podobnego. Drut miedziany też jest bardzo dobry - to jest o prostu kwestia tego jak ciężką chcesz mieć muchę. :) Więcej muszki byłoby widać gdybyś trochę odsunął tło. Na tyle, żeby cień muszki się nie pokazywał. Edited November 26, 2017 by Pluszszcz Share this post Link to post Share on other sites